Gelezen

Gelezen in augustus 2020

Jullie konden al lezen dat augustus de maand van de N.E.W.T.s waren bij de magical readathon en dat die niet zo helemaal gelopen is zoals voorgenomen. Desalniettemin las ik aardig wat boeken, 14 in totaal, goed voor 4531 bladzijden. Het gemiddelde augustus boek in telde daarmee 324 blz.

De readathon greep ik ook aan om eindelijk eens wat ongelezen boeken uit mijn boekenkast te lezen. Van de 14 gelezen boeken kwamen er 7 uit de kast, 2 leende ik van mijn vader, 2 las ik als e-boek en 3 las ik als audioboek.

Gezien ik meer uit mijn boekenkast las, is het ergens logisch dat het merendeel van de gelezen boeken opnieuw Engelstalig waren. Ik las 10 boeken in het Engels, waardoor ik er dus 4 in het Nederlands las. Hiervan waren er 2 vertalingen (uit het Frans), 1 Nederlands en 1 Vlaams boek.

Ik las in augustus duidelijk een grote verscheidenheid aan boeken, want ik las maar liefst 7 verschillende genres, namelijk non-fictie (1), horror (1), historsch (1), strip (2), romantiek (2), mysterie (2) en fantasy (5).

De waardering van het gemiddelde augustus boek was 3,3 sterretjes. Ik las een paar goeie en een paar oke boeken deze maand, maar niks die echt bovenuit steekt.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in augustus las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen!

 1. Rachel Burge – The Twisted Tree ★★★
 2. Emmy Van Ruijven – Supernerd ★★
 3. Michelle Obama – Becoming 🎧 ★★★★
 4. Holly Black – The Queen of Nothing (The Folk of the Air #3) ★★★★
 5. L. M. Elliott – Da Vinci’s Tiger ★★★
 6. Leigh Bardugo – Six of Crows (Six of Crows #1) ★★★★
 7. Daphne du Maurier – Rebecca 🎧 ★★★★
 8. Vanessa Gerrits – Leef, Lach, Loch (North Ness Inn #1) ★★★
 9. Jennifer Ashley – The Madness of Lord Ian Mackenzie (Mackenzies & McBrides #1) ★★★
 10. Leigh Bardugo – Crooked Kingdom (Six of Crows #2) ★★★★
 11. Megan Miranda – All the Missing Girls ★★★
 12. Schuiten, Van Dormael, Gunzig & Durieux – De Laatste Farao (Blake & Mortimer) ★★
 13. Lexa Hillyer – Spindle Fire (Spindle Fire #1) ★★★★
 14. Yves Sente & André Juillard – De Staf van Plutarchus (Blake & Mortimer #23) ★★★

Rachel Burge – The Twisted Tree ★★★

Genre: Fantasy

Martha can tell things about a person just by touching their clothes, as if their emotions and memories have been absorbed into the material. It started the day she fell from the tree at her grandma’s cabin and became blind in one eye.

Determined to understand her strange ability, Martha sets off to visit her grandmother, Mormor – only to discover Mormor is dead, a peculiar boy is in her cabin and a terrifying creature is on the loose.

“No one can tell the story of you, but you. Some people are gifted with a gilded tongue. They will tell you who you are with such conviction that you may actually believe them, but this is a reflection, not the truth, for the story of you is not yet written.”

Dit verhaal leest als een mix tussen een Noorse thriller en een mythologisch fantasy.
Het bevat enkele griezelige en duistere elementen, gedrenkt in folklore en Noorse mythen. Echter was het niet zo boeiend en huiveringwekkend als gedacht. Vaak was het eerder verwarrend en vreemd.
Bepaalde delen voelden onderontwikkeld, wat denk ik ook de reden was waarom ik mij weinig betrokken voelde bij de personages, hun gevoelens en hun acties.

Al bij al een boek met een goede setting en intrigerende plot, dat gebaat zou zijn geweest bij iets meer uitwerking.

Emmy Van Ruijven – Supernerd ★★

Genre: Fantasy

Steph doet niets liever dan tekenen, Dungeons & Dragons spelen met haar vrienden en fantaseren hoe het is om een superheld te zijn. Als ze tijdens een spelletjesavond opeens worden aangevallen, is het een mysterieuze jongen in een superheldenpak die hen er ongedeerd uit weet te halen. Bestaan superhelden dan echt?

