Gelezen

Owlcrate inhaalproject: slotstand

In september vorig jaar plaatste ik in een bericht mijn voornemen om eindelijk eens alle boeken die ik via mijn Owlcrate abonnementen tussen 2015 en 2020 had gekocht uit te lezen.
In totaal had ik via dat abonnement 36 boeken ontvangen. Daarbij kwamen ook nog eens 8 boeken, die vervolgdelen waren op één van de Owlcrateboeken, waarvoor Owlcrate een bijpassende editie maakte, en waar ik te hebberig voor was om neen tegen te zeggen, ook al had ik het eerste deel nog niet gelezen.

Mijn doel was om eind 2023 eindelijk al deze boeken gelezen te hebben, maar dat is mij toen niet gelukt. Nu eindelijk wel, inclusief die vervolgdelen, wanneer ik er nog in geïnteresseerd was.
Het is te zeggen, in maart sloot ik dat hoofdstuk eindelijk af, maar door mijn gebrek aan focus de laatste tijd, slaagde ik er nog niet in hierover te berichten. Maar nu eindelijk deze eindstand, vooral voor mijn eigen, om dit hoofdstuk af te sluiten, en mezelf toe te staan ook die boeken die ik niet persé wil houden te unhaulen.

Als ik kijk over de jaren heen, dan ben ik eigenlijk wel een beetje blij te ontdekken dat ik op één jaar na toch elk jaar sinds ik mijn eerste abonnement bij Owlcrate aanging, minstens één van die boeken las.

Oké, één of twee boeken lezen van de twaalf die ik op een jaarabonnement ontving is vrij weinig, maar goed, ik merk sowieso dat lezen en kopen twee verschillende dingen zijn voor mij, dus het feit dat ik ze niet volledig ben vergeten, ook in de jaren waarin ik geen actief abonnement had, is toch ietwat positief te noemen 😉

Mijn eerste abonnement ging ik aan in september 2015 en dit liep tot en met mei 2016, goed voor 10 ontvangen boeken (één maand had twee boeken in de doos!). Hiervan las ik slechts de helft voor het einde van 2017 en in 2018 las ik zelfs geen enkel van de Owlcrate boeken uit mijn kast. En toch liet ik mij in januari 2019 opnieuw verleiden tot een nieuw abonnement, dat deze keer liep tot en met november 2020, goed voor nog eens 26 boeken.
Daarna stopte ik het abonnement, want van alle ontvangen boeken had ik op dat moment nog maar 11 gelezen. Dit is slechts 6 boeken meer dan wat ik had gelezen van mijn eerste abonnement, terwijl het aantal nieuw ontvangen boeken wel meer dan vier keer hoger lag. Maar eerlijk, dat was niet de reden waarom ik in november 2020 besloot het abonnement stop te zetten.
Owlcrate komt uit Amerika en ik had het bijna elke maand vlaggen met de douane. Zelden moest ik extra kosten betalen, maar ik moest wel steeds door dezelfde papieren molen draaien om mijn pakket los te weken, en ik was het grondig beu. Voor de rest was ik altijd wel blij als ik mijn Owlcrate doos mocht ontvangen, maar de administratieve rompslomp die eraan vast hing, dempte wel serieus mijn enthousiasme.

Na het stopzetten van het abonnement in 2020, ben ik wel heel blij te zien dat ik de daaropvolgende jaren wel goed mijn best bleef doen de boeken ook effectief te lezen, met een duidelijke piek in 2023, toen ik daadwerkelijk mijn schouders onder dit uitleesproject stak. De drie laatste boeken las ik eindelijk in de eerste drie maanden van 2024.
Maar wat vond ik nu eigenlijk van al die boeken? Hier een verdeling volgens mijn sterrenbeoordelingen:

Slechts de minderheid van de boeken vielen mij tegen, met 8% van de boeken die ik niet uit gelezen kreeg. 19% van de boeken kregen de lage score van 2 sterretjes, wat voor mij boeken zijn die ik uitlees en wel ok vind voor wat het is, maar waar ik niet aan terug zal denken en gewoon een afgevinkt boek is die weg kan uit mijn TBR.
De grote merendeel van de boeken (42%) kreeg 3 sterren, wat voor mij boeken zijn die ik leuk weglezen vond op het moment, waar ik mij mee heb geamuseerd, maar die nu niet meteen een waauw-gevoel opriepen.
De overige 31% van de boeken kreeg een nog hogere score, met één boek die de absoluut hoogste score kreeg. Daar ben ik eerlijk gezegd toch aangenaam over verrast, vooral gezien ik het merendeel van die hoog scorende boeken na 2020 las, wat voor mij een beetje het moment was waar ik steeds minder van YA verhalen kon gaan genieten.

Over het algemeen kan dus besloten worden dat op leesplezier alleen Owlcrate voor mij zeker een geslaagd abonnement was. Ik vermoed dat dit plezier nog groter zou zijn geweest, als ik die boeken dichter bij hun publicatiedatum had gelezen, omdat ik dan mee kon met de online hype en ook dichter bij de leeftijd van de (YA) doelgroep zat.

Tot slotte nog de lijst met effectieve boeken gesorteerd volgens mijn beoordeling en het jaar waarin ik ze (voor het eerst) las, gelinkt aan hun recensie, als ik er eentje schreef.

DNF ★★ ★★★ ★★★★ ★★★★★
Everland (2022) Dumplin’ (2015) Soundless (2016) A Madness so Discreet (2015) Crown of Feathers (2019)
The Gilded Wolves (2019) The Haunting of Hill House (2021) Da Vinci’s Tiger (2023) The Serpent King (2023)
Wicked Saints (2023) Winterwood (2021) Worlds of Ink and Shadow (2017) Four Dead Queens (2021)
Where Dreams Descend (2024) Horrid (2021) The Time Machine (2022) Sorcery of Thorns (2022)
I Hope You Get This Message (2023) The Love that Split the World (2017) Legendborn (2021)
Helaas was ik na herlezen in 2023 iets minder enthousiast.
Crier’s War (2024) Flawed (2022) The Bone Houses (2023)
Spin the Dawn (2022) We Hunt the Flame (2023)
House of Salt and Sorrows (2020) All the Stars and Teeth (2023)
The Kingdom of Back (2021) The Guinevere Deception (2023)
Witchy (2020) Bone Crier’s Moon (2024)
Among the Beasts & Briars (2021)
Incendiary (2023)
Star Daughter (2023)
Scavenge the Stars (2023)
Goddess in the Machine (2023)

Ondertussen heb ik al deze boeken opnieuw uit mijn boekenkast gehaald en besloten welke terug de boekenkast in mogen en voor welke ik een nieuw baasje ga zoeken. Maar dit verschijnt in een volgend unhaul bericht!

Groetjes,
Charlotte

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.