Gelezen

Gelezen in oktober 2021

Op mijn TBR staan redelijk wat griezel- en horrorboeken. Nu ben ik doorgaans een schijtluis, maar toch voel ik me vaak aangetrokken tot duistere, gothic verhalen. Ik zet ze dan op mijn lijst om eens te lezen als het goeie moment daar is, zoals de perfecte weersomstandigheden of het goeie seizoen. En welke maand is nu beter om als griezelmaand om te dopen dan oktober?

In oktober selecteerde ik dan ook een viertal boeken uit die ik absoluut gelezen wou hebben, maar had er nog een hele resem in het achterhoofd ook.
Uiteindelijk las ik minder van deze griezelboeken als verhoopt, maar ik las wel de vier geselecteerde!

In totaal las ik 9 boeken, goed voor 2964 bladzijden. Gemiddeld komt dit neer op 329 blz/boek.

Hiervan las ik 5 boeken als gewone boeken, 4 uit de kast en eentje op de e-reader. De overige 4 las ik via audioboek.

Ook de doelgroep van de uitgelezen boeken was eerlijk verdeeld, met 4 Young-Adult boeken en 5 volwassen boeken.

Wat de leestaal betreft blijf ik volharden in de gewoonte van lezen in het Engels. Alle 9 boeken las ik namelijk in het Engels, maar eentje daarvan was wel een vertaling uit een andere taal, waar (nog?) geen Nederlandstalige versie voor beschikbaar was.

Ook al doopte ik oktober om tot horrormaand, ik las toch boeken uit 5 verschillende genres. Horror werd wel het meest gelezen genre, met 4 boeken. De andere gelezen genres waren mysterie (2), thriller (1), fantasy (1) en romantiek (1).

Gevoelsmatig werd oktober een vrij gemiddelde maand, met voornamelijk leuke boeken waar niks echt baanbrekends aan was, maar waar ik in het moment wel van genoot (3 sterren). Twee boeken kregen meer dan gemiddeld met 4 sterren (= geweldig); en twee boeken scoorden onder het gemiddelde met 2 sterren (= ok, zozo). Zo krijgt het gemiddelde oktober boek dan ook 3 sterretjes.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in oktober las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kan bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Matthews, Mimi – The Viscount and the Vicar’s Daughter ★★★
  2. Dyachenko, Marina & Dyachenko, Sergey – Vita Nostra (Метаморфозы #1) 🎧 ★★★★
  3. Fargo, Layne – They Never Learn 🎧 ★★★
  4. Jackson, Shirley – The Haunting of Hill House ★★
  5. Summers, Courtney – Sadie 🎧 ★★★
  6. Blake, Kendare – Anna Dressed in Blood (Anna #1) ★★★
  7. Blake, Kendare – Girl of Nightmares (Anna #2) ★★★
  8. Horowitz, Anthony – A Line to Kill (Detective Daniel Hawthorn #3) 🎧 ★★★★
  9. Leno, Katrina – Horrid ★★

Matthews, Mimi – The Viscount and the Vicar’s Daughter ★★★

Genre: Romantiek

A WORLD-WEARY RAKE

After years of unbridled debauchery, Tristan Sinclair, Viscount St. Ashton has hit proverbial rock bottom. Seeking to escape his melancholy, he takes refuge at one of Victorian society’s most notorious house parties. As the Christmas season approaches, he prepares to settle in for a month of heavy drinking…until an unexpected encounter changes his plans—and threatens his heart.

A PRIM VICAR’S DAUGHTER

Valentine March is not the drab little spinster she appears to be. When her new job as a lady’s companion lands her smack in the middle of Yorkshire with England’s most infamous rake, she resolves to keep her head down and her eyes fixed firmly on her future—a future which most definitely does not include a sinfully handsome viscount.

A MATCH MADE IN SCANDAL

A friendship is impossible. An affair out of the question. But when one reckless act binds them together, will two star-crossed souls discover there’s more to each other than meets the eye? Or will revelations from the past end their fragile romance before it begins?

