Gelezen

Gelezen in september 2022

In september las ik in totaal 10 boeken, goed voor 3507 bladzijden. Het gemiddelde september boek komt zo op 351 blz/boek.

Wat mijn beoordelingen betreft, was het absoluut een maand van heel veel hoogtes (maar liefst 3 boeken van 5-sterren en 2 van 4-sterren) en een paar kleine laagtes (1 enkel boek van 2-sterren). Hierdoor komt het gemiddelde boek van september op 3,7 sterretjes.

Qua doelgroep varieerde ik tussen 4 Young Adult boeken en 6 volwassen boeken.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 2 e-boeken, 2 audioboeken en 6 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik tussen 4 genres, namelijk sci-fi (1), romantiek (2), mysterie (2) en fantasy (5).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in september las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Wells, H.G. – The Time Machine ★★★
  2. Horowitz, Anthony – The Twist of a Knife (Hawthorne and Horowitz Mystery #4) 🎧 ★★★★
  3. Saint, Jennifer – Ariadne ★★★★
  4. Lim, Elizabeth – Spin the Dawn (The Blood of Stars #1) ★★★
  5. Bailey, Tessa – My Killer Vacation ★★★
  6. Taylor, Laini – Strange the Dreamer (Strange the Dreamer #1) ★★★★★
  7. Barnes, Jennifer Lynn – The Inheritance Games (The Inheritance Games #1) 🎧 ★★★
  8. Sanderson, Brandon – Mistborn: Secret History (Mistborn, Era 2 – Wax & Wayne #3,5) ★★★★★
  9. Coldbreath, Alice – Wed by Proxy (Brides of Karadok #1) ★★
  10. Taylor, Laini – Muse of Nightmares (Strange the Dreamer #2) ★★★★★

Wells, H.G. – The Time Machine ★★★

Genre: Sci-Fi (klassieker)

The Time Machine tells the story of the Time Traveler, an inventor living in Victorian England. Traveling into the distant future using his time machine he encounters the descendants of humans and witnesses the end of life on earth. Wells’ first published book, The Time Machine, popularized the concept of human time travel and has influenced countless works of fiction.

Hoewel de taal enigszins archaïsch was en het wat wennen vroeg, was dit toch een zeer boeiend en meeslepende verhaal, met zeer levendige beschrijvingen.

The night came like the turning out of a lamp, and in another moment came to-morrow. The laboratory grew faint and hazy, then fainter and ever fainter. To-morrow night came black, then day again, night again, day again, faster and faster still. An eddying murmur filled my ears, and a strange, dumb confusedness descended on my mind.

Het verhaal vloeide relatief goed. Soms viel op dat dit in afleveringen was geschreven, maar niets te hobbelig.
Mijn favoriete deel van het verhaal blijft de eerste expositie en de eerste aankomst in de toekomst. Het daarop volgende verhaal van de dystopische samenleving beviel me iets minder, omdat het een beetje te uitgesponnen werd en niet erg opwindend was.

Hoewel ik niet helemaal zeker wist welke kant van de boodschap de auteur ondersteunde, en hoewel het een beetje te fantastisch was om zelfs maar enigszins plausibel te zijn, presenteert het nog steeds een interessant denkproces dat helaas nog steeds actueel is.

Man had not remained one species, but had differentiated into two distinct animals: that my graceful children of the Upper-world were not the sole descendants of our generation, but that this bleached, obscene, nocturnal Thing, which had flashed before me, was also heir to all the ages.

Al met al een leuk verhaal dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Briljant bedacht en indrukwekkend hoe deze nu zo gangbare concepten op het moment van schrijven grotendeels onontgonnen waren.

🎧 Horowitz, Anthony – The Twist of a Knife (Hawthorne and Horowitz Mystery #4) ★★★★

Genre: Mysterie

‘Our deal is over.’

That’s what reluctant author Anthony Horowitz tells ex-detective Daniel Hawthorne in an awkward meeting. The truth is that Anthony has other things on his mind.

His new play, Mindgame, is about to open in London’s Vaudeville theatre. Not surprisingly Hawthorne declines a ticket.

