Gemaakt

Rijke Mevrouwen Jurk

Zo’n drie jaar geleden kocht ik een paar meters lichtblauwe jacquard met een pied-de-poule motif, omdat hij in reclame stond. Bij het aankopen had ik wel een idee van wat ik er mee wou maken, maar dat weet ik nu niet meer. Inderdaad, weer zo’n geval dat ik iets kocht, het op zolder legde bij de voorraad en dan vergat dat ik die had.

Maar nu dat ik de smaak van het naaien echt te pakken heb gekregen wil ik mijn vaardigheden blijven oefenen en bijschaven. Dus ik wou die stof eindelijk eens gaan verwerken en het was eigenlijk vrij snel beslist wat ik ermee wou maken, toen ik nog eens door de patronen bibliotheek van The Simple Life Company ging.

De Hailey is een jurk met een verlaagde taille, die me erg doet denken aan de mode uit de jaren twintig. Bovendien vind ik de mode uit die tijd er een beetje blasé uitzien, wat ik ook vind van een pied-de-poule motief.
Dus in mijn hoofd waren de Hailey en de lichtblauwe pied-de-poule de perfecte match!

Het lijfje van dit jurkje wordt gemaakt zonder opening, noch knoopjes, noch een rits.
Uniek bij het ineen steken hierbij was de manier waarop de armsgaten werden afgewerkt: er wordt een methode die de burrito roll methode wordt genoemd. Voor mij was dit iets volledig nieuws en ook al werd het in het patroon met behulp van foto’s uitgelegd, was ik deze keer ook weer blij dat ik er YouTube bij kon nemen voor een demonstratie, bijvoorbeeld hier.
Op zich eigenlijk een ingenieuze en niet zo moeilijke manier die voor een mooie afwerking zorgt, alleen mogen je stoflagen niet te dik zijn om alles om te keren. Bij mij was het toen eventjes paniek, want omdat mijn stof toch iets dikker was dan standaard katoen en omdat ik nog een extra laagje had door de gouden biasband op de tailleband, was het echt wrikken en wringen om alles door de schouderband te krijgen, zonder scheuren of opentrekken van naden. Heel veel geduld nodig dus en af en toe gewoon opnieuw beginnen om er te geraken. Ah ja, en ook niet vergeten knipjes te geven in de rondingen!

De rok ging een fluitje van een cent zijn, dacht ik. Gewoon twee rechthoekige lappen, waarvan je de zijnaden stikt en dan in vorm brengt met een fronsdraad. Helaas bleek een fronsdraad niet aangewezen bij deze stof. Hij was er precies toch te zwaar voor en mijn draad knapte bij het aantrekken.
Dan maar manueel plooitjes inbrengen met behulp van een beetje wiskunde en heel veel speldjes. En uiteindelijk vond ik het zo ook veel mooier uitkomen! Je hebt veel meer controle over de plooitjes en je kan ze naar links of naar rechts leggen richting de binnenkant!

En dan was het enkel nog maar de rok bevestigen aan het lijfje en af!
In principe wou ik ook een gouden bias randje onderaan de tailleband, maar ik had echt al te veel lagen en ik vreesde dat hij helemaal schots en scheef ging uitkomen. Dan maar zonder, wat naar mijn mening eigenlijk niks afdoet aan het eindresultaat!

Een echte rijke mevrouwen jurk!

Groetjes,
Charlotte

One Comment

 • Verheyen José

  Trés Chic,komt precies uit een boetiekje,
  Er zal waarschijnlijk weer een al dan niet rijk maar zeker héééééél fier mevrouwtje
  mee rond paraderen.
  echt heel mooi gedaan.
  lieve groetjes van José