Gelezen

Gelezen in januari 2024

Qua lezen begon januari niet zo best.
De eerste week van de maand nam ik zelfs geen boek vast. Geen letter heb ik gelezen en ik had ook geen goesting om te lezen. Daarna begon ik sporadisch te luisteren naar een boek, vooral voor een readathon waarbij ik niet achterop wou geraken. Hierdoor werd mijn goesting weer opgekrikt en uiteindelijk sloot ik januari zelfs af met niet één, maar twee geweldige boeken die van mij de volle 5 sterren kregen!

Zo las ik in january dan toch nog 6 boeken uit, hoewel eentje daarvan eigenlijk eerder een kortverhaal was. Andere boeken telden dan weer meer bladzijden dan gemiddeld, zodat ik in totaal toch 2738 bladzijden las, wat gemiddeld neerkomt op 456 blz/boek.
Zoals ik zei had ik in januari verschillende dagen geen goesting om te lezen, waardoor ik op slechts 19 dagen van de 31 heb gelezen. Gemiddeld komt dit dan neer op 144 bladzijden per dag dat ik las.

Qua doelgroep was het gelijk verdeeld tussen Young adult boeken (3) en volwassen boeken (3).

Ook in leeswijze varieerde ik goed, met 2 e-boeken, 1 audioboek en 3 boekenkast-boeken. Het boek gelezen als audioboek was er trouwens ook eentje uit mijn boekenkast, waardoor ik in januari al meteen 4 eigen boekenkast boeken las!

Wat de beoordelingen betreft was januari meteen al een vrij hoog scorende maand als ik naar de gemiddelde score over de zes boeken kijk, namelijk 3,7 sterretjes. Niet echt verwonderlijk met de twee 5-sterren boeken! De laagste score was 2 sterren, wat voor één boek het geval was. De overige 3 boeken kregen 3 of 4 sterren.

In de gelezen genres was er minder variatie met slechts 2 verschillende genres, namelijk mysterie (2) en fantasy (4).

Voor de taal zal het jullie waarschijnlijk niet verbazen dat ik enkel in het Engels las.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in januari las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat! Soms ga ik spoilers ook gaan verbergen achter een uitklapbare tekst.

 1. Abercrombie, Joe – Red Country (First Law World #6) 🎧 ★★★
 2. Purdie, Kathryn – Bone Crier’s Moon (Bone Grace #1) ★★★
 3. Purdie, Kathryn – Bone Crier’s Dawn (Bone Grace #2) ★★
 4. Prose, Nita – Murder at the Royal Ruby ★★★★
 5. Galbraith, Robert – The Running Grave (Cormoran Strike #7) ★★★★★
 6. Taylor, Laini – Daughter of Smoke & Bone (Daughter of Smoke & Bone #1) ★★★★★

🎧 Abercrombie, Joe – Red Country (First Law World #6) ★★★

Genre: Fantasy (grimdark, Western)

They burned her home.
They stole her brother and sister.
But vengeance is following.

Shy South hoped to bury her bloody past and ride away smiling, but she’ll have to sharpen up some bad old ways to get her family back, and she’s not a woman to flinch from what needs doing. She sets off in pursuit with only a pair of oxen and her cowardly old stepfather Lamb for company. But it turns out Lamb’s buried a bloody past of his own, and out in the lawless Far Country, the past never stays buried.

Their journey will take them across the barren plains to a frontier town gripped by gold fever, through feud, duel and massacre, high into the unmapped mountains to a reckoning with the Ghosts. Even worse, it will force them into alliance with Nicomo Cosca, infamous soldier of fortune, and his feckless lawyer Temple, two men no one should ever have to trust…

The past never stays buried…

Mijn recensie kon je eerder hier al lezen.

Purdie, Kathryn – Bone Crier’s Moon (Bone Grace #1) ★★★

Genre: Fantasy (YA)

Bone ​Criers have a sacred duty. They alone can keep the dead from preying on the living. But their power to ferry the spirits of the dead into goddess Elara’s Night Heavens or Tyrus’s Underworld comes from sacrifice. The gods demand a promise of dedication. And that promise comes at the cost of the Bone Criers’ one true love.

Ailesse has been prepared since birth to become the matriarch of the Bone Criers, a mysterious famille of women who use strengths drawn from animal bones to ferry dead souls. But first she must complete her rite of passage and kill the boy she’s also destined to love.