On opening night, Sunday Times critic Harriet Throsby gives the play a savage review, focusing particularly on the writing. The next morning she is found dead, stabbed in the heart with an ornamental dagger which, it turns out, belongs to Anthony and which has his finger prints all over it.

Anthony is arrested, charged with Throsby’s murder, thrown into prison and interrogated.

Alone and increasingly desperate, he realises only one man can help him.

But will Hawthorne take his call?

En Anthony Horowitz doet het weer!
Ik hou van hoe zelfbewust en meta dit boek (en gans deze serie) is. De kleine zijsprong over “cancel culture” en “culture appropriation” beschreef uitstekend en scherp mijn exacte gevoelens hierover.

At the end of the day, if I listened to you, I’d only write about myself! A book full of middle-aged white writers describing middle-aged white writers being murdered by middle-aged white writers!

Een geweldig gezellig mysterie, onderhoudend en grappig, goed geschreven met gelaagde karakters en een bevredigende conclusie! Breng me meer! (Mag ik hopen dat er nog 3 volgen???)

Saint, Jennifer – Ariadne ★★★★

Genre: Fantasy

As Princesses of Crete and daughters of the fearsome King Minos, Ariadne and her sister Phaedra grow up hearing the hoofbeats and bellows of the Minotaur echo from the Labyrinth beneath the palace. The Minotaur – Minos’s greatest shame and Ariadne’s brother – demands blood every year.

When Theseus, Prince of Athens, arrives in Crete as a sacrifice to the beast, Ariadne falls in love with him. But helping Theseus kill the monster means betraying her family and country, and Ariadne knows only too well that in a world ruled by mercurial gods – drawing their attention can cost you everything.

In a world where women are nothing more than the pawns of powerful men, will Ariadne’s decision to betray Crete for Theseus ensure her happy ending? Or will she find herself sacrificed for her lover’s ambition?

ARIADNE gives a voice to the forgotten women of one of the most famous Greek myths, and speaks to their strength in the face of angry, petulant Gods. Beautifully written and completely immersive, this is an exceptional debut novel.

Het verhaal van Ariadne kende ik een beetje, vooral met betrekking tot de mythe van de Minotaurus. Toen ik hoorde over deze hervertelling kwam deze natuurlijk meteen op mijn wenslijst te staan en toen ik wist dat ik mijn last-minute vakantie van september in Kreta zou spenderen, kwam dit boek helemaal bovenaan mijn leeslijst te staan.

If you had anything that made you proud, that elevated you above your mortal fellows, it seemed to me that the gods would find delight in smashing it to smithereens.

In zijn geheel deed dit boek met erg denken aan Circe van Madeline Miller en dit is absoluut niet overdreven. Het verhaal weerspiegelt niet alleen deels het verhaal van Circe, maar ook de manier waarop de mannelijke blik van de bekende mythen volledig op zijn kop wordt gezet, van zodra het vanuit het vanuit het perspectief van de vrouwen wordt verteld. Hoewel, ik moet toegeven dat ik Theseus altijd al een beetje een lul heb gevonden voor zijn acties naar Ariadne toe. Toch had ik nooit eerder echt onderzocht hoe haar verhaal daarna verderging, dus dat deel van het verhaal vond ik extra boeiend.

I only knew Medusa as a monster. I had not thought she had ever been anything else. The stories of Perseus did not allow for a Medusa with a story of her own.

De schrijfstijl is buitengewoon mooi en elegant. Het trok me er volledig in waardoor ik in een mum van tijd door het verhaal raasde.
Het enige dat tegenviel was het einde. Het viel gewoon helemaal plat, net op het punt dat alles dreigt te ontploffen, net toen ik dacht dat Ariadne eindelijk haar moment zou grijpen. Jammer, maar ik denk dat de auteur maar zoveel kon doen met het bronmateriaal, zonder het volledig te herschrijven.

I turned my face to the twilight sky and sought out the constellations that the gods had etched across its great bowl, the shapes of mortals they had toyed with, picked out in pretty lights.

