Gelezen

Gelezen in maart 2021

Maart begon qua leesgoesting als een herhaling van februari. Ik kon het maar niet opbrengen om aan een boek te beginnen.
In een nieuw boek beginnen is altijd zo’n beetje een drempel over gaan. Ik moet me vertrouwd maken met de schrijfstijl, de personages, de wereld, etc. Het komt zelden voor dat een boek van de eerste letter mij helemaal mee neemt, dus een boek beginnen vraagt altijd wat geduld. En dat is wat mij opnieuw een beetje ontbrak aan het begin van de maand.
Enerzijds wou ik doodgraag lezen, want ’s avonds was er ook niks op tv dat ik wou kijken en dan gaat de tijd ook maar nutteloos voorbij. En hoewel ik letterlijk honderden boeken liggen heb waar ik in geïnteresseerd ben, ik kon maar niet starten.
Uiteindelijk besloot ik het over een andere boeg te gooien en een paar kortverhalen te lezen.

En dat heeft mijn leesgoesting en -mojo eindelijk weer aangezwengeld en ik las uiteindelijk zelfs 15 boeken uit. Ok ja, de helft daarvan telden minder dan 100 bladzijden, maar als Goodreads ze mee telt als “boek” dan ik ook. Hierdoor is mijn totaal aantal gelezen bladzijden wel vrij laag in vergelijking met het aantal gelezen boeken, namelijk 2954 bladzijden. Dit zorgt er dan weer voor dat het gemiddelde maart boek slechts een 197 blz/boek telt.

Van die 15 uitgelezen werken, kwamen er 2 uit mijn eigen boekenkast, 9 waren e-boeks en de overige 4 waren audioboeken.

Wat de doelgroep betreft, las ik 2 boeken bedoeld voor Young Adults en de overige 13 waren voor volwassenen.

In het taaldepartement deed ik het niet goed, om maar niet te zeggen slecht, want ik las uitsluitend in het Engels.

Qua genres varieerde ik nogal wat in maar met 6 verschillende genres, namelijk sci-fi (8), fantasy (2), horror (2), mysterie (1), romantiek (1) en thriller (1).

Ook al had ik moeite om in het lezen te geraken, wat ik las waren uiteindelijk wel vrij goeie boeken. De helft van de uitgelezen boeken scoorden 4 sterretjes of hoger. Van de andere helft scoorden slechts 2 boeken 2 sterretjes of lager. Hiermee krijgt het gemiddelde maart boek 3,4 sterretjes.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in maart las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen!
Even wel een kleine disclaimer nog: Ik doe mijn best om in mijn beoordelingen zo weinig mogelijk van het verhaal te verklappen, maar soms is een half woord of zelfs de flaptekst al te veel. Dus hou dit in het achterhoofd als je geïnteresseerd bent in een boek!

 1. Veronica Roth – Ark (The Forward Collection #1) ★★★
 2. Blake Crouch – Summer Frost (The Forward Collection #2) ★★★★
 3. N. K. Jemisin – Emergency Skin (The Forward Collection #3) ★★★★★
 4. Eloisa James – When Beauty Tamed the Beast (Fairy Tales #1) ★★★★
 5. Amor Towles – You Have Arrived at your Destination (The Forward Collection #4) ★★
 6. Paul Tremblay – The Last Conversation (The Forward Collection #5) ★★★★
 7. Andy Weir – Randomize (The Forward Collection #6)
 8. Paul Tremblay – The Cabin at the End of the World 🎧 ★★★★
 9. Tracy Deonn – Legendborn (Legendborn #1) ★★★★
 10. Paul Tremblay – Disappearance at Devil’s Rock 🎧 ★★★
 11. Laura Thalassa – Rhapsodic (The Bargainer #1) ★★★
 12. N. K. Jemisin – Playing Nice with God’s Bowling Ball ★★★★
 13. Paul Tremblay – The Little Sleep (Mark Genevich #1) 🎧 ★★★
 14. Darby Kane – Pretty Little Wife 🎧 ★★★★
 15. Nnedi Okorafor – Binti (Binti #1) ★★★

Veronica Roth – Ark (The Forward Collection #1) ★★★

Genre:Sci-Fi

On the eve of Earth’s destruction, a young scientist discovers something too precious to lose, in a story of cataclysm and hope by the #1 New York Times bestselling author of the Divergent trilogy.