Bastien’s father was slain by a Bone Crier and he’s been seeking revenge ever since. Yet when he finally captures one, his vengeance will have to wait. Ailesse’s ritual has begun and now their fates are entwined—in life and in death.

Sabine has never had the stomach for the Bone Criers’ work. But when her best friend Ailesse is taken captive, Sabine will do whatever it takes to save her, even if it means defying their traditions—and their matriarch—to break the bond between Ailesse and Bastien. Before they all die.

Helaas is het mij vorig jaar niet gelukt om al mijn oude Owlcrate-boeken te lezen, maar met nog maar 3 boeken over, wordt 2024 het jaar, te beginnen met deze Bone Crier’s Moon.

Ik kan me nog herinneren dat toen dit boek uitkwam, het behoorlijk wat aandacht kreeg. Ik denk dat de prachtige cover van Charlie Bowater er iets mee te maken had, maar ook het verhaal klonk interessant. Bij nader inzien kan ik me niet herinneren dat ik er daarna veel meer over heb gehoord, dus ik zou dat kunnen opvatten als een indicatie dat het niet één van die YA-boeken is die lang na hun aanvankelijke hype voortleven.
Dit was echter niet iets waar ik aan dacht toen ik dit begon te lezen. Ik startte met een open geest in dit verhaal, hopende op een boeiende mythologie en een hartverscheurend verhaal over gedoemde geliefden.
En tot op zekere hoogte voldeed dit boek aan die verwachting.

De mythologie was fascinerend en uniek, maar ging helaas niet zo diep als ik had gewild.
Hetzelfde kan gezegd worden voor de wereld in het algemeen, die aanvankelijk goed bedacht was, veel inspiratie haalde uit het middeleeuwse Frankrijk en dat folkloristische gevoel opriep. Maar dit voelde na een tijdje als slechts oppervlakkig fineer, gedragen door het gebruik van een Frans geïnspireerde woordenschat, die soms wat geforceerd aanvoelde.

Wat de gedoemde geliefden betreft, dit was naar mijn mening het zwakste deel van het boek.
Tegenwoordig is dit iets waar ik vaak problemen mee heb in YA-boeken. Ik heb moeite met het geloven van de relaties, omdat alles zich te snel ontwikkelt, zonder de juiste connecties over te brengen.
Hier was dit vast en zeker het geval. Ik geloofde de gevoelens tussen deze twee gewoon niet. Er was geen vonk, geen hunkeren of verlangen. We werden simpelweg verteld dat ze elkaar het ene moment haatten en het andere moment niet zonder elkaar konden leven. Meh.

De schrijfstijl was wel mooi, meeslepend en soepel.
Afgezien van een paar zinnetjes waar ik last van had (“My heart pounds out of my chest” werd een paar keer herhaald. Niet it feels like, maar gewoon zo, alsof hun hart LETTERLIJK buiten hun borstkas zit.) las het vlot en gemakkelijk weg.

Al met al was dit boek gewoon plezant.
Als ik de dingen die ik niet leuk vond of me irriteerde kon negeren, kon ik me wel in het boek verliezen. Het grootste potentieel zit hem in de mythologie en mijn fascinatie en wens om daar meer over te leren waren wat mij voortstuwden om steeds te willen verder lezen. Uiteindelijk is dit ook de reden dat ik voldoende geïntrigeerd ben om het vervolg te willen lezen.

Purdie, Kathryn – Bone Crier’s Dawn (Bone Grace #2) ★★

Genre: Fantasy (YA)

Love is a matter of life and death.

Bone Criers have been ferrying the dead into the afterlife for centuries, a dangerous duty only possible with the powers they gain from sacrificing their amourés the men destined to love them and die. But Bone Criers Ailesse and Sabine—along with Ailesse’s love, Bastien—are working to chart their own course and rewrite the rules of the afterlife. If they don’t break the soul between Ailesse and her amouré, she could die—just as Bastien’s father did.

Sabine struggles to maintain her authority as matrone of her famille—the role always destined for her sister—even as she fights to control the violent jackal power within her.

Bastien is faced with a new dilemma as the spirits of the Underworld threaten the souls of his friends—and his father.