Maar ondanks het doffe einde was dit een absoluut verbluffend boek en ik kan niet wachten om de volgende hervertelling van deze auteur te lezen.

Lim, Elizabeth – Spin the Dawn (The Blood of Stars #1) ★★★

Genre: Young Adult Fantasy

A gifted tailor in disguise.
Three legendary dresses.
The competition if a lifetime.

On the fringes if the Great Spice Road, Maia Tamarin works as a seamstress in the shop of her father, once a tailor of renown. She dreams of becoming the greatest tailor in the land, but as a girl, the best she can hope for is to marry well.

When a royal messenger summons her ailing father to court, Maia poses as his son and travels to the Summer Palace in his place. She know her life is forfeit if her secret is discovered, but she’ll take that risk to save her family from ruin and achieve her dream of becoming the imperial tailor. There’s just one catch: Maia is one of twelve tailors vying for the job.

The competition is cutthroat, and Maia’s job is further complicated by the unwelcome attention of the court enchanter, Edan, who seems to see straight through her disguise. But nothing could have prepared her for the final challenge: to sew three gowns so dangerously beautiful, it will take a quest to the ends of the earth to complete them…

Dit verhaal begon erg sterk, met de introductie van een interessante wereld, fascinerend magiesysteem en een intrigerend plot. Na een tijdje echter krijgt de bloeiende romance een meer prominente plaats in het verhaal, wat naar mijn gevoel ten koste ging van de uitwerking van de plot. Niet dat die romance niet leuk weg las, maar ik vond het toch wel jammer dat die de belangrijkste drijfveer werd van alle ambities en acties van de personages, terwijl het uitgangspunt van het verhaal aantoonde dat het zoveel meer had kunnen zijn. Ik wou bijvoorbeeld dat het dieper in was gegaan op de mythologie, de werking van de magie en de opbouw van het rijk.
Dat gezegd hebbende, het was toch een leuk sprookje en, gezien het ietwat cliffhanger-einde, zal ik sowieso het vervolg lezen, dat precies toch belooft wat duisterder en diepgaander te zijn.

Bailey, Tessa – My Killer Vacation ★★★

Genre: Romantiek (hedendaags)

It was supposed to be a relaxing vacation in sweet, sunny Cape Cod—just me and my beloved brother—but discovering a corpse in our rental house really throws a wrench into our tanning schedule. Now a rude, crude bounty hunter has arrived on the back of his motorcycle to catch the killer and refuses to believe I can be helpful, despite countless hours of true crime podcast listening. Not to mention a fulfilling teaching career of wrangling second graders.

A brash bounty hunter and an energetic elementary schoolteacher: the murder-solving team no one asked for, but thanks to these pesky attempts on my life, we’re stuck together, come hell or high tide.

I’m just here to do a job, not babysit an amateur sleuth. Although… it is becoming less and less of a hardship to have her around. Sure, she’s stubborn, distracting and can’t stay out of harm’s way. She’s also brave and beautiful and reminds me of the home I left behind three years ago. In other words, the painful hunger and protectiveness she is waking up in me is a threat to my peace of mind. Before I sink any deeper into this dangerous attraction, I need to solve this murder and get back on the road. But will fate take her from me before I realize the road has been leading to her all along?

Het romantische gedeelte was leuk, hoewel het niet echt diepgaand was of zonder problematische elementen. Maar het was gewoon vermakelijk om te lezen, vooral op vakantie en dat was precies toen ik dit las. Een boek waar je geen al te grote aandacht spanne voor nodig hebt en dat je gelijk welk moment gewoon opzij kunt leggen.
Ook heel leuk om te zien dat een auteur eens iets nieuws probeert, met het moordmysterie gedeelte, maar helaas was dit niet echt uitgewerkt.
Al met al gewoon een leuk en luchtig vakantieboek dat zichzelf niet al te serieus neemt.

