Gelezen

Gelezen in april 2020

Zoals jullie al konden lezen was april de maand van de O.W.L.s magical readathon. Dankzij deze readathon las ik het meeste in een maand voor gans 2020.

In totaal las 14 boeken, samen goed voor 4819 bladzijden. Dit komt neer op een gemiddelde van 344 blz/boek, dus ook nog eens vrij lijvige boeken.

De helft van de gelezen boeken las ik op traditionele wijze, terwijl ik er ook 7 via audioboek las. Van de gewoon gelezen boeken las ik 4 boeken uit de boekenkast en 3 boeken als e-boek.

Qua gelezen talen deed ik het weer niet goed voor mijn doel om meer Nederlandstalig te lezen. Ik las 1 vertaald boek, terwijl de overige 13 boeken in het Engels werden geconsumeerd.

Qua genres las ik boeken uit 6 verschillende genres, namelijk sci-fi (1), thriller (2), romantiek (2), mysterie (2), horror (3) en fantasy (4).
Terwijl ik niet echt een horror fan ben las ik er toch 3 in dit genre. Nu, in mijn mening is dat label horror bij die boeken met een serieuze korrel zout te nemen. Slechts 1 boek zou ik zelf als horror bestempelen, terwijl ik de overige twee als iets mildere griezelboeken zou labellen.

April bevatte wel een serieus aantal hoog scorende boeken in mijn sterbeoordeling. Twee 5-sterrers en vier 4-sterrers vind ik toch een behoorlijk hoog aantal. De overige boeken stranden allemaal op ofwel 2-sterren of 3-sterren, dus geen enkel barslecht boek eigenlijk. Het gemiddelde april boek kreeg van mij 3,4 sterretjes.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in april las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen!

 1. B. A. Paris – The Dilemma 🎧 ★★
 2. Peter Swanson – The Kind Worth Killing 🎧 ★★★★
 3. Katherine Arden – The Winter of the Witch (Winternight Trilogy #3) ★★★★★
 4. Stephen King & Joe Hill – Het Hoge Gras ★★
 5. Nicki Pau Preto – Heart of Flames (Crown of Feathers #2) ★★★★★
 6. John Boyne – This House is Haunted 🎧 ★★★★
 7. Lisa Kleypas – Suddenly You ★★★
 8. Brigid Kemmerer – A Curse so Dark and Lonely (Cursebreakers #1) ★★★
 9. Katherine Woodfine – The Mystery of the Clockwork Sparrow (Sinclair’s Mysteries #1) 🎧 ★★★★
 10. Grace Draven – Radiance (Wraith Kings #1) ★★
 11. Angie Kim – Miracle Creek 🎧 ★★★
 12. Neil Gaiman – Coraline 🎧 ★★★★
 13. Lauren James – The Loneliest Girl in the Universe 🎧 ★★★
 14. Erin A. Craig – House of Salt and Sorrows ★★★

🎧 B. A. Paris – The Dilemma ★★

It’s Livia’s fortieth birthday and tonight she’s having a party, a party she’s been planning for a long time. The only person missing will be her daughter, Marnie.

But Livia has a secret, a secret she’s been keeping from Adam, her husband, until the party is over. Because how can she tell him that although she loves Marnie, she’s glad their daughter won’t be there to celebrate with her?

Adam is determined everything will be just right for Livia and the party is going to be perfect… until he learns something that will leave him facing an unbearable decision.

Oef, hoe dit boek recenseren? Ik heb me nog maar zelden zo gefrustreerd gevoeld bij het lezen/luisteren van een boek. Ik betrapte me er zelfs op regelmatig luidop te roepen, dingen in het genre van “Maar allé!” en “Komaan zeg!”

Het ganse boek draait enerzijds rond een volwassen vrouw dat al twintig jaar haar feestje voor haar 40ste verjaardag plant, om het gemis aan een mooi huwelijksfeest goed te maken, en haar reden waarom ze niet wil dat haar dochter het feestje bijwoont. Anderzijds volgen we de beweegredenen van haar man die ondanks een verwoestend stukje nieuws, beslist het feestje van zijn vrouw toch te laten doorgaan.

Maar vooral gaat het boek over een zogezegd perfect gelukkig huwelijk, waarbij die perfect gelukkige echtgenoten blijkbaar niet deftig met elkaar kunnen praten. Beiden ondernemen acties, houden dingen voor elkaar achter, voor de meest belachelijke redenen. Dit is het deel dat me enorm frustreerde en toch wou ik tegelijkertijd weten hoe het nu zat met die dochter en waarom die twee perfect gelukkige echtgenoten niet met elkaar praatten.

