Gelezen

Gelezen in april 2022

In april opende Book Roast officieel het eerste jaar van haar vernieuwde Magical Readathon. Vorig jaar in september lanceerde ze al een eerste sneak peak, waar ik ook aan deel nam, maar in april dit jaar startte officieel het eerste semester van de Orilium Academie met de lente-equinox.

De vorige keren dat ik deelnam aan de Magical Readthon, plaatste ik hier aparte berichten met meer details over de readathon en mijn specifieke plannen. Deze keer deed ik dat niet en nu – achteraf gezien – vind ik dat wel jammer, dus voor volgend semester ga ik zeker een apart bericht schrijven.

Maar goed, deze blog gaat over wat ik effectief las in april en dankzij de readathon was dat behoorlijk wat!
In totaal las ik 16 boeken goed voor 4296 bladzijden. Hiermee telt het gemiddelde april boek slechts 269 blz/boek, wat niet onverwachts was, gezien ik bewust een aantal kortverhalen op mijn TBR had gezet om zoveel mogelijk readathon opdrachten te kunnen voltooien.

Mijn beoordeling van de gelezen boeken varieerde van OK (2★) tot briljant (5★), zodat alle scores zich wat uitmiddelden tot een score van 3,1 sterretjes voor het gemiddelde april boek.

Qua doelgroep varieerde ik tussen Young Adult met 4 boeken en 12 volwassen boeken.

De manier waarop ik las wisselde tussen luisterboeken (4), e-boeken (5), geleende boeken (2) en eigen boeken met 5 boekenkast boeken.

Zoals steeds zat ook in de gelezen genres wat variatie met 6 verschillende genres, namelijk fantasy (7), romantiek (3), mysterie (2), sci-fi (2), strip (1) en thriller (1).

En dan ook, zoals steeds, weinig te melden over de gelezen taal, waar Engels nog steeds de leiding neemt. Toch las ik één boek in het Nederlands.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in april las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

 1. Sente, Yves & Juillard, André – De Eed van de Vijf Lords (Blake & Mortimer #18) ★★★
 2. Bray, Libba – The Diviners (The Diviners #1) 🎧 ★★★★★
 3. Marillier, Juliet – Dreamer’s Pool (Blackthorn & Grimm #1) ★★★★
 4. Goss, Theodora – The Thorn and the Blossom ★★★
 5. Sanderson, Brandon – Allomancer Jak and the Pits of Eltania (Mistborn, Era 2 – Wax & Wayne #1,5) ★★★
 6. Weir, Andy – The Egg ★★★★
 7. Miller, Madeline – Heracles’ Bow ★★
 8. Gladstone, Max & El-Mohtar, Amal – This is How You Lose the Time War 🎧 ★★★
 9. Sanderson, Brandon – Shadows of Self (Mistborn, Era 2 – Wax & Wayne #2) ★★★★
 10. Foley, Lucy – The Paris Apartment 🎧 ★★
 11. Schwab, V.E. – Gallant ★★★
 12. Dare, Tessa – Surrender of a Siren (The Wanton Dairymaid Trilogy #2) ★★
 13. Hazelwood, Ali – The Love Hypothesis ★★
 14. Hallett, Janice – The Twyford Code ★★★★
 15. Jewell, Lisa – Invisible Girl 🎧 ★★★
 16. Kova, Elise – A Deal with the Elf King (Married to Magic #1) ★★★

Sente, Yves & Juillard, André – De Eed van de Vijf Lords (Blake & Mortimer #18) ★★★

Genre: Strip

De Eed van de Vijf Lords is het eenentwintigste album uit de reeks Blake en Mortimer, en het vijfde dat door scenarist Yves Sente en tekenaar André Juillard geschreven werd. De uitgave van Dargaud-Lombard verscheen in het Nederlands op 14 november 2012.

Centraal in het verhaal staan de acties van Thomas Edward Lawrence, Lawrence of Arabia, als Brits militair actief tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Arabische opstand. Het eigenlijk verhaal speelt zich vijfendertig jaar nadien af tijdens de winter van het jaar 1954, met flashbacks naar gebeurtenissen die zich in 1919 en 1935 afspeelden.

Onderhoudend mysterie verweven met interessante historische details.
De tekst leest soms wel een beetje houterig, maar de gedetailleerde tekeningen maken alles goed.