Heel ingetogen, introspectisch verhaal met een melancholische bijklank, over wat echt belangrijk is.

Well, you can’t love everything equally,” she said. “You just can’t—and if you did, then it’s the same as loving nothing at all. So you have to hold just a few things dear, because that’s what love is. Particular. Specific.

Blake Crouch – Summer Frost (The Forward Collection #2) ★★★★

Genre: Sci-Fi

A video game developer becomes obsessed with a willful character in her new project, in a mind-bending exploration of what it means to be human by the New York Times bestselling author of Recursion.

Speculatieve science fiction volledig gedreven door de menselijkheid van zijn personages met de kenmerkende romantiek van deze auteur. Angstaanjagend en fascinerend.

I’m afraid, Riley. I think, therefore I fear.

N. K. Jemisin – Emergency Skin (The Forward Collection #3) ★★★★★

Genre: Sci-Fi

What will become of our self-destructed planet? The answer shatters all expectations in this subversive speculation from the Hugo Award–winning author of the Broken Earth trilogy.

GE.NI.AAL!
Zo’n immens impactvol verhaal met een overvloed aan citeerbare zinnen. Echt geniaal.
Toen ik begon te beseffen wie of wat de Founders waren, jawadde, kippenvel!

It is the guiding principle of our society. Rights belong only to those who earn them.

Eloisa James – When Beauty Tamed the Beast (Fairy Tales #1) ★★★★

Genre: Romantiek

Miss Linnet Berry Thrynne is a Beauty . . . Naturally, she’s betrothed to a Beast.
Piers Yelverton, Earl of Marchant, lives in a castle in Wales where, it is rumored, his bad temper flays everyone he crosses. And rumor also has it that a wound has left the earl immune to the charms of any woman.
Linnet is not just any woman.
She is more than merely lovely: her wit and charm brought a prince to his knees. She estimates the earl will fall madly in love—in just two weeks.
Yet Linnet has no idea of the danger posed to her own heart by a man who may never love her in return.
If she decides to be very wicked indeed . . . what price will she pay for taming his wild heart?

Verfrissende en met momenten hilarische hervertelling van Belle en het Beest, met een beest geïnspireerd op Dr. House.
Ik moest er wel even inkomen, gezien de schrijfstijl heel hard leunt op een pingpong van dialogen, en het duurde even eer ik mee was in het ritme. Daarna vloog ik door het verhaal en kon ik het met moeite wegleggen.

Amor Towles – You Have Arrived at your Destination (The Forward Collection #4) ★★

Genre: Sci-Fi

Nature or nurture? Neither. Discover a bold new way to raise a child in this unsettling story of the near future by the New York Times bestselling author of A Gentleman in Moscow.

Snijdt een heel interessant onderwerp aan dat mij althans ongemakkelijk doet voelen, gezien de wetenschap toch dichter en dichter bij dit kunnen komt. Het verhaal begon dan ook heel intrigerend en ik was benieuwd waar het naar zou leiden. Naar nergens, zo blijkt, wat nogal ironisch is gezien de titel van het verhaal. Of was dit nu net de pointe?

Paul Tremblay – The Last Conversation (The Forward Collection #5) ★★★★

Genre: Sci-Fi

What’s more frightening: Not knowing who you are? Or finding out? A Bram Stoker Award–winning author explores the answer in a chilling story about identity and human consciousness.

Meeslepend, somber en verontrustend verhaal.
Ook al was het niet zo moeilijk te raden wat er aan de hand was, bleef het toch spannend en boeiend. Het einde vond ik dan wel weer ietwat verwarrend en onduidelijk.

Andy Weir – Randomize (The Forward Collection #6)

Genre: Sci-Fi

In the near future, if Vegas games are ingeniously scam-proof, then the heists have to be too, in this imaginative and whip-smart story by the New York Times bestselling author of The Martian.

Saai en betekenisloos.

🎧 Paul Tremblay – The Cabin at the End of the World ★★★★

Genre:Horror

Seven-year-old Wen and her parents, Eric and Andrew, are vacationing at a remote cabin on a quiet New Hampshire lake. Their closest neighbors are more than two miles in either direction along a rutted dirt road.