Dus ja, al bij al is dit boek tijdens het lezen wel meeslepend en onderhoudend. Tegelijkertijd was het ook verbijsterend frustrerend en ongeloofwaardig. Twee sterretjes voor de reis, maar niks meer door het onzinnige van het verhaal.

🎧 Peter Swanson – The Kind Worth Killing ★★★★

On a night flight from London to Boston, Ted Severson meets the stunning and mysterious Lily Kintner. Sharing one too many martinis, the strangers begin to play a game of truth, revealing very intimate details about themselves. Ted talks about his marriage that’s going stale and his wife Miranda, who he’s sure is cheating on him. Ted and his wife were a mismatch from the start—he the rich businessman, she the artistic free spirit—a contrast that once inflamed their passion, but has now become a cliché.

But their game turns a little darker when Ted jokes that he could kill Miranda for what she’s done. Lily, without missing a beat, says calmly, “I’d like to help.” After all, some people are the kind worth killing, like a lying, stinking, cheating spouse. . . .

Back in Boston, Ted and Lily’s twisted bond grows stronger as they begin to plot Miranda’s demise. But there are a few things about Lily’s past that she hasn’t shared with Ted, namely her experience in the art and craft of murder, a journey that began in her very precocious youth.

Suddenly these co-conspirators are embroiled in a chilling game of cat-and-mouse, one they both cannot survive . . . with a shrewd and very determined detective on their tail.

Ooh, deze vond ik wel leuk en verrassend!

“Truthfully, I don’t think murder is necessarily as bad as people make it out to be. Everyone dies. What difference does it make if a few bad apples get pushed along a little sooner than God intended? And your wife, for example, seems like the kind worth killing.”

Het verhaal zit heel slim in elkaar, terwijl het bedrieglijk simpel begint. Meermaals hebben de plottwist mij verrast en het einde was gewoon perfect.

Dikke aanrader voor als je van psychologische thrillers houdt of van boeken die je eigen morele kompas aan de tand voelt.

Katherine Arden – The Winter of the Witch (Winternight Trilogy #3) ★★★★★

One girl can make a difference…

Moscow is in flames, leaving its people searching for answers – and someone to blame. Vasilisa, a girl with extraordinary gifts, must flee for her life, pursued by those who blame their misfortune on her magic.

Then a vengeful demon returns, stronger than ever. Determined to engulf the world in chaos, he finds allies among men and spirits. Mankind and magical creatures alike find their fates resting on Vasya’s shoulders.

But she may not be able to save them all.

Aaah, neen, het is gedaan :’(

“I have plucked snowdrops at Midwinter, died at my own choosing, and wept for a nightingale. Now I am beyond prophecy.”

Een absoluut PERFECT einde van de trilogie. Zo zo zo zo zo schoon.

Stephen King & Joe Hill – Het Hoge Gras ★★

Het hoge gras is een angstaanjagend verhaal van Stephen King en Joe Hill waarin een broer en zus langs de kant van de weg stoppen als ze een jongen vanuit het hoge gras om hulp horen roepen. Binnen een paar minuten zijn ze volledig gedesoriënteerd, verdwaald en elkaar kwijtgeraakt. Ondertussen wordt het geschreeuw van de jongen steeds wanhopiger …

Meh, niet mijn ding. Vreemd, vies en onsmakelijk.
Het begon nochtans goed, met de alledaagse doch griezelige setting, maar verviel dan in body horror met – naar mijn smaak – te veel bloed en goor.

Nicki Pau Preto – Heart of Flames (Crown of Feathers #2) ★★★★★

You are a daughter of queens.

The world is balanced on the edge of a knife, and war is almost certain between the empire and the Phoenix Riders.

Like Nefyra before you, your life will be a trial by fire.

Oh wauw, oh wauw, oh wauw. Dit was fan.tas.tisch! Echt compleet omver geblazen.

Dit boek (en zijn voorganger ook eigenlijk) heeft echt alles:
Een buitengewone wereld met zo’n diepe geschiedenis en overleving. Personages die je echt mee nemen, waar je voor supportert en die zo echt aanvoelen. Een slechterik die niet zomaar zwart-wit is. Schattige dieren. Nog schattigere relaties. En vooral, een fantastisch en super ambitieus plot. Echt de plot, ik ben vol van ontzag over hoe het allemaal samenkwam. En dat einde, ooooooooooh, ja!

