Gelezen

Gelezen in september 2023

September was een maand zonder readathons, maar toch had ik een vrij gerichte TBR. Zo wou ik komaf maken met een paar openstaande series, verder lezen in een andere serie, mee doen met een boekenclub en vooruitgang maken met mijn Owlcrate project. En zo was natuurlijk de leesmaand snel opgevuld!

In september las ik in totaal 8 boeken, goed voor 2707 bladzijden. Het gemiddelde september boek komt zo op 338 blz/boek.

Het was een maand van een paar heel goeie boeken, maar ook een paar minder boeken. Over het algemeen wegen de goede boeken echter wel door, met twee 5-sterren boeken en drie 4-sterren boeken.
Zo komt het gemiddelde boek van september op 3,6 sterretjes.

Qua doelgroep varieerde ik tussen 2 Young Adult boeken en 6 volwassen boeken.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 2 e-boeken, 3 audioboeken en 3 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik iets minder af, namelijk tussen 3 genres, namelijk thriller (1), mysterie (3) en fantasy (4).

Voor de taal bleef ik weer in het Engels hangen en las ik geen enkel boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in september las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat! Soms ga ik spoilers ook gaan verbergen achter een zwarte band, die je kan lezen door de tekst te selecteren zoals hier!

 1. Sager, Riley – The Only One Left 🎧 ★★
 2. Faizal, Hafsah – We Hunt the Flame (Sands of Arawiya #1) ★★★★
 3. Griffiths, Elly – The Postscript Murders (Harbinder Kaur #2) 🎧 ★★★
 4. Faizal, Hafsah – We Free the Stars (Sands of Arawiya #2) ★★
 5. Tesh, Emily – Drowned Country (The Greenhollow Duology #2) ★★★★★
 6. Hays, Katy – The Cloisters ★★★★
 7. Horowitz, Anthony – Moriarty (Horowitz’s Holmes #2) 🎧 ★★★★
 8. Sanderson, Brandon – Dawnshard (The Stormlight Archive #3,5) ★★★★★

🎧 Sager, Riley – The Only One Left ★★

Genre: Thriller

At seventeen, Lenora Hope
Hung her sister with a rope

Now reduced to a schoolyard chant, the Hope family murders shocked the Maine coast one bloody night in 1929. While most people assume seventeen-year-old Lenora was responsible, the police were never able to prove it. Other than her denial after the killings, she has never spoken publicly about that night, nor has she set foot outside Hope’s End, the cliffside mansion where the massacre occurred.

Stabbed her father with a knife
Took her mother’s happy life

It’s now 1983, and home-health aide Kit McDeere arrives at a decaying Hope’s End to care for Lenora after her previous nurse fled in the middle of the night. In her seventies and confined to a wheelchair, Lenora was rendered mute by a series of strokes and can only communicate with Kit by tapping out sentences on an old typewriter. One night, Lenora uses it to make a tantalizing offer—I want to tell you everything.

“It wasn’t me,” Lenora said
But she’s the only one not dead

As Kit helps Lenora write about the events leading to the Hope family massacre, it becomes clear there’s more to the tale than people know. But when new details about her predecessor’s departure come to light, Kit starts to suspect Lenora might not be telling the complete truth—and that the seemingly harmless woman in her care could be far more dangerous than she first thought.

Ik hield echt van de sfeer: gothic met het verlaten landhuis dat gevaarlijk boven een klif torent. Maar het enorme aantal wendingen maakt het geheel gewoon belachelijk. Het verhaal gaat letterlijk en figuurlijk over de kliffen, stort neer en wordt meegesleurd door de golven.

“I can only run into the hallway while continuing to scream as it all unfolds like a slow-motion car crash in front of me.”

Het grootste deel van de spanning is enerzijds de setting en anderzijds onze grillige hoofdpersoon die steeds maar conclusies trekt, naar elke gril handelt en zichzelf opjut.
De eindonthulling was er gewoon te veel aan. HOE kun je meer dan VIJFTIG jaar lang doen alsof je bijna volledig verlamd bent? Belangrijker nog: WAAROM zou je dat doen? Gewoon om je zus te pesten? Ugh!!

Faizal, Hafsah – We Hunt the Flame (Sands of Arawiya #1) ★★★★

Genre: YA Fantasy

People lived because she killed. People died because he lived.