One afternoon, as Wen catches grasshoppers in the front yard, a stranger unexpectedly appears in the driveway. Leonard is the largest man Wen has ever seen but he is young, friendly, and he wins her over almost instantly. Leonard and Wen talk and play until Leonard abruptly apologizes and tells Wen, “None of what’s going to happen is your fault”. Three more strangers then arrive at the cabin carrying unidentifiable, menacing objects. As Wen sprints inside to warn her parents, Leonard calls out: “Your dads won’t want to let us in, Wen. But they have to. We need your help to save the world.”

Vanaf het begin ademende dit boek een onderhuidse spanning uit die mij geen seconde losliet. In een vrij korte tijdsspanne wist de auteur mij emotioneel betrokken te maken met de hoofdpersonages, maar liet een beetje de bal vallen bij de indringers, maar dit was waarschijnlijk bewust, gezien we meer in het hoofd van de slachtoffers zitten.

De karakteristieke dubbelzinnigheid in de plot die ik ondertussen gewoon ben van deze auteur liet mij ook nu weer doorheen het ganse verhaal raden: zijn de indringers fanatieke gekken of is er iets van aan?

Normaal ben ik geen fan van ambigue verhalen, maar hier komt de auteur er voor mij weer goed mee weg. Vooral ook het feit dat je de gebeurtenissen als een commentaar kan lezen op de huidige informatie- of desinformatie-maatschappij en wat dit teweeg zou kunnen brengen, deden me overstag gaan.
Angstaanjagend, niet in de traditionele boe-ik-ga-je-doen-verschieten-wijze, maar meer in de black-mirror-stof-tot-nadenken-wijze.

Tracy Deonn – Legendborn (Legendborn #1) ★★★★

Genre: Fantasy

After her mother dies in an accident, sixteen-year-old Bree Matthews wants nothing to do with her family memories or childhood home. A residential program for bright high schoolers at UNC–Chapel Hill seems like the perfect escape—until Bree witnesses a magical attack her very first night on campus.

Een heel verfrissende en super unieke en fantasierijke kijk op de Koning Arthur legende. Wat de plot betreft is dit boek echt wel een voltreffer, maar een aantal zaken in de uitvoering trokken me te vaak uit het verhaal om er helemaal weg van te zijn.

Zo heb ik me meermaals geërgerd aan het feit dat het hoofdpersonage quasi ogenblikkelijk aanvaard wat ze ziet en dat ze overal als een kieken zonder kop inspringt, en daarbij ook vaak nogal onsympathiek overkwam in haar gedrag naar anderen.

Ook gebeurt er veel, enorm veel in dit boek en dit op een relatief korte tijdspanne.
We worden geïntroduceerd aan een indrukwekkende cast van personages, waarvan de meerderheid voor mij niet echt te bevatten waren. Ik heb een lijstje moeten bijhouden met namen, want meer dan namen waren ze vaak niet. Hierdoor hadden bepaalde emotionele gebeurtenissen ook niet echt een emotionele impact voor mij.
Daarnaast draait het verhaal ook rond twee heel imposante en fascinerende magie-systemen, maar ook hier vond ik dat er net te weinig in de diepte werd gedoken om alles ten volle te kunnen bevatten.

Maar die ergernissen konden wel vergeten worden door de vlotte schrijfstijl en de wendingen en ideeën in het plot, die zo enorm intrigerend bleven dat ik zeker en vast uit kijk naar het vervolg.

🎧 Paul Tremblay – Disappearance at Devil’s Rock ★★★

Genre: Horror

Late one summer night, Elizabeth Sanderson receives the devastating news that every mother fears: her fourteen-year-old son, Tommy, has vanished without a trace in the woods of a local park.

The search isn’t yielding any answers, and Elizabeth and her young daughter, Kate, struggle to comprehend his disappearance. Feeling helpless and alone, their sorrow is compounded by anger and frustration. The local and state police haven’t uncovered any leads. Josh and Luis, the friends who were with Tommy last, may not be telling the whole truth about that night in Borderland State Park, when they were supposedly hanging out at a landmark the local teens have renamed Devil’s Rock— rumored to be cursed.

Living in an all-too-real nightmare, riddled with worry, pain, and guilt, Elizabeth is wholly unprepared for the strange series of events that follow.

Opnieuw een genre-overschrijdend boek van deze auteur dat me op het puntje van mijn stoel hield. Hartverscheurend einde, hoe je het ook wil interpreteren.