Dit is een Young Adult fantasy serie, maar het leunt naar mijn mening al heel dicht aan bij volwassen fantasy. Het is complex, heeft enorm veel diepgang en offert niks op in het voordeel van een snelle voldoening. Absolute aanrader voor fantasy-lezers die graag eens wat dieper het genre in willen duiken.

🎧 John Boyne – This House is Haunted ★★★★

1867. Eliza Caine arrives in Norfolk to take up her position as governess at Gaudlin Hall on a dark and chilling night. As she makes her way across the station platform, a pair of invisible hands push her from behind into the path of an approaching train. She is only saved by the vigilance of a passing doctor.
When she finally arrives, shaken, at the hall she is greeted by the two children in her care, Isabella and Eustace. There are no parents, no adults at all, and no one to represent her mysterious employer. The children offer no explanation. Later that night in her room, a second terrifying experience further reinforces the sense that something is very wrong.
From the moment she rises the following morning, her every step seems dogged by a malign presence which lives within Gaudlin’s walls. Eliza realises that if she and the children are to survive its violent attentions, she must first uncover the hall’s long-buried secrets and confront the demons of its past…

Het ideale nostalgische spookverhaal, met tal van knipogen naar klassiekers (denk aan Dickens en Jane Eyre) en een serieuze snuif aan zelfspot.

Lisa Kleypas – Suddenly You ★★★

She was unmarried, untouched and almost thirty, but novelist Amanda Briars wasn’t about to greet her next birthday without making love to a man. When he appeared at her door, she believed he was her gift to herself, hired for one night of passion. Unforgettably handsome, irresistibly virile, he tempted her in ways she never thought possible, but something stopped him from completely fulfilling her dream.

Jack Devlin’s determination to possess Amanda became greater when she discovered his true identity. But gently bred Amanda craved respectability more than she admitted, while Jack, the cast-off son of a nobleman and London’s most notorious businessman, refused to live by society’s rules. Yet when fate conspired for them to marry, their worlds collided with a passionate force neither had expected… but both soon craved.

Begon als een 4-sterrenboek, maar eindigde als een 2-sterrenboek. Drie maakt dus het gemiddelde.

Ik vond het boek sterk beginnen. Je valt meteen in het verhaal en het is vermakelijk, heerlijk onnozel met een goeie flow en personages die me nieuwsgierig maakten. De ganse setting van de auteurswereld en de eerste grote boekenwinkel doen uiteraard ook veel voor een boekenworm als ik.
Maar dan stokt het verhaal. De plot verliest zijn momentum en de flow van het verhaal wordt vervangen door een aaneenrijging van korte scènes. De plot neemt ook een wending die ik eigenlijk niet wou en die eerlijk gezegd al zo vaak is gedaan dat ik er bij moest zuchten. Hierdoor viel gans het verhaal een beetje plat en verloor ik mijn interesse.
Naar het einde toe werd dan nog een dramatische wending geïntroduceerd die zo geforceerd en onnodig was en het verhaal nodeloos langer uitspon.

Brigid Kemmerer – A Curse so Dark and Lonely (Cursebreakers #1) ★★★

Prince Rhen, the heir to Emberfall, is cursed. Forced to repeat the autumn of his eighteenth year over and over, he can only be freed if a girl truly falls for him, and after so many failures his kingdom and its people are barely holding on.

Harper’s life has never been easy, but she’s learned to be tough enough to survive the streets of Washington DC. When she is sucked into Rhen’s world, nothing is as it seems. Powerful forces are standing against Emberfall… and it will take more than a broken curse to save it from utter ruin

Een Belle en het Beest hervertelling! Ik was er van overtuigd dat ik dit boek fantastisch ging vinden.
Helaas, tot mijn ontgoocheling vond ik dit boek niet zo geweldig.
Het idee begon nochtans eens verfrissend nieuw, met het vermengen van de fantasiewereld met onze alledaagse wereld en met een hoofdpersonage met een handicap. Maar uiteindelijk vond ik het verhaal een beetje saai en generisch. Ik heb mij ook mateloos geërgerd aan het gedrag en de uitspraken van het hoofdpersonage. Uiteindelijk vond ik het wel leuk en las het vlot weg, maar een echte impact heeft het niet gemaakt. Ik ga misschien wel het vervolg lezen, maar ik heb geen gevoel van dringendheid om verder te lezen, wat eigenlijk alles zegt over mijn lauwwarm gevoel bij dit verhaal.

🎧 Katherine Woodfine – The Mystery of the Clockwork Sparrow (Sinclair’s Mysteries #1) ★★★★

You are cordially invited to attend the Grand Opening of Sinclair’s department store!

