Gelezen

Gelezen in 2021: de genre-favorieten

Als je mijn leeslog berichten volgt, dan weet je dat ik mijn favoriete boek van het jaar kies op basis van een vrij recht-toe-recht-aan selectieproces.
Enerzijds kies ik elke maand een favoriet boek en dan speelde ik deze favorieten tegen elkaar uit, om zo het beste boek van het jaar te bekomen. Dit was het resultaat voor 2021:

Ik word er echter bijna maandelijks aan herinnerd dat dit geen perfecte methode is. Zo zijn er maanden waar ik meerdere boeken als favoriet wil kiezen, terwijl andere maanden alleen maar zozo boeken tellen.
Voor 2021 kwam het proces nu wel perfect uit, gezien het boek dat won, ook het boek is waar ik nog het meest aan terug denk en hype bij andere mensen. Maar daarnaast zijn er toch ook een aantal boeken die niet verkozen werden als favoriet van de maand, die ik toch nog even in de bloemetjes wil zetten.

Eén van de moeilijkheden die ik ondervind bij het kiezen van een maandfavoriet, is dat ik boeken in uiteenlopende genres lees. Sommige van die boeken vond ik zalig, puur voor het escapisme, of omdat ik het grappig vond of gewoonweg leuk. Andere boeken geven dan weer inzichten mee of brengen belangrijke boodschappen. Het is dus een beetje raar om een “escapisme/leuk” boek tegenover een “inzichtrijk” boek te zetten. Dus bedacht ik dat het misschien wel interessant zou zijn om favoriete boeken per gelezen genre uit te kiezen.
En dat is wat ik deed. Voor elk gelezen genre waar ik meer dan 3 boeken in las in 2021, maakte ik een top drie. Klik op de boekentitels om naar mijn recensie te springen, waar je ook meteen de achterflap van de boeken kan lezen, als het je interesse wekt.

Fantasy (34 boeken)

 1. Wings of Shadow
 2. The House in the Cerulean Sea
 3. The Tower of Nero

Thriller (21 boeken)

 1. Sleep
 2. The Silent Patient
 3. Pretty Little Wife

Romantiek (20 boeken)

 1. If I Never Met You
 2. When Beauty Tamed the Beast
 3. The Lost Letter

Mysterie (18 boeken)

 1. You Let Me In
 2. Peril in Paris
 3. The Devil and the Dark Water

Sci-Fi (14 boeken)

 1. Project Hail Mary
 2. Emergency Skin
 3. The Original

Horror (9 boeken)

 1. A Head Full of Ghosts
 2. The Cabin at the End of the World
 3. The Hollow Places

Overige genres

Naast bovenstaande genres met een groter aantal boeken, las ik ook nog twee strips, één historische novelle en één boek dat ik in geen enkel ander genre kan plaatsen dan ander. De strips hoeven geen speciale vermelding als favoriet, maar de overige twee boeken zijn wel de moeite waard om eens te bekijken. Het zijn bovendien ook twee snel lezende, korte werkjes, die ondanks hun weinige woorden toch een behoorlijke impact kunnen hebben.

Absolute favoriet van 2021


Het is geen verrassing meer, maar ik kan het niet genoeg herhalen. Mijn absolute, favoriete boek van 2021 was Project Hail Mary

Dit was alles wat ik maar kon willen van een Sci-Fi: nerdie, slim, hilarisch en hartverwarmend.
Als je ook maar een vage interesse zou hebben in dit boek, dan raad ik je ten sterkste aan het op te nemen. Je zal het je zeker niet beklagen!

En voilà, ik denk dat ik hiermee eindelijk aan het laatste bericht over de boeken van vorig jaar ben aangekomen. Ik maakte nog deze mooie afsluitende pagina in mijn leeslog van 2021 en kan deze nu dus voorgoed compleet noemen en in mijn leeslog van 2022 vliegen!

Hadden jullie een favoriet boek van 2021?

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • Le petit requin

  Ga je dan voor 2022 je favorietensysteem al zo aanpassen, dat je per genre een maandfavoriet kiest en die dan tegen elkaar gaat “uitspelen”?
  Een favoriet kiezen kan ik echt niet, maar het is effectief ook wel zo dat sommige boeken echt een grote impact nalaten (dat zijn dan de “echte” favorieten) en anderen dat misschien op lange termijn, door het genre, door de manier van schrijven…, minder doen, maar op het moment zelf wel heerlijk om te lezen waren, omdat ik er vb. helemaal in kon verdwijnen.

  • Charlotte

   Goeie vraag en geen slecht gedacht eigenlijk, ware het niet dat ik niet elke maand van alle genres lees of maar 1 boek van een genre in de maand lees, waardoor het ook weer vertekend gaat worden. Moet ik eventjes laten gisten, misschien per kwartaal of trimester of zo?
   Maar neen, dus. In mijn nieuwe leeslog voor 2022 heb ik opnieuw gewoon het “boek van de maand” principe genomen. Favorieten kiezen blijft moeilijk, maar achteraf vind ik het toch wel leuk om gedaan te hebben 🙂