Ailesse attempts to resist her mother’s siren song as she’s drawn into her own version of the Underworld. How will she save her friends once she’s cut off from their world?

This pulse-pounding follow-up to Bone Crier’s Moon is a story of love, sisterhood, and determination as three friends find the courage and power to shatter the boundary between the living and the dead.

Helaas leverde dit vervolg mij niet waar ik op had gehoopt.
De eerste helft van het boek was vrij langdradig en zat vol irritaties over de domme keuzes en de richting dat het verhaal nam. De tweede helft van het boek leverde dan wel meer actie en interessante aanvullingen op de mythologie, maar tegen dan was ik niet langer geïnteresseerd en wou ik gewoon dat het gedaan was.

Prose, Nita – Murder at the Royal Ruby ★★★★

Genre: Mysterie (kortverhaal)

The curtain rises, and the chandelier falls—taking the star of the show down with it. An ambitious young usher working at the theater sets out to find who killed the leading lady in a crackling short story by #1 New York Times bestselling author Nita Prose.

Grace is an usher at the stately (and possibly haunted) Royal Ruby Theater. She’s also an aspiring actress ready for her big break. Vanessa is the glamorous yet spiteful star who’s made more enemies than friends on her rise to the top. When Vanessa winds up dead in act one, Grace is determined to find the killer. But is she seeking justice, or something darker?

Murder at the Royal Ruby is part of Obsession , a collection of compulsively readable short stories about people pushed to their extremes. So addictive you won’t be able to put them down—read or listen to each story in a single sitting.

Dit was een geweldig klein kortverhaal!
Vanaf het begin slaagde het erin de theateromgeving over te brengen en ik kon de roodfluwelen stoelen bijna voelen. Met slechts een paar woorden voelden de personages echt aan. De schrijfstijl was dus echt geweldig. Het enige wat dit naar beneden haalde was het einde. Het was gewoon te flauw voor de betoverende omgeving die was gecreëerd.

Galbraith, Robert – The Running Grave (Cormoran Strike #7) ★★★★★

Genre: Mysterie (detective)

In the seventh installment in the Strike series, Cormoran and Robin must rescue a man ensnared in the trap of a dangerous cult.

Private Detective Cormoran Strike is contacted by a worried father whose son, Will, has gone to join a religious cult in the depths of the Norfolk countryside.

The Universal Humanitarian Church is, on the surface, a peaceable organization that campaigns for a better world. Yet Strike discovers that beneath the surface there are deeply sinister undertones, and unexplained deaths.

In order to try to rescue Will, Strike’s business partner, Robin Ellacott, decides to infiltrate the cult, and she travels to Norfolk to live incognito among its members. But in doing so, she is unprepared for the dangers that await her there or for the toll it will take on her. . .

Utterly pulse-pounding, The Running Grave moves Strike’s and Robin’s story forward in this epic, unforgettable seventh installment of the series.

Oh, jawadde, ze doet het toch maar weer zeg!

Het was al heel lang geleden dat ik speciaal op ben gebleven om een boek uit te lezen. Ik kon het gewoon niet wegleggen.
Ja, dit is een gigantisch boek en één van de kritieken die ik het meest lees over deze serie is dat de boeken ingekort moeten worden, maar daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Ik vind het fantastisch om het ganse onderzoek van naaldje tot draadje te volgen. Het bouwt de spanning op, terwijl het voor mij ook enorm meeslepend en bijna dwangmatig leesbaar is.

“ ‘You,’ said Wace quietly, his voice now more hoarse and cracked than ever, ‘are remarkable.’
And in spite of herself, Robin felt an irrational pride in Wace’s approval.”

Dit was voor mij waarschijnlijk al het beste Strike boek tot nu toe.
Deze keer onderzoeken Strike en Robin een religieuze sekte en hierbij gaat Robin undercover. Ja, mannekes, hiermee is de toon direct gezet en ik zat bijna gans het boek op het puntje van mijn stoel waarbij het continue dreigende gevaar voelbaar aanwezig was.
Enorm beklijvend, ongemakkelijk met momenten en fascinerend. Als rationeel denkende mens vind ik het onbegrijpelijk hoe mensen voor zo’n sektes kunnen vallen, maar de manier waarop het hier wordt overgebracht creëerde een soort van begrip dat extreem oncomfortabel en beangstigend is.

