Gelezen

Gelezen in februari 2024

Februari was een beetje een eclectische leesmaand.
Ik heb mijn leesmojo nog niet helemaal terug, wat niet wil zeggen dat ik niet veel lees, maar eerder dat ik me tijdens het lezen heel rap laat afleiden door mijn gedachten of (erger) mijn telefoon.

Ik las niet alles wat ik me voorgenomen had te lezen in februari, maar slaagde er wel in om een pas gestarte serie uit te lezen en een serie die al heel lang deels gelezen op mijn lijst stond met goeie reden te schrappen.

Uiteindelijk klokte ik februari af op 8 uitgelezen boeken, goed voor 2878 bladzijden. Het gemiddelde februari boek komt zo op 360 blz/boek.

Wat de beoordelingen betreft was het een vrij middelmatige maand; op twee boeken na, kregen alle uitgelezen boeken 3 sterretjes. Het gemiddelde boek van februari strand zo op 3,3 sterretjes.
Februari telde ook mijn eerste niet uitgelezen boek (DNF), wat ik meteen ook als reden aangreep om de serie waarin dit boek zich bevindt van mijn lijst en dus uit mijn hoofd te schrappen.

Qua doelgroep varieerde ik tussen 3 Young Adult boeken en 6 volwassen boeken.

Zoals steeds varieerde ik ook in leeswijze, met 5 e-boeken, 2 audioboeken en 2 boekenkast-boeken.

Voor de genres wisselde ik tussen 4 genres, namelijk thriller (1), sci-fi (1), romantiek (3) en fantasy (4).

Hieronder de lijst van de boeken die ik in februari las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat! Soms ga ik spoilers ook gaan verbergen achter een uitklapbare tekst!

 1. Sanderson, Brandon – Long Chills and Case Dough ★★★
 2. Abercrombie, Joe – Sharp Ends (First Law World #7) 🎧 ★★★
 3. Taylor, Laini – Night of Cake & Puppets (Daughter of Smoke & Bone #1,5) ★★★
 4. Elliott, Lexie – Bright and Deadly Things 🎧 ★★★
 5. Hazelwood, Ali – Bride ★★★
 6. Taylor, Laini – Days of Blood & Starlight (Daughter of Smoke & Bone #2) ★★★★
 7. Ashley, Jennifer – The Many Sins of Lord Cameron (Mackenzies & McBrides #3) ★★★
 8. Taylor, Laini – Dreams of Gods & Monsters (Daughter of Smoke & Bone #3) ★★★★
 9. Ashley, Jennifer – The Duke’s Perfect Wife (Mackenzies & McBrides #4) DNF

Sanderson, Brandon – Long Chills and Case Dough ★★★

Genre: Sci-Fi (novelle)

Long Chills and Case Dough is a previously unpublished short story, written just before Brandon published his first book. It was released to celebrate the finale of the 2023 “Year of Sanderson”, and is published exclusively by Dragonsteel as a “Sanderson Curiosity’.

Als een laatste dankjewel ontvingen alle ondersteuners van de Secret Projects-campagne op Kickstarter aan het einde van het “Jaar van Sanderson” een e-boek voor een niet eerder gepubliceerd kortverhaal. Het kan trouwen voor iedereen ook gratis hier gelezen worden!

Long Chills and Case Dough is een verhaal dat Sanderson schreef voordat hij ooit werd gepubliceerd. Het is zijn experiment met het noir-detectivegenre.
Ik had wat moeite om hier mijn draai in te vinden. De schrijfstijl is erg hardhandig, vol met jargon en noir-gimmicks. Het voelde enorm overdreven en bijna als een parodie. Het verhaal zelf was echter best leuk en op een gegeven moment kwam de klik waarom het taalgebruik zo overdreven is, waardoor het opeens veel verteerbaarder en leuker werd.

Geen hoogvlieger, maar plezant en een heel fijne verrassing voor de fans.