Ik las al een tweetal boeken van deze auteur en hou echt van haar stijl die mij doet denken aan de klassieke romantische verhalen à la Jane Austen. Ook dit kort boekje volgde deze trend. Zacht en zoet.

Ik koos dit boek uit, omdat ik een snelle win wou, maar ik merkte dat ik uiteindelijk toch wel een beetje de diepte en de achtergrond miste van meer degelijk uitgesponnen verhalen en minder meeleef met dit liefde-op-het-eerste-gezicht verhaal.

🎧 Dyachenko, Marina & Sergey – Vita Nostra (Метаморфозы #1) ★★★★

Genre: Fantasy

The definitive English language translation of the internationally bestselling Ukrainian novel—a brilliant dark fantasy with “the potential to be a modern classic” (Lev Grossman), combining psychological suspense, enchantment, and terror that makes us consider human existence in a fresh and provocative way.

Our life is brief . . .

While vacationing at the beach with her mother, Sasha Samokhina meets the mysterious Farit Kozhennikov under the most peculiar circumstances. The teenage girl is powerless to refuse when this strange and unusual man with an air of the sinister directs her to perform a task with potentially scandalous consequences. He rewards her effort with a strange golden coin.

As the days progress, Sasha carries out other acts for which she receives more coins from Kozhennikov. As summer ends, her domineering mentor directs her to move to a remote village and use her gold to enter the Institute of Special Technologies. Though she does not want to go to this unknown town or school, she also feels it’s the only place she should be. Against her mother’s wishes, Sasha leaves behind all that is familiar and begins her education.

As she quickly discovers, the institute’s “special technologies” are unlike anything she has ever encountered. The books are impossible to read, the lessons obscure to the point of maddening, and the work refuses memorization. Using terror and coercion to keep the students in line, the school does not punish them for their transgressions and failures; instead, their families pay a terrible price. Yet despite her fear, Sasha undergoes changes that defy the dictates of matter and time; experiences which are nothing she has ever dreamed of . . . and suddenly all she could ever want.

A complex blend of adventure, magic, science, and philosophy that probes the mysteries of existence, filtered through a distinct Russian sensibility, this astonishing work of speculative fiction—brilliantly translated by Julia Meitov Hersey—is reminiscent of modern classics such as Lev Grossman’s The Magicians, Max Barry’s Lexicon, and Katherine Arden’s The Bear and the Nightingale, but will transport them to a place far beyond those fantastical worlds.

Amai, wat een bizar, maar meeslepend boek was dit!

Deze heeft een heel unieke schrijfstijl – geen idee of dit typisch is voor het Russisch, of de unieke stijl is van deze schrijvers, of een gevolg van de vertaling – maar ik moest er in ieder geval toch even aan wennen.
Er zijn geen hoofdstukken, alleen maar paragrafen binnen drie grote delen. Sommige van die paragrafen lopen logisch in elkaar over, maar andere beginnen en eindigen op vreemde manieren, waardoor ik soms wat uit balans raakte tijdens het luisteren. Ik vrees dat als ik dit als een gewoon boek had gelezen, ik echt moeite had gehad om mij hierdoor te worstelen. En dat zou echt wel jammer geweest zijn, want dit is echt een diep en uiterst uniek verhaal, dat me serieus tot nadenken zette.

Het is absoluut geen gemakkelijk verhaal. Ik had echt tijd nodig om het te begrijpen, en zelfs nu nog denk ik niet alles al mee te hebben.
De zogenoemde magie in dit boek is compleet anders dan wat ik vertrouwd ben te verstaan onder magie. Het is niet zozeer het zwaaien met toverstokjes, maar een manier van zijn en kijken naar de wereld rondom je, en deze door je manier van kijken te beïnvloeden. Het gaat in zijn kern dus inderdaad om het ondergaan van een metamorfose, zoals de titel van de serie ook aangeeft. Waar ik bij het lezen van andere soorten magie, vaak een soort van verlangen voel, was dit in dit boek net het omgekeerde. Het wekte echt een ongemakkelijk gevoel op en gaf zo het ganse verhaal een duister, griezelig kantje.
De ontknoping op het einde vond ik briljant en ook al kan ik op dit moment niet zeggen dat ik alles wat de auteurs wilden vertellen ook daadwerkelijk heb begrepen, ik ben toch vol ontzag van de tour-de-force van dit verhaal

