Gelezen

Gelezen in september 2020

In september deed ik mee met een nieuwe leesuitdaging, de Bookoplathon georganiseerd door Becca, waarbij een monopolie bord je helpt beslissen welke boeken je gaat lezen. Ik stelde mijn eigen TBR* samen op basis van een virtueel monopoliespel in excel. De details en mijn TBR kan je hier bekijken.
Voor de uitdaging had ik mij beperkt tot 5 vooraf bepaalde boeken, maar uiteindelijk las ik in september toch meer dan dat, namelijk 9 boeken in totaal, goed voor 3415 bladzijden. Het gemiddelde september boek in september telde daarmee 379 blz.
Ik las dus effectief de 5 boeken die ik mezelf in het begin van de maand had vooropgesteld door basis van het monopolie spel. De extra 4 boeken koos ik dan weer willekeurig, op basis van mijn goesting van het moment.

Van de negen gelezen boeken las ik er 4 via audiobook. De overige 5 boeken werden gewoon gelezen, waarvan 3 boeken uit mijn fysieke boekenkast kwamen en 2 e-boeken waren.

In het taal departement was diversiteit weer ver te zoeken, want ik las uitsluitend in het Engels. Eigenlijk is dit niet zo verbazingwekkend, als je weet dat ik enerzijds alleen maar audioboeken luister in het Engels, en anderzijds meer dan 80% van mijn fysieke boekenkast Engelstalige boeken bevat. Hoe hard ik theoretisch ook wil wat meer Nederlandstalig te lezen, in de praktijk is er weinig dat mij aanspreekt in de Nederlandstalige boekenmarkt.

Qua gelezen genres was september dan wel weer vrij divers, want ik las in 5 verschillende genres, namelijk contemporary (1), thriller (2), romantiek (2), mysterie (2) en fantasy (2).

De waardering van het gemiddelde september boek was 3,5 sterretjes, waarbij één boek de volle 5 sterren kreeg.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in september las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn mini-recensie te springen!

  1. Beth O’Leary – The Flatshare ★★★
  2. Talia Hibbert – Get a Life, Chloe Brown (The Brown Sisters #1) ★★★
  3. Brandon Sanderson – Warbreaker ★★★★★
  4. Jeff Zentner – The Serpent King ★★★★
  5. Megan Miranda – The Perfect Stranger 🎧 ★★★
  6. Megan Miranda – The Last House Guest 🎧 ★★★
  7. Megan Miranda – The Girl from Widow Hills 🎧 ★★★
  8. K. J. Sutton – Fortuna Sworn (Fortuna Sworn #1) ★★★★
  9. Lisa Jewell – I Found You 🎧 ★★★

Beth O’Leary – The Flatshare ★★★

Genre: Romantiek

Tiffy and Leon share a flat
Tiffy and Leon share a bed
Tiffy and Leon have never met…

Tiffy Moore needs a cheap flat, and fast. Leon Twomey works nights and needs cash. Their friends think they’re crazy, but it’s the perfect solution: Leon occupies the one-bed flat while Tiffy’s at work in the day, and she has the run of the place the rest of the time.

But with obsessive ex-boyfriends, demanding clients at work, wrongly imprisoned brothers and, of course, the fact that they still haven’t met yet, they’re about to discover that if you want the perfect home you need to throw the rulebook out the window…

Plezant!
In begin was het wel even wennen aan de schrijfstijl. We volgen twee hoofdpersonages en zitten hierbij letterlijk in hun hoofd, waardoor volzinnen het soms laten afweten. Maar eenmaal ik hieraan gewend was en de twee verschillende stemmen herkende, vloog ik door het boek.
Luchtig met serieuzere ondertonen, de mix met de kattenbelletjes en hoe de opgelegde strikte scheiding stilletjes aan vervaagde, echt heel tof gedaan.
Enige minpuntje vond ik dat het te snel eindigde. Ik had gehoopt nog iets meer van de twee samen te zien, voor we aan de epiloog kwamen.

Talia Hibbert – Get a Life, Chloe Brown (The Brown Sisters #1) ★★★

Genre: Romantiek

Chloe Brown is a chronically ill computer geek with a goal, a plan, and a list. After almost—but not quite—dying, she’s come up with seven directives to help her “Get a Life”, and she’s already completed the first: finally moving out of her glamorous family’s mansion. The next items?