“So here stood Cormoran Strike, slimmer, fitter, clearer of lung, alone in his attic, poking broccoli angrily with a wooden spoon, thinking about not thinking about Robin Ellacott.”

Naast dit hoofdverhaal wordt het boek perfect gebalanceerd met andere zaken waar het detectivebureau aan werkt en persoonlijke interacties. Strike en Robins relatie, a.k.a. de langzaamste slowburn die ooit langzaam brandde, kent wat plotwendingen en dat laatste hoofdstuk deed me grommen van frustratie. Boek 8 kan maar beter snel komen!

Taylor, Laini – Daughter of Smoke & Bone (Daughter of Smoke & Bone #1) ★★★★★

Genre: Fantasy (YA)

Around the world, black handprints are appearing on doorways, scorched there by winged strangers who have crept through a slit in the sky.

In a dark and dusty shop, a devil’s supply of human teeth grows dangerously low.

And in the tangled lanes of Prague, a young art student is about to be caught up in a brutal otherwordly war.

Meet Karou. She fills her sketchbooks with monsters that may or may not be real, she’s prone to disappearing on mysterious “errands”, she speaks many languages – not all of them human – and her bright blue hair actually grows out of her head that color. Who is she? That is the question that haunts her, and she’s about to find out.

When beautiful, haunted Akiva fixes fiery eyes on her in an alley in Marrakesh, the result is blood and starlight, secrets unveiled, and a star-crossed love whose roots drink deep of a violent past. But will Karou live to regret learning the truth about herself?

Toen ik even terug de Strange the Dreamer duologie van dezelfde auteur had verslonden, zette ik deze trilogie meteen hoog op mijn te-lezen lijst. Helaas werd ik afgeleid door de vele andere boeken op die lijst, maar nu deze uitgekozen werd voor de leesclub van A Frolic Through Fiction moest en zou ik deze eindelijk lezen.

En ja, ik zei helaas, want ik kan mezelf wel voor de kop slaan dat ik dit niet eerder las.
Er zijn van die boeken waarvan ik snel besef dat ik iets speciaals aan het lezen ben. Ze wurmen zich een weg naar binnen, nemen me mee naar een andere tijd en plaats, en laten me compleet vergeten dat ik woorden op papier aan het lezen bent. Dit was zo’n boek voor mij.

“Like mold on books, grow myths on history.”

Het begint nochtans als een vrij standaard YA-boek, alleen steekt de schrijfstijl er meteen met kop en schouders bovenuit. Poëtisch, sprookjesachtig en lyrisch.
De opbouw van de wereld is magisch en levendig. Het speelt zich in eerste instantie af in Praag en sindsdien wil ik niets liever dan een citytrip maken daarheen!

“Humans have gotten glimpses of things over time,” he’d said. “Just enough to make the rest up. It’s all a quilt of fairy tales with a patch here and there of truth.”

Oppervlakkig gezien maakt dit verhaal gebruik van plotelementen en mythologieën die al zo vaak zijn gebruikt dat ze tropen en clichés zijn geworden, maar Laini Taylor maakt hier iets compleet nieuws mee.
Absoluut geweldig de manier waarop wensen en tanden verweven zitten in het verhaal. Hoe we zowel een tragisch liefdesverhaal krijgen, als een epische strijd die generaties overspant.
Alle beelden zijn voortreffelijk levendig. Alle personages dynamisch en echt.

“Wishes are false. Hope is true. Hope makes its own magic.”

Dit was echt zo’n mooi, fantasierijk en meeslepend verhaal. Het deed mijn hart bonzen en breken.
Ik was nog niet eens halfweg dit boek toen ik de vervolgdelen heb aangeschaft. En deze zijn dan ook mijn eerste prioriteit om te lezen!
Adembenemend.

3 Comments

 • Irene

  Ik vind ook niet dat die boeken rond Cormoran Strike korter moeten. Ik heb echt nog bij geen enkel boek gedacht dat het te lang was. Eerder het tegenovergestelde. Ik denk dat die vrouw een never ending boek zou kunnen schrijven dat zichzelf blijft aanvullen en dat ik het nog niet beu geraak :p

 • Evi

  Wauw, goed gelezen zeg! Naar dat boek over Cormoran Strike ben ik benieuwd, want ik las de overige boeken bijna allemaal en vond die al erg goed 🙂

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.