Gelezen

Gelezen in februari 2022

Februari was een heel goeie leesmaand, met 9 boeken en 3863 bladzijden. Ook las ik 25 van de 28 dagen.
Het gemiddelde februari boek komt zo op 429 blz/boek.

Niet alleen in absolute cijfers, maar ook gevoelsmatig was februari een goeie leesmaand. Geen uitschieters van 1 of 5 sterren, maar allemaal boeken die ik OK (2★), leuk (3★) of geweldig (4★) vond. Zo strand het gemiddelde februari boek op de leuke score van 3,1 sterretjes.

Qua doelgroep varieerde ik tussen Young Adult met 3 boeken en 6 volwassen boeken.
De manier waarop ik las wisselde ik af tussen de e-reader (1), boeken uit mijn boekenkast (3) en 5 luisterboeken
Ook de genres liepen goed uiteen, met 7 verschillende genres, namelijk fantasy (2), romantiek (2), historisch (1), mysterie (1), sci-fi (1), strip (1) en thriller (1).
Veel variatie in mijn leestrackers dus, behalve – zijn jullie nog verbaasd – in de gelezen taal. Alle 9 boeken werden in het Engels gelezen.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in februari las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

 1. Prose, Nita – The Maid 🎧 ★★★
 2. Rogerson, Margaret – Sorcery of Thorns ★★★★
 3. Penner, Sarah – The Lost Apothecary 🎧 ★★
 4. Hoang, Helen – The Bride Test (The Kiss Quotiënt #2) 🎧 ★★★
 5. Kaufman, Amy & Kristoff, Jay – Illuminae (The Illuminae Files #1) ★★★
 6. Smythe, Rachel – Lore Olympus: Volume One (Lore Olympus #1) ★★★★
 7. Taylor, C.L. – Her Last Holiday 🎧 ★★★
 8. Quick, Amanda – Ravished ★★
 9. Goss, Theodora – European Travel for the Monstrous Gentlewoman (The Extraordinary Adventures of the Athena Club #2) 🎧 ★★★★

🎧 Prose, Nita – The Maid ★★★

Genre: Mysterie

Molly Gray is not like everyone else. She struggles with social skills and misreads the intentions of others. Her gran used to interpret the world for her, codifying it into simple rules that Molly could live by.

Since Gran died a few months ago, twenty-five-year-old Molly has been navigating life’s complexities all by herself. No matter—she throws herself with gusto into her work as a hotel maid. Her unique character, along with her obsessive love of cleaning and proper etiquette, make her an ideal fit for the job. She delights in donning her crisp uniform each morning, stocking her cart with miniature soaps and bottles, and returning guest rooms at the Regency Grand Hotel to a state of perfection.

But Molly’s orderly life is upended the day she enters the suite of the infamous and wealthy Charles Black, only to find it in a state of disarray and Mr. Black himself dead in his bed. Before she knows what’s happening, Molly’s unusual demeanor has the police targeting her as their lead suspect. She quickly finds herself caught in a web of deception, one she has no idea how to untangle. Fortunately for Molly, friends she never knew she had unite with her in a search for clues to what really happened to Mr. Black—but will they be able to find the real killer before it’s too late?

A Clue-like, locked-room mystery and a heartwarming journey of the spirit, The Maid explores what it means to be the same as everyone else and yet entirely different—and reveals that all mysteries can be solved through connection to the human heart.

Tijdens het lezen vond ik dit een heel gezellige, meeslepende cozy mystery, maar verschillende ontknopingen en onthullingen lieten een wrange smaak na, waardoor ik uiteindelijk vooral een ietwat gedesillusioneerd gevoel overhoud.