• Enjoy a drunken night out.
• Ride a motorcycle.
• Go camping.
• Have meaningless but thoroughly enjoyable sex.
• Travel the world with nothing but hand luggage.
• And… do something bad.

But it’s not easy being bad, even when you’ve written step-by-step guidelines on how to do it correctly. What Chloe needs is a teacher, and she knows just the man for the job.

Redford ‘Red’ Morgan is a handyman with tattoos, a motorcycle, and more sex appeal than ten-thousand Hollywood heartthrobs. He’s also an artist who paints at night and hides his work in the light of day, which Chloe knows because she spies on him occasionally. Just the teeniest, tiniest bit.

But when she enlists Red in her mission to rebel, she learns things about him that no spy session could teach her. Like why he clearly resents Chloe’s wealthy background. And why he never shows his art to anyone. And what really lies beneath his rough exterior…

Leuk en schattig boek met een goede mix van luchtige en serieuze onderwerpen.
Heel fijne, toegankelijke en vlotte schrijfstijl. De schrijfster weet ook heel snel echte en volledige personages te scheppen, alleen vond ik ze soms in bepaalde scènes uit hun karakter treden.
Heel fijn boek en ik ga zeker ook de volgende verhalen over de zussen lezen.

Brandon Sanderson – Warbreaker ★★★★★

Genre: Fantasy

WARBREAKER is the story of two sisters, who happen to be princesses, the God King one of them has to marry, the lesser god who doesn’t like his job, and the immortal who’s still trying to undo the mistakes he made hundreds of years ago.

Theirs is a world in which those who die in glory return as gods. A world transformed by BioChromatic magic; a power based on an essence known as breath, which can only be collected, one unit at a time, from individual people.

But it’s worth it: by using breath and drawing upon the colour ineveryday objects, all manner of miracles and mischief can be performed…

652 bladzijden uit op 3 dagen, ik denk dat dit al veel zegt. Ik kon het boek met moeite weg leggen. Maar weer zoooo goed!

Warbreaker neemt je mee naar een super originele, fascinerende wereld waar kleuren een bron van magie zijn. Een beetje abstract in het begin om te begrijpen, maar zo geniaal.

“My life to yours. My Breath become yours.”

De sprankelende, kleurrijke cast aan personages stalen mijn hart. Vooral Lightsong was een favoriet, niet in het minst door zijn heerlijke, onnozele droge humor.

“I swear, my dear. Sometimes our conversations remind me of a broken sword. Sharp as hell, but lacking a point.”

Spannend, gedreven en boeiend met de perfecte balans tussen intrige en actie.
De plot zit ingenieus in elkaar, met zo veel bochten en wendingen dat ik niet kon beginnen raden hoe het zou eindigen, maar het einde is er weer eentje om een punt aan te zuigen.

“Unknown ignorance is preferable to informed stupidity.”

Tot nu toe was Warbreaker een alleenstaand verhaal, ook al is duidelijk uit de epiloog dat Sanderson nog heel veel niet vertelde over deze wereld, zijn geschiedenis en zijn toekomst. Nu is het bevestigd en komt er ooit een vervolg en de titel Nightblood. Die titel alleen al en een hint naar het belangrijkste personage maken me nu al dol enthousiast.

Jeff Zentner – The Serpent King ★★★★

Genre: Contemporary

Dill has had to wrestle with vipers his whole life—at home, as the only son of a Pentecostal minister who urges him to handle poisonous rattlesnakes, and at school, where he faces down bullies who target him for his father’s extreme faith and very public fall from grace.

The only antidote to all this venom is his friendship with fellow outcasts Travis and Lydia. But as they are starting their senior year, Dill feels the coils of his future tightening around him. The end of high school will lead to new beginnings for Lydia, whose edgy fashion blog is her ticket out of their rural Tennessee town. And Travis is happy wherever he is thanks to his obsession with the epic book series Bloodfall and the fangirl who may be turning his harsh reality into real-life fantasy. Dill’s only escapes are his music and his secret feelings for Lydia—neither of which he is brave enough to share. Graduation feels more like an ending to Dill than a beginning. But even before then, he must cope with another ending—one that will rock his life to the core.

