Gelezen

Gelezen in januari 2021

Februari legt niet meteen aan als een goeie leesmaand. We zijn alweer een week ver en ik heb nog geen enkele bladzijde gelezen!
Daarentegen was januari dan weer wel een heel goeie maand in leestermen. Ik las maar liefst 12 boeken (in de ruimste zin genomen). Goed voor 4045 bladzijden.
Dus ook al zeg ik boeken in de ruimste zin, gezien ik ook een kortverhaal mee tel, toch telt zo het gemiddelde januari boek zo’n 337 blz/boek.

Van die 12 uitgelezen werken, kwamen er 3 uit mijn eigen boekenkast, 6 waren e-boeks en de overige 3 waren dan weer audioboeken.

Wat de doelgroep betreft, las ik 2 boeken bedoeld voor Young Adults en de overige 10 waren voor volwassenen.

In het taaldepartement deed ik het niet slecht vind ik, met 3 boeken in het Nederlands, waarvan eentje oorspronkelijk in het Vlaams geschreven en de overige 2 vertalingen uit een andere taal. De overige 9 boeken las ik natuurlijk in het Engels. Dit waren trouwens ook allemaal boeken oorspronkelijk in die taal geschreven.

Qua genres varieerde ik nogal wat in januari met 4 verschillende genres, namelijk romantiek (5), fantasy (4), mysterie (2) en sci-fi (1).

Wat het leesplezier betreft was het een maand met ups en downs, maar dan vooral ups. Maar liefst de helft van de uitgelezen boeken in januari kregen 4 sterren, terwijl de andere helft wisselde tussen de 2 en 3 sterren. Hiermee krijgt het gemiddelde januari boek 3,3 sterretjes.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in januari las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen!

 1. Julia Quinn – The Viscount Who Loved Me (Bridgertons #2) ★★★★
 2. Julia Quinn – An Offer from a Gentleman (Bridgertons #3) ★★★
 3. Vanessa Gerrits – Verliefd, Verloofd, Verkleumd (North Ness Inn #2) ★★★
 4. Julia Quinn – Romancing Mr Bridgerton (Bridgertons #4) ★★
 5. Bridget Collins – De Boekbinder ★★★
 6. Julia Quinn – To Sir Phillip, With Love (Bridgertons #5) ★★
 7. Anthony Horrowitz – The Word is Murder (Detective Daniel Hawthorn #1) 🎧 ★★★★
 8. Anthony Horowitz – The Sentence is Death (Detective Daniel Hawthorn #2) 🎧 ★★★★
 9. Ashley Poston – Among the Beasts & Briars ★★★
 10. Madeline Miller – Galatea ★★★★
 11. Brandon Sanderson & Mary Robinette Kowal – The Original 🎧 ★★★★
 12. Christelle Dabos – De Vermisten van Maneschijn (De Spiegelpassante #2) ★★★★

Julia Quinn – The Viscount Who Loved Me (Bridgertons #2) ★★★★

Genre: Romantiek

1814 promises to be another eventful season, but not, this author believes, for Anthony Bridgerton, London’s most elusive bachelor, who has shown no indication that he plans to marry.
And in truth, why should he? When it comes to playing the consummate rake, nobody does it better…
—Lady Whistledown’s Society Papers, April 1814

But this time, the gossip columnists have it wrong. Anthony Bridgerton hasn’t just decided to marry—he’s even chosen a wife! The only obstacle is his intended’s older sister, Kate Sheffield—the most meddlesome woman ever to grace a London ballroom. The spirited schemer is driving Anthony mad with her determination to stop the betrothal, but when he closes his eyes at night, Kate is the woman haunting his increasingly erotic dreams…

Contrary to popular belief, Kate is quite sure that reformed rakes do not make the best husbands—and Anthony Bridgerton is the most wicked rogue of them all. Kate is determined to protect her sister—but she fears her own heart is vulnerable. And when Anthony’s lips touch hers, she’s suddenly afraid she might not be able to resist the reprehensible rake herself…

Jawel, na het kijken van de Bridgerton serie op Netflix, moest ik gewoon verder lezen in de serie.
Deze was net als The Duke and I gewoon entertainment pur sang.

