Gelezen

Gelezen in juni 2023

Oef, we zijn al augustus, maar ik schreef nog niet over mijn gelezen boeken van juni!
Eerlijk gezegd heb ik het schrijven van recensies de laatste tijd wat verwaarloosd en eenmaal ik achterop geraak is het toch lastig om bij te benen, gezien de tijd niet stil blijft staan natuurlijk.
Maar ook, juni was echt een barslechte leesmaand en het merendeel van mijn notities bij de gelezen boeken waren “saai” “meh” of “pffffffff”, lol. Sjah, daar geraak ik niet echt ver mee bij het schrijven van een goeie recensie!
Maar dit weekend raapte ik toch mijn goesting bijeen en lukte het me uiteindelijk toch om vrij snel voor elk begonnen boek een paar duidelijke zinnen te schrijven. Ik zeg bewust elk begonnen boek, want in juni legde ik een record aantal boek weer on-uitgelezen weg!

In juni begon ik te lezen in 10 boeken, maar las ik uiteindelijk slechts 7 boeken helemaal uit, waarvan ik bij sommige achteraf gezien misschien ook beter de handdoek in de ring had gegooid!
Het aantal gelezen bladzijden is zo’n 2800, maar als ik enkel de uitgelezen boeken meetel dan is juni goed voor 2368 bladzijden. Het gemiddelde uitgelezen juni boek komt zo op 338 blz/boek.

Zoals gezegd was juni vooral een maand van laagtes en was de maximum score dat een boek kreeg een gemiddelde 3 sterren. Van alle uitgelezen boeken komt de gemiddelde score op 2,7 sterretjes, wat nog lager is dan de kleurloze meimaand!

In juni wou ik vooral een deuk maken in mijn vele ongelezen abonementsdoos-boeken, waardoor ik in vergelijking met andere maanden veel meer YA las. Ik begon te lezen in 5 Young Adult boeken, maar las er maar 3 uit; en ik begon ook in 5 volwassen boeken, waarvan ik er 4 van uit las.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 2 e-boeken, 2 audioboeken, en 6 boekenkast-boeken, vanwelke ik er 3 niet uit las en dus uit mijn boekenkast gaan verdwijnen.

Voor de genres wisselde ik tussen 5 genres, namelijk thriller (1), romantiek (1), mysterie (1), sci-fi (2) en fantasy (5).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in juni las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat! Soms ga ik spoilers ook gaan verbergen achter een zwarte band, die je kan lezen door de tekst te selecteren zoals hier!

  1. Binge, Nicholas – Ascension ★★
  2. Bodard, Aliette de – The Red Scholar’s Wake DNF
  3. Swanson, Peter – The Kind Worth Saving (Henry Kimball/Lily Kintner #2) 🎧 ★★★
  4. Duncan, Emily A. – Wicked Saints (Something Dark and Holy #1) ★★
  5. Gong, Chloe – These Violent Delights (These Violent Delights #1) DNF
  6. Jones, Jaida & Bennett Danielle – Master of One DNF
  7. Hazelwood, Ali – Under One Roof (The STEMinist Novellas #1) ★★★
  8. McAllister, Gillian – Wrong Place Wrong Time 🎧 ★★★
  9. Córdova, Zoraida – Incendiary (Hollow Crown #1) ★★★
  10. Córdova, Zoraida – Illusionary (Hollow Crown #2) ★★★

Binge, Nicholas – Ascension ★★

Genre: Sci-Fi

A mind-bending speculative thriller in which the sudden appearance of a mountain in the middle of the Pacific Ocean leads a group of scientists to a series of jaw-dropping revelations that challenge the notion of what it means to be human

An enormous snow-covered mountain has appeared in the Pacific Ocean. No one knows when exactly it showed up, precisely how big it might be, or how to explain its existence. When Harold Tunmore, a scientist of mysterious phenomena, is contacted by a shadowy organization to help investigate, he has no idea what he is getting into as he and his team set out for the mountain.

The higher Harold’s team ascends, the less things make sense. Time moves differently, turning minutes into hours, and hours into days. Amid the whipping cold of higher elevation, the climbers’ limbs numb and memories of their lives before the mountain begin to fade. Paranoia quickly turns to violence among the crew, and slithering, ancient creatures pursue them in the snow. Still, as the dangers increase, the mystery of the mountain compels them to its peak, where they are certain they will find their answers. Have they stumbled upon the greatest scientific discovery known to man or the seeds of their own demise?