🎧 Abercrombie, Joe – Sharp Ends (First Law World #7) ★★★

Genre: Fantasy (grimdark)

Sharp Ends combines previously published, award-winning tales with exclusive new short stories. Violence explodes, treachery abounds, and the words are as deadly as the weapons in this rogue’s gallery of side-shows, back)stirues, and sharp endings from the world of the First Law.
The Union army may be full of bastards, but there’s only one who thinks he can save the day single-handed when the Gurkish come calling: the incomparable Colonel Sand dan Glokta.

Curnden Craw and his dozen are out to recover a mysterious item from beyond the Crinna. Only one small problem: no one seems to know what the item is.

Shevedieh, the self-styled best thief in Styria, lurches from disaster to catastrophe alongside her best friend and greatest enemy, Javre, Lioness of Hoskopp.

And after years of bloodshed, the idealistic chieftain Bethod is desperate to bring peace to the North. There’s only one obstacle left — his own lunatic champion, the most feared man in the North: the Bloody-Nine . . .

Je kon eerder mijn recensie voor dit boek hier lezen

Taylor, Laini – Night of Cake & Puppets (Daughter of Smoke & Bone #1,5) ★★★

Genre: YA Fantasy (romantiek)

In this stand-alone companion to the New York Times bestselling Daughter of Smoke & Bone series comes the story of Mik and Zuzana’s fantastical first date—as a gorgeously illustrated gift edition with bonus content included.

Petite though she may be, Zuzana is not known for timidity. Her best friend, Karou, calls her “rabid fairy,” her “voodoo eyes” are said to freeze blood, and even her older brother fears her wrath. But when it comes to the simple matter of talking to Mik, or “Violin Boy,” her courage deserts her. Now, enough is enough. Zuzana is determined to make the first move, and she has a fistful of magic and a plan. It’s a wonderfully elaborate treasure hunt of a plan that will take Mik all over Prague on a cold winter’s night before leading him to the treasure: herself! Violin Boy is not going to know what hit him.

Schattig!

Ik wilde dit lezen voordat ik aan boek 2 van de Daughter of Smoke & Bone-trilogie begon, omdat mijn hersenen de dingen absoluut in de juiste volgorde moeten doen en Goodreads zegt dat dit boek 1.5 is. Ik twijfelde of ik het fysieke exemplaar wel of niet wilde kopen, maar ging uiteindelijk toch voor het e-boek met illustraties.

Dit was heel schattig, hartverwarmend, mooi geschreven en prachtig geïllustreerd.
Niet echt nodig om boek 2 te kunnen lezen, maar toch leuk. Ik ben blij dat ik het heb gelezen, maar ook blij dat ik het geld niet aan het fysieke exemplaar heb uitgegeven.

🎧 Elliott, Lexie – Bright and Deadly Things ★★★

Genre: Thriller (mysterie)

A remote back-to-basics mountaintop retreat in the French Alps turns deadly as an Oxford fellow finds herself in the crosshairs of her late husband’s dangerous secrets.

The Chalet des Anglais should be the ideal locale for recently-widowed Oxford don Emily to begin cutting through the fog of her grief. With no electricity, running water, or access by car, the rustic chalet nestled at the foot of the verdant, snow-topped Alps should afford Emily both time and space to heal. Joining her will be a collection of friends from the university, as well as other fellows, graduates, and undergraduates.

Something feels off, though—heightening Emily’s existing grief-induced anxiety. Before even making it to the airport, she’s unnerved by a break-in at her home. Once at the chalet, tension amongst the guests is palpable. Her friends and colleagues are behaving oddly, and competition for a newly opened position has introduced a streak of meanness into the otherwise relaxing getaway. As hostilities grow, Emily begins to wonder if the chalet’s dark history has cast a shadow over the retreat. In the salon, a curious grandfather clock looms, the only piece of furniture to survive a deadly blaze a century ago. As its discordant bell begins to invade everyone’s dreams, someone very real has been searching through Emily’s things and attempting to hack into her computer.