Vooral het feit dat het hoofdpersonage niet consistent werd geportretteerd, is waar de auteur voor mij de mist in ging.
Molly wordt geïntroduceerd als iemand die enorm onwetend en naïef is op het vlak van persoonlijke interacties. Ze heeft de grootste moeite met het lezen van verbale en non-verbale communicatie en interpreteert alles in een recht-toe-recht-aan manier. Ook haar wereldbeeld is heel zwart-wit, gekoppeld met een vrij sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Hierdoor wekte ze bij mij enorm veel sympathie op en verzuchte ik meermaals “Ocharme, Molly. als ze weer eens iets te letterlijk opnam.
Naarmate het verhaal vorderde echter fluctueerden deze kwaliteiten, namen ze toe en af, afhankelijk van de richting waarin de auteur wou gaan. Hierdoor vond ik verschillende ontknopingen niet stroken met het personage van Molly dat in het begin van het boek werd geïntroduceerd en voelde ik mij een beetje bedrogen en niet in de goeie zin van “Amai, die auteur had mij goed liggen. Goed gedaan!”

Ook wou de auteur precies te veel doen in dit ene boek: En een atypisch hoofpersoon, en een resem van sociale problemen aankaarten, en een ingewikkeld plot met verschillende grote plotwendingen, en een ontroerende, slow-burn romance…

Jammer, want het concept zat goed.

Rogerson, Margaret – Sorcery of Thorns ★★★★

Genre: Young Adult Fantasy

All sorcerers are evil. Elisabeth has known that as long as she has known anything. Raised as a foundling in one of Austermeer’s Great Libraries, Elisabeth has grown up among the tools of sorcery—magical grimoires that whisper on shelves and rattle beneath iron chains. If provoked, they transform into grotesque monsters of ink and leather. She hopes to become a warden, charged with protecting the kingdom from their power.

Then an act of sabotage releases the library’s most dangerous grimoire. Elisabeth’s desperate intervention implicates her in the crime, and she is torn from her home to face justice in the capital. With no one to turn to but her sworn enemy, the sorcerer Nathaniel Thorn, and his mysterious demonic servant, she finds herself entangled in a centuries-old conspiracy. Not only could the Great Libraries go up in flames, but the world along with them.

As her alliance with Nathaniel grows stronger, Elisabeth starts to question everything she’s been taught—about sorcerers, about the libraries she loves, even about herself. For Elisabeth has a power she has never guessed, and a future she could never have imagined.

Wat een charmante en LEUKE rit! Ik heb echt genoten van dit avontuur en vooral de setting. De humor en de grappen waren de kers op de taart.

“It was always wise to be polite to books, whether or not they could hear you.”

Hoewel een deel van mij wou dat we meer details hadden gekregen over de wereld, bepaalde plotelementen en personages, slaagde de auteur er wonderwel in om een goeie balans te vinden tussen genoeg informatie geven en de stroom van het verhaal gaande houden.

De plot en de ontknoping waren misschien een beetje te doorzichtig en het hoofdpersonage misschien een beetje te naïef en traag, maar dit heeft me nooit echt gestoord.
Dit was gewoon een heel plezierig boek.

🎧 Penner, Sarah – The Lost Apothecary ★★

Genre: Historisch

A female apothecary secretly dispenses poisons to liberate women from the men who have wronged them – setting three lives across centuries on a dangerous collision course.

Rule #1: The poison must never be used to harm another woman.
Rule #2: The names of the murderer and her victim must be recorded in the apothecary’s register.

One cold February evening in 1791, at the back of a dark London alley in a hidden apothecary shop, Nella awaits her newest customer. Once a respected healer, Nella now uses her knowledge for a darker purpose – selling well-disguised poisons to desperate women who would kill to be free of the men in their lives. But when her new patron turns out to be a precocious twelve-year-old named Eliza Fanning, an unexpected friendship sets in motion a string of events that jeopardizes Nella’s world and threatens to expose the many women whose names are written in her register.