Vita Nostra werd in een recensie op Goodreads beschreven als Harry Potter als het was geschreven door Kafka. Dat vind ik eigenlijk wel een goeie beschrijving.

🎧 Fargo, Layne – They Never Learn ★★★

Genre: Thriller

Scarlett Clark is an exceptional English professor. But she’s even better at getting away with murder.

Every year, she searches for the worst man at Gorman University and plots his well-deserved demise. Thanks to her meticulous planning, she’s avoided drawing attention to herself—but as she’s preparing for her biggest kill yet, the school starts probing into the growing body count on campus. Determined to keep her enemies close, Scarlett insinuates herself into the investigation and charms the woman in charge, Dr. Mina Pierce. Everything’s going according to her master plan… until she loses control with her latest victim, putting her secret life at risk of exposure.

Meanwhile, Gorman student Carly Schiller is just trying to survive her freshman year. Finally free of her emotionally abusive father, all Carly wants is to focus on her studies and fade into the background. Her new roommate has other ideas. Allison Hadley is cool and confident—everything Carly wishes she could be—and the two girls quickly form an intense friendship. So when Allison is sexually assaulted at a party, Carly becomes obsessed with making the attacker pay… and turning her fantasies about revenge into a reality.

Ik zag onlangs de film “Promising Young Women”. Dit boek deed me echt hieraan denken, maar dan bloederiger en met een omgekeerd einde dan in de film.

Jackson, Shirley – The Haunting of Hill House ★★

Genre: Horror

The classic supernatural thriller by an author who helped define the genre. First published in 1959, Shirley Jackson’s The Haunting of Hill House has been hailed as a perfect work of unnerving terror. It is the story of four seekers who arrive at a notoriously unfriendly pile called Hill House: Dr. Montague, an occult scholar looking for solid evidence of a “haunting;’ Theodora, his lighthearted assistant; Eleanor, a friendless, fragile young woman well acquainted with poltergeists; and Luke, the future heir of Hill House. At first, their stay seems destined to be merely a spooky encounter with inexplicable phenomena. But Hill House is gathering its powers—and soon it will choose one of them to make its own.

Dit boek kende ik als DE klassieke horror over een spookhuis. Ik was dan ook enigszins verbaasd dat het spookhuis eigenlijk slechts ondergeschikt is in gans dit verhaal. In plaats daarvan krijgen we een soort maatschappijkritisch verhaal met commentaar op de traditionele gezinsstructuur en wat dit betekent voor degenen die er niet in passen. Het hoofdpersonage Eleonor voelt zich nergens thuis en in Hill House zien we haar psychologische ontrafeling, die tot een destructie crescendo wordt gedreven.

Op zich was dit een erg sfeervol en claustrofobisch boek, met spannende momenten, maar veelal ook wat langdradig en onzinnig.
Uiteindelijk was ik vooral teleurgesteld, ik had er meer van verwacht en vooral iets helemaal anders. Het bevatte toch een paar mooi zinnen en gedachten. Vooral de openingszin is er eentje die ik wil onthouden.

No live organism can continue for long to exist sanely under conditions of absolute reality.

🎧 Summers, Courtney – Sadie ★★★

Genre: Mysterie

A missing girl on a journey of revenge. A Serial―like podcast following the clues she’s left behind. And an ending you won’t be able to stop talking about.

Sadie hasn’t had an easy life. Growing up on her own, she’s been raising her sister Mattie in an isolated small town, trying her best to provide a normal life and keep their heads above water.