Framed by the discovery of Harold Tunmore’s unsent letters to his family and the chilling and provocative story they tell, Ascension considers the limitations of science and faith and examines both the beautiful and the unsettling sides of human nature.

Ik heb de laatste tijd echt pech met de sci-fi boeken die ik uitkies.
Ik zag keihard uit naar dit boek en was ervan overtuigd dat het me van mijn sokken ging blazen, maar uiteindelijk viel het tegen, ondanks het opwindende uitgangspunt en een aantal coole ideeën (ik vond bijvoorbeeld het fragment over heilige bergen en hoe die in quasi al onze mythologieën en religies voorkomen heel intrigerend). Helaas ontbrak het in de uitvoering, ik vond het veelal saai en bepaalde onthullingen bleken op het randje af belachelijk.

Ik zie in andere recensies veel opmerkingen over de verteltechniek en ik kan de algemene consensus hierover alleen maar bijtreden, gezien dit ook één van mijn eerste opmerkingen was toen ik het boek begon.
Het verhaal wordt verteld aan de hand van extreem gedetailleerde brieven die ons hoofdpersonage naar zijn tienernichtje schrijft, en zowel het niveau aan details als de ontvanger zorgden dat dit helemaal niet geloofwaardig overkwam. Het zou waarschijnlijk beter hebben gewerkt als een persoonlijk dagboek of als brieven aan zijn zoon, waardoor de onthulling van zijn dood meer impact zou hebben gehad.

Wat me ook stoorde was het inconsistente gebruik van eenheden. Dit zou een internationale wetenschappelijke expeditie moeten zijn, dus het gebruik van het Brits-Amerikaans maatsysteem voor bijvoorbeeld afstanden voelde echt onnatuurlijk voor mij. Dit is misschien wat muggenzifterig, maar kijk, ik ergerde me er aan.

En als dat mijn enige probleem was geweest, dan had ik daar zeker over kunnen kijken, maar uiteindelijk heb ik me vooral verveeld in dit boek en voelde ik me geen enkel moment emotioneel geïnvesteerd. Het teleurstellende en onbevredigende einde bezegelde de deal van een flauw, tegenvallend boek voor mij volledig.

Bodard, Aliette de – The Red Scholar’s Wake (DNF)

Genre: Sci-Fi

Xích Si: bot maker, data analyst, mother, scavenger. But those days are over now-her ship has just been captured by the Red Banner pirate fleet, famous for their double-dealing and cruelty. Xích Si expects to be tortured to death-only for the pirates’ enigmatic leader, Rice Fish, to arrive with a different and shocking proposition: an arranged marriage between Xích Si and herself.

Rice Fish: sentient ship, leader of the infamous Red Banner pirate fleet, wife of the Red Scholar. Or at least, she was the latter before her wife died under suspicious circumstances. Now isolated and alone, Rice Fish wants Xích Si’s help to find out who struck against them and why. Marrying Xích Si means Rice Fish can offer Xích Si protection, in exchange for Xích Si’s technical fluency: a business arrangement with nothing more to it.

But as the investigation goes on, Rice Fish and Xích Si find themselves falling for each other. As the interstellar war against piracy intensifies and the five fleets start fighting each other, they will have to make a stand-and to decide what kind of future they have together…

An exciting space opera and a beautiful romance, from an exceptional SF author.

DNF/opgegeven na ±30%

En de ontgoocheling in mijn uitgekozen sci-fi boeken blijft duren!
Elke vorm van inleiding, opzet of wereldopbouw ontbrak hier. Veel dingen klonken wel interessant, maar niks werd uitgelegd, waardoor het gewoon heel verwarrend en onduidelijk lezen was. Dit voelde eerder als een tweede boek in een reeks, waarbij we als lezer al vertrouwd zijn met de wereld, dan een alleenstaand verhaal.

“A barrage of images and sounds overwhelmed her – too fast, too confused, too jumbled”

Bovenstaand citaat beschrijft perfect mijn ervaring tijdens het lezen. Daarbij kwam een nogal vreemde reden voor een verstandhuwelijk dat toch alle signalen gaf van instalove, waardoor ik besloot mezelf niet te dwingen verder te lezen.