In present-day London, aspiring historian Caroline Parcewell spends her tenth wedding anniversary alone, reeling from the discovery of her husband’s infidelity. When she finds an old apothecary vial near the river Thames, she can’t resist investigating, only to realize she’s found a link to the unsolved “apothecary murders” that haunted London over two centuries ago. As she deepens her search, Caroline’s life collides with Nella’s and Eliza’s in a stunning twist of fate – and not everyone will survive.

Dit sloeg gewoon nergens op. En hoe meer tijd er over gaat en ik aan dit boek terug denk, hoe kwader ik word eigenlijk.

Ik had hoge verwachtingen, met die synopsis en schitterende cover, en het begon ook veelbelovend, maar het ging al snel bergafwaarts.
Alles, van plot tot personages, bleef gewoon aan de oppervlakte, niets werd grondig onderzocht, te veel leunde op toeval en alles ging belachelijk gemakkelijk. Mijn vermogen om mijn ongeloof te negeren, werd grondig getest en uiteindelijk gebroken.

Het idee was er, maar de uitvoering sloeg gewoon nergens op. En dat einde, jezus mina, waarom? Zucht.

🎧 Hoang, Helen – The Bride Test (The Kiss Quotiënt #2) ★★★

Genre: Romantiek

Khai Diep has no feelings. Well, he feels irritation when people move his things or contentment when ledgers balance down to the penny, but not big, important emotions—like grief. And love. He thinks he’s defective. His family knows better—that his autism means he just processes emotions differently. When he steadfastly avoids relationships, his mother takes matters into her own hands and returns to Vietnam to find him the perfect bride.

As a mixed-race girl living in the slums of Ho Chi Minh City, Esme Tran has always felt out of place. When the opportunity arises to come to America and meet a potential husband, she can’t turn it down, thinking this could be the break her family needs. Seducing Khai, however, doesn’t go as planned. Esme’s lessons in love seem to be working…but only on herself. She’s hopelessly smitten with a man who’s convinced he can never return her affection.

With Esme’s time in the United States dwindling, Khai is forced to understand he’s been wrong all along. And there’s more than one way to love.

Het feit dat het hoofdpersonage in het begin van het boek al koos om over bepaalde aspecten in haar leven te liegen, liet een beetje een zure smaak na in mijn mond. Vooral omdat ze in eerste instantie werd geïntroduceerd als een integer en gewetensvol persoon, die liever een lagere positie in het leven accepteert dan tegen haar principes in te gaan. Net daarom wordt ze ook uitgekozen door haar toekomstige schoonmoeder, omdat ze zo echt en ongegeneerd zichzelf is.
Hierdoor zat ik eigenlijk al van in het begin van het boek op te zien tegen de gevolgen van haar keuze, maar (Ok, sorry SPOILER) deze kwamen uiteindelijk niet. Alles wordt goedgehumeurd onder het tapijt geveegd en geaccepteerd als ok. Je zou de auteur hiervoor een pluim kunnen geven, om niet te vervallen in het gemakkelijke cliché en een andere weg in te slaan. Maar dan zit ik met de vraag waarom het er überhaupt in zat…

Zoals veel romans, las dit extreem snel, maar het algehele verhaal was voor mij maar middelmatig. Afgezien van de verschillende representaties – immigranten en neuro-divergente mensen – was er niets dat me echt bijblijft.

Uiteindelijk was het gewoon vermakelijk achtergrondgeluid, terwijl ik achter de naaimachine zat en kleren maakte voor de verjaardag van mijn jongste metekindje.

Kaufman, Amy & Kristoff, Jay – Illuminae (The Illuminae Files #1) ★★★

Genre: Young Adult Sci-Fi

This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing she’d have to do. This afternoon, her planet was invaded.

The year is 2575, and two rival mega-corporations are at war over a planet that’s little more than a speck at the edge of the universe. Now with enemy fire raining down on them, Kady and Ezra — who are barely even talking to each other—are forced to evacuate with a hostile warship in hot pursuit.

