Gelezen

Gelezen in maart 2024

Maart was een maand van serieuze ups en downs voor wat het lezen betreft. Het begon nochtans goed, maar naarmate de maand vorderde werd mijn keuze van boeken steeds onsuccesvoller, zelfs voor een paar waar ik toch wel hoge verwachtingen voor had.

In totaal las ik toch 9 boeken uit, goed voor 3174 bladzijden. Het gemiddelde maart boek komt zo op 353 blz/boek.

Zoals gezegd een maand van hoogtes en laagstes, met beoordelingen tussen de 1 en 4 sterren, en één DNF. Het gemiddelde uitgelezen boek van maart komt zo op een ronde 3,0 sterretjes.

Qua doelgroep varieerde ik tussen 4 Young Adult boeken en 6 volwassen boeken, waarvan ik dus één volwassen boek niet uit las.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 1 e-boek, 5 audioboeken en 4 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik tussen 5 genres, namelijk thriller (1), mysterie (1), sci-fi (1), romantiek (1) en fantasy (6).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in maart las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat! Soms ga ik spoilers ook gaan verbergen achter een uitklapbare tekst!

  1. Gillig, Rachel – One Dark Window (The Shepherd King #2) 🎧 ★★★★
  2. Gillig, Rachel – Two Twisted Crowns (The Shepherd King #2) ★★★★
  3. Byrne, Kerrigan – The Hunter (Victorian Rebels #1) 🎧 ★★
  4. Watson, Katy – The Three Dahlias (Three Dahlias Mysteries #1) 🎧 ★★★
  5. Hobb, Robin – Assassin’s Apprentice (Realm of the Elderlings #) ★★★
  6. Varela, Nina – Crier’s War (Crier’s War #) 🎧 ★★
  7. Moreno-Garcia, Silvia – The Lover ★★★★
  8. Marrs, John – What Lies Between Us 🎧 ★★★★
  9. Angeles, Janella – Where Dreams Descend (Kingdom of Cards #1) (DNF)
  10. Summers, Georgia – The City of Stardust

🎧 Gillig, Rachel – One Dark Window (The Shepherd King #2) ★★★★

Genre: YA Fantasy

Elspeth needs a monster. The monster might be her.
Elspeth Spindle needs more than luck to stay safe in the eerie, mist-locked kingdom she calls home–she needs a monster. She calls him the Nightmare, an ancient, mercurial spirit trapped in her head. He protects her. He keeps her secrets. But nothing comes for free, especially magic.

When Elspeth meets a mysterious highwayman on the forest road, her life takes a drastic turn. Thrust into a world of shadow and deception, she joins a dangerous quest to cure the kingdom of the dark magic infecting it. Except the highwayman just so happens to be the King’s own nephew, Captain of the Destriers…and guilty of high treason.

He and Elspeth have until Solstice to gather twelve Providence Cards–the keys to the cure. But as the stakes heighten and their undeniable attraction intensifies, Elspeth is forced to face her darkest secret yet: the Nightmare is slowly, darkly, taking over her mind. And she might not be able to stop him

Herlezen om weer volledig mee te zijn vooraleer ik het vervolg en sluitstuk lees.

“There once was a girl, clever and good,
who tarried in shadow in the depths of the wood.
There also was a King—a shepherd by his crook,
who reigned over magic and wrote the old book.
The two were together, so the two were the same:
The girl, the King… and the monster they became.”

Opnieuw heel hard van genoten en blijf dus voor 100% achter mijn eerdere recensie staan: link.

Gillig, Rachel – Two Twisted Crowns (The Shepherd King #2) ★★★★

Genre: YA Fantasy

In the luscious, dark sequel to One Dark Window, Elspeth must face the consequences of what she’s wrought – perfect for readers of Hannah Whitten’s For the Wolf and Alexis Henderson’s The Year of the Witching.

Elspeth and Ravyn have gathered most of the twelve Providence Cards, but the last, and most important one remains to be found: The Twin Alders.

If they are going to find it before the Solstice and cure the kingdom of the dark magic infecting it, they will need to journey beyond the dangerous mist-cloaked forest that surrounds their kingdom.

And the only one who can lead them there is the monster that shares Elspeth’s head. The Nightmare. And he’s not eager to share any longer.

Deze stelde zeker niet teleur! Anders dan ik had verwacht, maar leverde toch een zeer goed geplotte finale op in dezelfde griezelig sfeervolle en lyrische stijl als zijn voorganger.

“I know what I know. My secrets are deep. But long have I kept them. And long will they keep.”