Enter a world of bonbons, hats, perfumes and MYSTERIES around every corner. WONDER at the daring theft of the priceless CLOCKWORK SPARROW! TREMBLE as the most DASTARDLY criminals in London enact their wicked plans! GASP as our bold heroines, Miss Sophie Taylor and Miss Lilian Rose, CRACK CODES, DEVOUR ICED BUNS and vow to bring the villians to justice…

Zalig klassiek detectiveverhaal met de perfecte nostalgische setting. De ganse opzet deed me ook wat denken aan de Sally Lockhart reeks van Philip Pullman.

Eentje waarvan ik hoop dat die in het Nederlands zal worden vertaald om aan mijn nichtjes cadeau te doen.
Heerlijk avontuur voor jonge detectives, vol verrassingen, dappere helden en heldinnen, lafhartige schurken en dit alles in een heerlijk luxueuze en nostalgische omgeving.

Grace Draven – Radiance (Wraith Kings #1) ★★

THE PRINCE OF NO VALUE

Brishen Khaskem, prince of the Kai, has lived content as the nonessential spare heir to a throne secured many times over. A trade and political alliance between the human kingdom of Gaur and the Kai kingdom of Bast-Haradis requires that he marry a Gauri woman to seal the treaty. Always a dutiful son, Brishen agrees to the marriage and discovers his bride is as ugly as he expected and more beautiful than he could have imagined.

THE NOBLEWOMAN OF NO IMPORTANCE

Ildiko, niece of the Gauri king, has always known her only worth to the royal family lay in a strategic marriage. Resigned to her fate, she is horrified to learn that her intended groom isn’t just a foreign aristocrat but the younger prince of a people neither familiar nor human. Bound to her new husband, Ildiko will leave behind all she’s known to embrace a man shrouded in darkness but with a soul forged by light.

Two people brought together by the trappings of duty and politics will discover they are destined for each other, even as the powers of a hostile kingdom scheme to tear them apart.

Klassiek geval van misleiding door recensies, waarbij ik een boek kreeg dat totaal niet was wat ik er van had verwacht.

Eén van de grootste verkoopargumenten van dit boek en waar ik het in recensies mee de hemel zag worden in geprezen, was het feit dat er geen insta-love was tussen de twee uitgehuwelijkte hoofdpersonages. Ze zijn van een verschillend ras, waarbij elk de andere afschuwelijk onaantrekkelijk vindt.

“You find me ugly, don’t you?”
“Hideous. A hag of a woman. And you? You don’t think me a handsome man?”
“Had you crawled out from under my bed when I was a child, I would have bludgeoned you to death with my father’s mace.”

Maar van de minuut dat de twee elkaar ontmoeten is er een connectie en gaan ze bijzonder aanhankelijk met elkaar om. Ze kunnen elkaar niet missen en kunnen ook niet nalaten elkaar constant aan te raken. Maar toch wordt om de drie/vier zinnen gealludeerd naar hoe lelijk de ene de ander wel niet vindt, zodat we toch maar niet zouden vergeten dat ze elkaar ABSOLUUT NIET aantrekkelijk vinden. *zucht*

Beide personages zijn te perfect, alles ging te gemakkelijk en er was geen spanningsboog.
Uiteindelijk is dit geen slecht boek. Het is vlot geschreven en kan dienen als een fluffy intermezzo, maar een combinatie van niet te krijgen wat ik had gehoopt en me niet geïnvesteerd te voelen in de personages of het verhaal, resulteren in mijn lauwwarm gevoel en ik ben dus niet meteen van plan het vervolg te lezen.

🎧 Angie Kim – Miracle Creek ★★★

How far will you go to protect your family? Will you keep their secrets? Ignore their lies?

In a small town in Virginia, a group of people know each other because they’re part of a special treatment center, a hyperbaric chamber that may cure a range of conditions from infertility to autism. But then the chamber explodes, two people die, and it’s clear the explosion wasn’t an accident.

A showdown unfolds as the story moves across characters who are all maybe keeping secrets, hiding betrayals. Was it the careless mother of a patient? Was it the owners, hoping to cash in on a big insurance payment and send their daughter to college? Could it have been a protester, trying to prove the treatment isn’t safe?

Goh, deze was wel ok, maar blijft niet echt nazinderen. Het verloor wat aan stoom naar het einde toe en de ontknoping is een beetje meh. Toch 3 sterren voor de schrijfstijl.

🎧 Neil Gaiman – Coraline 🎧 ★★★★

The day after they moved in, Coraline went exploring….

In Coraline’s family’s new flat are twenty-one windows and fourteen doors. Thirteen of the doors open and close.

