Gelezen

Leeslog 2022 opzetten

Met ferm wat vertraging, maar hier is dan eindelijk mijn leeslog voor 2022! Dit gaat al het vierde jaar zijn dat ik zo’n log bij hou, zotjes!

Toen ik in 2021 overschakelde van een A6-formaat, naar een A5-formaat dacht ik nog dat ik misschien 2 jaren in één boekje ging krijgen. Dit blijkt nu dus niet zo te zijn, dus mocht ik een volledig nieuw boekje aanboren. Stiekem ben ik daar wel blij om. Mijn ordelijke zelf vind het zo ook beter dat elk jaar een afzonderlijk boekje krijgt.

Ook dit jaar ging ik voor een A5-formaat boekje. Het A6-formaat is schattig, maar het grotere formaat is toch wel gemakkelijker om in te werken en er alles in kwijt te kunnen dat ik wil.
Dit is opnieuw een bullet journal boekje met stipjespapier uit de Action. De voorkant versierde ik net als voorgaande jaren met zwart papier, maar ik ging deze keer voor een ruitjesvorm in plaats van een cirkel. Om het nog iets extra cachet te geven, gebruikte ik onder het zwarte papiertje een gouden, wat ik nogal moeilijk deftig op foto krijg.

De eerste pagina’s in zo’n boekjes zijn altijd wat verloren pagina’s, omdat je het boekje moeilijk helemaal open krijgt en een deel plakt samen met het schutblad. Ik gebruikte deze pagina als een soort titelpagina. Het citaat komt uit The Haunting of Hill House van Shirley Jackson en vond ik wel toepasselijk voor een fervente lezer. Iedereen heeft toch wel eens nood aan wat escapisme, toch?

De eerste spread wijdde ik net als in mijn vorige log aan een referentiepagina voor mijn manier van boeken quoteren.
Vorig jaar gebruikte ik voor het eerste de CAWPILE methode van BookRoast en hoewel het me een betere houvast gaf dan puur alleen op gevoel sterretjes geven, mankeerde er toch een paar dingetjes voor mij. Daarom bedacht ik voor dit jaar mijn eigen versie van CAWPILE, waarvoor ik het gemakkelijke te onthouden acronym BALSPEL kon maken. Ik denk dat ik hierover eens een apart bericht ga schrijven om dit toe te lichten, voor de geïnteresseerden.

Voor de overige jaarspreads bleef ik vast houden aan de Art Deco stijl die ik ook vorig jaar heb gebruikt. Ik hou wel van de combinatie zwart-goud en geometrische vormen.
Inspiratie voor de meeste elementen, zoals titels en kaders, komt van Pinterest.

Eerst natuurlijk een aantal bladzijden voor de lijst met alle gelezen boeken van het jaar. Hier toon ik gewoon even enkel de eerste spread. Daarna liet ik nog twee spreads open, waar ik enkel de kader voor tekende.

Vorig jaar had ik voor het eerst een spread gemaakt voor de publicaties waar ik het meest naar uit keek. Dit jaar wou ik dit opnieuw doen, maar anders.
In plaats van kalenders te printen, ging ik deze keer voor een Dutch door.
De kalendertjes zelf gebruikte ik toch niet en die namen te veel plaats in op de bladzijde, zodat ik minder kon schrijven. Daarom wou ik deze keer gewoon voor volle kaders per maand gaan, maar omdat ik al langer eens een Dutch door wou proberen, leek mij dit de perfecte gelegenheid. Zelf vind ik het alvast super geslaagd!

De volgende spread is zo goed als een rechtstreekse kopie van vorig jaar. Hier ga ik dus alle gekochte fysieke boeken in bijhouden. Vorig jaar had ik letterlijk net genoeg met 2 bladzijden, dus ik reken er op dat dit voor komend jaar ook voldoende zal zijn.