🎧 Bray, Libba – The Diviners (The Diviners #1) ★★★★★

Genre: Fantasy

Something dark and evil has awakened…

Evie O’Neill has been exiled from her boring old hometown and shipped off to the bustling streets of New York City—and she is pos-i-tute-ly ecstatic. It’s 1926, and New York is filled with speakeasies, Ziegfeld girls, and rakish pickpockets. The only catch is that she has to live with her uncle Will and his unhealthy obsession with the occult.

Evie worries he’ll discover her darkest secret: a supernatural power that has only brought her trouble so far. But when the police find a murdered girl branded with a cryptic symbol and Will is called to the scene, Evie realizes her gift could help catch a serial killer.

As Evie jumps headlong into a dance with a murderer, other stories unfold in the city that never sleeps. A young man named Memphis is caught between two worlds. A chorus girl named Theta is running from her past. A student named Jericho hides a shocking secret. And unknown to all, something dark and evil has awakened…

ZO goed! Ik las dit als een audioboek en dit was absoluut een meerwaarde, dankzij de fantastische uitvoering van January LaVoy.

In dit boek komen de jaren ’20 van de vorige eeuw helemaal tot leven. Van straattaal over speakeasies, tot zelfs de lelijke kanten van de periode, zorgden ervoor dat ik helemaal mee gezogen werd in het verhaal.
De plot was een combinatie van mysterie en horror, met net de juiste hoeveelheid griezeligheid. Enige minpuntje was misschien het tempo, vooral omdat het einde precies wat snel werd afgehandeld.
De cast van personages zijn ook zo levensecht. Ik was absoluut geen fan van het hoofdpersonage Evie, die extreem egoïstisch is en met momenten ronduit gemeen, maar ik ben niet iemand die van een personage moet houden om een boek goed te vinden. En ook al was ik dat wel, er is nog een overvloed aan andere personages om aan die behoefte te voldoen.

Erg meeslepend, atmosferisch en spannend! Een goed afgerond verhaal, met net genoeg openstaande vragen om mij super benieuwd te maken naar het vervolg, zonder mij op mijn honger te laten zitten.

Marillier, Juliet – Dreamer’s Pool (Blackthorn & Grimm #1) ★★★★

Genre: Fantasy

In exchange for help escaping her long and wrongful imprisonment, embittered magical healer Blackthorn has vowed to set aside her bid for vengeance against the man who destroyed all that she once held dear. Followed by a former prison mate, a silent hulk of a man named Grim, she travels north to Dalriada. There she’ll live on the fringe of a mysterious forest, duty bound for seven years to assist anyone who asks for her help.

Oran, crown prince of Dalriada, has waited anxiously for the arrival of his future bride, Lady Flidais. He knows her only from a portrait and sweetly poetic correspondence that have convinced him Flidais is his destined true love. But Oran discovers letters can lie. For although his intended exactly resembles her portrait, her brutality upon arrival proves she is nothing like the sensitive woman of the letters.

With the strategic marriage imminent, Oran sees no way out of his dilemma. Word has spread that Blackthorn possesses a remarkable gift for solving knotty problems, so the prince asks her for help. To save Oran from his treacherous nuptials, Blackthorn and Grim will need all their resources: courage, ingenuity, leaps of deduction, and more than a little magic.

Mariliers schrijfstijl heeft me vanaf de eerste zin helemaal mee.
Het verhaal had ik al van in het begin voorspelt – een beetje sprookjes/folklore lezer zal het niet moeilijk raden vinden – maar dit maakte mij geen zier uit. Dit is geen boek waar de bestemming het hoogste goed is. De reis is hier het voornaamste en deze had me van begin tot einde gebiologeerd mee. Ik kijk er naar uit om meer over Blackthorn en Grimm te lezen.

Goss, Theodora – The Thorn and the Blossom ★★★

Genre: Romantiek

One enchanting romance. Two lovers keeping secrets. And a uniquely crafted book that binds their stories forever.

When Evelyn Morgan walked into the village bookstore, she didn’t know she would meet the love of her life. When Brendan Thorne handed her a medieval romance, he didn’t know it would change the course of his future. It was almost as if they were the cursed lovers in the old book itself . . .

The Thorn and the Blossom is a remarkable literary artifact: You can open the book in either direction to decide whether you’ll first read Brendan’s, or Evelyn’s account of the mysterious love affair. Choose a side, read it like a regular novel—and when you get to the end, you’ll find yourself at a whole new beginning.

Een beetje onhandig, onsamenhangend en soms geforceerd. Mooi concept, maar ik wilde meer van het verhaal.