But their problems are just getting started. A plague has broken out and is mutating with terrifying results; the fleet’s AI may actually be their enemy; and nobody in charge will say what’s really going on. As Kady hacks into a web of data to find the truth, it’s clear the only person who can help her is the ex-boyfriend she swore she’d never speak to again.

Told through a fascinating dossier of hacked documents — including emails, maps, files, IMs, medical reports, interviews, and more — Illuminae is the first book in a heart-stopping trilogy about lives interrupted, the price of truth, and the courage of everyday heroes.

Herlezen zodat ik eindelijk eens de vervolgdelen kan tackelen.

“Am I not merciful?”

Ik blijf achter mijn eerdere beoordeling staan.
De vormgeving is wat dit boek speciaal maakt. Het verhaal zelf is niet bijster origineel, maar vermakelijk genoeg.
Bijkomend moet toch wel gezegd worden dat ik dit boek mij 5 jaar na eerste lezing alsnog gunstig voor de geest staat om nu nog de vervolgdelen te willen lezen.
Ook, waarom stel ik mij Kady & Ezra als Afro-Amerikaanse tieners? Ik had dat bij de eerste lezing ook, terwijl ze volgens alle online FanArt steeds als blank worden voorgesteld.

“Part of being alive is having life change us. The people around us. The events we live through. All of them shape us”

Smythe, Rachel – Lore Olympus: Volume One (Lore Olympus #1) ★★★★

Genre: Fantasy graphic novel

Experience the propulsive love story of two Greek gods—Hades and Persephone—brought to life with lavish artwork and an irresistible contemporary voice.

Scandalous gossip, wild parties, and forbidden love—witness what the gods do after dark in this stylish and contemporary reimagining of one of mythology’s most well-known stories from creator Rachel Smythe. Featuring a brand-new, exclusive short story, Smythe’s original Eisner-nominated web-comic Lore Olympus brings the Greek Pantheon into the modern age with this sharply perceptive and romantic graphic novel.

This volume collects episodes 1-25 of the #1 WEBTOON comic, Lore Olympus.

Ooooh, ja! Ik wil meer!

Ik ben grote fan van de modernisering en de manier waarop gekende verhalen en personages worden voorgesteld. Hoewel deze serie over Hades en Persephone gaat, was ik blij verrast om ook zo veel meer mythologische figuren te zien verschijnen.

De tekenstijl is echt schattig en misleidend eenvoudig.
Soms had ik wel moeite om bepaalde dingen te begrijpen, maar dat zal waarschijnlijk aan mijn beperkte ervaring met graphic novels liggen.

De schattige tekeningen in snoepkleuren waren ook misleidend in het feit dat ik verwachte een zeemzoeterig verhaal voorgeschoteld te krijgen, maar de auteur gaat de zware, duistere kant van de mythologie niet uit de weg en incorporeert ook zware onderwerpen, op een tot nadenken stemmend, maar smaakvolle manier.

Ik ben super benieuwd hoe de auteur dit verhaal verder gaat vertellen. Op zich zou ik al vooruit kunnen lezen online, en de verleiding is groot, maar ik ga mij toch proberen inhouden en wachten tot ik dit op mijn gemak in boekvorm kan lezen.

🎧 Taylor, C.L. – Her Last Holiday ★★★

Genre: Thriller

You come to the retreat to be healed. You don’t expect to die.

Two years ago, Fran’s sister Jenna disappeared on a wellness retreat in Gozo that went terribly wrong.

Tom Wade, the now infamous man behind Soul Shrink Retreats, has just been released from prison after serving his sentence for the deaths of two people. But he has never let on what happened to the third victim: Jenna.

Determined to find out the truth, Fran books herself onto his upcoming retreat – the first since his release – and finds herself face to face with the man who might hold the key to her sister’s disappearance. The only question is, will she escape the retreat alive? Or does someone out there want Jenna’s secrets to stay hidden?