Na de nogal treurige proloog, schiet het verhaal uit zijn startblokken met de uitermate geestige intro’s van het roddelblad van Lady Whistledown en de soms hilarische dialogen tussen de personages.
Ideaal leesvoer voor als je gewoon eens wat luchtig, plezierig vermaak wil.

Julia Quinn – An Offer from a Gentleman (Bridgertons #3) ★★★

Genre: Romantiek

Will she accept his offer before the clock strikes midnight?

Sophie Beckett never dreamed she’d be able to sneak into Lady Bridgerton’s famed masquerade ball—or that “Prince Charming” would be waiting there for her! Though the daughter of an earl, Sophie has been relegated to the role of servant by her disdainful stepmother. But now, spinning in the strong arms of the debonair and devastatingly handsome Benedict Bridgerton, she feels like royalty. Alas, she knows all enchantments must end when the clock strikes midnight.

Who was that extraordinary woman? Ever since that magical night, a radiant vision in silver has blinded Benedict to the attractions of any other—except, perhaps this alluring and oddly familiar beauty dressed in housemaid’s garb whom he feels compelled to rescue from a most disagreeable situation. He has sworn to find and wed his mystery miss, but this breathtaking maid makes him weak with wanting her. Yet, if he offers his heart, will Benedict sacrifice his only chance for a fairy tale love?

Dit was Julia Quinns antwoord op Assepoester in haar Bridgerton serie.
Deze was met momenten wat repetitief en langdradig. Ik had het gevoel dat ondanks de redelijke lengte van het boek, er toch precies weinig diepgang werd gecreëerd.
Maar toch weer heel vlot en entertainend hoor.

Vanessa Gerrits – Verliefd, Verloofd, Verkleumd (North Ness Inn #2) ★★★

Genre: Romantiek

Esme wordt verrast met kerstvakantie in Schotland.
Maar het loopt anders dan verwacht.

Vannessa’s vervolg op Leef, Lach, Loch werd ook een leuke, warme en gezellige feelgood roman, perfect voor de koude winterdagen.
Gaf me heel harde Hallmark-film vibes.

Julia Quinn – Romancing Mr Bridgerton (Bridgertons #4) ★★

Genre: Romantiek

Everyone knows that Colin Bridgerton is the most charming man in London. Penelope Featherington has secretly adored her best friend’s brother for…well, it feels like forever. After half a lifetime of watching Colin Bridgerton from afar, she thinks she knows everything about him, until she stumbles across his deepest secret…and fears she doesn’t know him at all.

Colin Bridgerton is tired of being thought nothing but an empty-headed charmer, tired of everyone’s preoccupation with the notorious gossip columnist Lady Whistledown, who can’t seem to publish an edition without mentioning him in the first paragraph. But when Colin returns to London from a trip abroad he discovers nothing in his life is quite the same – especially Penelope Featherington! The girl haunting his dreams. But when he discovers that Penelope has secrets of her own, this elusive bachelor must decide…is she his biggest threat – or his promise of a happy ending?

Sinds de Bridgerton Netflix serie, was ik echt benieuwd naar Penelopes boek, gezien zij naast Eloise mijn favoriete personage is, maar ik moet zeggen dat ik helaas op mijn honger bleef zitten. Ik weet niet of het komt omdat ik de Bridgerton-reeks allemaal achter mekaar lees of omdat de serie mijn verwachtingen te hoog heeft opgebouwd, maar ik vond deze echt ontgoochelend.

Ik voelde de romance tussen Penelope en Colin totaal niet. Er is geen chemie en geen ontwikkeling tussen de personages. Die is er gewoon opeens, terwijl die daarvoor enkel eenzijdig was. Echt ongeloofwaardig.

Colin vond ik trouwens ook geen echt sympathiek personage, terwijl hij in de vorige boeken wel voor de komische noot zorgde. In dit boek was echter niks meer van de vrolijke grappigaard te bekennen en was hij eerder een deprimerende zeur.