Sanderson, Brandon – Allomancer Jak and the Pits of Eltania (Mistborn, Era 2 – Wax & Wayne #1,5) ★★★

Genre: Fantasy

Vooral voor fans van de serie.
♥ Hoofdzakelijk de voetnoten maken dit verhaal.

Weir, Andy – The Egg ★★★★

Genre: Sci-Fi

A short story about the universe and your place in it.

“You were on your way home when you died. It was a car accident. Nothing particularly remarkable, but fatal nonetheless. You left behind a wife and two children. It was a painless death. … And that’s when you met me.”

Wow, zo weinig woorden, doch zo impactvol!
Hier kan je het ook lezen. DOEN!

Miller, Madeline – Heracles’ Bow ★★

Genre: Fantasy

A short story published in a Waterstones Special Edition of The Song of Achilles & ‘We Love This Book’.

Meh? Heb ik eigenlijk niks over te zeggen, behalve die meh dan.

🎧 Gladstone, Max & El-Mohtar, Amal – This is How You Lose the Time War ★★★

Genre: Sci-Fi

Among the ashes of a dying world, an agent of the Commandant finds a letter. It reads: Burn before reading. Thus begins an unlikely correspondence between two rival agents hellbent on securing the best possible future for their warring factions. Now, what began as a taunt, a battlefield boast, grows into something more. Something epic. Something romantic. Something that could change the past and the future.

Except the discovery of their bond would mean death for each of them. There’s still a war going on, after all. And someone has to win that war.

Ik zie wat de auteurs wilden doen met dit verhaal en het idee vind ik fantastisch. Net iets voor een aflevering (of meer) van Doctor Who. Maar door de manier van vertellen, denk ik dat je te veel mist bij het eerste keer lezen en dat je eigenlijk bijna verplicht bent om nogmaals te lezen.

Sanderson, Brandon – Shadows of Self (Mistborn, Era 2 – Wax & Wayne #2) ★★★★

Genre: Fantasy

Shadows of Self shows Mistborn’s society evolving as technology and magic mix, the economy grows, democracy contends with corruption, and religion becomes a growing cultural force, with four faiths competing for converts.

This bustling, optimistic, but still shaky society now faces its first instance of terrorism, crimes intended to stir up labor strife and religious conflict. Wax and Wayne, assisted by the lovely, brilliant Marasi, must unravel the conspiracy before civil strife stops Scadrial’s progress in its tracks.

Shadows of Self will give fans of The Alloy of Law everything they’ve been hoping for and, this being a Brandon Sanderson book, more, much more.

Terwijl het eerste boek in dit tweede Mistborn-tijdperk meer gericht was op het introduceren van deze geëvolueerde wereld en de nieuwe personages, maakte dit tweede deel veel meer verbindingen met de originele trilogie, waardoor het voor mij een veel diepere impact had. Waar het eerste boek vooral een entertainend avontuur was, was dit tweede boek ook nog eens een emotionele rollercoaster. Je voelt dat een groter verhaal wordt opgebouwd en dat einde was weer een onverwachte klap.

🎧 Foley, Lucy – The Paris Apartment ★★

Genre: Mysterie

Jess needs a fresh start. She’s broke and alone, and she’s just left her job under less than ideal circumstances. Her half-brother Ben didn’t sound thrilled when she asked if she could crash with him for a bit, but he didn’t say no, and surely everything will look better from Paris. Only when she shows up – to find a very nice apartment, could Ben really have afforded this? – he’s not there.

The longer Ben stays missing, the more Jess starts to dig into her brother’s situation, and the more questions she has. Ben’s neighbors are an eclectic bunch, and not particularly friendly. Jess may have come to Paris to escape her past, but it’s starting to look like it’s Ben’s future that’s in question.

The socialite – The nice guy – The alcoholic – The girl on the verge – The concierge

Everyone’s a neighbor. Everyone’s a suspect. And everyone knows something they’re not telling.

Gewoon oké.
De toon is constant dreigend, terwijl dit in het merendeel van de tijd onnodig is. Wordt een beetje vervelend op de duur.
Ik had ook meteen door wat er gaande was, gezien ik al eens zoiets heb gelezen. Zoals steeds als audioboek entertainend genoeg tijdens vervelende klusjes.

Schwab, V.E. – Gallant ★★★

Genre: Fantasy

Everything casts a shadow. Even the world we live in. And as with every shadow, there is a place where it must touch. A seam, where the shadow meets its source.

