Gelezen

Gelezen in oktober 2023

Oktober was Spookoplathon maand en ik slaagde erin alle boeken die ik mij had voorgenomen te lezen ook effectief te lezen, met nog een paar extraatjes als tussendoor.

In totaal las ik 10 boeken, goed voor 3691 bladzijden. Het gemiddelde oktober boek komt zo op 369 blz/boek.

Het was een beetje een maand van gemiddelden, met overwegend goeie boeken, maar ook een paar mindere of vergeetbare boeken. De sterretjes schommelden van 2 tot 4, zodat het gemiddelde boek van oktober op 3,4 sterretjes komt.

Qua doelgroep las ik aardig wat YA boeken (4), maar toch vooral in mijn eigen doelgroep met 6 volwassen boeken.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met beduidend minder audioboeken dan anders (1), een paar e-boeken (3), maar veel eigen boeken met 6 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik tussen 4 genres, namelijk mysterie (1), horror (2), romantiek (3) en fantasy (4).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in oktober las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat! Soms ga ik spoilers ook gaan verbergen achter een zwarte band, die je kan lezen door de tekst te selecteren zoals hier!

 1. Grace, Adalyn – All the Stars and Teeth (All the Stars and Teeth #1) ★★★★
 2. Harper, Jane – The Dry (Aaron Falk #1) 🎧 ★★★★
 3. Grace, Adalyn – All the Tides of Fate (All the Stars and Teeth #2) ★★★★
 4. Reid, Ava – The Wolf and the Woodsman ★★
 5. Craig, Erin A. – Small Favors ★★★
 6. Coldbreath, Alice – A Bride for the Prizefighter (Victorian Prizefighters #1) ★★★★
 7. Sim, Tara – Scavenge the Stars (Scavenge the Stars #1) ★★★
 8. Poston, Ashley – The Dead Romantics ★★★
 9. Coldbreath, Alice – A Substitute Wife for the Prizefighter (Victorian Prizefighters #2) ★★★★
 10. Moreno-Garcia, Silvia – Mexican Gothic ★★★

Grace, Adalyn – All the Stars and Teeth (All the Stars and Teeth #1) ★★★★

Genre: YA Fantasy

Set in a kingdom where danger lurks beneath the sea, mermaids seek vengeance with song, and magic is a choice.

She will reign.

As princess of the island kingdom Visidia, Amora Montara has spent her entire life training to be High Animancer — the master of souls. The rest of the realm can choose their magic, but for Amora, it’s never been a choice. To secure her place as heir to the throne, she must prove her mastery of the monarchy’s dangerous soul magic.

When her demonstration goes awry, Amora is forced to flee. She strikes a deal with Bastian, a mysterious pirate: he’ll help her prove she’s fit to rule, if she’ll help him reclaim his stolen magic.

But sailing the kingdom holds more wonder — and more peril — than Amora anticipated. A destructive new magic is on the rise, and if Amora is to conquer it, she’ll need to face legendary monsters, cross paths with vengeful mermaids, and deal with a stow-away she never expected… or risk the fate of Visidia and lose the crown forever.

I am the right choice. The only choice. And I will protect my kingdom.

Aangezien dit boek al een hele tijd op mijn TBR stond, sinds ik het in een Owlcrate kreeg, en gezien het een YA-verhaal is, waar ik me tegenwoordig steeds minder toe aangetrokken voel, waren mijn verwachtingen nogal laag. Is het daarom dat ik hier echt van heb genoten? Het was in ieder geval heel plezant!
Heerlijke weelderige wereld vol zeemonsters, zeemeerminnen en piraten, die me meteen meesleurden het avontuur in. Enige minpunt is dat ik het einde wat onderontwikkeld en gehaast vond, maar dit neemt niet weg dat ik dit echt met veel plezier heb gelezen!

🎧 Harper, Jane – The Dry (Aaron Falk #1) ★★★★

Genre: Mysterie

A small town hides big secrets in this atmospheric, page-turning debut mystery by award-winning author Jane Harper.

