Gemaakt

Gemaakt in 2020

In mijn hoofd was 2020 een zwak jaar voor mijn creativiteit en hoeveelheid maaksels. Andere jaren heb ik altijd wel een haak- of breiwerkje rondslingeren en kan ik niet in de zetel kruipen zonder eerst garen te ontwarren of aan de kant te schuiven.
Dus toen ik aan dit bericht begon, dacht ik snel klaar te zijn, maar de collage van al mijn afgewerkte handwerkjes in 2020 werd toch een stuk groter dan verwacht!

 1. Hartig geboortedeken (haken)
 2. Mondmaskers (naaien)
 3. Babybroekje 1 (naaien)
 4. Babybroekje 2 (naaien)
 5. Sam Shirt (naaien)
 6. Charlie Sweatshirt (naaien)
 7. Rimpelrokje (naaien)
 8. Keelin jurk (naaien)
 9. Catalina 1 (naaien)
 10. Catalina 2 (naaien)
 11. Catalina 3 (naaien)
 12. Catalina 4 (naaien)
 13. Catalina 5 (naaien)
 14. Catalina Sneeuwwitje (naaien)
 15. De jurk van Sneeuwwitje (naaien)
 16. Catalina 6 (naaien)
 17. Baby Yoda (haken)
 18. Rijke Mevrouwen Jurk (naaien)
 19. Lola Bloemetjesjurk (naaien)
 20. Kokeshi jurk (naaien)
 21. Totoro’s (haken)
 22. Arachne (breien)
 23. Pauwenjurk (naaien)
 24. Winterse salopette (naaien)

Naaien

Opvallend is dat ik in 2020 meer achter de naaimachine heb gezeten dan ooit tevoren, wat verklaart waarom ik zo weinig wol moest opruimen doorheen het jaar 😉 .

Haken en breien is zo’n hobby waar je, naast bij het initiële plannen, niet perse speciaal tijd voor moet uitkerven. Eenmaal ik vertrokken ben met een haak- of breiwerk, dan kan het altijd en overal. Ik hoef geen uren aan een stuk bezig te zijn, maar soms eventjes een steekje of tien hier of een naald daar, en zonder er echt bewust van te zijn is het werkstuk opeens af. Natuurlijk bestaat het risico dat ik op een bepaald moment een werkje uit het oog verlies, vooral als er geen druk achter zit, maar het punt dat ik wil maken is dat dit bij naaien anders ligt.
Iets naaien – van het tekenen van het patroon, over het knippen van de stof, tot het eigenlijke naaien op de naaimachine – kan je niet zomaar even tussendoor doen, voor de tv, tussen de soep en de patatten. Om iets te naaien moet je echt zeggen: “ok, volgende X uur reserveer ik voor de volle 100% aan het naaien van X of Y.”
Dus daar waar haken en breien iets is dat constant aanwezig kan zijn, ligt dat bij naaien anders. Dat verklaart misschien waarom ik met het gevoel blijf zitten dat 2020 geen goed creatief jaar was.

Nu, het was ook wel zo dat ik over het algemeen heel weinig goesting heb gehad om te haken of te breien. Een paar keer had ik de kriebel, net lang genoeg om plannen te maken, ideeën neer te kriebelen, en dan was het weer weg en verdween dat idee weer in die eindeloze map met andere ideeën voor ooit eens.
Sjah, ik denk dat iedereen in 2020 wel met gelijkaardige gevoelens heeft geworsteld en dat is denk ik gezien de omstandigheden niet meer dan normaal.

Maar bon, feit blijft dat het toch niet zo’n bar creatief jaar was als wat ik er in mijn hoofd van heb gemaakt. In totaal telde ik 24 afgewerkte projecten, wat vooral in het geval van de mondmaskers in het tweede puntje als een “totaalproject” kan worden gezien, want ik denk dat ik toch om en bij de 200 maskers in mekaar heb gestoken!
De mondmaskers zijn ook de katalysator geweest voor mijn naaikoorst, samen met het feit dat de naailessen om welbekende reden werden geannuleerd en het WhatsApp-groepje van onze klas vrij actief was. Van mijn 24 projecten van 2020 werden er dan ook 20 op de naaimachine gemaakt en op de meeste ben ik ook heel trots.
Een favoriet kiezen is quasi onmogelijk. Bij allemaal leerde ik iets nieuws, bouwde ik mijn zelfvertrouwen in het naaien op en was ik content met het resultaat. De projecten waar ik echter het meeste heb bijgeleerd zijn ongetwijfeld de jurk van Sneeuwwitje en de Pauwenjurk.

De jurk van Sneeuwwitje was denk ik de eerste keer dat ik zelf volledig zag hoe ik van een bestaand patroon mijn visie kon maken.
Doorgaans als ik iets naai, dan vind ik het heel moeilijk om iets te zien in mijn gekozen stof, vooral als je het voorbeeld van het patroon ziet. Maar hier zag ik meteen welk patroon ik wilde gebruiken en hoe ik het kon transformeren in Sneeuwwitje.
Dit naast het feit dat ik deze jurk helemaal op mijn eentje maakte, zonder hulp van de naaijuf, zorgen er wel voor dat het een speciaal plekje tussen mijn maaksels heeft veroverd.

