Gelezen

De 20 favoriete boeken van 2020

Toen ik door mijn Excel lijst van gelezen boeken van 2020 ging, om te beslissen welke mijn favoriete boeken van het jaar waren, kwam ik toevalligerwijs uit op 20 boeken, mits ik twee trilogieën als één geheel reken.
Ik vond dit voor 2020 een te schone toevalligheid en besloot dus niet verder te reduceren naar een top tien.

Deze boeken waren ook allemaal boeken die ik doorheen het jaar ofwel 5 of 4 sterretjes heb gegeven, dus mijn beoordeling kort na het uitlezen van het boek blijft ook steek houden lang nadat ik het boek uitlas.

Hierbij dus mijn 20 favoriete boeken van 2020, min of meer gerangschikt van laag naar hoog.
Ik zeg min of meer, want de volgorde kan wisselen afhankelijk van het criterium – leesplezier, verbazing, emotie, plot, etc.
Alleen mijn absolute favoriet staat als een paal boven water en staat helemaal onderaan op de ereplaats.

Spindle Fire – Lexa Hillyer
★★★★ Fantasy
Heel verrassende en originele navertelling van de Schone Slaapster.

How to Love a Duke in Ten Days – Kerrigan Byrne
★★★★ Historische romantiek
Perfecte balans tussen duister drama en hartverwarmend sprookje

The Kind Worth Killing – Peter Swanson
★★★★ Thriller
Slim en verrassend met een perfect einde.

Fortuna Sworn – K. J. Sutton
★★★★ Fantasy
Heerlijk duister en sensueel feeënverhaal.

The Bromance Book Club – Lyssa Kay Adams
★★★★ Hedendaagse romantiek
Grappig, schattig, over de top, met mooi verwoorde redenen om niet denigrerend te doen over het genre.

Edenbrook – Julianne Donaldson
★★★★ Historische romantiek
Het schattigste, liefste zwijmelboek met sterke Jane Austen allures.

Eight Perfect Murders – Peter Swanson
★★★★ Mysterie
Ongelofelijke slimme thriller over iconische misdaadthrillers. Een echte liefdesbrief aan het genre.

Harteloos – Marissa Meyer
★★★★ Fantasy
Fantastisch oorsprongsverhaal van één van de meest gekende slechteriken uit de literatuur: de Hartenkoningin.

Do You Want to Start a Scandal – Tessa Dare
★★★★ Historische romantiek
Tessa Dare toont nog maar eens waarom ze mijn favoriete auteur in het genre is: vlot, luchtig, romantisch, hilarisch met een goed sluitend verhaal en een geloofwaardig koppel.

Spoiler Alert – Olivia Dade
★★★★ Hedendaagse romantiek
Hartverwarmend liefdesverhaal met excellente onderlinge communicatie. Perfect voor al wie deel uitmaakt(e) van een Fandom.

The One – John Marrs
★★★★ Thriller
Absoluut briljant concept, geweldig uitgewerkt met heerlijke perspectieven en een perfect einde.

Magpie Murders – Anthony Horowitz
★★★★★ Mysterie
De heerlijkste puzzel die ik denk ik ooit in een boek heb mogen lezen.

Warbreaker – Brandon Sanderson
★★★★★ Fantasy
Een buitengewoon fascinerende wereld, gecombineerd met sprankelende, kleurrijke personages en een doorgedreven spannende plot.

Into the Drowning Deep – Mira Grant
★★★★★ Horror
Afschuwelijk bloedstollend en magnifiek beangstigend.

The Invisible Life of Addie LaRue – V.E. Schwab
★★★★★ Fantasy
Prachtig geschreven, melancholie op zijn hoogtepunt, hartverscheurend en -verwarmend.

Heart of Flames – Nicki Pau Preto
★★★★★ Fantasy
Van de wereldopbouw, over de plot tot zijn personages: ik ben vol ontzag en kan absoluut niet wachten op het slotstuk van deze trilogie.

De Zevenvoudige Dood van Evelyn Hardcastle – Stuart Turton
★★★★★ Mysterie
Absoluut briljante, unieke en bizarre puzzel. Een heel intelligent mysterie met een snuifje science fiction.

Elantris – Brandon Sanderson
★★★★★ Fantasy
Mijn allereerste stap in Brandon Sandersons Cosmere universum en ik werd al compleet omver geblazen.

The Winternight Trilogy – Katherine Arden
★★★★★ Fantasy
Magisch, onderdompelend en atmosferisch sprookje dat tegerlijkertijd gerustellend vertrouwd als sprankelend nieuw aanvoelt.

Mistborn Era I – Brandon Sanderson
★★★★★ Fantasy
Quasi alle Sanderson boeken die ik in 2020 las staan in deze post, maar deze trilogie was voor mij toch de absolute topper.
Er is geen rangschikking voor de boeken hierboven vermeld, alleen voor deze. Deze trilogie is mijn absolute nummer één.
Ik kon het moeilijk bevatten dat Sanderson mijn gevoelens bij Elantris zou kunnen overtreffen, maar deze serie is gewoonweg geniaal. De wereld, de plot, de conclusie! W.A.A.U.W.!!!
Ik kan niet in woorden uitdrukken hoeveel ontzag ik heb over dit staaltje vertelkunst. Iedereen die graag fantasy leest moet deze gewoon gelezen hebben.

Wat waren jullie favoriete boeken van 2020?

Groetjes,
Charlotte

5 Comments

 • Le petit requin

  Puur op basis van de mooie covers zou ik die serie al nomineren 🙂 Ze springen er echt uit tegenover de rest, idem met Eleantris; het enige andere boek dat in de buurt komt is dat van V.E. Schwab. De andere covers zijn daarom niet slecht, maar veel generieker.
  Ik ben niet zo’n fantasylezer, al denk ik soms dat ik het gewoon eens zou moeten proberen. Van Marion Zimmer Bradley vond ik zowel Stormen over Troje als haar Avalon-reeks bijvoorbeeld heel leuk om te lezen. Al is dat natuurlijk wel fantasy met een link naar mythologie en is het vooral dat laatste dat het hem doet voor mij 🙂

  • Charlotte

   Ja, de UK-covers van de Sanderson boeken zijn allemaal in dezelfde witte-stijl cover. Ik heb bijna al zijn boeken met die cover gekocht, behalve zijn “Stormlight Archive” serie heb ik in de Amerikaanse covers gekocht, omdat die in de UK zijn opgesplitst in twee boeken per boek en ik dus twee keer zoveel moest betalen voor hetzelfde boek omdat ze in twee verdeeld zijn. Vond dat lijk beetje zonde, haha. Begrijpelijke keuze ergens wel, gezien elk boek in die serie tot nu toe rond de 1000 blz telt en mijn Amerikaanse paperbacks echt iets weg hebben van een bijbel, met bijpassend fluisterend papier 😀

   Als je eens wil je tenen dippen in fantasy, en ik lees dat je Marion Zimmer Bradley graag las, dan denk ik dat Juliet Marilier misschien ook wel je dada zou zijn. Zij schrijft meer gegrond in Ierse folklore en ik kan “Dochter van het Woud” alleen maar warm aanbevelen.

   • Le petit requin

    Ha grappig, dat zette ik net gisteren op basis van een review van een andere blogster op goodreads op mijn lijstje. Met jouw aanbeveling erbij ga ik het maar gewoon meteen in mijn winkelmandje gooien 🙂

 • zwartraafje

  Ik ben momenteel in Het onzichtbare leven van Addie LaRue bezig (ongeveer halverwege) en begrijp tot nu toe helemaal waarom dat boek vijf sterren van je heeft gekregen.