In the grip of the worst drought in a century, the farming community of Kiewarra is facing life and death choices daily when three members of a local family are found brutally slain.
Federal Police investigator Aaron Falk reluctantly returns to his hometown for the funeral of his childhood friend, loath to face the townsfolk who turned their backs on him twenty years earlier.
But as questions mount, Falk is forced to probe deeper into the deaths of the Hadler family. Because Falk and Luke Hadler shared a secret. A secret Falk thought was long buried. A secret Luke’s death now threatens to bring to the surface in this small Australian town, as old wounds bleed into new ones.

Ik hoorde voor het eerst over dit boek via Lianne’s kanaal “Literary Diversions”, die absoluut dol is op deze auteur. Toen deze serie werd uitgekozen voor haar Boekenclub, besloot ik dus om deze een kans te geven, aangezien ik altijd op zoek ben naar nieuwe thrillerauteurs om te lezen.

The Dry is de eerste in een nieuwe serie met Aaron Falk als hoofdpersonage. In dit boek wordt hij aangezet terug te keren naar zijn geboorteplaats voor de begrafenis van jeugdvriend Luke, die vermoedelijk zijn vrouw en zoon heeft vermoord, voordat hij zelfmoord pleegde. Aaron wordt door de ouders van Luke ingeschakeld om erachter te komen wat er werkelijk is gebeurd, omdat ze zich niet kunnen verzoenen met deze beschuldigingen.
De terugkeer van Aaron naar zijn geboorteplaats is ook geen geringe prestatie, aangezien hij twintig jaar eerder feitelijk de stad uit was gedreven vanwege een andere traumatische gebeurtenis.

De auteur weet op een geweldige manier de sfeer in dit boek te creëren. Desolaat, onderdrukkend en claustrofobisch, vol met bekrompen mensen en geheimen om elke hoek.
Gebeurtenissen uit het verleden en het heden wisselen elkaar af, waardoor diepgaande karakters en situaties ontstaan. In eerste instantie maakte het luisterboek het verwarrend om de flashbacks te herkennen, maar ik raakte er snel aan gewend en raakte volledig verdiept, zowel in het mysterie van het heden als dat van het verleden.

Ik had het einde niet kunnen voorspellen en hoewel ik de plaatsing van sommige verklaringen enigszins vreemd vond, vind ik het erg leuk hoe goed het verhaal was afgerond en de meeste brandende vragen werden beantwoord.
Ik ga zeker meer lezen van deze auteur en deze serie.

Grace, Adalyn – All the Tides of Fate (All the Stars and Teeth #2) ★★★★

Genre: YA Fantasy

Through blood and sacrifice, Amora Montara has conquered a rebellion and taken her rightful place as queen of Visidia. Now, with the islands in turmoil and the people questioning her authority, Amora cannot allow anyone to see her weaknesses.

No one can know about the curse in her bloodline. No one can know that she’s lost her magic. No one can know the truth about the boy who holds the missing half of her soul.

To save herself and Visidia, Amora embarks on a desperate quest for a mythical artifact that could fix everything―but it comes at a terrible cost. As she tries to balance her loyalty to her people, her crew, and the desires of her heart, Amora will soon discover that the power to rule might destroy her.

Dit vervolg was net zo goed, zo niet beter, dan het eerste boek.

Gezien hoeveel van het verhaal al in boek 1 was opgelost, wist ik niet zeker wat ik van dit vervolg kon verwachten, maar ik vond de richting waarin het verhaal ging absoluut geweldig.
Sommige aspecten waren enigszins voorspelbaar en er waren nog steeds enkele dingen die ik onderontwikkeld en ontbrekend vond, maar desondanks heb ik hier echt weer van genoten.

De schrijfstijl had me helemaal in de ban en stuwde me ook vooruit in het verhaal.
Mijn enige minpunt is eigenlijk het algehele YA-gevoel van het boek, wat eigenlijk mijn probleem is en niet dat van het boek. Het hoofdpersonage, Amora, irriteerde mij regelmatig, terwijl ze eigenlijk een heel typisch YA-personage is, eentje dat placht een “sterke vrouw” te zijn, maar die voor volwassenen gewoon als eigenwijs, onbezonnen en egoïstisch overkomt. Maar een pluim voor het feit dat het boek zich hiervan heel bewust is:

“If that’s how you want it to be, fine. But your stubbornness will be the knife in all of our chests one day, Amora. Gods help us.”