Taylor, Laini – Strange the Dreamer (Strange the Dreamer #1) ★★★★★

Genre: Young Adult Fantasy

The dream chooses the dreamer, not the other way around – and Lazlo Strange, war orphan and junior librarian, has always feared that his dream chose poorly. Since he was five years old he’s been obsessed with the mythic lost city of Weep, but it would take someone bolder than he to cross half the world in search of it. Then a stunning opportunity presents itself, in the person of a hero called the Godslayer and a band of legendary warriors, and he has to seize his chance to lose his dream forever.

What happened in Weep two hundred years ago to cut it off from the rest of the world? What exactly did the Godslayer slay that went by the name of god? And what is the mysterious problem he now seeks help in solving?

The answers await in Weep, but so do more mysteries – including the blue-skinned goddess who appears in Lazlo’s dreams. How did he dream her before he knew she existed? And if all the gods are dead, why does she seem so real?

On the second Sabbat of Twelfthmoon, in the city of Weep, a girl fell from the sky.

Oh, dit was gewoon geweldig.
Dit verhaal was zo ongelooflijk fascinerend met zo’n origineel uitgangspunt. De wereld en zijn opbouw is van topklasse en wonderbaarlijk vreemd, met goden, geesten, magie en een stad verloren in mythen.

As for fairy tales, he understood that they were reflections of the people who had spun them, and were flecked with little truths – intrusions of reality into fantasy, like toast crumbs on a wizard’s beard.

Vanaf de eerste woorden raakte ik verslaafd aan de ongelofelijk mooie schrijfstijl. Zo sprookjesachtig en lyrisch.

Sometimes a moment is so remarkable that it carves out a space in time and spins there, while the world rushes on around it.

De personages zijn ook enorm goed uitgewerkt. De manier waarop deze auteur er in slaagt om je empathie te laten voelen voor elk individueel hoofdpersonage, ook al haatte je hen een paar bladzijden eerder, is echt wonderbaarlijk.
Mijn enige kritiek zou zijn dat dit boek een insta-liefde heeft, maar vanwege de mooie manier waarop dit werd geschreven, is het heel gemakkelijk om dit te vergeven.

You’re a storyteller. Dream up something wild and improbable. Something beautiful and full of monsters.

Vreemd om te zeggen, maar ik ben zo blij dat ik dit niet heb gelezen toen het oorspronkelijk uitkwam, want dat einde was echt zo hartverscheurend, dat ik onmogelijk jaren had kunnen wachten om te ontdekken hoe het verder gaat!

🎧 Barnes, Jennifer Lynn – The Inheritance Games (The Inheritance Games #1) ★★★

Genre: Young Adult Mysterie

Avery Grambs has a plan for a better future: survive high school, win a scholarship, and get out. But her fortunes change in an instant when billionaire Tobias Hawthorne dies and leaves Avery virtually his entire fortune. The catch? Avery has no idea why — or even who Tobias Hawthorne is.

To receive her inheritance, Avery must move into sprawling, secret passage-filled Hawthorne House, where every room bears the old man’s touch — and his love of puzzles, riddles, and codes. Unfortunately for Avery, Hawthorne House is also occupied by the family that Tobias Hawthorne just dispossessed. This includes the four Hawthorne grandsons: dangerous, magnetic, brilliant boys who grew up with every expectation that one day, they would inherit billions. Heir apparent Grayson Hawthorne is convinced that Avery must be a conwoman, and he’s determined to take her down. His brother, Jameson, views her as their grandfather’s last hurrah: a twisted riddle, a puzzle to be solved. Caught in a world of wealth and privilege, with danger around every turn, Avery will have to play the game herself just to survive.

Dit was absoluut onzinnig en zo buiten het bereik van het mogelijke dat het zich in een ander sterrenstelsel bevindt, maar het heeft puzzels — een huis vol — en drama — zoveel potsierlijk, tele-novella-stijl drama — en zoveel mysteries. Dus ja, ik vond dit wel leuk en zal de vervolg(en) lezen.