The fourteenth is locked, and on the other side is only a brick wall, until the day Coraline unlocks the door to find a passage to another flat in another house just like her own.

Only it’s different.

Ah, zalig, griezelig jeugdverhaal. En verrassend goed voorgelezen door Neil Gaiman.

🎧 Lauren James – The Loneliest Girl in the Universe ★★★

Can you fall in love with someone you’ve never met, never even spoken to – someone who is light years away?

Romy Silvers is the only surviving crew-member of a spaceship travelling to a new planet, on a mission to establish a second home for humanity amongst the stars. Alone in space, she is the loneliest girl in the universe until she hears about a new ship which has launched from Earth – with a single passenger on board. A boy called J.

Their only communication with each other is via email – and due to the distance between them, their messages take months to transmit across space. And yet Romy finds herself falling in love.

But what does Romy really know about J? And what do the mysterious messages which have started arriving from Earth really mean?

Sometimes, there’s something worse than being alone . . .

Alle punten voor intrige, atmosfeer en het meest griezelige idee ooit:
Moederziel alleen in een ruimteschip, tientallen jaren verwijderd van gelijk welke bestemming en jaren vertraging in communicaties naar aarde. Een lichtpuntje blijkt wanneer onze tiener-ruimtevaarder bericht krijgt dat een schip succesvol werd gelanceerd met als doel haar in te halen en vergezellen. De twee kapiteins kunnen elkaar berichten en er blijkt een instant connectie tussen de twee. Wat begint als een lief en hoopvol nieuw begint, escaleert in duisternis om uit te monden in een plottwist die zo overdreven belachelijk en ongeloofwaardig is, dat het alle wind uit de zeilen neemt.

Vlot boek met een sterke start, waarin zoet en lief leuk afgewisseld wordt met angst en dreiging. Helaas van de over-the-top plottwist die het voor mij een beetje verbrodde.

Erin A. Craig – House of Salt and Sorrows ★★★

In a manor by the sea, twelve sisters are cursed.

Annaleigh lives a sheltered life at Highmoor, a manor by the sea, with her sisters, their father, and stepmother. Once they were twelve, but loneliness fills the grand halls now that four of the girls’ lives have been cut short. Each death was more tragic than the last—the plague, a plummeting fall, a drowning, a slippery plunge—and there are whispers throughout the surrounding villages that the family is cursed by the gods.

Disturbed by a series of ghostly visions, Annaleigh becomes increasingly suspicious that the deaths were no accidents. Her sisters have been sneaking out every night to attend glittering balls, dancing until dawn in silk gowns and shimmering slippers, and Annaleigh isn’t sure whether to try to stop them or to join their forbidden trysts. Because who—or what—are they really dancing with?

When Annaleigh’s involvement with a mysterious stranger who has secrets of his own intensifies, it’s a race to unravel the darkness that has fallen over her family—before it claims her next.

Ik was er van overtuigt dat ik dit boek de max ging vinden: een gothic aandoende hervertelling van een ietwat obscuur sprookje gedrenkt in mysterie en duisternis. Helemaal mijn ding!
Jammer genoeg ben ik toch een beetje teleurgesteld.

Het verhaal kende een sterke start en vooral de atmosfeer steelt de show. Ergens halverwege echter begon ik mijn interesse te verliezen, ondanks het feit dat de auteur wel heel intrigerende aspecten introduceerde. De wereld waarin het boek zich afspeelt klinkt heel interessant en ook al worden sommige dingen overdreven gedetailleerd uitgelegd, over andere zaken wordt dan heel snel gegaan, terwijl net die zaken uitdieping nodig hadden om me in het verhaal te houden.
De ontrafeling van het mysterie moddert eerst ook maar wat aan, om dan opeens in een sneltrein ontknoopt te worden op een gebrekkige, doch interessante manier.

Al bij al vond ik dat dit verhaal heel wat unieke, verfrissende ideeën introduceert, maar de algehele uitwerking en samenhang ontbrak om het verhaal te verheffen tot echt iets opmerkelijks.

2 Comments

 • zwartraafje

  Oh, die Radiance klinkt echt vermoeiend. Ik vind het zo frustrerend wanneer personages het ene zeggen maar ondertussen wel het tegenovergestelde doen.

  • Charlotte

   Ja, ik was echt wel ontgoocheld in dit boek. Het idee was er wel, maar het ging gewoon veel te gemakkelijk allemaal. Niet dat ik wou dat alles kommer en kwel was, maar er was weinig tot geen spanningsboog hier.