When a student disappears, Emily realizes that she’d better separate friend from foe, and real from imagined—or the next disappearance may be her own.

“The Missing Years” van deze auteur las ik een paar jaar geleden en vond ik echt heerlijk akelig. Dus toen deze bij mij Storytel aanraders stond, twijfelde ik geen moment.

Het begon heel goed, met een spannend uitgangspunt en een sfeervolle setting. Gaandweg verloor ik wel mijn interesse.
Het was van in het begin vrij duidelijk wie de dader zou blijken te zijn, en alle bijkomende elementen om de spanning op te bouwen of zand in de ogen van de lezer te strooien voegden voor mij weinig toe. Het extra paranormale kantje met de klok kon me ook niet helemaal meepakken in de dreigende atmosfeer.
De schrijfstijl bleef wel meeslepend, maar het tempo was iets te traag.

Dus over het algemeen wel ok, maar geen uitblinker.

Hazelwood, Ali – Bride ★★★

Genre: Romantiek (paranormaal)

A dangerous alliance between a Vampyre bride and an Alpha Werewolf becomes a love deep enough to sink your teeth into in this new paranormal romance.

Misery Lark, the only daughter of the most powerful Vampyre councilman of the Southwest, is an outcast—again. Her days of living in anonymity among the Humans are over: she has been called upon to uphold a historic peacekeeping alliance between the Vampyres and their mortal enemies, the Weres, and she sees little choice but to surrender herself in the exchange—again…

Weres are ruthless and unpredictable, and their Alpha, Lowe Moreland, is no exception. He rules his pack with absolute authority, but not without justice. And, unlike the Vampyre Council, not without feeling. It’s clear from the way he tracks Misery’s every movement that he doesn’t trust her. If only he knew how right he was….

Because Misery has her own reasons to agree to this marriage of convenience, reasons that have nothing to do with politics or alliances, and everything to do with the only thing she’s ever cared about. And she is willing to do whatever it takes to get back what’s hers, even if it means a life alone in Were territory…alone with the wolf.

Nadat ik Riley Marie’s lovende recensie van dit boek in haar nieuwste vlog zag, werd ik behoorlijk nieuwsgierig. Ik heb eerder het debuut en de STEMinist novelles [1][2][3] van Ali Hazelwood met wisselend succes gelezen, dus toen deze paranormale roman van haar werd aangekondigd, was ik wel een beetje nieuwsgierig, maar niet overdreven. Riley hypete me echter op, waardoor ik besloot deze als e-boek op te pakken, voor een luchtiger tussendoortje.

Het bleek behoorlijk meeslepend.
De schrijfstijl was even wennen, maar wist me vervolgens wel mee te nemen, samen met het mysterie dat vanaf het begin aanwezig was. Uiteindelijk heb ik dit boek in één dag uitgelezen, het dreef me om verder te lezen, terwijl het tegelijkertijd niet zo interessant was. Het leek een beetje op een realityshow, waarbij je gewoon niet weg kunt kijken, maar aan het eind er niet echt veel over kunt zeggen.

De wereldopbouw is spaarzaam, de karakters niet zo ontwikkeld en het plot behoorlijk smoezelig (knoop dat goed in je oren), maar al met al eigenlijk wat ik ervan had gewild: hersenloos vermaak.

Taylor, Laini – Days of Blood & Starlight (Daughter of Smoke & Bone #2) ★★★★

Genre: YA Fantasy

The story continues in this astounding, must-read sequel to Daughter of Smoke and Bone . . .

Once upon a time, an angel and a devil fell in love and dared to imagine a new way of living – one without massacres and torn throats and bonfires of the fallen, without revenants or bastard armies or children ripped from their mothers’ arms to take their turn in the killing and dying.

Once, the lovers lay entwined in the moon’s secret temple and dreamed of a world that was like a jewel-box without a jewel – a paradise waiting for them to find it and fill it with their happiness.

This was not that world.