Al snel raakt Steph verwikkeld in een strijd tegen een demonisch leger met de ambitie ieder mens over te nemen, een groep superhelden die haar wil rekruteren en een groeiende stapel huiswerk. Is het leven van een scholier wel te combineren met het redden van de wereld? En wat doe je als je toch minder moedig blijkt te zijn dan je had verwacht?

Misschien ben ik te oud voor dit boek, want ik heb het helaas niet echt graag gelezen.

Ik vond de schrijfstijl te simplistisch en onvoldoende vloeiend. Het voelde eerder als een boek voor 12 à 15 jarigen dan Young Adult. Bovendien werd er te veel beschreven, te veel herhaald en waren er toch wel nog een paar continuïteitsfouten.

De personages waren leuk en divers, ook al waren het er te veel die ofwel onvoldoende uitgediept ofwel overbodig waren.
Positief was wel het atypische hoofdpersonage, maar naar mijn gevoel ook een gemiste kans in de presentatie, die nog te veel naar het negatieve oversloeg.

Het idee van het verhaal was goed, maar kwam, door de voor mij onaantrekkelijke en saaie schrijfstijl, onvoldoende tot zijn recht.
De focus en snelheid waren chaotisch en inconsequent, waardoor ik het echt moeilijk had er bij te blijven. Ik betrapte me meermaals op diagonaal lezen om er door te geraken. Heel vaak miste ik ook logica bij de gedachten en acties van de personages.

Alhoewel ik de tekeningen, zowel op de cover als in het boek, erg leuk vind, ze droegen voor mij ook bij aan het gevoel dat dit boek eerder voor een jonger publiek bedoeld is.

Uiteindelijk een boek dat voor mij toch potentieel heeft, mits er nog serieus geschaafd wordt aan de schrijfstijl en samenhang.

🎧 Michelle Obama – Becoming ★★★★

Genre: Non-fictie

In her memoir, a work of deep reflection and mesmerizing storytelling, Michelle Obama invites readers into her world, chronicling the experiences that have shaped her—from her childhood on the South Side of Chicago to her years as an executive balancing the demands of motherhood and work, to her time spent at the world’s most famous address. With unerring honesty and lively wit, she describes her triumphs and her disappointments, both public and private, telling her full story as she has lived it—in her own words and on her own terms. Warm, wise, and revelatory, Becoming is the deeply personal reckoning of a woman of soul and substance who has steadily defied expectations—and whose story inspires us to do the same.

Boeiend en inspirerend.
Straffe madame en familie.
Duidelijk vol Amerikaanse waarden, zoals de noodzaak van het religieus zijn en bidden, maar ook met momenten herkenbaar in de twijfels en onzekerheden.
Interessant.

Holly Black – The Queen of Nothing (The Folk of the Air #3) ★★★★

Genre: Fantasy

As the exiled mortal Queen of Faerie, Jude is powerless and left reeling from Cardan’s betrayal. She bides her time determined to reclaim everything he took from her. Opportunity arrives in the form of her deceptive twin sister, Taryn, whose mortal life is in peril.

Jude must risk venturing back into the treacherous Faerie Court, and confront her lingering feelings for Cardan, if she wishes to save her sister. But Elfhame is not as she left it. War is brewing. As Jude slips deep within enemy lines she becomes ensnared in the conflict’s bloody politics.

And, when a dormant yet powerful curse is unleashed, panic spreads throughout the land, forcing her to choose between her ambition and her humanity…

Hetzelfde gevoel als bij de twee vorige delen in de serie blijft overeind.
Enerzijds zoog de wereld, de personages en de hypnotiserende schrijfstijl mij helemaal naar binnen, terwijl er tegelijkertijd iets ontbrak wat me ervan weerhield om helemaal geïnvesteerd te raken.
De richting van het verhaal en de ontknoping vond ik fantastisch, maar alles voelde een beetje gehaast en verschillende zaken bleven onopgelost of werden uit het zicht opgelost.

Al in al ben ik echt wel fan van de stijl van Holly Black, de verhalen, de werelden en de personages die ze verzint, maar voor mij ontbreekt er iets in de algehele uitwerking om het echt machtig te maken.

Als laatste nog dikke duimen omhoog voor de ontwerper van de cover, die er zo boenk op is!