Dit boek stond al sinds 2016 ongelezen in mijn kast, toen ik het had ontvangen in de Owlcrate van maart van dat jaar. Van in het begin al trok het boek mij niet echt aan. Contemporary is zo niet echt mijn genre, dus ondanks het feit dat het boek enorm goeie recensies kreeg, kon ik me er nooit echt voor enthousiasmeren. Dit jaar probeer ik echter wat meer van mijn gekochte boeken ook te lezen, dus was het hoog tijd om deze toch eens een kans te geven.

Ondanks mijn initiële tegenzin, zoog het boek me snel binnen. Op het eerste zicht gebeurt er niet veel. We volgen 3 tieners in hun dagelijkse beslommeringen en ik kon me noch met het perspectief, noch met hun leefomgeving identificeren. Toch was ik geboeid en gedreven om verder te lezen.
De omstandigheden en latere gebeurtenissen raakten uiteindelijk ook een emotionele snaar.

Dus geheel tegen mijn verwachtingen in heb ik dit boek alsnog graag gelezen. Ik vroeg me wel bij tijden af of de personages en hun gedrag wel realistisch waren, maar dan bedacht ik met dat het zich in Amerika afspeelt en niks daar te vreemd is, haha.
Achteraf las ik wel een aantal kritieken naar de auteur toe, net over die representatie, maar ik heb dit na overwegen toch besloten niet mee te nemen in mijn beoordeling van het boek. Mijn sterbeoordeling reflecteert alleen mijn persoonlijk plezier bij het lezen.

🎧 Megan Miranda – The Perfect Stranger ★★★

Genre: Thriller

Confronted by a restraining order and the threat of a lawsuit, failed journalist Leah Stevens needs to get out of Boston when she runs into an old friend, Emmy Grey, who has just left a troubled relationship. Emmy proposes they move to rural Pennsylvania, where Leah can get a teaching position and both women can start again. But their new start is threatened when a woman with an eerie resemblance to Leah is assaulted by the lake, and Emmy disappears days later.

Determined to find Emmy, Leah cooperates with Kyle Donovan, a handsome young police officer on the case. As they investigate her friend’s life for clues, Leah begins to wonder: did she ever really know Emmy at all? With no friends, family, or a digital footprint, the police begin to suspect that there is no Emmy Grey. Soon Leah’s credibility is at stake, and she is forced to revisit her past: the article that ruined her career. To save herself, Leah must uncover the truth about Emmy Grey—and along the way, confront her old demons, find out who she can really trust, and clear her own name.

Everyone in this rural Pennsylvanian town has something to hide—including Leah herself. How do you uncover the truth when you are busy hiding your own?

Goed opgebouwd verhaal waarbij de dreiging constant aanwezig is. Toch was ik vaak nogal verward door de plot en ook op het einde bleef ik met het gevoel zitten dat er iets niet helemaal klopte of voldoende was uitgewerkt.
Toch een leuke en onderhoudende thriller.

🎧 Megan Miranda – The Last House Guest ★★★

Genre: Mysterie

Littleport, Maine, has always felt like two separate towns: an ideal vacation enclave for the wealthy, whose summer homes line the coastline; and a simple harbor community for the year-round residents whose livelihoods rely on service to the visitors.

Typically, fierce friendships never develop between a local and a summer girl—but that’s just what happens with visitor Sadie Loman and Littleport resident Avery Greer. Each summer for almost a decade, the girls are inseparable—until Sadie is found dead. While the police rule the death a suicide, Avery can’t help but feel there are those in the community, including a local detective and Sadie’s brother, Parker, who blame her. Someone knows more than they’re saying, and Avery is intent on clearing her name, before the facts get twisted against her.

BOEK 100 VAN 2020!!! Hiermee is mijn doel van 2020 al gehaald, jong!

Dit is mijn derde boek van deze auteur en opnieuw wist ze de spanning en het mysterie goed op te bouwen. Niets echt super innovatief of memorabel, maar een solide, onderhoudende thriller.

🎧 Megan Miranda – The Girl from Widow Hills ★★★

Genre: Thriller

Everyone knows the story of “the girl from Widow Hills.”