Two Twisted Crowns gaat verder waar One Dark Window eindigde, wat een verschuiving in vertellers noodzakelijk maakte. Bij het na elkaar lezen van beide boeken, leek dit aanvankelijk een beetje schokkerig, maar uiteindelijk is het best heel logisch voor het verhaal.

Toch is het een zeer moedige zet om je oorspronkelijke primaire verteller volledig buitenspel te zetten en extra nadruk te leggen op een verteller die niet eens het hoofdmissiegedeelte van het verhaal volgt.
Gelukkig raakte ik uiteindelijk erg gecharmeerd door dit nieuwe gezichtspunt en genoot ik echt van hun kant van het verhaal.
Helaas nam dit ook wel een deel van de focus weg van wat volgens mij het hoofdverhaal was, waardoor het enigszins onevenwichtig aanvoelde. Het gebrek aan focus op wat in boek één als het primaire koppel werd aangeduid, voelde ook een beetje nalatig.

Het algehele plot zat heel vernuftig in elkaar. Mijn nieuwsgierigheid was doorheen gans het boek heel hoog en de algehele uitvoering en onthullingen waren enorm bevredigend.

“Here we are, my darling girl, he whispered to me. The end of all things. The last page of our story.”

Al met al een zeer mooie gothic fantasy-duologie, met een intrigerend magie systeem, een zeer goed in elkaar stekend en afgerond verhaal en een immens mooie schrijfstijl.
Ik ben enorm benieuwd naar het volgende werk van deze auteur!

🎧 Byrne, Kerrigan – The Hunter (Victorian Rebels #1) ★★

Genre: Romantiek (historisch)

A scandalous proposal.

As one of London’t most elite hunters, Christopher Argent never misses his mark and always gets his man. But when his latest target turns out to be a woman—the popular, and stunningly beautiful, actress Millie LeCour—it turns his whole world upside-down. Overwhelmed by the heat that simmers between them, Christopher can’t complete his mission. On the contrary, he’ll do anything to save Millie’s life—even if it means risking his own…

A dangerous passion…

When she learns what Christopher was hired to do, Millie is torn between the fear in her heart and the fire in her soul. Putting herself in this dangerous man’s arms may be her only path to safety—but giving in to her desire may be the deadliest mistake she’s ever made. With both of their lives in jeopardy, Millie and Christopher must learn to trust the real feelings they’re hiding—to find the true love they’re looking for…

Ik herinner me dat toen ik “The Highwayman”, het eerste boek in deze serie van Kerrigan Byrne, las, ik echt genoot van dit donkere soort historische romantiek. Deze tweede was echter niet erg goed en behoorlijk teleurstellend.

Meestal verslind ik dit soort boeken in één of twee leessessies. Ik ben eraan gewend dat dit genre op zeer meeslepende snoepjes lijkt: niet erg voedzaam of objectief goed, maar toch onweerstaanbaar.
Het kostte me echter VIJF dagen om deze op audio af te maken, wat behoorlijk veelzeggend is.

Het verhaal begint op dezelfde manier als het eerste boek, waarin de held wordt geïntroduceerd via zijn achtergrondverhaal dat uitlegt hoe hij geworden is wie hij nu is. Dit was een heel gruwelijk hoofdstuk om te lezen en ik vroeg me echt af hoe de auteur van daaruit naar een liefdesverhaal zou komen.
Spoiler, naar mijn mening deed ze dat niet.

Alles na dat eerste hoofdstuk was gewoon onlogisch, steunde op toevalligheden, zat vol plotgaten en uiterst ongemakkelijke scènes. Niets kon worden geïnterpreteerd als zelfs maar een beetje romantisch en ik voelde niets verlossend in de held of meeslepend in het koppel.

Ik twijfel nu zelfs of ik de serie gewoon ook laat vallen, of het toch nog minstens één boek de kans geef me te overtuigen.

🎧 Watson, Katy – The Three Dahlias (Three Dahlias Mysteries #1) ★★★

Genre: Mysterie

Three rival actresses team up to solve a murder at the stately home of the author who made them famous – only to discover the solution lies in the stories themselves. A contemporary mystery with a Golden Age feel, perfect for fans of Agatha Christie and Jessica Fellowes.

In attendance: the VIP fans, staying at Aldermere; the fan club president turned convention organizer; the team behind the newest movie adaptation of Davenport’s books; the Davenport family themselves – and the three actresses famous for portraying Lettice’s 1930s detective, Dahlia Lively.

National treasure Rosalind King, from the original movies. TV Dahlia for thirteen seasons, Caro Hooper. And ex-child star Posy Starling, fresh out of the fame wilderness (and rehab) to take on the Dahlia mantle for the new movie.

Each actress has her own interpretation of the character – but this English summer weekend they will have to put aside their differences, as the crimes at Aldermere turns anything but cosy.

