Gemaakt

Genredeken: januari

Aiai, soms wou ik dat ik zo eventjes op de pauzeknop van de tijd kon klikken om mij de kans te geven om overal bij bij te benen, om dan op mijn gemakske weer op play te kunnen klikken. We zijn potjandorie al maart zeg en de lente hangt al voelbaar in de lucht! En ik ben hier nog steeds eindejaar/nieuwjaar blogposts aan het schrijven, waardoor ik ook onvermijdelijk achter loop op mijn gebruikelijke maandelijkse blogs. Woeps… Ah ja, het is wat het is 😉

Deze rubriek is wel een nieuwtje: mijn genredeken .
Voor zij die de blogpost gemist hebben, deze kan je hier lezen, maar in het kort plan ik om dit jaar een deken te haken, waarbij de kleuren bepaald zullen worden door de genres van de boeken die ik las. Elke maand – al dan niet met vertraging, lol – wil ik hier een update plaatsen van de vorderingen van mijn deken.

Nu is het eindelijk tijd voor de eerste officiële maandupdate, namelijk deze van januari.
In januari las ik 6 boeken, meteen al gespreid over 6 verschillende genres, zoals ik ze had bepaald voor mijn deken.

Januari genres
1. Thriller
2. Mysterie
3. Horror
4. Young Adult Fantasy
5. Ander
6. Strip

Het lukte me niet om steeds een streep te haken net nadat ik een boek uit had en voor ik het volgende boek uit had. Niet dat dit mijn bedoeling was, maar ik wou toch grosso modo binnen de parameters van de maand blijven, want anders is dit nog iets waar ik hopeloos op achter ga blijven lopen.
Het laatste boek van januari las ik wel pas op op de laatste dag van de maand uit, maar ik haakte die streep netjes in de eerste week van februari. De vertraging hier heeft dus niks met het haken te maken, maar met mijn algemene blogvertraging.
Ironisch is wel dat terwijl ik dit schrijf, begin maart, ik wel nog 3 boeken voor februari achterloop. Maar ik heb wel een excuus: ik haakte in februari ook een volledig ander project, dat hier ook wel eens zal passeren!

Maar goed, het genredeken voor januari dus.

Voor de beginketting heb ik uiteindelijk 242 lossen opgezet voor het golfpatroon [(20 X 12) +2], voor een breedte van ongeveer 120cm.

En dit is voorlopig het resultaat voor het deken, met de 6 boeken voor januari.
De voor- en achterkant ziet er iets anders uit, gezien ik de kleuren in de voorste lussen van de grijze tussenstreep haak, om zo die richel aan de voorkant te verkrijgen. Maar de achterkant ziet er ook wel goed uit, alleen iets minder gedefinieerd.
Ik heb ook al netjes alle eindjes weg gewerkt, zodat dit geen monsterklus wordt op het einde!

Wat ik ondertussen wel al gewaar geworden ben is dat als ik ijverig en regelmatig mijn strepen haak, ik meer aandachtiger ben voor de kleurenwissels en soms geneigd ben op basis daarvan mijn volgende boek te kiezen, omdat ik bijvoorbeeld geen meerdere strepen van hetzelfde kleur na elkaar wil.
Dit is absoluut niet goed en totaal niet te bedoeling, want ik kan daar dan obsessief in worden en op den duur gewoon bevriezen en niks meer doen. De bedoeling is dat het deken mijn leesjaar reflecteert en niet dat ik mijn leesjaar laat domineren door het deken. Ik wil dus ten alle koste vermijden dat ik zou laten een bepaald boek te beginnen lezen, omdat ik vind dat de kleur niet gaat passen in mijn deken. Daarom denk ik dat het misschien niet slecht zou zijn om wat afstand te behouden tussen het lezen van boeken en het haken van strepen. En misschien moet ik dus hier niet streven om elke maand een update te doen, maar eerder om de paar maanden of zo? In ieder geval, op dit moment komt het nog goed uit, gezien ik toch al achterloop op februari met 3 boeken en ook al in maart 3 boeken uitlas. We zien wel hoe het verder evolueert.

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

 • Le petit requin

  Oh, zo herkenbaar, die nood aan een pauzeknop! Bij het bloggen (als het een troost is: ik ben ook nog aan mijn jaaroverzichten bezig 😉 ), op het werk… zou zo handig zijn!
  Ik snap die neiging ook wel om dan te beginnen lezen zodat het deken “goed afwisselt”; misschien inderdaad geen slecht idee om er toch wat tijd tussen te laten. Beter iets later ermee klaar dan dat het effectief teveel je lezen gaat beïnvloeden en in het slechtste geval zelfs je leesplezier wegneemt.

  • Charlotte

   Ja hé, toch ambetant dat koppeke soms 😉 Wat ik nu denk te doen eigenlijk, gezien ik toch overal achter loop, is om te proberen de boeken van de maand te haken tegen het einde van de volgende maand, dus februari tegen eind maart. En dan hopelijk ook misschien een blog tegen eind maart of begin april. We zien wel hoe het loopt 🙂

 • zwartraafje

  Dat pauzeknopje is echt het gat in de markt. Daar zouden zoveel mensen gebaat mee zijn en ik hoor ook in dat clubje. Ik herken ook helemaal wat je zegt over er op moeten letten dat je je volgende boekgenre niet laat beïnvloeden door je deken. Daar zou ik zelf immers ook voor moeten oppassen en ergens is dat zonde want de weergave van je spontaan gekozen boeken vormt uiteraard net het opzet van dit mooie deken. Misschien is het net wel leuk dat het onvoorspelbaar is welke kleuren elkaar gaan opvolgen. Ik vind deze trouwens al heel mooi bij elkaar passen.