Arden Maynor was just a child when she was swept away while sleepwalking during a terrifying rainstorm and went missing for days. Strangers and friends, neighbors and rescue workers, set up search parties and held vigils, praying for her safe return. Against all odds, she was found, alive, clinging to a storm drain. The girl from Widow Hills was a living miracle. Arden’s mother wrote a book. Fame followed. Fans and fan letters, creeps, and stalkers. And every year, the anniversary. It all became too much. As soon as she was old enough, Arden changed her name and disappeared from the public eye.

Now a young woman living hundreds of miles away, Arden goes by Olivia. She’s managed to stay off the radar for the last few years. But with the twentieth anniversary of her rescue approaching, the media will inevitably renew its interest in Arden. Where is she now? Soon Olivia feels like she’s being watched and begins sleepwalking again, like she did long ago, even waking outside her home. Until late one night she jolts awake in her yard. At her feet is the corpse of a man she knows—from her previous life, as Arden Maynor.

Terwijl ik toch bezig was met deze auteur, luisterde ik meteen ook naar haar nieuwste release.

Sfeervol en dreigend, maar minder onderhoudend dan haar andere boeken. De personages lagen mij niet echt, met het overdreven onwetend hoofdpersonage en de onderontwikkelde nevenpersonages.
Er zaten toch een paar goeie twists in, wat aanzette om verder te lezen, maar een compleet krankzinnig einde.
Al bij al opnieuw een onderhoudende rit, maar weinig memorabel.

K. J. Sutton – Fortuna Sworn (Fortuna Sworn #1) ★★★★

Genre: Fantasy

We were meant to be seductive. We were designed to lure humans in.

Fortuna Sworn is the last of her kind.

Her brother disappeared two years ago, leaving her with no family or species to speak of. She hides among humans, spending her days working at a bar and her nights searching for him. The bleak pattern goes on and on… until she catches the eye of a powerful faerie.

He makes no attempt to hide that he desires Fortuna. And in exchange for her, he offers something irresistible. So Fortuna reluctantly leaves her safe existence behind to step back into a world of creatures and power.

It soon becomes clear that she may not have bargained with her heart, but her very life.

Heerlijk duister, sensueel verhaal waarbij de auteur enerzijds leent uit de traditionele feeën folklore en er anderzijds haar volledig eigen originele draai aan geeft.

Dit boek had precies de donkere, dreigende sfeer waar ik van hou in sprookjes en feeënverhalen, waarbij die mooie wezens niet allemaal magie en licht zijn.
De opzet van het verhaal en zijn protagonist zijn enorm origineel en wekken mijn nieuwsgierigheid om dieper in de wereld te duiken. De schrijfstijl lag me ook helemaal en de manier waarop de auteur bepaalde moeilijke elementen toch vloeiend, begrijpelijk en bijna filmisch wist over te brengen is toch wel indrukwekkend.
Maar een deel van het verhaal was voor mij toch wat ontgoochelend, omdat het net een tikkeltje te veel deed denken aan een ander boek. Ik had graag gezien dat dit een andere wending had genomen.

Maar over het algemeen sleepte dit boek mij helemaal mee en ik ben enorm benieuwd naar het vervolg, mede door die heerlijke twist op het einde!

🎧 Lisa Jewell – I Found You ★★★

Genre: Mysterie

‘How long have you been sitting out here?’
‘I got here yesterday.’
‘Where did you come from?’
‘I have no idea.’

East Yorkshire: Single mum Alice Lake finds a man on the beach outside her house. He has no name, no jacket, no idea what he is doing there. Against her better judgement she invites him in to her home.

Surrey: Twenty-one-year-old Lily Monrose has only been married for three weeks. When her new husband fails to come home from work one night she is left stranded in a new country where she knows no one. Then the police tell her that her husband never existed.

Two women, twenty years of secrets and a man who can’t remember lie at the heart of Lisa Jewell’s brilliant new novel.

Spannend boek waarin 3 ogenschijnlijk niet gerelateerde perspectieven stilaan in elkaar worden verweven. Het convergeren van de plotlijnen was een leuke puzzel, maar uiteindelijk waren er een aantal dingen die voor mij niet echt steek hielden. De weg naar het oplossen van de puzzel was wel leuk en spannend, vlot en meeslepend geschreven, maar het einde was voor mij maar zozo.


* TBR = To Be Read = Te lezen