Gemaakt

Pauwenjurk

Toen ik begin 2020 in de naailes door de boekjes bladerde op zoek naar inspiratie voor mijn volgende naaiproject, viel mijn oog op deze jurk in een oude Burda:

Mijn hoofd flitste ook meteen naar de stofjes die ik thuis nog had liggen en wist meteen welk stofje ik hiervoor kon gebruiken. Alleen was het hopen dat ik er genoeg van had.

Nadat het patroon was getekend, aangepast naar mijn maten – vooral heupcorrecties waren nodig – en uitgeknipt kon ik beginnen passen op de stof.
Dit is toch nog wel wat puzzelen geweest, niet alleen om voldoende stof te hebben, maar ook om toch enigszins te zorgen dat de lijnen in de stof mooi gingen doorlopen op de jurk. Hierdoor opteerde ik om alle patroondelen eerst op de volle stof te litsen vooraleer ik maar begon te denken aan het gebruiken van een schaar. Er zijn al bij al bijna 8 maanden over gegaan eer ik uiteindelijk ook begon te knippen in de stof!
Allé ja, corona hé ;). In maart is de naailes opgeschort en is pas half september opnieuw begonnen. In die tussentijdse periode heb ik er thuis niet meer verder aan gewerkt, omdat ik mij te onzeker voelde en de naaijuf dichtbij wou vooraleer ik iets onomkeerbaar deed. Dus het lag eigenlijk gewoon 8 maanden stil 😉

Twee lessen nadat we opnieuw naar de les mochten had ik al iets herkenbaar uit de grote lap stof getoverd.
Hiervoor had ik de jurk wel eerst met de hand ineen gedriegd (ik ken het mooie Nederlandse woord hiervoor niet. Rijgen?) en gepast om te zien of er niet nog aanpassingen nodig waren. Hierbij bleek dat er bij de rug wat te veel stof zat, doordat ik een iets holle rug heb. Dit was een vrij gemakkelijke aanpassing, gezien er een rits in de rug zit en dus gemakkelijk wat stof kon worden ingenomen daar. Geen nood aan extra nepen!

Uiteindelijk is er toch nog een serieus aantal lessen over gegaan voor de jurk af was. Een stuk of 10 denk ik.
Oké ja, ik ben niet de snelste naaister en mijn perfectionisme vertraagt alles ook nogal.

Maar dit werpt wel zijn vruchten af, want ik ben super trots op mijn jurk. Het was zeker niet het gemakkelijkste dat ik al heb gemaakt en om dan te zien hoe schoon het allemaal in elkaar past.

Ik ben ook enorm trots over hoe ik erin geslaagd ben de lijnen in de stof schoon te laten doorlopen, zoals bij de overgang naar de zakken.
En ook de zo goed als onzichtbare rits, waar ook daar de stof perfect in patroon loopt.

En dan het belangrijkste: dat ik vind dat je jurk mij goed staat en perfect past op mijn lijf.

Dus het was wel degelijk een werk van lange asem, maar het resultaat maakt mij super trots en blij 😀

Groetjes,
Charlotte

7 Comments

 • trijnewijn

  Die jurk is prachtig! Maar echt, zo mooi! Die doorlopende lijnen, het perfect vallen op je lichaam, en dan nog zakken erin ook. Dat heb je echt heel knap gedaan

 • zwartraafje

  Hier mag je zeker trots op zijn. Zo leuk om hier het proces deels te kunnen volgen. Wat een gepuzzel moet het geweest zijn om die print zo mooi te laten doorlopen. Dat is iets waar mijn moeke ook heel goed in is. Die lijkt soms met die stoffen te toveren om alles toch maar perfect te laten uitkomen. Dat perfectionistische trekje herken ik af en toe ook bij mezelf.

  • Charlotte

   Voor dat gepuzzel wel nog een chance dat ik op de naaijuf kan rekenen, want veel dingen zie ik zelf nog niet wanneer ik stof begin te knippen. Dus zij heeft er mij wel op moeten wijzen welk deel van de zakken ook zichtbaar zou gaan worden, zodat ik goed kon passen op de stof 🙂 Wij zeggen van onze naaijuf dat ze uit 1 meter stof anderhalve meter kleren kan halen 😉