Zafira is the Hunter, disguising herself as a man when she braves the cursed forest of the Arz to feed her people. Nasir is the Prince of Death, assassinating those foolish enough to defy his autocratic father, the sultan. If Zafira was exposed as a girl, all of her achievements would be rejected; if Nasir displayed his compassion, his father would punish him in the most brutal of ways. Both Zafira and Nasir are legends in the kingdom of Arawiya–but neither wants to be.

War is brewing, and the Arz sweeps closer with each passing day, engulfing the land in shadow. When Zafira embarks on a quest to uncover a lost artifact that can restore magic to her suffering world and stop the Arz, Nasir is sent by the sultan on a similar mission: retrieve the artifact and kill the Hunter. But an ancient evil stirs as their journey unfolds–and the prize they seek may pose a threat greater than either can imagine.

Nog een boek dat ik te lang geleden in mijn Owlcrate-abonnement heb gekregen en nooit heb opgepakt, ondanks dat het heel goed klonk. En nu ik dit heb gelezen, kan ik bevestigen dat het inderdaad goed is!

“We hunt the flame, the light in the darkness, the good this world deserves.”

Het uitgangspunt was niets baanbrekends, maar de setting was verfrissend voor mij, waardoor het exotisch was en zich onderscheidde van vergelijkbare YA-avonturen. Ik zag de meeste onthullingen aankomen, maar dit belemmerde mijn plezier niet, maar bevestigde het eerder.

Ik vond de personages en dan vooral de secundaire karakters erg leuk. Ik had wat moeite om me verbonden te voelen met onze hoofdpersonen, waarschijnlijk omdat ze ook erg ver verwijderd zijn van hun gevoelens.

Las heel vlot, met veel hapklare hoofdstukken, waardoor ik er doorheen vloog. De auteur heeft een heel unieke stijl en ik vond de manier waarop ze emoties overbracht door middel van interpunctie en regeleinden erg goed.
Mijn enige kritiekpunt zou zijn dat het boek echt gebaat zou zijn geweest bij een verklarende woordenlijst, waarin de verschillende gebruikte termen worden uitgelegd. Gelukkig vond ik dat op deze website.

🎧 Griffiths, Elly – The Postscript Murders (Harbinder Kaur #2) ★★★

Genre: Mysterie

Murder leaps off the page when crime novelists begin to turn up dead in this intricate new novel by internationally best-selling author Elly Griffiths, a literary mystery perfect for fans of Anthony Horowitz and Agatha Christie.

The death of a ninety-year-old woman with a heart condition should not be suspicious. Detective Sergeant Harbinder Kaur certainly sees nothing out of the ordinary when Peggy’s caretaker, Natalka, begins to recount Peggy Smith’s passing.

But Natalka had a reason to be at the police station: while clearing out Peggy’s flat, she noticed an unusual number of crime novels, all dedicated to Peggy. And each psychological thriller included a mysterious postscript: PS: for PS. When a gunman breaks into the flat to steal a book and its author is found dead shortly thereafter—Detective Kaur begins to think that perhaps there is no such thing as an unsuspicious death after all.

And then things escalate: from an Aberdeen literary festival to the streets of Edinburgh, writers are being targeted. DS Kaur embarks on a road trip across Europe and reckons with how exactly authors can think up such realistic crimes . . .

Ik leerde eigenlijk heel toevallig van het bestaan af van dit boek, doordat het me werd aangeraden op Storytel. De titel sprak me direct aan en met een korte zoekopdracht in Goodreads leerde ik dat dit een deel twee was in een nieuwe politieserie van Elly Griffiths. Meer nog, ik leerde dat ik deel één van deze serie al in 2019 had gelezen, zonder dat toen sprake was dat dit het begin van een nieuwe serie zou zijn!

Hoewel ik in mijn recensie op Goodreads niet super positief was over dit eerste deel, herinnerde ik mij nu wel vooral de dreigende atmosfeer dat goed de spanning wist op te bouwen. Mijn negativiteit ging vooral naar de ontknoping, en ervaring leert mij dat dit vaak heel erg een momentopname is. Soms kan een ontknoping mij totaal tegen vallen, terwijl een gelijkaardige ontknoping op een later moment wel heel goed in de smaak valt.
Dus met deze kennis en mijn intrige door de titel van dit tweede deel, startte ik dit audioboek.

Dit was echt een boek in het genre cozy murder mystery en ik heb voor het merendeel echt wel genoten van dit luisterboek, terwijl ik gezellig hakend of breiend op de bank zat. Het begin was super intrigerend, maar onderweg nam de interesse bij mij wel een beetje af. Uiteindelijk was dit wel een leuk boek voor wat licht entertainment en escapisme, maar niet super memorabel, en soms is dat gewoon prima.