When fictional death turns into real bodies, can the three Dahlias find the answers to the murders among the fans, the film crew, the family – or even in Lettice’s books themselves?

Heel tof uitgangspunt en een voor het merendeel een heel gezellig moordmysterie. Misschien een beetje te traag, repetitief en op den duur ook wel wat voorspelbaar, maar over het algemeen toch een heel knus mysterie met meerdere knipogen naar de whodunits van het gouden era.
Zeker geïnteresseerd in meer boeken in deze serie.

Hobb, Robin – Assassin’s Apprentice (Realm of the Elderlings #) ★★★

Genre: Fantasy

In a faraway land where members of the royal family are named for the virtues they embody, one young boy will become a walking enigma.

Born on the wrong side of the sheets, Fitz, son of Chivalry Farseer, is a royal bastard, cast out into the world, friendless and lonely. Only his magical link with animals – the old art known as the Wit – gives him solace and companionship. But the Wit, if used too often, is a perilous magic, and one abhorred by the nobility.

So when Fitz is finally adopted into the royal household, he must give up his old ways and embrace a new life of weaponry, scribing, courtly manners; and how to kill a man secretly, as he trains to become a royal assassin.

Mijn recensie van dit boek kon je eerder hier lezen!

🎧 Varela, Nina – Crier’s War (Crier’s War #) ★★

Genre: YA Sci-Fi

Impossible love between two girls —one human, one Made.
A love that could birth a revolution.

After the War of Kinds ravaged the kingdom of Rabu, the Automae, Designed to be the playthings of royals, took over the estates of their owners and bent the human race to their will.

Now, Ayla, a human servant rising the ranks at the House of the Sovereign, dreams of avenging the death of her family… by killing the Sovereign’s daughter, Lady Crier. Crier, who was Made to be beautiful, to be flawless. And to take over the work of her father.

Crier had been preparing to do just that—to inherit her father’s rule over the land. But that was before she was betrothed to Scyre Kinok, who seems to have a thousand secrets. That was before she discovered her father isn’t as benevolent as she thought. That was before she met Ayla.

Set in a richly-imagined fantasy world, Nina Varela’s debut novel is a sweepingly romantic tale of love, loss and revenge, that challenges what it really means to be human.

Hoewel ik het idee van dit boek interessant en veelbelovend vond, liet de uitvoering te wensen over en heb ik niet echt van mijn tijd met dit verhaal genoten.

Er was iets aan de schrijfstijl dat me tegen de haren streek. Een beetje aanmatigend en kleinerend, te uitgesponnen, te veel vertellen in plaats van tonen.

De wereldopbouw was aan het begin van het boek slechts een grote informatiedump. Niet eens verweven in het verhaal, maar gewoon een gigantische tijdlijn om in te studeren. Verder bleef de wereld en hoe die eruit ziet erg vaag.

Wat onze twee hoofdpersonages betreft, ik vond het karakter van Crier leuk genoeg, maar had een actieve hekel aan Ayla.
Ja, Crier is enorm naïef, wat frustrerend kan zijn om te lezen, maar het past wel binnen haar achtergrond en nu zijn we getuige van haar ontwaken waarbij ze zich veel vragen begint te stellen.
Ayla is echter een van die zelfingenomen YA-personages die altijd handelen voordat ze nadenken. Ik ben op een leeftijd gekomen waarop ik overhaast en onbezonnen gedrag op geen enkele manier meer vertederend of vergeeflijk kan vinden. Ze was zo egoïstisch en onnadenkend en brengt voortdurend anderen in gevaar, maar ze heeft nog steeds het gevoel dat ze het bij het rechte eind heeft.
Wat betreft de romantiek tussen deze twee, ik voelde die helemaal niet. Het was gewoon een geval van insta-liefde, terwijl ons een slow burn was beloofd.

Het volstaat te zeggen dat ik niet geïnteresseerd ben om het vervolg te lezen.

Moreno-Garcia, Silvia – The Lover ★★★★

Genre: Fantasy (romantiek)

During a brutal winter, a young woman longing for love finds more than she expected in the woods, in this wickedly sensuous short story by Silvia Moreno-Garcia, the New York Times bestselling author of Mexican Gothic.

Judith knows her sister, Alice, is the pretty one—but that doesn’t stop her from wishing for love. When a handsome and gentlemanly hunter appears in their village, seeking lodging from the cold, she believes her lover has finally arrived. He does, indeed, choose to stay—but as Alice’s husband, not her own. When another stranger comes out of the woods, looking every bit a vagrant, he offers Judith something mysterious and enticingly strange. Against reason and decency, she welcomes both men into her life, in different ways. As forbidden longings ensnare each of them, an unrelenting winter storm and an evasive wolf on the prowl have everyone on edge…and ravenous. By spring thaw, will any of their hungers be satisfied?