Ook Penelope vond ik inconsequent.
Met momenten was ze echt stoer, om dan opnieuw als een pudding in elkaar te zakken. Haar reacties zijn ook niet echt logisch, bijvoorbeeld als Crescida haar confronteert kon ze daar zo gemakkelijk zich vanonder uit gepraat hebben…

Het einde met Colins aankondiging haalde het boek voor mij dan helemaal naar beneden. Zo’n opbouw voor zo’n tegenvallend einde. En we zien niet eens de reacties of gevolgen …

Ontgoochelend en globaal eigenlijk een nogal flets, vergeetbaar boek.
De enige reddende noot was voor mij Lady Danbury, die echt een zalige madame is.

Bridget Collins – De Boekbinder ★★★

Genre: Fantasy

Stel dat je verdriet kunt wissen. Stel dat je pijn kunt vergeten. Stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd!

Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een boek vast te leggen. Een dergelijk boek kan zowel in goede als verkeerde handen vallen. Op een dag doet Emmett een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop.

Een onvergetelijke historische roman die zich afspeelt in het Engeland van voor de industriële revolutie.

Dit is zo’n geval waarbij het verhaal dat we eigenlijk te lezen krijgen iets helemaal anders blijkt te zijn dan dat waar de achterflap naar alludeert.

Het boek wordt in drie delen verteld.
Het eerste deel is de perfecte opzet voor het intrigerende concept van de binders, door de ogen van de onwillige leerling Emmett.
Vanaf deel twee wordt deze plot echter verlaten en krijgen we een compleet andere verhaal te lezen – eerder een romance met wat fantasy elementen dan omgekeerd. Het concept van de binders is nog steeds een plotelement, maar niet meer de drijvende kracht van het verhaal. Ook het historische element dat ik had verwacht komt weinig aan bod.

Alhoewel ik ontgoocheld was door de wending van het verhaal en het gebrek aan diepgang bij het idee van de binders, heb ik de rest van het boek wel relatief graag gelezen. Het is erg mooi en beklijvend geschreven.
Maar op het eind bleef bij mij vooral dat gevoel van ontgoocheling en onvrede hangen doordat ik in dit boek niet gekregen heb wat ik dacht te krijgen.

Julia Quinn – To Sir Phillip, With Love (Bridgertons #5) ★★

Genre: Romantiek

Sir Phillip knew from his correspondence with his dead wife’s distant cousin that Eloise Bridgerton was a spinster, and so he’d proposed, figuring that she’d be homely and unassuming, and more than a little desperate for an offer of marriage. Except . . . she wasn’t. The beautiful woman on his doorstep was anything but quiet, and when she stopped talking long enough to close her mouth, all he wanted to do was kiss her…

Eloise Bridgerton couldn’t marry a man she had never met! But then she started thinking… and wondering… and before she knew it, she was in a hired carriage in the middle of the night, on her way to meet the man she hoped might be her perfect match. Except… he wasn’t. Her perfect husband wouldn’t be so moody and ill-mannered. And he certainly should have mentioned that he had two young – and decidedly unruly – children, as much in need of a mother as Phillip is in need of a wife.

De ontgoocheling in de Bridgerton boeken zet zich voor mij voort in dit vijfde boek, het boek van Eloise, één van mijn favoriete personages uit de Netflix serie.

Opnieuw ontbrak het mij aan een geloofwaardige connectie of chemie tussen de twee protagonisten. Misschien als we wat meer van de correspondentie tussen Eloise en Phillip te lezen hadden gekregen had ik het allemaal veel beter kunnen verteren, maar nu viel het bij mij allemaal nogal flets.

Het personage van Phillip lag mij totaal niet. Terwijl hij bij de introductie wel potentieel had, werd die verwachting totaal niet ingelost bij het verdere verhaal.
Ook Eloise vond ik maar tweedimensionaal, waarbij haar enige speciale kenmerk gereduceerd wordt tot het zijn van een flapuit en kletskous.
Ik zou denken dat er met een personage in een boek veel meer diepgang kan worden gecreëerd, doordat je letterlijk in de personages hun hoofd zit, maar in het geval van Eloise verkies ik precies haar tv-incarnatie.

🎧 Anthony Horrowitz – The Word is Murder (Detective Daniel Hawthorn #1) ★★★★

Genre: Mysterie

SHE PLANNED HER OWN FUNERAL. BUT DID SHE ARRANGE HER MURDER?
Buried secrets, murder and a trail of bloody clues lie at the heart of Anthony Horowitz’s new detective series.