But when Mattie is found dead, Sadie’s entire world crumbles. After a somewhat botched police investigation, Sadie is determined to bring her sister’s killer to justice and hits the road following a few meager clues to find him.

When West McCray―a radio personality working on a segment about small, forgotten towns in America―overhears Sadie’s story at a local gas station, he becomes obsessed with finding the missing girl. He starts his own podcast as he tracks Sadie’s journey, trying to figure out what happened, hoping to find her before it’s too late.

Dit YA-boek stond al een tijdje op mijn lijst. Toen het pas uitkwam, alweer 3 jaar geleden, werd het kapot geprezen, vooral ook het audioboek met zijn volledig cast aan personages.
En het audioboek verdient zeker ook alle lof. Zonder had ik waarschijnlijk het boek niet uitgelezen.

Ik weet het niet goed. Enerzijds greep dit verhaal me wel aan en begrijp ik ten volle het belang dat het wordt verteld. De keuze van de vertellers vond ik ook heel goed gemaakt en had in principe ook voor een hogere betrokkenheidsgraad van de lezer moeten zorgen. Helaas was dit bij mij niet het geval. Doorheen het ganse verhaal voelde ik mij een onverschillige toeschouwer en lukte het mij maar niet om me emotioneel betrokken te voelen met het hoofdpersonage, wat ik eigenlijk wel vreemd vind, gezien alles wat ze meemaakt. Ik wijt dit vooral aan mijn gebrek aan intrige, gezien ik nog weinig mysterieus vond aan het verhaal. Het was van in het begin vrij duidelijk waar het naartoe ging.
Het einde was er eentje wat me normaal zou frustreren, maar in deze context vond ik deze wel gepast en noodzakelijk.

Een belangrijk verhaal, maar jammer van mijn gebrek aan connectie

Blake, Kendare – Anna Dressed in Blood (Anna #1) ★★★

Genre: Horror

Cas Lowood has inherited an unusual vocation: He kills the dead.

So did his father before him, until he was gruesomely murdered by a ghost he sought to kill. Now, armed with his father’s mysterious and deadly athame, Cas travels the country with his kitchen-witch mother and their spirit-sniffing cat. They follow legends and local lore, destroy the murderous dead, and keep pesky things like the future and friends at bay.

Searching for a ghost the locals call Anna Dressed in Blood, Cas expects the usual: track, hunt, kill. What he finds instead is a girl entangled in curses and rage, a ghost like he’s never faced before. She still wears the dress she wore on the day of her brutal murder in 1958: once white, now stained red and dripping with blood. Since her death, Anna has killed any and every person who has dared to step into the deserted Victorian she used to call home.

Yet she spares Cas’s life.

Dit boek las ik voor het eerst in 2014 en kon het toen wel smaken. Ik herinnerde het mij vooral als een soort van Supernatural aflevering in boekvorm. Het boek eindigde op een nogal open manier en ik nam me toen voor zeker ook het vervolg te lezen, maar dat deed ik dan natuurlijk niet, ook al had ik beide boeken gewoon in mijn boekenkast staan. Tijd dus om dit eindelijk eens van mijn lijst te schrappen, te beginnen met het herlezen van dit eerste deel in de Anna-duologie.

Opnieuw kon het boek me zeker smaken. Het las vlot en het verhaal was intrigerend. Toch ergerde ik mij merkbaar veel aan de jonge personages en hun eigenzinnigheid. Ik word duidelijk oud, lol.
Toch blij met deze herlezing. Een fijn en mild griezelig boek.

Blake, Kendare – Girl of Nightmares (Anna #2) ★★★

Genre: Horror

Deze flaptekst en de daaropvolgende recensie kan spoilers bevatten voor boek 1 van deze reeks. Lees dus verder op eigen risico!

It’s been months since the ghost of Anna Korlov opened a door to Hell in her basement and disappeared into it, but ghost-hunter Cas Lowood can’t move on.