🎧 Swanson, Peter – The Kind Worth Saving (Henry Kimball/Lily Kintner #2) ★★★

Genre: Thriller

There was always something slightly dangerous about Joan. So, when she turns up at private investigator Henry Kimball’s office asking him to investigate her husband, he can’t help feeling ill at ease. Just the sight of her stirs up a chilling memory: he knew Joan in his previous life as a high school English teacher, when he was at the center of a tragedy.

Now Joan needs his help in proving that her husband is cheating. But what should be a simple case of infidelity becomes much more complicated when Kimball finds two bodies in an uninhabited suburban home with a “for sale” sign out front. Suddenly it feels like the past is repeating itself, and Henry must go back to one of the worst days of his life to uncover the truth.

Is it possible that Joan knows something about that day, something she’s hidden all these years? Could there still be a killer out there, someone who believes they have gotten away with murder? Henry is determined to find out, but as he steps closer to the truth, a murderer is getting closer to him, and in this hair-raising game of cat and mouse only one of them will survive.

Dit was het onnodige vervolg op het geweldige The Kind Worth Killing, dat niet echt in de buurt kwam van zijn voorganger.
Het was nog steeds heel vermakelijk lezen, maar het slaagde er niet in om te verrassen of om evenveel indruk te maken. Ook de terugkerende personages deden me weinig, wat misschien anders zou zijn geweest als ik eerst het andere boek had herlezen, maar zoals het staat was dit gewoon een snel en gemakkelijk lezende thriller waarvan ik snel de details ga vergeten.

Duncan, Emily A. – Wicked Saints (Something Dark and Holy #1) ★★

Genre: (YA) Fantasy

A girl who can speak to gods must save her people without destroying herself.

A prince in danger must decide who to trust.

A boy with a monstrous secret waits in the wings.

Together, they must assassinate the king and stop the war.

In a centuries-long war where beauty and brutality meet, their three paths entwine in a shadowy world of spilled blood and mysterious saints, where a forbidden romance threatens to tip the scales between dark and light. Wicked Saints is the thrilling start to Emily A. Duncan’s devastatingly Gothic Something Dark and Holy trilogy.

Ugh, nog een boek dat ik beter niet had uitgelezen.

In plaats daarvan heb ik me er doorheen geworsteld, ondanks dat niets me aantrok aan de personages, die zowel flets als onorigineel waren, en gans hun verhaal me geen moer kon schelen.

Het vrouwelijk hoofdpersonage was een enorme zaag (het aantal keer ze verzuchte dat iets niet eerlijk was, jeetje) en haar wispelturigheid over haar gevoelens was zo repetitief en totaal ongeloofwaardig. Ondanks haar interessante krachten, deed ze eigenlijk weinig, anders dan een hulpmiddel zijn bij het opzetten van de twee mannelijke personages , wiens namen, trouwens, voor mij al verklapten wat de grote plottwist ging zijn, die me uiteindelijk ook helemaal niks deed: Mal = kwaadaardig; Serefin = engel = goed/beter.
De andere personages waren nog fletser en vloeiden allemaal in elkaar over, de ene met een nog moeilijkere naam dan de andere.

De wereld en magie hadden wel een aantal coole concepten, maar er was bitter weinig basis, opbouw of enige vorm van motivering, zoals bijvoorbeeld het ontstaan van de oorlog.

Kortom, voor mij een onvolledig, ongefundeerd, gehaast en saai verhaal, dat een beetje te veel naar de Grisha-trilogie heeft gekeken.

Gong, Chloe – These Violent Delights (These Violent Delights #1) (DNF)

Genre: (YA) Fantasy

The year is 1926, and Shanghai hums to the tune of debauchery.

A blood feud between two gangs runs the streets red, leaving the city helpless in the grip of chaos. At the heart of it all is eighteen-year-old Juliette Cai, a former flapper who has returned to assume her role as the proud heir of the Scarlet Gang—a network of criminals far above the law. Their only rivals in power are the White Flowers, who have fought the Scarlets for generations. And behind every move is their heir, Roma Montagov, Juliette’s first love…and first betrayal.

But when gangsters on both sides show signs of instability culminating in clawing their own throats out, the people start to whisper. Of a contagion, a madness. Of a monster in the shadows. As the deaths stack up, Juliette and Roma must set their guns—and grudges—aside and work together, for if they can’t stop this mayhem, then there will be no city left for either to rule.