Olivia Prior has grown up in Merilance School for girls, and all she has of her past is her mother’s journal—which seems to unravel into madness. Then, a letter invites Olivia to come home—to Gallant. Yet when Olivia arrives, no one is expecting her. But Olivia is not about to leave the first place that feels like home, it doesn’t matter if her cousin Matthew is hostile or if she sees half-formed ghouls haunting the hallways.

Olivia knows that Gallant is hiding secrets, and she is determined to uncover them. When she crosses a ruined wall at just the right moment, Olivia finds herself in a place that is Gallant—but not. The manor is crumbling, the ghouls are solid, and a mysterious figure rules over all. Now Olivia sees what has unraveled generations of her family, and where her father may have come from.

Olivia has always wanted to belong somewhere, but will she take her place as a Prior, protecting our world against the Master of the House? Or will she take her place beside him?

Heel mooi geschreven, sfeervol en poëtisch. Interessant uitgangspunt, gaf me wat Coraline-vibes, maar zoals veel Schwab-boeken bleef het verhaal slechts vaag geschetst / gesuggereerd. Voelde meer als een jeugdboek dan als een Young-Adult.

Dare, Tessa – Surrender of a Siren (The Wanton Dairymaid Trilogy #2) ★★

Genre: Romantiek

Desperate to escape a loveless marriage and society’s constraints, pampered heiress Sophia Hathaway jilts her groom, packs up her paints and sketchbook, and assumes a new identity, posing as a governess to secure passage on the Aphrodite. She wants a life of her own: unsheltered, unconventional, uninhibited. But it’s one thing to sketch all her wildest, most wanton fantasies, and quite another to face the dangerously handsome libertine who would steal both her virtue and her gold.

To any well-bred lady, Benedict “Gray” Grayson is trouble in snug-fitting boots. A conscienceless scoundrel who sails the seas for pleasure and profit, Gray lives for conquest—until Sophia’s perception and artistry stir his heart. Suddenly, he’ll brave sharks, fire, storm, and sea just to keep her at his side. She’s beautiful, refined, and ripe for seduction. Could this counterfeit governess be a rogue’s redemption? Or will the runaway heiress’s secrets destroy their only chance at love?

Hummm, ik hou er niet van wanneer goedbedoelde misleidingen/leugentjes door weglating te lang worden aangehouden, totdat ze uiteindelijk nog onvergefelijk worden, vooral als de andere partij wel hun ganse hart bloot legt.
Al bij al maar een flets verhaal.

Hazelwood, Ali – The Love Hypothesis ★★

Genre: Romantiek

As a third-year Ph.D. candidate, Olive Smith doesn’t believe in lasting romantic relationships–but her best friend does, and that’s what got her into this situation. Convincing Anh that Olive is dating and well on her way to a happily ever after was always going to take more than hand-wavy Jedi mind tricks: Scientists require proof. So, like any self-respecting biologist, Olive panics and kisses the first man she sees.

That man is none other than Adam Carlsen, a young hotshot professor–and well-known ass. Which is why Olive is positively floored when Stanford’s reigning lab tyrant agrees to keep her charade a secret and be her fake boyfriend. But when a big science conference goes haywire, putting Olive’s career on the Bunsen burner, Adam surprises her again with his unyielding support and even more unyielding… six-pack abs.

Suddenly their little experiment feels dangerously close to combustion. And Olive discovers that the only thing more complicated than a hypothesis on love is putting her own heart under the microscope.

Ik vond vooral de setting van dit boek interessant en het feit dat het focust op vrouwen in STEM. Al de rest was eigenlijk maar flauw, van de personages tot de volledige, compleet belachelijke verhaallijn. Fake dating waarbij de personages elkaar letterlijk maar 5 minuten per week zien? Personages die zo hol zijn dat ze elk gewoon maar enkele catch phrases hebben? Het feit dat de acteurs die de auteur inspireerden in wezen geportretteerd staan op de cover deden me ook ineenkrimpen van tweedehands schaamte, vooral als dat ook zowat het enige is die de personages vlees gaven in het verhaal.