Laura Thalassa – Rhapsodic (The Bargainer #1) ★★★

Genre: Fantasy

Callypso Lillis is a siren with a very big problem, one that stretches up her arm and far into her past. For the last seven years she’s been collecting a bracelet of black beads up her wrist, magical IOUs for favors she’s received. Only death or repayment will fulfill the obligations. Only then will the beads disappear.

Everyone knows that if you need a favor, you go to the Bargainer to make it happen. He’s a man who can get you anything you want … at a price. And everyone knows that sooner or later he always collects.

But for one of his clients, he’s never asked for repayment. Not until now. When Callie finds the fae king of the night in her room, a grin on his lips and a twinkle in his eye, she knows things are about to change. At first it’s just a chaste kiss-a single bead’s worth-and a promise for more.

Heel tof boek, dat enorm vlot las, maar waar voor mij net een sprankeltje tekort was.
Voor mij ontbrak het aan wereldopbouw, uitwerking van de nevenpersonages en uitdieping van bepaalde plotpunten. De focus lag een beetje te sterk op het romantische aspect, dat – begrijp me niet verkeerd – heel leuk was om te lezen, maar hierdoor verdwenen de andere elementen die het verhaal voor mij een niveautje hoger zouden hebben getild op de achtergrond.

Dit neemt uiteraard niet weg dat ik wel benieuwd ben waar het verhaal naartoe gaat, dus het vervolg staat meteen ook al op mijn moet-ik-ooit-eens-lezen lijst.

N. K. Jemisin – Playing Nice with God’s Bowling Ball ★★★★

Genre:Sci-Fi

In “Playing Nice with God’s Bowling Ball,” a police detective tries to understand how a children’s dispute over a playing card could have led to a mysterious disappearance.

De beste kortverhalen zijn naar mijn mening deze die je meteen naar binnen zuigen en je doen wensen naar meer op de beste manier mogelijk. Dit was er zo eentje.
Voor de geïnteresseerden, je kunt het hier zelf lezen: https://www.tor.com/2014/06/30/playing-nice-with-gods-bowling-ball/

🎧 Paul Tremblay – The Little Sleep (Mark Genevich #1) ★★★

Genre: Mysterie

Mark Genevich is a South Boston P.I. with a little problem: he’s narcoleptic, and he suffers from the most severe symptoms, including hypnagogic hallucinations. These waking dreams wreak havoc for a guy who depends on real-life clues to make his living.

Clients haven’t exactly been beating down the door when Mark meets Jennifer Times―daughter of the powerful local D.A. and a contestant on American Star―who walks into his office with an outlandish story about a man who stole her fingers. He awakes from his latest hallucination alone, but on his desk is a manila envelope containing risqué photos of Jennifer. Are the pictures real, and if so, is Mark hunting a blackmailer, or worse?

Een detective verhaal waarin de auteur uiterst succesvol het klassieke noir genre kruist met een humor dat op sommige momenten bijna aanvoelt als slapstick.

🎧 Darby Kane – Pretty Little Wife ★★★★

Genre: Thriller

Lila Ridgefield lives in an idyllic college town, but not everything is what it seems. Lila isn’t what she seems. A student vanished months ago. Now, Lila’s husband, Aaron, is also missing. At first these cases are treated as horrible coincidences until it’s discovered the student is really the third of three unexplained disappearances over the last few years. The police are desperate to find the connection, if there even is one. Little do they know they might be stumbling over only part of the truth….

With the small town in an uproar, everyone is worried about the whereabouts of their beloved high school teacher. Everyone except Lila, his wife. She’s definitely confused about her missing husband but only because she was the last person to see his body, and now it’s gone.

Heel duistere, onvoorspelbare en uiterst meeslepende thriller. Hier en daar wel kleine inconsistenties, maar niks dat mij overmatig stoorde.

Nnedi Okorafor – Binti (Binti #1) ★★★

Genre: Sci-Fi

Her name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs.

Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti’s stellar travel will bring her within their deadly reach.

If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself – but first she has to make it there, alive.

Kleurrijk en creatief, ongelofelijk wat voor een unieke wereld en personages deze auteur in slechts een paar pagina’s wist op te bouwen. En ook al kon ik alles heel goed volgen en zag ik alles goed voor me, toch wou ik dat er meer opbouw en uitdieping was geweest, want nu vond ik de uitkomst van het verhaal ongeloofwaardig en te eenvoudig.
Heel curieus hoe de auteur verder zal gaan in het vervolg.