The master of suspense is back. Prepare yourself for the latest heart-in-mouth rollercoaster ride from the Sunday Times bestseller.

Opnieuw een leuke, snel lezende thriller van C.L. Taylor.
Niks wereldschokkends en toch wel wat ongeloofwaardig, maar niks dat mij overmatig stoorde. De personages waren interessant, vooral over Fan en Kate zou ik wel meer willen lezen.

Quick, Amanda – Ravished ★★

Genre: Historische romantiek

From the cozy confines of a tiny seaside village to the glittering crush of the a fashionable London soiree comes an enthralling tale of a thoroughly mismatched couple . . . poised to discover the rapture of love.

There was no doubt about it. What Miss Harriet Pomeroy needed was a man. Someone powerful and clever who could help her rout the unscrupulous thieves who were using her beloved caves to hide their loot. But when Harriet summoned Gideon Westbrook, Viscount St. Justin, to her aid, she could not know that she was summoning the devil himself. . . .

Dubbed the Beast of Blackthorne Hall for his scarred face and lecherous past, Gideon was strong and fierce and notoriously menacing. Yet Harriet could not find it in her heart to fear him. For in his tawny gaze she sensed a savage pain she longed to soothe . . . and a searing passion she yearned to answer. Now, caught up in the Beast’s clutches, Harriet must find a way to win his heart–and evade the deadly trap of a scheming villain who would see them parted for all time.

Gelezen, omdat Jessica van PeaceLoveBooks deze zo ophemelde en het wordt gepromoot als een hervertelling van Belle en het beest. Helaas vond ik deze maar zwakjes en had het weinig met Belle en het beest te maken, behalve dat de held niet conventioneel aantrekkelijk is en een litteken heeft. Meh!

Het was wel vermakelijk met momenten en las super vlot, maar ik heb me ook regelmatig geërgerd en met mijn ogen gerold.

Er is weinig opbouw of spanning in de relatie tussen de twee hoofdpersonages en ik heb zelden ook emoties tussen beide gevoeld.
Het vrouwelijke hoofdpersonage is een beetje een “te” naïeve trien, voor iemand die zogezegd zo slim is. Zo midden in de nacht die grot in gaan om de bandieten “streng” te gaan toespreken?! Vrouwmens, astemblieft zeg!
De ganse plot is absurd en cartoonesk, wat ik leuk zou hebben gevonden, als de auteur het niet doodserieus had bedoeld.

Ik apprecieerde wel het feit dat de heldin nooit twijfelde aan de held en hem steeds steunde en verdedigde, en we dus niet het klassieke duwen en trekken hadden. Echter komt dit zo wel een beetje uit de lucht vallen, zonder dat we enige emoties tussen de personages voelen opbouwen.

Goed voor een paar breinloze uurtjes, maar over het algemeen toch wel ontgoochelend.

🎧 Goss, Theodora – European Travel for the Monstrous Gentlewoman (The Extraordinary Adventures of the Athena Club #2) ★★★★

Genre: Young Adult Fantasy

In the sequel to the critically acclaimed The Strange Case of the Alchemist’s Daughter, Mary Jekyll and the rest of the daughters of literature’s mad scientists embark on a madcap adventure across Europe to rescue another monstrous girl and stop the Alchemical Society’s nefarious plans once and for all.

Mary Jekyll’s life has been peaceful since she helped Sherlock Holmes and Dr. Watson solve the Whitechapel Murders. Beatrice Rappaccini, Catherine Moreau, Justine Frankenstein, and Mary’s sister Diana Hyde have settled into the Jekyll household in London, and although they sometimes quarrel, the members of the Athena Club get along as well as any five young women with very different personalities. At least they can always rely on Mrs. Poole.

But when Mary receives a telegram that Lucinda Van Helsing has been kidnapped, the Athena Club must travel to the Austro-Hungarian Empire to rescue yet another young woman who has been subjected to horrific experimentation. Where is Lucinda, and what has Professor Van Helsing been doing to his daughter? Can Mary, Diana, Beatrice, and Justine reach her in time?

