Gelezen

Verbeelding Bookchallenge – Januari

Verbeelding Bookchallenge 01

Januari was een vrij goeie leesmaand.
De recensies hier heb ik wat verwaarloosd, maar dat wil niet zeggen dat ik niet gelezen heb of dat die gelezen boeken niet goed waren. In totaal las ik al vijf boeken uit. Ik ben bezig met een zesde, maar die bewaar ik dan voor volgende overzicht, wanneer die helemaal uit is. Eerlijk is eerlijk 😉

Ik koos de boeken volgens mijn goesting en liet mij niet gidsen door de puntjes van de Verbeelding Bookchallenge. Dit heeft als direct gevolg dat twee van de gelezen boeken aan geen enkel van de puntjes voldoen. Maar bon, om eerlijk te zijn ben ik niet van plan om mijn leesgedrag volledig op de uitdaging te gaan afstellen. Ik heb echt geen zin om een boek tegen mijn goesting te gaan lezen gewoon om een puntje te kunnen schrappen.

Hieronder een overzicht van de boeken van januari en voor welke puntjes van de Bookchallenge ze gebruikt kunnen worden.
Trouwens, speciaal voor deze uitdaging maakte ik een nieuwe pagina aan die je via het menu onder ‘Boekenhoekje’ terug kunt vinden: Verbeelding Bookchallenge 2016

Juliet Marillier – Dochter van het woud

Juliet Marillier Dochter van het woud Het eerste boek voor dit jaar werd deze prachtige hervertelling van het sprookje van De Wilde Zwanen van Hans Christian Andersen.
Deze versie speelt zich af in de tijd van de Kelten, waarbij de Ieren onder de voeten worden gelopen door de Britten en Vikings. Denk aan druïdes en het feeënvolk.
Met zijn 576 bladzijden is het een lijvig boek, maar geen moment heeft het mij verveeld. Het is zo’n boek dat zich volledig vastzuigt en dat je moeilijk aan de kant legt. De personages, de omgeving, de achtergrondinformatie, hoe al dit verweven wordt tot een prachtig geheel. Ik ben zwaar onder de indruk en ben steevast van plan om nog meer van deze auteur te lezen. Dikke, dikke, dikke, dikke aanrader.

» Verbeelding Bookchallenge:
Dit boek kan gebruikt worden voor een aantal puntjes in de uitdaging. Helaas net niet genoeg bladzijden voor het eerste puntje, maar deze behoren wel tot de mogelijkheden:

 • 7. Een debuut
 • 8. Een boek waarin familie centraal staat
 • 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 • 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)

Rainbow Rowell – Fangirl

Rainbow Rowell Fangirl Dit is echt een leukerdje. Ook een boek dat je doet verder lezen, maar bij deze kwam het einde veel te vroeg voor mij.

Het boek volgt een meisje, Cath, dat zo volledig in de ban is door een boekenserie dat ze er haar eigen verhalen over schrijft. Fanfiction dus. De parallellen naar Harry Potter liggen er vingerdik op, wat het voor mij nog leuker maakt. Gaandeweg moet ze leren kiezen tussen haar fans op het internet en haar eigen leven.

» Verbeelding Bookchallenge:
Helaas kan ik niet bedenken voor welk puntje dit boek zou kunnen dienen. Geen dus

Richelle Mead – Soundless

Richelle Mead Soundless Dit was het boek uit mijn Owlcrate van november met het thema Mythen & Legenden.

Dit boek gaf mij een heel dubbel gevoel.
Enerzijds zaten er heel wat goeie elementen in, zoals hoe een maatschappij met alleen dove mensen erin eruit kan zien. Interessant ook om na te denken over hoe je een bepaald geluid aan iemand zou kunnen beschrijven die nog nooit iets heeft gehoord. Vergelijkbaar met hoe je een kleur aan een blinde moet beschrijven. Verdomd moeilijk. Hoe met deze en andere vergelijkbare elementen wordt omgegaan vind ik heel goed gedaan in dit boek.
Anderzijds was ik heel ontgoocheld over het verhaal zelf. Naar mijn gevoel was het onvoldoende uitgewerkt en werd er te gemakkelijk voor een – totaal onverwachtte – deus-ex-machina gekozen. Alles werd mooi opgelost zo, inclusief een grote, rode strik. Ik heb graag afgeronde verhalen, maar dit was net ietsje te gemakkelijk.