A wealthy woman strangled six hours after she’s arranged her own funeral.
A very private detective uncovering secrets but hiding his own.
A reluctant author drawn into a story he can’t control.
What do they have in common?

Nadat ik vorig jaar Magpie Murders ontdekte en er helemaal weg van was, dook ik wat dieper in de bibliografie van Anthony Horrowitz en ontdekte dat hij tegelijkertijd met nog een detevtive serie bezig is, eentje waarvan het idee bij de auteur ontsproot bij het schrijven van Magpie Murders.

In dit boek verkent de auteur niet het idee van een boek in een boek, maar zoekt hij de grenzen op tussen feit en fictie, door zichzelf als personage in een boek te schrijven. Hij wordt, in eerste instantie met tegenzin, de assistent van een detective die wil dat Horowitz een boek over hem schrijft. Hierdoor wordt hij betrokken in een mysterieuze moordzaak en kan de auteur het niet nalaten om zijn innerlijke speurneus boven te halen, want hij schreef per slot van rekening al veel whodunnit verhalen, zowel voor zijn boeken als voor tv.

Het resultaat is een zeer vermakelijk moord-mysterie met een onverwachte ontknoping, waarbij ik constant geneigd was op te zoeken welke zaken en personages echt waar waren en welke verzonnen werden voor het boek.

🎧 Anthony Horowitz – The Sentence is Death (Detective Daniel Hawthorn #2) ★★★★

Genre: Mysterie

“You shouldn’t be here. It’s too late…”

These, heard over the phone, were the last recorded words of successful celebrity-divorce lawyer. Richard Pryce, found bludgeoned to death in his bachelor pad with a bottle of wine – a 1982 Chateau Lafite worth £3,000, to be precise.
Odd, considering he didn’t drink. Why this bottle? And why those words? And why was a three-digit number painted on the wall by the killer? And, most importantly, which of the man’s many, many enemies did the deed?

Baffled, the police are forced to bring in Private Investigator Daniel Hawthorne >and his sidekick, the author Anthony, who’s really getting rather good at this murder investigation business.

But as Hawthorne takes on the case with characteristic relish, it becomes clear that he, too, has secrets to hide. As our reluctant narrator becomes ever more embroiled in the case, he realises that these secrets must be exposed – even at the risk of death…

Ook dit vervolg werd bijzonder gesmaakt.

Het moordmysterie sprak mij iets minder aan, maar dit werd voor mij ruim gecompenseerd doordat we wat meer te zien kregen van het persoonlijke leven van zowel Detective Hawthorn als Horrowitz. Die laatste als personage in zijn eigen boek blijf ik gewoon ook een schitterend idee vinden en ik bleef dingen opzoeken om te weten wat echt was en wat hij erbij had verzonnen. (Ik hoop trouwens dat iemand het idee van een Britse King-Arthur versie van Game of Thrones gaat schrijven, haha)
Het einde was subliem! Ik heb luidop gelachen met hoe het Horrowitz zelf verging.

Ashley Poston – Among the Beasts & Briars ★★★

Genre: Fantasy

Cerys is safe in the kingdom of Aloriya.

Here there are no droughts, disease, or famine, and peace is everlasting. It has been this way for hundreds of years, since the first king made a bargain with the Lady who ruled the forest that borders the kingdom. But as Aloriya prospered, the woods grew dark, cursed, and forbidden. Cerys knows this all too well: when she was young, she barely escaped as the woods killed her friends and her mother. Now Cerys carries a small bit of the curse—the magic—in her blood, a reminder of the day she lost everything. The most danger she faces now, as a gardener’s daughter, is the annoying fox who stalks the royal gardens and won’t leave her alone.

As a new queen is crowned, however, things long hidden in the woods descend on the kingdom itself. Cerys is forced on the run, her only companions the small fox from the garden, a strange and powerful bear, and the magic in her veins. It’s up to her to find the legendary Lady of the Wilds and beg for a way to save her home. But the road is darker and more dangerous than she knows, and as secrets from the past are uncovered amid the teeth and roots of the forest, it’s going to take everything she has just to survive.