Al met al weerom een heel plezant boek, dat de emotionele klappen niet schuwt en de duologie bevredigend afsluit.

Reid, Ava – The Wolf and the Woodsman ★★

Genre: Fantasy

In her forest-veiled pagan village, Évike is the only woman without power, making her an outcast clearly abandoned by the gods. The villagers blame her corrupted bloodline—her father was a Yehuli man, one of the much-loathed servants of the fanatical king. When soldiers arrive from the Holy Order of Woodsmen to claim a pagan girl for the king’s blood sacrifice, Évike is betrayed by her fellow villagers and surrendered.

But when monsters attack the Woodsmen and their captive en route, slaughtering everyone but Évike and the cold, one-eyed captain, they have no choice but to rely on each other. Except he’s no ordinary Woodsman—he’s the disgraced prince, Gáspár Bárány, whose father needs pagan magic to consolidate his power. Gáspár fears that his cruelly zealous brother plans to seize the throne and instigate a violent reign that would damn the pagans and the Yehuli alike. As the son of a reviled foreign queen, Gáspár understands what it’s like to be an outcast, and he and Évike make a tenuous pact to stop his brother.

As their mission takes them from the bitter northern tundra to the smog-choked capital, their mutual loathing slowly turns to affection, bound by a shared history of alienation and oppression. However, trust can easily turn to betrayal, and as Évike reconnects with her estranged father and discovers her own hidden magic, she and Gáspár need to decide whose side they’re on, and what they’re willing to give up for a nation that never cared for them at all.

“The trees have to be tied down by sunset. When the Woodsmen come, they always try to run.”

In het begin genoot ik echt van dit boek (wat een pareltje van een openingszin ook), ondanks de onuitstaanbare hoofdpersoon Évike.
Het had een zeer betoverende, gezellige folkloristische sfeer, maar was tegelijkertijd wreed en grimmig.
Maar gaandeweg werd het gedrag van de hoofdpersoon gewoon te ergerlijk om nog iets aan het verhaal te kunnen waarderen.

“You’ve not an ounce of good sense”

Évike is zogezegd midden de twintig, maar de helft van de tijd gedraagt ze zich als een nukkig kind, terwijl ze zich de andere helft gedraagt als een geile tiener.
Ik kan begrijpen dat ze opgroeide in barre omstandigheden, waar ze werd gehekeld en gepest, om uiteindelijk verraden en uitverkocht te worden. Ik kan zeer zeker begrijpen dat ze verbitterd is, maar doorheen gans het boek gedraagt ze zich als slachtoffer, terwijl ze tegelijkertijd koppig, eigenwijs en gemeen is. Ze handelt in alles ondoordacht, overhaast en onvolwassen, vastberaden om net het tegenovergestelde te doen wat haar met de beste bedoelingen wordt aangeraden. Er zit niks van evolutie in haar personage en op den duur begon het me zo erg te irriteren, dat het me deed twijfelen of ik dit boek wel moest uitlezen.

“I suppose a coward is anyone who acts with forethought, who doesn’t hurl themselves into the jaws of the beast only to prove their heroism?”

Haar motivaties, en eigenlijk ook die van andere personages, sloegen helemaal nergens op, of veranderden om de paar hoofdstukken, waardoor ze erg wispelturig en ongeloofwaardig over kwamen. Veel aspecten in het boek worden gewoon niet voldoende uitgelegd of uitgewerkt om enige impact op de lezer te hebben. Ook het romantische aspect was totaal niet aantrekkelijk.

Dus ja, toch wel heel teleurgesteld in deze. Ik had moeten stoppen met lezen toen ik daar eerst over twijfelde, gezien de ontknoping belange na niet voldoende was om het boek in mijn ogen enigszins te redden.

Craig, Erin A. – Small Favors ★★★

Genre: Horror

From the critically-acclaimed author of House of Salt and Sorrows comes a mesmerizing and chilling fairy-talesque novel about Ellerie Downing, a young woman in a small town with monsters lurking in the trees and dark desires hidden in the shadows—in Amity Falls, nothing is more dangerous than a wish come true.