Het boek wordt ook verkocht als ‘doordrongen door Chinese folklore’.
Daar heb ik eerlijk gezegd niet veel van gemerkt. Verander de namen en het verhaal kan zich eender waar afspelen. Nog net iets te Westers en iedere kritische lezer leest direct door deze marketingstunt heen.

» Verbeelding Bookchallenge:
Ook dit boek kan ik niet meteen naast een puntje zetten.

Robert Galbraith – Career of evil

Robert Galbraith Career of Evil Het derde boek alweer uit de Cormoran Strike serie van Robert Galbraith a.k.a. J.K. Rowling. En alweer een dikke schot in de roos.
Een detective zoals het hoort: spannend, mysterieus en raden tot het einde. Schitterend geschreven en doet me eigenlijk denken aan een moderne Agatha Christie.
Met dit boek worden de terugkerende personages ook nog verder uitgediept en leer je ze steeds beter kennen. Er wordt serieus op de emoties van de lezer ingewerkt en eindigt met een serieuze emotionele cliff-hanger waardoor ik al bijzonder hard uitkijk naar deel 4.

» Verbeelding Bookchallenge:
3. Een detective

S. K. Tremayne – Ijstweeling

SK Tremayne Ijstweeling Ijstweeling kwam op mijn radar door het magazine Margriet dat mijn mama leest.
Het gegeven klonk heel erg intrigerend en ik wou echt dat ik het boek goed kon vinden, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe slechter ik het vind.
Aan de schrijfstijl lag het niet echt, want het las heel vlot. Maar dat verhaal, jeetje, zo ongeloofwaardig. Tel hierbij bordkartonnen personages en de meest onzinnige beslissingen ooit en dan kom ik uit bij een boek van slechts 1 sterretje.
Ik had een griezelige rit verwacht, maar kreeg een rondje ergernissen en verzuchtingen in de plaats. Helaas.

» Verbeelding Bookchallenge:
Ondanks dat ik er niet veel aan vond, kan dit boek wel voor een aantal puntjes worden aangewend:

 • 2. Een horror boek (alhoewel ik er niet veel aan vond)
 • 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat (klein beetje spoiler, maar bon, ligt er wel vingerdik op)
 • 10. Een boek waarin de dood centraal staat

En dat was het voor de boeken van januari.
Wat lazen jullie vorige maand? En wat zijn de plannen voor volgende maand? Doet er nog iemand mee aan de uitdaging?

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • fieke

  Leuk! Boeken waar ik nog mee bezig ben tel ik ook pas mee voor de volgende maand.
  Ik las 6 boeken in januari, maar dat hoeven er in februari niet zo veel te zijn. We zien wel. Maar er liggen wel nog 4 boeken van de bib klaar 🙂

  • Charlotte

   Ik ben twee weken geleden voor de eerste keer in 2 jaar terug naar onze bib geweest. Die was 2 jaar geleden verhuist en sinds die op de nieuwe locatie zat was het me nog niet gelukt er heen te gaan. Eerlijk was ik een beetje ontgoocheld. Ik mis er het bibliotheekgevoel. Je weet wel, dat je gezellig kan snuisteren en nieuwe boeken kunt ontdekken. Nu moet je precies al op voorhand weten wat je wilt en doelbewust naar de bib gaan. Vind ik een klein beetje jammer…

   • fieke

    Het laatste jaar ga ik eigenlijk altijd doelbewust naar de bib. Ik zoek thuis in de online cataloog boeken op die ik wil lezen (aan de hand van mijn leeslijst) en ik noteer welke er beschikbaar zijn.
    Vroeger snuisterde ik altijd door de rekken, maar ik vond dan nooit écht iets wat me aansprak. Voor mij werkt mijn nieuwe manier veel beter 🙂