Dit verhaal brengt je direct in de sfeer van de klassieke sprookjes, met een spookachtig woud en een epische queeste, maar het slaagde er niet in om mij volledig naar binnen te zuigen. Op zich is er niks mis mee, het plot is solide en het boek brengt een mooi afgerond verhaal, maar voor mij was het net iets te voorspelbaar en ontbrak het aan die wow-factor.

Madeline Miller – Galatea ★★★★

Genre: Fantasy

In Ancient Greece, a skilled marble sculptor has been blessed by a goddess who has given his masterpiece – the most beautiful woman the town has ever seen – the gift of life. Now his wife, Galatea is expected to be obedience and humility personified, but it is not long before she learns to use her beauty as a form of manipulation. In a desperate bid by her obsessive husband to keep her under control, she is locked away under the constant supervision of doctors and nurses. But with a daughter to rescue, she is determined to break free, whatever the cost…

Deze auteur kennen we vooral van haar schitterende interpretaties van enkele Griekse mythen, waarbij mijn persoonlijke favoriet tot nu toe ongetwijfeld Circe blijft.

In dit kortverhaal wordt verder gebouwd op de mythe van Galatea, het beeld uit de Griekse mythologie dat door Pygmalions wens tot leven werd gewekt.
Het verhaal gaat niet in op de mythe zelf, en verwacht eigenlijk dat je deze al kent, om dan dieper te duiken in hoe Galatea haar vreemde ontstaan en leven ervaart. Ze werd in essentie tot leven gewekt voor een man en haar leven begint en eindigt met diezelfde man.
Miller gaat in korte tijd heel diep tot de menselijke emoties en drijfveren en geeft één van de klassieke romantische mythes een bittere bijsmaak.

🎧 Brandon Sanderson & Mary Robinette Kowal – The Original ★★★★

Genre: Science-Fiction

In the near future, humans choose life – for a price. Injectable nanite technology is the lifeblood that flows through every individual wishing to experience the world through the lens of their own theme. While death from mortal wounds is still possible, life is made easier in a socially liberated society where automation and income equality allow passion pursuits to flourish over traditional work. Renewal stations are provided to every law-abiding citizen for weekly check-ins, which issue life-sustaining repairs in exchange for personal privacy. But what becomes of those who check out, of those who dare to resist immortality and risk being edited under the gaze of an identity-extracting government surveillance system?

When Holly Winseed wakes up in a hospital room, her memory compromised and a new identity imposed on her, a team of government agents wastes no time stating their objective. With intent to infiltrate and defeat the terrorist group ICON, the agents tell Holly that she is now a Provisional Replica and has one week to hunt down and kill her Original for the murder of her husband, Jonathan. If she succeeds, she’ll assume her Original’s place in society. If she fails, her life will end. Holly’s progress is monitored by an assigned contact that feeds her information as she confronts the blank, robotic world around her, discovering that others view life through the theme of their own choosing.

With her newly implanted combat and deduction skills, Holly fends off both attacks by terrorists and doubts about her own trustworthiness as clues lead her to her Original – and to the truth about Jonathan. In the end, one body remains and one walks away. Although questions persist, one thing is certain: Life will never be the same.

Dit audioboek-exclusief verhaal speelt zich af in een sci-fi wereld waarin een kloon wakker wordt en het verwoestende nieuws krijgt dat haar origineel hun man vermoorde en dat zij gemaakt werd om haar origineel op te jagen en te doden.

Het audioboek was een stuk immersiever dan wat ik gewoon ben, door het gebruik van achtergrond geluiden en sfeervolle muziek, zoals in een film. Soms vond ik dit een beetje overweldigend, maar voor het merendeel zorgde het echt voor een extra dimensie in de vertelling.

Het verhaal zelf, dat ondanks de futuristische setting in essentie een moord-mysterie is, vond ik enorm boeiend en spannend.
Van de ene auteur, Sanderson, weet ik al tot welke meesterwerkjes hij in staat is, maar de extra dimensie en beschrijvende emotie die Kowal toevoegde hebben haar toch een pak hoger op mijn auteurs-om-te-ontdekken lijst gezet.