“Once upon a time,
an angel and a devil held a wishbone between them
and it’s snap split the world in two.”

Na het schokkende einde van Daughter of Smoke & Bone wist ik dat dit vervolg een donkerder pad zou inslaan, maar dit was zoveel somberder dan ik had verwacht.

“In the cycle of slaughter, reprisal begat reprisal, forever.”

Dit was echt een boek over oorlog, en de manier waarop Laini de frustratie, uitputting en hopeloosheid die soldaten kunnen voelen over hun tragische situatie, wist over te brengen is ontzettend goed gedaan.

Het plot is vol geweld, bloed en brutaliteit. Sterrenlicht wordt slechts sporadisch gezien, vooral in de vorm van Zuzana & Mik. Het was een heel goede beslissing om Karou’s beste vriendin bij het verhaal te blijven betrekken. Het zorgde niet alleen voor een noodzakelijke verlichting van de somberheid, maar het verhoogde tegelijkertijd de inzet voor Karou en hielp haar haar perspectief terug te vinden.

“The sky weighed gray over fairy-tale rooftops, and all the world was watching. ”

Romantiek heeft zo goed als geen rol in de plot van dit tweede boek, wat lezers die op zoek zijn naar het vervolg van de verboden romance uit het eerste boek kan afschrikken. Desalniettemin vond ik enorm veel romantiek in de prachtige schrijfstijl, die zo ongelofelijk mooi en poëtisch is, ondanks het verhaal vol duisternis en gevaar.

Ook de wereldopbouw en de ontwikkeling van de personages zijn indrukwekkend. Alles voelt echt en complex aan.

“Life is your master, or death is,” Brimstone had said, but in these days of blood, there was no luxury of choice.

Al met al een onverwacht vervolg, maar op de beste manier. Ik kan niet wachten om te zien hoe dit verdergaat en eindigt!

Ashley, Jennifer – The Many Sins of Lord Cameron (Mackenzies & McBrides #3) ★★★

Genre: Romantiek (historisch)

He is a man of simple tastes and complex pleasures…Cameron Mackenzie is a man who loves only horses and women—in that order—or so his mistresses say. Ainsley Douglas is a woman with a strong sense of justice and the desire to help others—even if that means sneaking around a rakish man’s bedchamber. Which is exactly where Cam finds her—six years after he caught her the first time. Only then, she convinced Cam she was seeking a liaison, but couldn’t go through with it because of her husband. Now a widow, she’s on a mission to retrieve letters that could prove embarrassing to the queen. Cam has no interest in Ainsley’s subterfuge, but he vows to finish what they started those many years ago. One game, one kiss at a time, he plans to seduce her. And what starts out as a lusty diversion may break Cam’s own rules—and heal the scars of a dark and damaging past…

In 2020 las ik het eerste boek in deze serie van losjes met elkaar verbonden historische romances, nadat ik op YouTube plots heel wat lovend enthousiaste recensie kreeg te zien. Uiteindelijk vond ik dat boek maar middelmatig; leuk maar niet meteen iets dat naar mijn mening zo’n enthousiasme verdiende.
Nu, omdat ik sowieso wel eens graag in dit genre lees als palletreiniger, zette ik de serie wel in mijn lijst van “gestarte series”, om later in verder te lezen.
In 2021 las ik dan het tweede boek, dat mij opnieuw niet helemaal kon overtuigen, maar toch was ik nog niet klaar om op te houden met deze serie.

En dan las ik in februari boek 3 en ik denk dat deze toch al de leukste is tot nu toe.
In de vorige twee boeken kwam er steeds nog een extra mysterie kijken, naast het hoofdplot van de opbloeiende romance, en hoewel ik in theorie fan ben van mysteries, vond ik ze in deze boeken niet werken, omdat ze eigenlijk een beetje te veel bij het haar gegrepen waren.
In dit derde boek is er niet zozeer een extern mysterie, maar eerder het mysterie van het verleden van onze hoofdpersonages, wat ik wel interessant lezen vond.