L. M. Elliott – Da Vinci’s Tiger ★★★

Genre: Historisch

The young and beautiful daughter of a wealthy family, Ginevra longs to share her poetry and participate in the artistic ferment of Renaissance Florence, but is trapped in an arranged marriage in a society dictated by men.
The arrival of the charismatic Venetian ambassador, Bernardo Bembo, introduces Ginevra to a dazzling circle of patrons, artists, and philosophers. Bembo chooses Ginevra as his Platonic muse and commissions a portrait of her by a young Leonardo da Vinci. Posing for the brilliant painter inspires an intimate connection between them, one Ginevra only begins to understand.
In a rich and vivid world of exquisite art with a dangerous underbelly of deadly political feuds, Ginevra faces many challenges to discover her voice and artistic companionship — and to find love.

Dit verhaal was wel ok, vlot geschreven en sfeervol, maar de flaptekst is toch een beetje misleidend.
Da Vinci komt er weinig bij te kijken en het merendeel van de tijd zitten we gewoon in het hoofd van Ginevra de’ Benci, die om heel eerlijk te zijn, niet bijster interessant is.

Het meest interessante was de premisse over het schilderij en de connectie tussen de historische figuren, dat in het boek nog te weinig wordt uitgediept, waardoor ik tijdens het lezen meer geneigd was om over te schakelen op Wikipedia voor achtergrond, dan echt geboeid door de gebeurtenissen in het boek.

Globaal gezien een boek met goede research en goeie beschreven setting, maar een uiteindelijk oninteressant verhaal.

Leigh Bardugo – Six of Crows (Six of Crows #1) ★★★★

Genre: Fantasy

Ketterdam: a bustling hub of international trade where anything can be had for the right price—and no one knows that better than criminal prodigy Kaz Brekker. Kaz is offered a chance at a deadly heist that could make him rich beyond his wildest dreams. But he can’t pull it off alone. . . .

A convict with a thirst for revenge

A sharpshooter who can’t walk away from a wager

A runaway with a privileged past

A spy known as the Wraith

A Heartrender using her magic to survive the slums

A thief with a gift for unlikely escapes

Kaz’s crew is the only thing that might stand between the world and destruction—if they don’t kill each other first.

Super snel lezend en enorm meeslepend, fantastisch avontuur, met een goed uitgewerkte cast waar je steeds meer van wil weten.
Maar ook al heb ik er tijdens het lezen enorm van genoten en meegeleefd, daarna zindert het weinig na en ik vrees dus dat ik het ook snel weer ga vergeten.
Ook vermoed ik om één of andere reden dat dit boek beter tot zijn recht zal komen en meer impact zal hebben bij een tweede keer lezen.

🎧 Daphne du Maurier – Rebecca ★★★★

Genre: Mysterie

Last night I dreamt I went to Manderley again . . .

The novel begins in Monte Carlo, where our heroine is swept off her feet by the dashing widower Maxim de Winter and his sudden proposal of marriage. Orphaned and working as a lady’s maid, she can barely believe her luck. It is only when they arrive at his massive country estate that she realizes how large a shadow his late wife will cast over their lives–presenting her with a lingering evil that threatens to destroy their marriage from beyond the grave.

Alhoewel ik het verhaal goed geschreven vond, waarbij de spanning langzaam en dreigend wordt opgebouwd, had ik er op een of andere manier meer van verwacht.
Het verhaal op zich vond ik niet zo origineel, wat vermoedelijk te verwachten vielt, gezien het een klassieker is en dus gezien moet worden in zijn publicatietijd. Maar zelfs dan heb ik zo een beetje mijn twijfels bij de overdreven naïviteit van het hoofdpersonage… Of toch vooral het feit dat ze geen vragen stelde of haar mond eens niet open deed om voor zich op te komen.

🎧 Vanessa Gerrits – Leef, Lach, Loch (North Ness Inn #1) ★★★

Genre: Romantiek

Met haar drieëntwintig jaar is Esme aan de oude kant voor een eerstejaars student – haar (inmiddels ex) bad boyfriend had een stokje gestoken voor haar studieplannen. Na hun breuk begint Esme eindelijk aan haar droomstudie: toerisme. Ze is helemaal klaar voor een stage op een zonnige vakantiebestemming, maar dan vallen haar plannen in het water. Letterlijk. De enige stageplaats die nog over blijkt, is een Schotse herberg in de buurt van Loch Ness. Vastberaden er het beste van te maken vertrekt Esme naar het druilerige Drumnadrochit.