Christelle Dabos – De Vermisten van Maneschijn (De Spiegelpassante #2) ★★★★

Genre: Fantasy

Na de gebeurtenissen in De ijzige verloofde wil Ophelia niets liever dan een rustig en teruggetrokken bestaan leiden. Maar haar leven op de vijandige ark Pool is meer in gevaar dan ooit… Als verloofde van de afstandelijke en raadselachtige Thorn zijn alle ogen op Ophelia gericht. Bovendien gebruikt Faroek, de machtige familiegeest van het Noorden, haar voor zijn eigen doeleinden: Ophelia kan namelijk met haar handen voorwerpen lezen en zo eeuwenoude geheimen achterhalen. Wanneer de ene na de andere invloedrijke hoveling spoorloos verdwijnt, raakt Ophelia opnieuw ongewild betrokken bij een opsporingsonderzoek. Langzaam maar zeker doorziet ze niet alleen de vele illusies die de ark rijk is, maar ontdekt ze ook de overdonderende waarheid…

Super interessant vervolg op De Ijzige Verloofde, waarbij we heel wat meer te weten komen over de Pool-ark, het ontstaan van de arken in het algemeen en de mysterieuze familie-geesten.

Ik had nog steeds een beetje moeite met hoe de relaties tussen de personages werd opgebouwd – namelijk zo goed als niet, wat ik vermoed een beetje door het Frans komt – maar uiteindelijk kwam dit niet echt aan mijn hart, gezien de rest van het verhaal me zo in zijn ban hield. Het zijn vooral de wereld en zijn ontstaan die me in deze serie interesseren en dit ontgoocheld tot nu toe absoluut niet. Ik ben zo super benieuwd naar het vervolg dat ik zelf aan het overwegen ben het eens in het Frans te proberen lezen!

8 Comments

 • Eswee @ Spiderwebz

  Wat maf! Ik had precies hetzelfde bij het lezen van de Boekbinder… Er miste een gedeelte diepgang, maar vond het wel mooi geschreven.

  Januari was inderdaad een goede leesmaand! Hopelijk komt Februari nu met de sneeuw ook wat beter op gang. 🙂

  • Charlotte

   Ja, ik denk dat bij de boekbinder veel mensen met hetzelfde gevoel zitten, omdat de flaptekst toch misleidend is. En de overgang van het eerste deel van het boek, naar de volgende delen was ook precies alsof de schrijfster opeens had besloten een andere weg in te slaan met haar verhaal.

   Duimen voor februari, maar lukt het niet, dan is het maar zo. Forceren heeft bij mij meestal het omgekeerde effect, dus ik zie wel 😉

 • Kat

  De boeken van Horowitz heb ik op mijn lijstje gezet, ben serieus benieuwd. Ik heb als kind de leeste van zijn jeugdboeken gelezen, en als volwassene ook nog de Alex Rider reeks. En Moordgrap, over het idee dat alle moppen gelanceerd worden door een geheime organisatie in Engeland…. zalig. Dat hij een boek schrijft waarin hij zichzelf verwerkt lijkt me dan ook echt iets voor hem….

  • Charlotte

   Ja, ik heb als kind van hem nog de Maltezer erfenis en Griezelstate gelezen. Zijn Alex Rider serie heb ik nooit gelezen, maar ik ben zeker en vast fan van zijn recentere moord-mysterie boeken. Moordgrap klinkt fantastische n heb ik meteen aan mijn lijst toegevoegd!

 • zwartraafje

  Ik heb precies hetzelfde voor. Januari was een mooie leesmaand maar ik ben momenteel nog steeds aan mijn eerste boek mee. Datgene waarmee jij de voorbije maand hebt afgesloten. Het lukt me heel slecht om mijn aandacht er bij te houden. Er is iets dat er voor zorgt dat dit tweede deel mijn aandacht minder weet vast te houden dan zijn voorganger en ik ben er nog niet helemaal uit wat daardoor dit komt.

 • Evi

  Flink gelezen zeg! Ik las in januari deel 1 en 2 van de Bridgertonreeks. De overige delen zullen ergens voor in maart en de komende maanden zijn denk ik. En wat heerlijk ook dat je reviews van je audioboeken hier mee in opneemt, kan ik lekker wat inspiratie opdoen.

  Persoonlijk twijfel ik dus nog of ik die ga laten meetellen in het totale aantal boeken dat ik lees of niet 🙂