Hallett, Janice – The Twyford Code ★★★★

Genre: Mysterie

It’s time to solve the murder of the century…

Forty years ago, Steven Smith found a copy of a famous children’s book, its margins full of strange markings and annotations. He took it to his remedial English teacher, Miss Isles, who became convinced it was the key to solving a puzzle. That a message in secret code ran through all Edith Twyford’s novels. Then Miss Isles disappeared on a class field trip, and Steven’s memory won’t allow him to remember what happened. Now, out of prison after a long stretch, Steven decides to investigate the mystery that has haunted him for decades. Was Miss Isles murdered? Was she deluded? Or was she right about the code? And is it still in use today? Desperate to recover his memories and find out what really happened to Miss Isles, Steven revisits the people and places of his childhood. But it soon becomes clear that Edith Twyford wasn’t just a writer of forgotten children’s stories. The Twyford Code has great power, and he isn’t the only one trying to solve it…

Dit was geweldig!
Toegegeven, het was even wennen en verwarrend in het begin, gezien het verhaal verteld wordt aan de hand van automatisch gegenereerde transcripties van audiobestanden, waarin spellingsfouten en verkeerde interpretaties van woorden niet vreemd zijn. Maar het duurde niet lang eer het verhaal zelf me helemaal mee had. En dan hoe alles spectaculair samen komt op het einde! Dit is eentje dat ik zeker opnieuw ga lezen om de gemiste aanwijzingen te kunnen ontdekken!

🎧 Jewell, Lisa – Invisible Girl ★★★

Genre: Thriller

Owen Pick’s life is falling apart.

In his thirties, a virgin, and living in his aunt’s spare bedroom, he has just been suspended from his job as a geography teacher after accusations of sexual misconduct, which he strongly denies. Searching for professional advice online, he is inadvertently sucked into the dark world of incel—involuntary celibate—forums, where he meets the charismatic, mysterious, and sinister Bryn.

Across the street from Owen lives the Fours family, headed by mom Cate, a physiotherapist, and dad Roan, a child psychologist. But the Fours family have a bad feeling about their neighbor Owen. He’s a bit creepy and their teenaged daughter swears he followed her home from the train station one night.

Meanwhile, young Saffyre Maddox spent three years as a patient of Roan Fours. Feeling abandoned when their therapy ends, she searches for other ways to maintain her connection with him, following him in the shadows and learning more than she wanted to know about Roan and his family. Then, on Valentine’s night, Saffyre Maddox disappears—and the last person to see her alive is Owen Pick.

Dit was een prima karaktergedreven boek, maar niet echt een thriller en niet zo memorabel.
Ik waardeerde vooral de verkenning van hoe uiterlijk of niet-conformiteit met wat als normaal wordt beschouwd, een enorme impact heeft op hoe je karakter wordt beoordeeld, vooral als de media er zich mee komt moeien. Uiteindelijk valt dat deel van het verhaal een beetje plat en worden bepaalde elementen te snel onder het tapijt geveegd. De uiteindelijk ontknoping was ook nogal ongeloofwaardig en ontgoochelend, ondanks de poging tot schok element.

Kova, Elise – A Deal with the Elf King (Married to Magic #1) ★★★

Genre: Fantasy

The elves come for two things: war and wives. In both cases, they come for death.

Three-thousand years ago, humans were hunted by powerful races with wild magic until the treaty was formed. Now, for centuries, the elves have taken a young woman from Luella’s village to be their Human Queen.

To be chosen is seen as a mark of death by the townsfolk. A mark nineteen-year-old Luella is grateful to have escaped as a girl. Instead, she’s dedicated her life to studying herbology and becoming the town’s only healer.

That is, until the Elf King unexpectedly arrives… for her.

Everything Luella had thought she’d known about her life, and herself, was a lie. Taken to a land filled with wild magic, Luella is forced to be the new queen to a cold yet blisteringly handsome Elf King. Once there, she learns about a dying world that only she can save.

The magical land of Midscape pulls on one corner of her heart, her home and people tug on another… but what will truly break her is a passion she never wanted.

Dit was een gemakkelijk te lezen sprookjesachtig boek, waarbij ik vooral genoten heb van de inspiratie die de schrijfster putte uit de mythe van Hades & Persephone en het sprookje van Belle en het beest.
Dit is geen complex, episch verhaal, alhoewel de origine van de magie en hoe de wereld in elkaar zit wel heel cool gevonden is, ook al ontbrak voor mij soms wel wat meer diepgang en exploratie van plotelementen.
Al bij al wel genoten van dit boek en ik ben van plan meer in deze wereld te lezen voor een luchtige fantasy/sprookjes fix.

2 Comments

  • Charlotte

   Ik denk dat ik nog maar 2 kortverhalen van hem las en het is echt 50/50 bij mij. Eentje gaf ik slechts 1 ster, deze hier kreeg dan weer 4 sterren.
   Als je nog tips zou hebben, laat het me zeker weten! 🙂