Racing against the clock to save Lucinda from certain doom, the Athena Club embarks on a madcap journey across Europe. From Paris to Vienna to Budapest, Mary and her friends must make new allies, face old enemies, and finally confront the fearsome, secretive Alchemical Society. It’s time for these monstrous gentlewomen to overcome the past and create their own destinies.

Eerst en vooral wil ik toch wel even de audioboek voorlezer prijzen. Niet alleen heeft elk personage zijn of haar eigen unieke stem, maar worden ook heel wat andere talen (o.a. NL) duidelijk en (voor die talen die ik ken) juist uitgesproken. Indrukwekkend!

“At the end of the world, they encountered monsters…”

Dit tweede boek in de Athena Club-serie heeft alles wat het eerste boek had en meer. Het concept blijft een fantastische ingeving en ik ben dol op de manier waarop de oude bekende verhalen op een nieuwe manier werden verteld.
Ik was ook nieuwsgierig naar de inspiratie voor een paar nieuwe personages en ontdekte zo nog een aantal nieuwe Gothic klassiekers om op mijn leeslijst te zetten (o.a. Carmilla van J. Sheridan Le Fanu, She van H. Rider Haggard).

Dit boek was misschien iets te langdradig en repetitief, wat me waarschijnlijk meer zou hebben gestoord als ik het boek gewoon had gelezen. Maar dankzij het uitstekende luisterboek bleef het verhaal mooi stromen, ondanks de soms overdreven details.

Afgezien van een paar minpuntjes blijf ik dit een briljante serie vinden, met deze episode een fantastisch, rijk tweede deel.
Ik ben super benieuwd naar het derde boek, vooral met die teaser op het einde!

5 Comments

 • Kat

  Helemaal eens met de review van De verborgen apotheek….. zo teleurstellend. En tenenkrullende fouten…. zucht. Maar wel weer een paar boeken op mijn TBR gezet . Bedankt voor de reviews!

  • Charlotte

   Soms heb je zo van die boeken die je echt kwaad maken, hé? Hoe is dat eigenlijk gepubliceerd geraakt. Echt jammer van het potentieel van het verhaal!
   Graag gedaan! Heel blij dat mijn reviews een inspiratie kunnen zijn 🙂

 • zwartraafje

  Zo jammer wanneer je hoge verwachtingen hebt van een boek en het die vervolgens totaal niet kan waarmaken. Maar wel leuk dat Sorcery of thorns een meevaller was. Ik kreeg Enchantment of Ravens ooit cadeau van manlief en bij dat boek vond ik het ook jammer dat de wereld niet meer was uitgediept. Sommige schrijvers lijken zich niet te kunnen intomen en schotelen je als lezer te veel details voor terwijl je bij andere boeken net het gevoel hebt dat ze heel wat gemiste kansen hebben laten liggen. Maar ik ben dus wel heel benieuwd naar Sorcery of thorns. De covers van Margaret Rogerson haar boeken zijn ook altijd zo mooi.

  • Charlotte

   Ja, Sorcery of Thorns is een beetje gelijkaardig toch aan Enchantment of Ravens wat de uitdieping betreft, maar mede doordat ik dat laatste boek al had gelezen waren mijn verwachtingen ook minder hoog en kon ik me eigenlijk vooral op het avontuur baseren, zonder te veel te willen 🙂 Benieuwd wat jij er van zult vinden!
   En inderdaad, die covers zijn zo mooi altijd!

 • Annemieke

  Sorcery of Thorns is echt zo’n leuk boek. Ik heb toendertijd Illuminae 5 sterren gegeven maar totaal geen interesse meer om nog verder te lezen. Ik heb zelfs mijn editie alweer weggedaan. Gek hoe dat dan gaat he haha.