His friends remind him that Anna sacrificed herself so that Cas could live—not walk around half dead. He knows they’re right, but in Cas’s eyes, no living girl he meets can compare to the dead girl he fell in love with.

Now he’s seeing Anna everywhere: sometimes when he’s asleep and sometimes in waking nightmares. But something is very wrong…these aren’t just daydreams. Anna seems tortured, torn apart in new and ever more gruesome ways every time she appears.

Cas doesn’t know what happened to Anna when she disappeared into Hell, but he knows she doesn’t deserve whatever is happening to her now. Anna saved Cas more than once, and it’s time for him to return the favor.

Leuke opvolger, compleet in de zelfde stijl en sfeer. Toch kon deze een pak minder mijn aandacht vasthouden. Al bij al wel een mooie afronding van Anna’s verhaal.

🎧 Horowitz, Anthony – A Line to Kill (Detective Daniel Hawthorn #3) ★★★★

Genre: Mysterie

When Ex-Detective Inspector Daniel Hawthorne and his sidekick, author Anthony Horowitz, are invited to an exclusive literary festival on Alderney, an idyllic island off the south coast of England, they don’t expect to find themselves in the middle of murder investigation—or to be trapped with a cold-blooded killer in a remote place with a murky, haunted past.

Arriving on Alderney, Hawthorne and Horowitz soon meet the festival’s other guests—an eccentric gathering that includes a bestselling children’s author, a French poet, a TV chef turned cookbook author, a blind psychic, and a war historian—along with a group of ornery locals embroiled in an escalating feud over a disruptive power line.

When a local grandee is found dead under mysterious circumstances, Hawthorne and Horowitz become embroiled in the case. The island is locked down, no one is allowed on or off, and it soon becomes horribly clear that a murderer lurks in their midst. But who?

Both a brilliant satire on the world of books and writers and an immensely enjoyable locked-room mystery, A Line to Kill is a triumph—a riddle of a story full of brilliant misdirection, beautifully set-out clues, and diabolically clever denouements.

Boek drie in deze serie, waarin de auteur zichzelf een rol geeft als assistent van de detective van dienst, en opnieuw een heel gezellig, goed doordacht mysterie met een sluitende en bevredigende oplossing.

De cast aan personages is heerlijk divers en over-the-top, met naar mijn gevoel wat knipoogjes naar Agatha Christie.
De Sherlock en Watson dynamiek tussen Hawthorn en Horowitz zorgden voor een bijkomende luchtige noot, waarbij de schrijver zelfspot hoog in de vaandel draagt.

Hawthorn blijft de klassieke, norse detective met een schijnbaar onbegrip voor gewone menselijke interacties. Ik kijk uit om nog meer over zijn achtergrond te leren, waar het volgde deel over zal gaan zoals gealludeerd in het laatste hoofdstuk van dit boek.

Leno, Katrina – Horrid ★★

Genre: Horror

Following her father’s death, Jane North-Robinson and her mom move from sunny California to the dreary, dilapidated old house in Maine where her mother grew up. All they want is a fresh start, but behind North Manor’s doors lurks a history that leaves them feeling more alone…and more tormented.

As the cold New England autumn arrives, and Jane settles in to her new home, she finds solace in old books and memories of her dad. She steadily begins making new friends, but also faces bullying from the resident “bad seed,” struggling to tamp down her own worst nature in response. Jane’s mom also seems to be spiralling with the return of her childhood home, but she won’t reveal why. Then Jane discovers that the “storage room” her mom has kept locked isn’t for storage at all — it’s a little girl’s bedroom, left untouched for years and not quite as empty of inhabitants as it appears….

Is it grief? Mental illness? Or something more… horrid?

Heel atmosferisch en bezorgde me toch een paar keer de kriebels, maar uiteindelijk was dit gewoon een leeg verhaal, gedreven door zijn vaagheid en compleet gebrek aan ook maar enige uitleg.
Sfeervolle rit, maar achteraf ontgoochelend en compleet vergeetbaar.