Faizal, Hafsah – We Free the Stars (Sands of Arawiya #2) ★★

Genre: YA Fantasy

The battle on Sharr is over. The dark forest has fallen. Altair may be captive, but Zafira, Nasir, and Kifah are bound for Sultan’s Keep, determined to finish the plan he set in motion: restoring the hearts of the Sisters of Old to the minarets of each caliphate, and finally returning magic to all of Arawiya. But they are low on resources and allies alike, and the kingdom teems with fear of the Lion of the Night’s return.

As the zumra plots to overthrow the kingdom’s darkest threat, Nasir fights to command the magic in his blood. He must learn to hone his power into a weapon, to wield not only against the Lion but against his father, trapped under the Lion’s control. Zafira battles a very different darkness festering in her through her bond with the Jawarat—a darkness that hums with voices, pushing her to the brink of her sanity and to the edge of a chaos she dare not unleash. In spite of the darkness enclosing ever faster, Nasir and Zafira find themselves falling into a love they can’t stand to lose…but time is running out to achieve their ends, and if order is to be restored, drastic sacrifices will have to be made.

Lush and striking, hopeful and devastating, We Free the Stars is the masterful conclusion to the Sands of Arawiya duology by New York Times–bestselling author Hafsah Faizal.

Boek één graag gelezen en boek twee begon op hetzelfde elan, maar mijn interesse nam snel af. Het was veel te lang, te repetitief, warrig en over het algemeen ook gewoon saai. Ik voelde me totaal niet emotioneel betrokken met de personages, en gebeurtenissen die duidelijk een emotie teweeg moesten brengen deden dat niet.
Ik kan niet zeggen of het aan het boek lag of aan mij, maar feit is wel dat ik me serieus door dit boek heb moeten sleuren, dat ik meermaals heb zitten zuchten en ogenrollen met de overdreven melodrama en dat het me weinig kon schelen hoe het verhaal zou eindigen.
Blij dat ik deze duologie van mijn lijst kan schrappen, maar lang zal ik me hem helaas niet herinneren.

Tesh, Emily – Drowned Country (The Greenhollow Duology #2) ★★★★★

Genre: Fantasy

This second volume of the Greenhollow duology once again invites readers to lose themselves in the story of Henry and Tobias, and the magic of a myth they’ve always known.

Even the Wild Man of Greenhollow can’t ignore a summons from his mother, when that mother is the indomitable Adela Silver, practical folklorist. Henry Silver does not relish what he’ll find in the grimy seaside town of Rothport, where once the ancient wood extended before it was drowned beneath the sea—a missing girl, a monster on the loose, or, worst of all, Tobias Finch, who loves him.

“It may not treat you kindly; it is the Wood. It may not keep you safe; it is the Wood. It will not last forever, but it will last long enough; and the trees grow, and the seasons change, and the wild things come and go, as do the monsters.”

Ik vond deze nog beter dan het eerste verhaal. Het was gewoon perfect, van de sfeer tot de sprookjesachtige inspiratie, gevuld met magie en verwondering, beklijvend en hartverwarmend, opwindend en lieflijk. Ik wou dat er meer van dit soort verhalen waren.

Hays, Katy – The Cloisters ★★★★

Genre: Mysterie

Ann Stilwell arrives in New York City, hoping to spend her summer working at the Metropolitan Museum of Art. Instead, she is assigned to The Cloisters, a gothic museum and garden renowned for its collection of medieval and Renaissance art.

There she is drawn into a small circle of charismatic but enigmatic researchers, each with their own secrets and desires, including the museum’s curator, Patrick Roland, who is convinced that the history of Tarot holds the key to unlocking contemporary fortune telling.

Relieved to have left her troubled past behind and eager for the approval of her new colleagues, Ann is only too happy to indulge some of Patrick’s more outlandish theories. But when Ann discovers a mysterious, once-thought lost deck of 15th-century Italian tarot cards she suddenly finds herself at the centre of a dangerous game of power, toxic friendship and ambition.

And as the game being played within the Cloisters spirals out of control, Ann must decide whether she is truly able to defy the cards and shape her own future . . .

Bringing together the modern and the arcane, The Cloisters is a rich, thrillingly told tale of obsession and the ruthless pursuit of power.

Langzaam, maar meeslepend.

“Choice is the one thing we all share. It’s the ultimate level playing field.”