Perfect for fans of The Last Magician and Descendant of the Crane, this heart-stopping debut is an imaginative Romeo and Juliet retelling set in 1920s Shanghai, with rival gangs and a monster in the depths of the Huangpu River.

DNF/opgegeven na ±32 %
Ik vond het idee en de algehele setting van dit boek erg leuk, maar ik kon niet echt in de schrijfstijl komen, die erg inspannend en vermoeiend was. Het verhaal ontwikkelde zich erg traag en kon me niet echt boeien. Het kon me gewoon niet schelen wat er gebeurde met de plot of de personages.

Jones, Jaida & Bennett Danielle – Master of One (DNF)

Genre: (YA) Fantasy

Sinister sorcery. Gallows humor. A queer romance.

Rags is a thief — an excellent one. He’s stolen into noble’s coffers, picked soldier’s pockets, and even liberated a ring or two off the fingers of passersby. Until he’s caught by the Queensguard and forced to find an ancient fae relic for a sadistic royal sorcerer.

But Rags could never have guessed this “relic” would actually be a fae himself—a distractingly handsome, annoyingly perfect, ancient fae prince called Shining Talon. Good thing Rags can think on his toes, because things just get stranger from there…

With the heist and intrigue of Six of Crows and the dark fairy tale feel of The Cruel Prince, this young adult fantasy debut will have readers rooting for a pair of reluctant heroes as they take on a world-ending fae prophecy, a malicious royal plot, and, most dangerously of all, their feelings for each other.

DNF/opgegeven na ±34%
Nog een boek waar ik maar niet in kon komen. Verwarrend, moeilijk te volgen, geen diepgang, nauwelijks wereldvorming, geen andere motieven dan “we zijn slecht en willen meer macht”, magie wordt totaal niet uitgeleg, behalve dat het van de elfen is gestolen. Platte personages, zelfs ons hoofdpersonage Rags, wiens belangrijkste eigenschap is dat hij toch wel bijzonder veel expliciet vloekt voor een YA-boek.

Begon behoorlijk intrigerend en de flaptekst beloofde een heel spannend verhaal, maar het was gewoon saai.

Op dit punt begin ik me af te vragen of het probleem ligt bij de boeken die ik kies of dat ik het probleem ben?

Hazelwood, Ali – Under One Roof (The STEMinist Novellas #1) ★★★

Genre: Romantiek (hedendaags)

A scientist should never cohabitate with her annoyingly hot nemesis – it leads to combustion.

Mara, Sadie, and Hannah are friends first, scientists always. Though their fields of study might take them to different corners of the world, they can all agree on this universal truth: when it comes to love and science, opposites attract and rivals make you burn….

As an environmental engineer, Mara knows all about the delicate nature of ecosystems. They require balance. And leaving the thermostat alone. And not stealing someone else’s food. And other rules Liam, her detestable big-oil lawyer of a roommate, knows nothing about. Okay, sure, technically she’s the interloper. Liam was already entrenched in his aunt’s house like some glowering grumpy giant when Mara moved in, with his big muscles and kissable mouth just sitting there on the couch tempting respectable scientists to the dark side…but Helena was her mentor and Mara’s not about to move out and give up her inheritance without a fight.

The problem is, living with someone means getting to know them. And the more Mara finds out about Liam, the harder it is to loathe him…and the easier it is to love him.

Na toch wel wat te hebben geworsteld om een boek te vinden waarin ik kon verdwijnen, besloot ik het roer om te gooien en iets luchthartigs, fluffy en kort te zoeken om te lezen.
En dit is precies wat dit was. Gewoon een luchtig verhaaltje dat in één ruk uitgelezen kan worden.

🎧 McAllister, Gillian – Wrong Place Wrong Time ★★★

Genre: Mysterie

Can you stop a murder after it’s already happened?

It is midnight on the morning of Halloween, and Jen anxiously waits up for her 18-year-old son, Todd, to return home. But worries about his broken curfew transform into something much more dangerous when Todd finally emerges from the darkness. As Jen watches through the window, she sees her funny, seemingly happy teenage son stab a total stranger.

She doesn’t know who the victim is, or why Todd has committed such a devastating act of violence. All she knows is that her life, and Todd’s, have been shattered.