Wanneer Esme de aantrekkelijke, wat norse herbergier Rory dan eindelijk ontmoet, blijkt ook nog eens dat hij helemaal niet op een stagiair zit te wachten. Maar Esme geeft zich niet gewonnen en vecht, gesteund door collega’s, voor haar stageplekje. En wie weet, misschien valt die Rory ook nog mee…

Leuk en vlot geschreven feelgood roman.
Ik was zo mee met de omgeving en alle personages voelden ook echt aan, ook deze die maar een paar keer de revue passeren, wat ik toch wel knap vind.
Soms vond ik het taalgebruik een beetje Nederlands overkomen voor deze Vlaamse, maar niks storend. Ik denk dat het als schrijver niet evident is te schipperen tussen deze twee taalgroepen terwijl beide zo gevoelig zijn voor specifiek taalgebruik. 😉
Benieuwd naar het vervolg!

Jennifer Ashley – The Madness of Lord Ian Mackenzie (Mackenzies & McBrides #1) ★★★

Genre: Romantiek

The year is 1881. Meet the Mackenzie family—rich, powerful, dangerous, eccentric. A lady couldn’t be seen with them without ruin. Rumors surround them—of tragic violence, of their mistresses, of their dark appetites, of scandals that set England and Scotland abuzz.

The youngest brother, Ian, known as the Mad Mackenzie, spent most of his young life in an asylum, and everyone agrees he is decidedly odd. He’s also hard and handsome and has a penchant for Ming pottery and beautiful women.

Beth Ackerley, widow, has recently come into a fortune. She has decided that she wants no more drama in her life. She was raised in drama—an alcoholic father who drove them into the workhouse, a frail mother she had to nurse until her death, a fussy old lady she became constant companion to. No, she wants to take her money and find peace, to travel, to learn art, to sit back and fondly remember her brief but happy marriage to her late husband.

And then Ian Mackenzie decides he wants her.

Hmm, vlot las dit boek wel, maar het verhaal is toch een beetje dubbel.
De autistische trekjes van de held worden, zover ik kan oordelen, echt goed naar voor gebracht en ik was erg benieuwd hoe de auteur dit personage verliefd ging laten worden. Maar uiteindelijk verviel het in eerder insta-lust wat dan opeens liefde wordt voor de personages zonder dat ze ooit een degelijk gesprek hebben gevoerd. Allemaal leuk en wel om te lezen, daar niet van, maar ik had het toch liever eens iets anders gezien.
De bijkomende plot van het moordmysterie wordt op zo’n vreemde ongeloofwaardige manier afgehandeld, dat ik niet begrijp waarom dit nodig was.
Geen slecht boek per se, een leuk tussendoortje, maar eerder doornsnee.

Leigh Bardugo – Crooked Kingdom (Six of Crows #2) ★★★★

Genre: Fantasy

Kaz Brekker and his crew of deadly outcasts have just pulled off a heist so daring even they didn’t think they’d survive. But instead of divvying up a fat reward, they’re right back to fighting for their lives.

Double-crossed and badly weakened, the crew is low on resources, allies, and hope. As powerful forces from around the world descend on Ketterdam to root out the secrets of the dangerous drug known as jurda parem, old rivals and new enemies emerge to challenge Kaz’s cunning and test the team’s fragile loyalties.

A war will be waged on the city’s dark and twisting streets – a battle for revenge and redemption that will decide the fate of the Grisha world.

Beetje hetzelfde gevoel als bij Six of Crows: spannend, gedreven door zijn personages, enorm vlot en avontuurlijk. Ik heb deze denk ik zelfs iets liever gelezen en was deze keer ook meer emotioneel betrokken bij de personages, vooral bij bepaalde gebeurtenissen *snif*

🎧 Megan Miranda – All the Missing Girls ★★★

Genre: Mysterie

It’s been ten years since Nicolette Farrell left her rural hometown after her best friend, Corinne, disappeared from Cooley Ridge without a trace. Back again to tie up loose ends and care for her ailing father, Nic is soon plunged into a shocking drama that reawakens Corinne’s case and breaks open old wounds long since stitched.

The decade-old investigation focused on Nic, her brother Daniel, boyfriend Tyler, and Corinne’s boyfriend Jackson. Since then, only Nic has left Cooley Ridge. Daniel and his wife, Laura, are expecting a baby; Jackson works at the town bar; and Tyler is dating Annaleise Carter, Nic’s younger neighbor and the group’s alibi the night Corinne disappeared. Then, within days of Nic’s return, Annaleise goes missing.

Told backwards—Day 15 to Day 1—from the time Annaleise goes missing, Nic works to unravel the truth about her younger neighbor’s disappearance, revealing shocking truths about her friends, her family, and what really happened to Corinne that night ten years ago.