Een vreemd sensueel, duister en sfeervol sprookje met een heerlijk wrede ontknoping.

🎧 Marrs, John – What Lies Between Us ★★★★

Genre: Thriller

They say every house has its secrets, and the house that Maggie and Nina have shared for so long is no different. Except that these secrets are not buried in the past.

Every other night, Maggie and Nina have dinner together. When they are finished, Nina helps Maggie back to her room in the attic, and into the heavy chain that keeps her there. Because Maggie has done things to Nina that can’t ever be forgiven, and now she is paying the price.

But there are many things about the past that Nina doesn’t know, and Maggie is going to keep it that way—even if it kills her.

Because in this house, the truth is more dangerous than lies.

Dit verhaal was knettergek. Een auto-ongeluk waar ik niet van weg kon kijken.
Enorm meeslepend, duister, aangrijpend en triest. Boordevol curveballen en schokkende plotwendingen.

Angeles, Janella – Where Dreams Descend (Kingdom of Cards #1) (DNF)

Genre: YA Fantasy

In a city covered in ice and ruin, a group of magicians face off in a daring game of magical feats to find the next headliner of the Conquering Circus, only to find themselves under the threat of an unseen danger striking behind the scenes.

As each act becomes more and more risky and the number of missing magicians piles up, three are forced to reckon with their secrets before the darkness comes for them next.

The Star: Kallia, a powerful showgirl out to prove she’s the best no matter the cost

The Master: Jack, the enigmatic keeper of the club, and more than one lie told

The Magician: Demarco, the brooding judge with a dark past he can no longer hide.

In theorie had ik dit boek geweldig moeten vinden. Een mix tussen “Het spook van de opera” en “Moulin Rouge” klinkt absoluut briljant!
Helaas slaagde het boek op geen enkele moment om mij mee te slepen of emotioneel te beroeren. De enige keren dat ik iets anders dan apathie voelde, was toen Jack op het toneel verscheen, maar zelfs dan was de vlam van interesse gering en slaagde er nooit in om op te laaien naar echte belangstelling.

DNF @45%

Positieve hierbij is wel dat ik hiermee eindelijk door al mijn Owlcrate boeken heen ben!

Summers, Georgia – The City of Stardust

Genre: Fantasy

The Everly family is cursed. Every generation is destined to lose their best and brightest, taken by a woman named Penelope, who never ages, never sickens, and never forgives a debt.

When her mother vanishes in the middle of the night, the curse falls on Violet Everly—unless she can break it first. To do so, she must descend into a seductive, magical underworld of power-hungry scholars, fickle gods, and monsters bent on revenge. And at the edges of the world, she’ll find the City of Stardust, where the Everly story began.

Wat een complete en totale teleurstelling.
Ik heb mezelf geforceerd het ganse boek uit te lezen, maar ik had moeten stoppen toen ik het voor het eerst overwoog na de eerste veertig bladzijden.

Er zat zoveel potentieel in dit verhaal, zoveel geweldige ideeën, maar alles, van de wereld tot de personages, viel volledig plat. Er werd niets uitgewerkt en slechts vaag onthuld, en verwarring was een constante metgezel tijdens het lezen.

De schrijfstijl probeerde de dromerige lyrische stijl van boeken als “The Night Circus” of “The Invisible Life of Addie LaRue” na te bootsen, maar voelde uiteindelijk enorm overschreven en te vaag aan om charmant te zijn.
En wat is er aan de hand met de constante verandering van perspectief midden in een hoofdstuk? Vaak zelfs zonder scheiding van paragraaf? Dat is echt niet gewaagd of schattig, maar gewoon irritant en verwarrend, en dit bovenop al het andere verwarrende en verbijsterende in de schrijfstijl.

In zekere zin kan ik de enigszins vage wereldopbouw vergeven als ik karakters heb waar ik voor kan supporteren, maar helaas bleven ook deze te oppervlakkig om meer dan ergernis te voelen. Er zit iets serieus scheef, als je meer geïnteresseerd bent in nevenpersonages die af en toe eens voorbij fladderen, dan mee te volgen met onze hoofdpersonages.
Violet was gewoon een idioot en Aleksander een ruggengraatloze eikel. Er is nul-komma-nul chemie tussen hen en ik begrijp niet waarom de auteur een romantische relatie tussen hen wilde forceren.
Penelope kon een machtig personage zijn, maar ook hier weer bleef alles bijzonder flets en eendimensionaal.

Een heel jammerlijk geval van veel beloven, maar weinig meer dan gebakken lucht afleveren.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.