Globaal gezien kan het boek opgedeeld worden in twee delen, met eerst de aanloop naar de relatie, gevolgd door het deel waarbij de personages elkaar dieper leren kennen, wat heel wat tragedies en trauma’s aan het licht brengt. Het zal je dan waarschijnlijk niet verbazen dat ik het eerste deel van dit boek met veel meer plezier heb gelezen, dan het tweede deel, wat veel trager en zwaarder was. Maar uiteindelijk slaagde de auteur er toch in om het niet te lang te laten aanslepen en wist ze het boek op een voldoende bevredigende manier te beëindigen.

Nu ik drie boeken in deze ondertussen 12 romans-tellende serie heb gelezen, heb ik besloten dat ik enkel nog het boek van de vierde en laatste Mackenzie broer ga lezen en als deze me niet van mijn sokken blaast, hou ik deze serie voor bekeken!

Taylor, Laini – Dreams of Gods & Monsters (Daughter of Smoke & Bone #3) ★★★★

Genre: YA Fantasy

By way of a staggering deception, Karou has taken control of the chimaera rebellion and is intent on steering its course away from dead-end vengeance. The future rests on her, if there can even be a future for the chimaera in war-ravaged Eretz.

Common enemy, common cause.

When Jael’s brutal seraph army trespasses into the human world, the unthinkable becomes essential, and Karou and Akiva must ally their enemy armies against the threat. It is a twisted version of their long-ago dream, and they begin to hope that it might forge a way forward for their people.

And, perhaps, for themselves. Toward a new way of living . . . and maybe even love.

But there are bigger threats than Jael in the offing. A vicious queen is hunting Akiva, and, in the skies of Eretz, something is happening. Massive stains are spreading like bruises from horizon to horizon; the great winged stormhunters are gathering as if summoned, ceaselessly circling, and a deep sense of wrong pervades the world.

What power can bruise the sky?

From the streets of Rome to the caves of the Kirin and beyond, humans, chimaera and seraphim will fight, strive, love, and die in an epic theater that transcends good and evil, right and wrong, friend and enemy. At the very barriers of space and time, what do gods and monsters dream of?

Oh, wauw. Zoveel tegenstrijdige gevoelens bij deze finale.

“And strangely fold the hours as the end draws near.”

Het meest prevalente, direct na het uitlezen, was toch, jammer genoeg, wat ontgoocheling.
Dit voelde niet echt als een climax of eindstrijd, maar eerder een opzet voor een nog groter conflict, dat uiteindelijk niet wordt verteld, terwijl het idee ervan absoluut fascinerend is. Hierdoor voelde het eigenlijke conflict in dit boek een beetje jachtig. Alles werd heel snel, redelijk gemakkelijk en met weinig grote gevolgen afgehandeld.

“These were the godstars, who brought light to the universe.”

Tegelijkertijd heb ik enorm veel ontzag voor de opzet van dit werkelijke epische verhaal.
De voortdurende wereldopbouw is absoluut ongelofelijk. De verdere uitdieping van de mythologie was enorm fascinerend, maar ik wou er zo veel meer van dan de kleine fragmentjes die we kregen.

De nieuwe personages en de reden voor hun aanwezigheid was opnieuw een schot in de roos.
Geweldig bedacht om het boek te beginnen vanuit het menselijke perspectief, waarvan ik eerst dacht dat het maar een bijkomstigheid was, om het impactvoller te maken, maar wat achteraf bleek zo veel meer en belangrijker te zijn.

Opnieuw was de schrijfstijl sprookjesachtig mooi en waren er heel veel prachtige momenten met geliefde personages.

“It was not a happy ending, but a happy middle—at last, after so many fraught beginnings.”

Helaas werd veel hiervan overschaduwd door de grootse bijkomende ideeën, die op hun eentje geweldig zijn, maar te veel bleken om in dit ene, reeds gigantische boek, mooi en bevredigend af te kunnen handelen. Hierdoor geeft dit boek eerder de indruk een voorlaatste boek in een serie te zijn, in plaats van een slotstuk.