Het verhaal werd achterwaarts verteld, waardoor het soms wel moeilijk volgen was. Door deze stijl voelde ik mij eigenlijk ook nooit betrokken bij het verhaal of de personages. Telkens we terug een dag achterwaarts gingen, had ik het gevoel dat ik de personages opnieuw moest leren kennen. Los daarvan wel een behoorlijk verhaal, dat de gimmick eigenlijk niet nodig had.

Schuiten, Van Dormael, Gunzig & Durieux – De Laatste Farao (Blake & Mortimer) ★★

Genre: Strip

Vanuit het hart van het justitiepaleis in Brussel komt een ongekende energie naar boven die het voortbestaan van de mensheid bedreigt. Niemand lijkt ertegen opgewassen……
Behalve misschien Philip Mortimer. Maar sinds het Het Mysterie van de grote Piramide is er heel wat tijd verstreken. Is de professor in staat om de mysteries van het oude Egypte opnieuw te trotseren?

Mooie tekeningen van omgevingen en het post-apocalyptische Brussel, maar de personen vond ik niet echt geslaagd. Het verhaal begon goed en heel intrigerend, maar de uitwerking en ontknoping waren echt slecht. Maar, nu weten we wel waarom het Justitiepaleis al jaren in de steigers staat 😉

Lexa Hillyer – Spindle Fire (Spindle Fire #1) ★★★★

Genre: Fantasy

A kingdom burns. A princess sleeps. This is no fairy tale.

It all started with the burning of the spindles.

No.

It all started with a curse…

Half sisters Isabelle and Aurora are polar opposites: Isabelle is the king’s headstrong illegitimate daughter, whose sight was tithed by faeries; Aurora, beautiful and sheltered, was tithed her sense of touch and her voice on the same day. Despite their differences, the sisters have always been extremely close.

And then everything changes, with a single drop of Aurora’s blood—and a sleep so deep it cannot be broken.

As the faerie queen and her army of Vultures prepare to march, Isabelle must race to find a prince who can awaken her sister with the kiss of true love and seal their two kingdoms in an alliance against the queen.

Isabelle crosses land and sea; unearthly, thorny vines rise up the palace walls; and whispers of revolt travel in the ashes on the wind. The kingdom falls to ruin under layers of snow. Meanwhile, Aurora wakes up in a strange and enchanted world, where a mysterious hunter may be the secret to her escape…or the reason for her to stay.

Alhoewel dit boek ook wel wat van de typische YA-tropen bevat, was dit toch een verbazingwekkend originele interpretatie van de schone slaapster.
Ik hield enorm van de benamingen, het idee van de tienden en de echo van de zusterlijke banden.
Eindigt wel met een cliffhanger, dus meteen boek twee besteld.

Yves Sente & André Juillard – De Staf van Plutarchus (Blake & Mortimer #23) ★★★

Genre: Strip

1944: kapitein Blake slaagt erin om achter de stuurknuppel van een prototype een Duitse zelfmoordaanval op het parlementsgebouw in Londen te verijdelen. Deze heldendaad is de reden dat hij door MI 6 wordt gerekruteerd. Zijn opdracht is om de geallieerden van de Tweede Wereldoorlog voor te bereiden op een derde! Wanneer hij op een van de geheime bases van MI 6 aankomt, ontdekt Blake dat zijn medewerker niemand anders is dan zijn jeugdvriend Mortimer. Ze komen terecht in een enorme spionageaffaire rond een technische oorlog tussen de grote mogendheden. De twee mannen ontmoeten een zeer eigenaardige agent, specialist in Slavische talen, een zekere kolonel Olrik…Met De staf van Plutarchus brengen Yves Sente en André Juillard ons een prequel van de Avonturen van Blake en Mortimer.

De tekeningen waren vertrouwd en goed. Het verhaal was ok, maar sprak me minder aan.

2 Comments

 • Margaret

  Wat lees jij veel boeken in één maand. Fijn als daar veel goede boeken bij zitten en de genres gevarieerd zijn.

  Groetjes, Margaret

  • Charlotte

   Ja, dit jaar heb ik al behoorlijk veel gelezen en augustus was wel een topmaand met de readathon. Maar zoals je ook misschien kan merken op mijn blog, op creatief vlak is het iets rustiger. Naast de naaiprojecten heb ik eigenlijk nog bijna geen haak- of breinaald vast gehad dit jaar…