Ellerie Downing is waiting for something to happen. Life in isolated Amity Falls, surrounded by an impenetrable forest, has a predictable sameness. Her days are filled with tending to her family’s beehives, chasing after her sisters, and dreaming of bigger things while her twin, Samuel, is free to roam as he wishes.

Early town settlers fought off monstrous creatures in the woods, and whispers that the creatures still exist keep the Downings and their neighbors from venturing too far. When some townsfolk go missing on a trip to fetch supplies, a heavy unease settles over the Falls.

Strange activities begin to plague the town, and as the seasons change, it’s clear that something is terribly wrong. The creatures are real, and they’re offering to fulfill the residents’ deepest desires, however grand, for just a small favor. These seemingly trifling demands, however, hide sinister intentions. Soon Ellerie finds herself in a race against time to stop Amity Falls, her family, and the boy she loves from going up in flames.

Vooral de atmosfeer maakt dit boek.
Heel benauwelijk en dreigend. Alles lijkt ogenschijnlijk heel normaal, maar toch is er iets dat je ongemakkelijk doet voelen en alert maakt voor elk klein geluidje.

“There’s a power in names, don’t you think? Once your name is given away, you can’t help but be pulled along by those who have it.”

Het verhaal zelf is voor een groot deel wel voorspelbaar en ons hoofdpersonage Ellery is nogal naïef, maar dat houdt wel steek gezien hoe ze is opgegroeid.
De ontknoping was echt intrigerend, maar tegelijkertijd voelde het alsof de auteur dit idee een beetje verkwanselde met hoe weinig ze er mee heeft gedaan.

Op de keper beschouwd een boek dat je vooral voor de sfeerschepping moet lezen en niet zozeer voor het resultaat.

Coldbreath, Alice – A Bride for the Prizefighter (Victorian Prizefighters #1) ★★★★

Genre: Historische romantiek

Mina’s well-ordered life is thrown into disarray when her father drops a bombshell on his deathbed: she has a brother she never knew of. Not only that, he is on his way to rescue her from the collapse of their school under a mountain of debts.

A wild journey across country later, Mina finds herself thrown at the feet of the brutish William Nye, prize-fighter and owner of a disreputable inn, The Merry Harlot. Respectable Mina is appalled to find herself obliged to wed this surly stranger!

Forced to draw on reserves of inner strength she never knew she possessed, Mina uncovers perilous secrets and bravely carves herself a new life at the side of this man, as she proves herself a more than worthy partner for the prize-fighter.

Soms heb ik gewoon behoefte aan iets simpel en sussend. Een voorspelbaar boek waarvan de verwachte uitkomst nu net zijn aantrekkingskracht is. Hiervoor is Alice Coldbreath een go-to auteur geworden.
Vorig jaar struikelde ik over één van haar boeken uit “Brides of Karadok” serie en las ondertussen al alle zes de gepubliceerde boeken. Toen ik dus weer even iets ongecompliceerd wilde lezen, moest ik één van haar andere series kiezen. Uiteindelijk ging ik voor dit eerste boek uit de “Victorian Prizefighter” serie, gewoon omdat ik eens een andere tijdsperiode dan de middeleeuwse wou, en dit was een uitstekende beslissing.

Ik denk niet dat ik al een historische romance las waarin beide partijen uit de lagere klasse komt, dus dit was iets volkomen unieks voor mij, en ik vond het echt geweldig!
Dit had alles wat ik leuk vond aan het schrijven van Alice Coldbreath: geweldige personages, scènes uit het dag dagelijkse leven, een langzame opbouw. En ondanks dat ik dit las vanwege de voorspelbaarheid, ging het toch een onverwachte kant op, waardoor ik door het boek vloog.

Het enige dat ik graag anders had gezien, is een dubbel standpunt. Nu hebben we alleen het perspectief van Mina, waardoor sommige aspecten een beetje plat vallen of uit het niets kwamen.

Desondanks een leuke leeservaring met lage inzet en hoog comfort.

Sim, Tara – Scavenge the Stars (Scavenge the Stars #1) ★★★

Genre: YA Fantasy

When Amaya rescues a mysterious stranger from drowning, she fears her rash actions have earned her a longer sentence on the debtor ship where she’s been held captive for years. Instead, the man she saved offers her unimaginable riches and a new identity, setting Amaya on a perilous course through the coastal city-state of Moray, where old-world opulence and desperate gamblers collide.