Sanderson, Brandon – Mistborn: Secret History (Mistborn, Era 2 – Wax & Wayne #3,5) ★★★★★

Genre: Fantasy (epic)

Mistborn: Secret History is a companion story to the original Mistborn trilogy. As such, it contains HUGE SPOILERS for the books Mistborn (The Final Empire), The Well of Ascension, and The Hero of Ages. It also contains very minor spoilers for the book The Bands of Mourning. Mistborn: Secret History builds upon the characterization, events, and worldbuilding of the original trilogy. Reading it without that background will be a confusing process at best. In short, this isn’t the place to start your journey into Mistborn. (Though if you have read the trilogy—but it has been a while—you should be just fine, so long as you remember the characters and the general plot of the books.) Saying anything more here risks revealing too much. Even knowledge of this story’s existence is, in a way, a spoiler. There’s always another secret.

Schitterend!
Hoe al die puzzelstukjes in elkaar beginnen te klikken en hoe de mistsluier die over de Cosmere hangt een beetje begint op te lossen is gewoonweg geniaal!

Coldbreath, Alice – Wed by Proxy (Brides of Karadok #1) ★★

Genre: Romantiek (historisch)

Thrice wedded, but never bedded, Mathilde Martindale has long lived in the shadow of her indomitable mother, and meekly done as she was told. Until one day she decides to become mistress of her own destiny and leave the royal court to find her own path.

Married by proxy, Lord Martindale has never even met his bride of three years. Wed as part of a peace treaty, he bitterly resents the mercenary wife who cares only for wealth and prestige. And then he meets her…

Meh, gaat een beetje en cirkeltjes en is nogal repetitief.
Ganse plot werd veel te lang uitgesponnen, terwijl er heel weinig emotionele diepgang werd gecreëerd.
De interacties tussen de twee hoofdpersonages waren compleet ongeloofwaardig en hun gedrag was allesbehalve consistent.
Al bij al wel vermakelijk en vlot geschreven, maar de personages waren gewoon frustrerend. Het concept van het verhaal zat goed, maar de uitvoering was gebrekkig

Taylor, Laini – Muse of Nightmares (Strange the Dreamer #2) ★★★★★

Genre: Young Adult Fantasy

OPGEPAST SPOILERS!

In the wake of tragedy, neither Lazlo nor Sarai are who they were before. One a god, the other a ghost, they struggle to grasp the new boundaries of their selves as dark-minded Minya holds them hostage, intent on vengeance against Weep.

Lazlo faces an unthinkable choice–save the woman he loves, or everyone else?–while Sarai feels more helpless than ever. But is she? Sometimes, only the direst need can teach us our own depths, and Sarai, the muse of nightmares, has not yet discovered what she’s capable of.

As humans and godspawn reel in the aftermath of the citadel’s near fall, a new foe shatters their fragile hopes, and the mysteries of the Mesarthim are resurrected: Where did the gods come from, and why? What was done with thousands of children born in the citadel nursery? And most important of all, as forgotten doors are opened and new worlds revealed: Must heroes always slay monsters, or is it possible to save them instead?

Love and hate, revenge and redemption, destruction and salvation all clash in this gorgeous sequel to the New York Times bestseller, Strange the Dreamer.

Dit was een absoluut verbluffend en wonderbaarlijk vervolg op Strange the Dreamer.

Ik vond het geweldig hoe we meer over de wereld te weten kwamen en ik was immens onder de indruk toen ik me realiseerde dat deze zoveel groter en mysterieuzer was dan ik had verwacht. Ik heb het gevoel dat de auteur nog duizenden verhalen over deze wereld zou kunnen vertellen en ik voel me een beetje beroofd om te ontdekken dat ze dit nog niet heeft gedaan.

Dit boek sleepte me opnieuw mee met zijn sublieme en magische schrijfstijl.
Het werd misschien een beetje te bloemig als het ging om de lovey-dovey-dingen, maar dat is slechts een klein puntje van kritiek.

Deze serie vond zeer zeker zijn plaats in mijn hart en dit boek was een fantastische afsluiter.
Ik kwam erachter dat deze serie blijkbaar verbonden is met haar andere serie “Daughter of Smoke and Bone“, dus deze gaat ook meteen op mijn leeslijst!