Voor een groot deel van het boek gebeurt niet zo bijster veel en moet je het als lezer vooral hebben van de atmosfeer, die perfect wordt opgebouwd en je als lezer steeds verder lokt, sust en bedwelmd. De plot is mysterieus en blijft vaak op de achtergrond, terwijl eerder focus wordt gegeven aan de charismatische personages en hun invloed op ons hoofdpersonage. De onthullingen en wendingen waren interessant en het einde was bevredigend.

🎧 Horowitz, Anthony – Moriarty (Horowitz’s Holmes #2) ★★★★

Genre: Mysterie

Internationally bestselling author Anthony Horowitz’s nail-biting new novel plunges us back into the dark and complex world of Detective Sherlock Holmes and Professor James Moriarty—dubbed “the Napoleon of crime”—in the aftermath of their fateful struggle at the Reichenbach Falls.

Days after Holmes and Moriarty disappear into the waterfall’s churning depths, Frederick Chase, a senior investigator at New York’s infamous Pinkerton Detective Agency, arrives in Switzerland. Chase brings with him a dire warning: Moriarty’s death has left a convenient vacancy in London’s criminal underworld. There is no shortage of candidates to take his place—including one particularly fiendish criminal mastermind.

Chase is assisted by Inspector Athelney Jones, a Scotland Yard detective and devoted student of Holmes’s methods of deduction, whom Conan Doyle introduced in The Sign of Four. The two men join forces and fight their way through the sinuous streets of Victorian London—from the elegant squares of Mayfair to the shadowy wharfs and alleyways of the Docks—in pursuit of this sinister figure, a man much feared but seldom seen, who is determined to stake his claim as Moriarty’s successor.

Riveting and deeply atmospheric, Moriarty is the first Sherlock Holmes novel sanctioned by the author’s estate since Horowitz’s House of Silk. This tale of murder and menace breathes life into Holmes’s fascinating world, again proving that once you have eliminated the impossible, whatever remains, however im- probable, must be the truth.

Ik vond deze geweldig!
Hoewel ik vrij snel vermoede wat de plottwist ging zijn, kwam die toch als een schok.
Uitstekend geschreven, meesterlijk geplot en gewoon super leuk.

Sanderson, Brandon – Dawnshard (The Stormlight Archive #3,5) ★★★★★

Genre: Fantasy

From Brandon Sanderson — author of the #1 New York Times bestselling Stormlight Archive and its fourth massive installment, Rhythm of War — comes a new hefty novella, Dawnshard. Taking place between Oathbringer and Rhythm of War, this tale (like Edgedancer before it) gives often-overshadowed characters their own chance to shine.

When a ghost ship is discovered, its crew presumed dead after trying to reach the storm-shrouded island Akina, Navani Kholin must send an expedition to make sure the island hasn’t fallen into enemy hands. Knights Radiant who fly too near find their Stormlight suddenly drained, so the voyage must be by sea.

Shipowner Rysn Ftori lost the use of her legs but gained the companionship of Chiri-Chiri, a Stormlight-ingesting winged larkin, a species once thought extinct. Now Rysn’s pet is ill, and any hope for Chiri-Chiri’s recovery can be found only at the ancestral home of the larkin: Akinah. With the help of Lopen, the formerly one-armed Windrunner, Rysn must accept Navani’s quest and sail into the perilous storm from which no one has returned alive. If the crew cannot uncover the secrets of the hidden island city before the wrath of its ancient guardians falls upon them, the fate of Roshar and the entire Cosmere hangs in the balance.

Waauw!
Ik verwachtte nu wel dat ik deze novelle graag ging lezen, maar ik had niet verwacht dat het verhaal zo impactvol zou zijn voor de ganse serie! Gewoonweg verbazingwekkend.
Geweldig verhaal, spannend avontuur en fantastisch om deze personages beter te leren kennen. Benieuwd hoe dit zal linken in het grote verhaal!

2 Comments

 • Irene

  The Cloisters heb ik ook op mijn lijstje gezet! Erg benieuwd naar! En naar The Only One Left was ik eigenlijk ook wel benieuwd, maar ik denk dat ik ‘m nu van mijn lijstje ga halen :p

  • Charlotte

   Riley Sagers is wel gekend voor zijn grote hoeveelheid wendingen en onthullingen in een verhaal. Als je deze leest als gewoon drama zonder het serieus te nemen is het wel nog plezant, lol, maar veel mis je inderdaad niet als je hem overslaat 😉

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.