De Pauwenjurk heb ik in zijn eigen blogpost al voldoende bewierookt waarom ik zo trots ben op dit werkstuk. Het was een werk van lange asem, maar ik ben zo zo blij met het resultaat.

Dit werkstukje wou ik jullie niet onthouden.
Dit was mijn laatste project van 2020 in de naailes, een salopette voor mijn neefje. Ik vind het super schattig geworden, maar kon helaas de ontvanger er nog niet live in bewonderen. Gelukkig maakten de super schattige foto’s het meer dan goed!

Breien

In 2020 maakte ik slechts 1 breiwerkje, waarvan het merendeel dan ook nog eens in 2019 werd gebreid, maar het is er wel eentje waar ik al veel geniet van heb gehad: de Arachnetrui.

Ondertussen blijf ik wel bezig met de dikke roze gebreide trui. Zo werkte ik de halslijn, op het wegwerken van de eindjes na, af en zit ik over de helft van het breien van de eerste mouw.

haken

Drie haakwerkjes maakte ik af in 2020, die er eigenlijk feitelijk vijf zijn.
Mijn hart gaat uit naar het hartige deken (hah!), puur en alleen door de ontvanger, mijn eerste neefje en tweede metekindje!
Maar natuurlijk beleefde ik ook enorm veel plezier bij het haken van de baby Yoda en Totoro’s.

De Totoro’s was ik eigenlijk begonnen als een tweede tijdsexperiment. Ik haakte elk van de totoro’s waarbij ik mijn werktijd bij hield. Het plan was om nog twee patroontjes te haken vooraleer ik mijn conclusies trok, maar ja, ik schoof het almaar voor me uit en nu zijn we alweer 3 of 4 maand verder.
Ondertussen staan de Totoro’s hier wel schoon op de vensterbank en ik pak het experiment een dezer dagen wel weer op 😉

In de collage vergat ik trouwens helemaal om deze sjaal mee op te nemen, dit omdat het in mijn hoofd eigenlijk nog niet af is, gezien dit het ontwerp – het prototype, zeg maar – is en ik de eigenlijke sjaal nog altijd moet haken.

En ja, ik mag natuurlijk dit deken niet vergeten. Het leeuwendeel van het haakwerk is gedaan, rest mij nog de boord en de afwerking!

Plannen voor 2021

Concrete, in steen gegrifte, plannen voor projecten heb ik niet meteen voor 2021.
Ik hoop natuurlijk de onafgewerkte werkjes waar ik in 2020 (en eerder) mee bezig ben geweest af te werken.
Voor andere werkjes heb ik natuurlijk tal van ideeën, maar sommige ideeën wil ik hier nog niet delen wegens nieuwsgierige oogjes, en andere zullen een beetje van de goesting afhangen. Ik wil mezelf niet te veel druk geven op dat gebied, vooral omdat de goesting nog altijd wat zoek is. We zien wel!

Hoe was jullie 2020 op creatief vlak? Specifieke plannen voor het komende jaar?

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • zwartraafje

  Ik vind het super fijn om hier steeds opnieuw prachtige creaties te zien opduiken. Na al die leuke jurkjes voor je nichtjes was ik eigenlijk ook wel heel blij dat je er ook eentje voor jezelf had gemaakt en hoe mooi is die pauwenjurk wel niet geworden. Zelf ben ik het voorbije jaar dankzij een vriendin wat scrapbooking projecten begin te doen. Geen grote foto-albums maar wel kleinere exemplaren om enkele herinneringen in te bewaren of nog wat kleiner zodat ik ze per post naar iemand anders kon verzenden. Kaarten werden er ook behoorlijk wat gemaakt. Plus een aantal HP diy-projectjes. Zo maakte ik bijvoorbeeld een Marauders Map armband, vier schattige baby mandrakes, een Remembrall en een Hogwarts schaduwlicht plus enkele sjaals. Een gryffindor-exemplaar, eentje van Slytherin en een Chocolate Frog variant. Momenteel ben ik nog met de afwerking van een Hufflepuff-sjaal bezig en misschien maak ik nadien wel eens een Honeydukes versie.

  • Charlotte

   Ja, elk jaar neem ik me voor wat meer voor mezelf te maken, maar omdat het maar voor mezelf is zit er nooit druk achter en strand het vaak nog als een idee… Werkpunt zeker en vast!

   Jouw kaartjes en boekjes zijn echt altijd prachtig! Net als je Harry Potter geïnspireerde werkjes. Ik moet ook ECHT eens werk maken van mijn Ravenclaw sjaal. Echt, vervelen of zonder projecten vallen gaat bij mij niet rap gebeuren 😉