Amaya wants one thing: revenge against the man who ruined her family and stole the life she once had. But the more entangled she becomes in this game of deception—and as her path intertwines with the son of the man she’s plotting to bring down—the more she uncovers about the truth of her past. And the more she realizes she must trust no one…

Packed with high-stakes adventure, romance, and dueling identities, this gender-swapped retelling of The Count of Monte Cristo is the first novel in an epic YA fantasy duology, perfect for fans of Sarah J. Maas, Sabaa Tahir, and Leigh Bardugo.

Goh, dit was zeker geen slecht boek of zo, maar het verhaal deed me helemaal niks.
De schrijfstijl is zeker meeslepend genoeg en de wereld toont veel belofte, maar ik kon dit boek in het midden van een zin wegleggen, zonder enige gevoel van dringendheid om verder te lezen te voelen. Uiteindelijk uitgelezen om te weten hoe het ging eindigen, dus ik wou toch ergens wel weten waar het naartoe ging, maar uiteindelijk veranderde dit weinig aan mijn algemene gevoel van desinteresse en ik ben dus ook onvoldoende geprikkeld om het vervolg te willen lezen.

Poston, Ashley – The Dead Romantics ★★★

Genre: Romantiek

A disillusioned millennial ghostwriter who, quite literally, has some ghosts of her own, has to find her way back home in this sparkling adult debut from national bestselling author Ashley Poston.

Florence Day is the ghostwriter for one of the most prolific romance authors in the industry, and she has a problem—after a terrible breakup, she no longer believes in love. It’s as good as dead.

When her new editor, a too-handsome mountain of a man, won’t give her an extension on her book deadline, Florence prepares to kiss her career goodbye. But then she gets a phone call she never wanted to receive, and she must return home for the first time in a decade to help her family bury her beloved father.

For ten years, she’s run from the town that never understood her, and even though she misses the sound of a warm Southern night and her eccentric, loving family and their funeral parlor, she can’t bring herself to stay. Even with her father gone, it feels like nothing in this town has changed. And she hates it.

Until she finds a ghost standing at the funeral parlor’s front door, just as broad and infuriatingly handsome as ever, and he’s just as confused about why he’s there as she is.

Romance is most certainly dead . . . but so is her new editor, and his unfinished business will have her second-guessing everything she’s ever known about love stories.

Dit was charmant, maar een stuk zwaarder dan verwacht.

“I’d always written how grief was hollow. How it was a vast cavern of nothing.
But I was wrong.
Grief was the exact opposite. It was full and heavy and drowning because it wasn’t the absence of everything you lost—it was the culmination of it all, your love, your happiness, your bittersweets, wound tight like a knotted ball of yarn.”

In plaats van een schattige romance kreeg ik een diepgaander verhaal over de dood, verdriet en terugblikken. Ik vond het best leuk en vond dat het veel lastige onderwerpen op een gracieuze en welbespraakte manier behandelde.

“I’m not great with surprises. I don’t—didn’t—take chances. I didn’t take risks. On anything—or anyone.”

Het romantische gedeelte was echter niet echt succesvol voor mij. Ik vond het eerlijk gezegd nogal saai en eigenlijk ook onnodig gezien de rest van het verhaal, wat nogal raar is om te zeggen over een boek dat aan de man gebracht wordt als zijnde een romance.

“I couldn’t believe that I was swooning over the bare minimum—decency.”

Ik vond het verhaal veel interessanter als het zich concentreerde op de familie en de eigenzinnige manier waarop ze het uitvaartcentrum runden, of op het zelfonderzoek van onze hoofdpersonen.

“Buying books always made me feel better, even if I never read them.”

Een leuke en doordacht boek, maar dat een beetje te lijden had onder de verkeerde marketing, waardoor onnodige verwachtingen ontstonden die niet werden waargemaakt.

