Gemaakt

Catalina Sneeuwwitje

Voor haar verjaardag had mijn metekindje graag een kleed van Sneeuwwitje gekregen en uiteraard ging ik hiermee graag aan de slag.

Op Instagram volg ik een aantal kostuummakers en cosplayers, omdat ik echt vol ontzag ben over de dingen die zij vaak maken. Hierdoor heb ik zelf ook echt goesting om eens iets historisch te proberen naaien, vooral ook sinds ik vorig jaar voor het eerst naar Elftopia ging en daar mijn ogen uit keek. Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in mij verkleden, maar hoe al die schitterende kledij gemaakt wordt, daar ben ik echt nieuwsgierig naar. Maar ik weet niet goed waar beginnen of ik durf het niet echt aan omdat ik mijn vaardigheden nog altijd een beetje als “beginner” indeel. Perfectionist zijnde is het echt moeilijk om in iets nieuws te vliegen zonder alles al tot in de detail gepland te hebben. Gelukkig ben ik wel al beter geworden in het loslaten en gewoon in een project te springen, omdat het me vaak toch wel lukt om een goed eindresultaat te behalen, zelfs als er onderweg iets mis is gegaan.

Maar dus, terug naar Sneeuwwitje.
Voor een kinderkleed moest ik al niet meteen denken aan een corset, bustevorming of een passende taille. Dus een perfect project om voor het eerst eens te beginnen experimenteren met vormen en patronen die niet meteen bedoeld waren voor exact zo’n jurk.
Ik had al vrij snel een idee van wat ik wou maken en ik vond ook het perfecte patroon om als basis te gebruiken. Maar uiteraard bleef ik toch onzeker over of wat ik in mijn hoofd had ook in het echt zou lukken. Daarom besloot ik om eerst al een back-up te voorzien door het ondertussen vertrouwde Catalina patroon te naaien in de kenmerkende sneeuwwitje kleuren.

Het lijfje werd in een eenkleurig blauwe katoen gemaakt, maar voor de schouderbandjes verwerkte ik een rode paspel in de naad voor het extra accent. De rok werd dan natuurlijk een zonnig geel.

   

Uiteindelijk vind ik deze back-up versie bijzonder goed geslaagd, maar de andere geplande jurk was nog van een ander type. Maar dat toon ik jullie een volgende keer 😉

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

  • Charlotte

   Dankjewel!
   Ja, ik heb mijn draai erin een beetje gevonden. Hopelijk blijf ik ontwikkelen 🙂 Ik ben in ieder geval gefascineerd genoeg door hoe kledingstukken in elkaar zitten!

 • zwartraafje

  Door mijn blogfeed-achterstand had ik daarnet weer een leuk toeval. Ik zag deze ochtend immers jouw mooie jurk op Instagram en nu hier deze versie. De andere doet me nog meer aan Sneeuwwitje denken maar deze lijkt me dan weer nog leuker om te dragen qua comfort. Ik vind het trouwens super leuk om hier al jouw mooie creaties te bewonderen. Sommige van die cosplay-outfits zijn echt prachtig hé. Dan vraag ik me steeds af hoeveel tijd en energie daar wel niet moet zijn ingekropen.

  • Charlotte

   Haha, ja, deze versie is eentje dat je ook alledaags-zonder-je-echt-verkleed-te voelen kan dragen. De andere is denk ik meer echt als verkleedjurk of iets opgedirkte gelegenheden.
   Echt zot wat sommige maken en ik ben dan echt zo dat ik dat ook allemaal wil kunnen. Er is ook een ganse gemeenschap op instagram en Youtube voor enerzijds cosplay en anderzijds historisch accurate kledij. Bij die laatste gaan mensen zelfs zo ver dat als ze een Middeleeuwse jurk of zo maken, ze dit ook volledig met de hand doen, want toen waren er nog geen naaimachines. De juiste stoffen worden gezocht of er zijn er zelfs die het helemaal van nul maken, tot en met het weven en kleuren van de stoffen. Dit fascineert me wel, maar ik denk nu niet dat ik daar het geduld en de tijd voor heb 😉 Alhoewel, het verven van wol en stoffen met planten is wel iets dat ik eens zou willen proberen. Maar een jurk met de hand naaien in ultrafijne, onzichtbare steekjes, daar pas ik zeker en vast voor 😉