Het laatste hoofdstuk voelde ook veel te gehaast, waarbij ieder personage nog eens snel de revue mocht passeren en er eindelijk een semi- redelijk lauwwarme – conclusie komt voor het drie-boeken-lange-smachten van Karou & Akiva.

“Once upon a time,
an angel and a devil pressed their hand to their hearts
and started the apocalypse.”

Nu dit klinkt misschien allemaal heel negatief, maar uiteindelijk heb ik dit boek echt wel graag gelezen. Ik heb enorm veel respect voor Laini Taylors schrijftalent en haar uiterst unieke en hypnotiserende manier van verhalen weven.
Op zijn eentje is Dreams of Gods & Monsters dus echt wel een goed boek, alleen is het voor een finale ietwat ontgoochelend en onvolledig.

Ashley, Jennifer – The Duke’s Perfect Wife (Mackenzies & McBrides #4) (DNF)

Genre: Romantiek (historisch)

Lady Eleanor Ramsay is the only one who knows the truth about Hart Mackenzie. Once his fiancee, she is the sole woman to whom he could ever pour out his heart.

Hart has it all—a dukedom, wealth, power, influence, whatever he desires. Every woman wants him—his seductive skills are legendary. But Hart has sacrificed much to keep his brothers safe, first from their brutal father, and then from the world. He’s also suffered loss—his wife, his infant son, and the woman he loved with all his heart though he realized it too late.

Now, Eleanor has reappeared on Hart’s doorstep, with scandalous nude photographs of Hart taken long ago. Intrigued by the challenge in her blue eyes—and aroused by her charming, no-nonsense determination—Hart wonders if his young love has come to ruin him… or save him.

Hah, het voelt als een zegen dat dit boek zo flauw en irritant bleek te zijn, dat ik besloot het niet uit te lezen. DNF na ±48%.
Maakt het meteen een stuk eenvoudiger om meteen gans de serie te schrappen, zonder dat ik moet blijven worstelen met mijn te grote drang om dingen door te zetten en te vervolledigen!

Nochtans intrigeerde de opzet van dit boek me, nadat we in het vorige boek de vrouwelijke hoofdpersoon ontmoetten. In dit boek bleek ze echter erg op mijn zenuwen te werken. Net als de held. Dus toen ik echt tegenzin voelde om verder te lezen en me, elke keer dat ik dat deed, zo verveeld voelde dat ik gewoon hele paragrafen oversloeg om het sneller te laten gaan, moest ik gewoon ophouden mezelf te dwingen.

Dus ja, al met al heb ik dit een eerlijke kans gegeven, maar deze serie en deze auteur klikken gewoon niet voor mij.

2 Comments

 • zwartraafje

  Ik heb me in het verleden meermaals door een boek heen geworsteld dat ik beter veel sneller opzij had gelegd. Gelukkig lukt dat me ondertussen beter want het is zo’n zonde om iets tegen je zin uit te lezen terwijl er nog zoveel andere – hopelijk leukere boeken – op je staan te wachten. Ondertussen ben ik hier ook weer wat aan het oprommelen in de kast en ben ik zelfs van plan om enkele boeken weg te doen zonder dat ik ze gelezen heb. Doorgaans zijn dat boeken die ik lang lang geleden bij het Boekenfestijn heb gekocht of ooit bij de Kringloopwinkel kocht om uit te proberen. Om dan nu vast te stellen dat ze me totaal niet meer aanspreken.

  • Charlotte

   Ik moet eigenlijk nog leren veel meer te DNF’en, maar ja, ik voel me altijd een bizar soort schuldig als ik niet verder lees of heb enorm veel last van FOMO, vooral als het om een boek gaat dat iedereen geweldig vind en ik dan weer maar eens niet. Ik lees me zo regelmatig wel eens in een dipje, dus toch nog iets wat ik meer moet durven en doen 😀

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.