Coldbreath, Alice – A Substitute Wife for the Prizefighter (Victorian Prizefighters #2) ★★★★

Genre: Historische Romantiek

Plain, respectable Lizzie Anderson is in the devil of a fix. After catching sight of something she was not supposed to, her whole family is torn apart by the ensuing scandal. Lizzie’s steadfast principles means she cannot deny the evidence of her own eyes and as a consequence finds herself thrown out onto the street! Her only ally in her time of need, comes from a very unexpected quarter indeed…

Benedict Toomes has long thought Lizzie a thorn in his side, but after seeing her staunchness in the face of adversity, he finds himself picturing her in a totally different role in his life. A stand-in for the betrothed he no longer wants to marry… Find out how this unlikeliest of couples navigates life together after a rocky start and find their preconceived notions about the other could not have been further from the truth!

Jawel, na het lezen van het eerste boek uit deze serie had ik al snel zin om het tweede te lezen, benieuwd of het meer van hetzelfde zou opleveren. En dat deed het inderdaad, zo niet zelfs beter!

Ik hield van de setting van de reizende kermis en van de no-nonsense houding van onze heldin. Ik apprecieerde de held meer in dit boek dan in het eerste boek, waarschijnlijk omdat we deze keer wel vanuit zijn perspectief konden lezen. De opbouw was zoals altijd fantastisch.

Er is nog maar één boek over in deze serie en ik weet niet goed of ik hem wil opsparen of direct verder wil lezen!

Moreno-Garcia, Silvia – Mexican Gothic ★★★

Genre: Horror

After receiving a frantic letter from her newly-wed cousin begging for someone to save her from a mysterious doom, Noemí Taboada heads to High Place, a distant house in the Mexican countryside. She’s not sure what she will find—her cousin’s husband, a handsome Englishman, is a stranger, and Noemí knows little about the region.

Noemí is also an unlikely rescuer: She’s a glamorous debutante, and her chic gowns and perfect red lipstick are more suited for cocktail parties than amateur sleuthing. But she’s also tough and smart, with an indomitable will, and she is not afraid: Not of her cousin’s new husband, who is both menacing and alluring; not of his father, the ancient patriarch who seems to be fascinated by Noemí; and not even of the house itself, which begins to invade Noemí’s dreams with visions of blood and doom.

Her only ally in this inhospitable abode is the family’s youngest son. Shy and gentle, he seems to want to help Noemí, but might also be hiding dark knowledge of his family’s past. For there are many secrets behind the walls of High Place. The family’s once colossal wealth and faded mining empire kept them from prying eyes, but as Noemí digs deeper she unearths stories of violence and madness.

And Noemí, mesmerized by the terrifying yet seductive world of High Place, may soon find it impossible to ever leave this enigmatic house behind.

Dit boek was helemaal niet wat ik ervan verwachtte en ik twijfel er een beetje over.

“The world is filled with so many extraordinary wonders, isn’t it? You could spend a lifetime peering in forests and jungles and never see one tenth of nature’s secrets.”

Als ik het als geheel bekijk, vond ik het verhaal behoorlijk interessant. Heerlijk griezelig, ongemakkelijk en meeslepend. De schrijfstijl haalde het voor mij enigszins naar beneden. Het was droog en voelde vaak gekunsteld en houterig aan
Ook kon ik het niet echt vinden met ons hoofdpersonage en had ik het gevoel dat er niet genoeg werd gedaan met het titulaire “Mexican” of met het feit dat het zich in de jaren vijftig afspeelt. Behoudens enig woordgebruik kon dit boek gemakkelijk in Engeland in de tegenwoordige tijd hebben plaats gevonden.

“She was the snake biting its tail.
She was a dreamer, eternally bound to a nightmare, eyes closed even when her eyes had turned to dust.”

Al met al viel ik niet zo hals over kop voor dit boek als verwacht, gebaseerd op zijn bijna cult-aanhang online, maar ik vond het wel een knus griezelig verhaal met de gothic atmosfeer waar ik van hou.

2 Comments

  • Charlotte

   Gemiddeld kom ik bijna elke maand aan een gelijkaardig aantal sterretjes. Ook al lees ik goeie tot heel goeie boeken, er zit altijd wel een paar mindere of meer gemiddelde bij (zo van die boeken die wel ok waren tijdens het lezen, maar snel ook weer vergeten worden) die de sterretjes naar beneden halen. Ergens doet het me de heel goeie boeken ook wel meer appreciëren 😉

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.