After her son is taken into custody, Jen falls asleep in despair. But when she wakes up… it is yesterday. The murder has not happened yet—and there may be a chance to stop it. Each morning, when Jen wakes, she is further back in the past, first weeks, then years, before the murder. And Jen realizes that somewhere in the past lies the trigger for Todd’s terrible crime…and it is her mission to find it, and prevent it from taking place.

Ik hield echt van het concept van dit boek en hoe het gebruikt werd om geleidelijk aan meer over onze personages en het waarom te onthullen. Hoewel ik vond dat het verhaal een beetje te lang aansleepte, heb ik er over het algemeen van genoten en vond ik het einde bevredigend en passend.

Córdova, Zoraida – Incendiary (Hollow Crown #1) ★★★

Genre: (YA) Fantasy

I am Renata Convida.
I have lived a hundred stolen lives.
Now I live my own.

Renata Convida was only a child when she was kidnapped by the King’s Justice and brought to the luxurious palace of Andalucia. As a Robari, the rarest and most feared of the magical Moria, Renata’s ability to steal memories from royal enemies enabled the King’s Wrath, a siege that resulted in the deaths of thousands of her own people.

Now Renata is one of the Whispers, rebel spies working against the crown and helping the remaining Moria escape the kingdom bent on their destruction. The Whispers may have rescued Renata from the palace years ago, but she cannot escape their mistrust and hatred–or the overpowering memories of the hundreds of souls she turned “hollow” during her time in the palace.

When Dez, the commander of her unit, is taken captive by the notorious Sangrado Prince, Renata will do anything to save the boy whose love makes her place among the Whispers bearable. But a disastrous rescue attempt means Renata must return to the palace under cover and complete Dez’s top secret mission. Can Renata convince her former captors that she remains loyal, even as she burns for vengeance against the brutal, enigmatic prince? Her life and the fate of the Moria depend on it.

But returning to the palace stirs childhood memories long locked away. As Renata grows more deeply embedded in the politics of the royal court, she uncovers a secret in her past that could change the entire fate of the kingdom–and end the war that has cost her everything.

Niets te grensverleggend, maar voldoende meeslepend en boeiend.
Na alle DNF’s en flauwe fantasieboeken was ik zo blij om eindelijk nog eens een wereld te ontdekken waar ik enige interesse voor voelde, waardoor ik me dit boek waarschijnlijk met meer plezier zal herinneren dan het verhaal op zich misschien waard is.
Niet dat er iets mis mee was, maar baanbrekend was het ook niet. Het is een vrij standaard YA-rebellieverhaal, met veel voorkomende plotelementen en een paar voorspelbare wendingen, maar ook met een interessant magiesysteem, meeslepende schrijfstijl en een einde waardoor ik meteen het vervolg wilde oppikken.

Córdova, Zoraida – Illusionary (Hollow Crown #2) ★★★

Genre: (YA)Fantasy

Reeling from betrayal at the hands of the Whispers, Renata Convida is a girl on the run. With few options and fewer allies, she’s reluctantly joined forces with none other than Prince Castian, her most infuriating and intriguing enemy. They’re united by lofty goals: find the fabled Knife of Memory, kill the ruthless King Fernando, and bring peace to the nation. Together, Ren and Castian have a chance to save everything, if only they can set aside their complex and intense feelings for each other.

With the king’s forces on their heels at every turn, their quest across Puerto Leones and beyond leaves little room for mistakes. But the greatest danger is within Ren. The Gray, her fortress of stolen memories, has begun to crumble, threatening her grip on reality. She’ll have to control her magics–and her mind–to unlock her power and protect the Moria people once and for all.

For years, she was wielded as weapon. Now it’s her time to fight back.

Leuke, bevredigende en perfect afgeronde finale.
Dit deel ging voornamelijk op dezelfde manier verder als boek één: een beetje cliché, enigszins voorspelbaar, maar over het algemeen vermakelijk.
De epiloog voelde een beetje afgerateld en info-dumpy aan, maar het sluit tegelijkertijd ook alle vragen over de toekomst van de personages af, wat ik wel kan waarderen.

Over het algemeen vond ik deze duologie gewoon oké. Het las leuk weg, maar laat geen blijvende indruk na en ik zal het verhaal en de personages ook snel weer zijn vergeten.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.