Een serie tracker had ik ook vorig jaar gemaakt, maar toen maakte ik een beperkte selectie van uit te lezen series en nieuw te beginnen series. Deze keer ging ik echter voor een volledig overzicht van alle series waar ik ooit eens in ben begonnen en nog interesse in heb om verder te lezen. Wel splitste ik ze op in series die volledig geschreven zijn en series die nog lopende zijn.

Wel volledig nieuw is deze extra bladzijde waar ik afzonderlijk nieuw gestarte series op kan bijhouden.

De linkerkant ga je misschien wel nog herkennen van vrorig jaar, want dit is een regelrechte kopie van het overzicht van The Cosmere, het universum van Brandon Sanderson waar al zijn boeken op één of andere manier in passen. Ik ben compleet geobsedeerd door dit concept en wil op deze manier bijhouden welke boeken ik nog moet lezen en in welke volgorde. Dit jaar hoop ik op zijn minst de mammoet The Way of Kings te tackelen en daarmee een eerste deuk te maken in The Stormlight Archive.

Ondertussen weten jullie wel al dat ik moeilijk neen kan zeggen tegen boekendozen en dus al een aantal jaar af en aan abonnementen op verschillende zo’n diensten heb gehad en heb. Het effectief ook lezen van die boeken echter is nog een werkpuntje.
Vandaar deze linker bladzijde met alle boeken dat ik voorgaande jaren al ontving, maar nog niet las, om mezelf enigszins verantwoordelijk te houden.

Tegelijkertijd hou ik dan aan de rechterkant plaats om alle nieuwe dozen en boeken van 2022 op bij te houden.

Jawel, jullie zien het goed! Dit jaar heb ik besloten om opnieuw aandacht te besteden aan de Verbeelding Book Challenge.
Ik deed in 2016, 2017 en 2018 heel bewust mee met de uitdaging, maar afgelopen jaren verloor ik het wat uit het oog. Op het eind van vorig jaar werd ik wel nieuwsgierig naar hoe ik het zou hebben gedaan als ik had mee gedaan en vergeleek daarom toch eens alle puntjes met de boeken die ik had gelezen. Zo bleek dat ik toch zo’n 14 puntjes had kunnen afvinken, zonder er eigenlijk iets voor te doen. Het kriebelde dus om toch weer wat bewuster mee te doen en maakte daarom deze mooie (ook al zeg ik het zelf) spread in mijn leeslog.

Ik maakte opnieuw gebruik van een dutch door waarop ik alle opdrachten neerschreef, met aan weerszijden plaats om de covers van de gelezen boeken per puntje in te plakken. Ik ben alvast reuzebenieuwd hoe dit er op het einde van het jaar uit zal gaan zien!

Deze spread is er eigenlijk gekomen, omdat ik helemaal verliefd was op deze spread voor de A-tot-Z uitdaging van Psychonautjournaling. Dit is dus mijn versie van haar idee en ik ben er heel content mee.
Oh ja, en de A-Z uitdaging is dus precies wat je zou denken, namelijk dat je probeert doorheen het jaar boeken met titels beginnend met elke letter van het alfabet te lezen. Tips voor de X zijn alvast welkom 😉

En dan zijn we terug op bekend terrein met mijn leesdoelen spread voor 2022.
Deze ziet er gelijkaardig toch anders uit aan mijn spread van vorig jaar. Niet alleen veranderde ik de decoratieve elementen een beetje, maar veranderde ik ook de manier waarop ik bepaalde doelen bijhoud.

Voor het eerste leesdoel is niks veranderd. Het is opnieuw gewoon inkleuren van hokjes. Nadat ik echter het kader had getekend en de 100 vakjes had gemaakt, kreeg ik spijt dat ik niet gewoon het kader tot onderaan de pagina had doorgetrokken en zo ruimte over hield om ook boeken voorbij het leesdoel bij te houden. Vandaar dat dus onderaan nog vakjes in potlood zijn bij getekend. Ik twijfel tot heden nog of ik de onderkant ga overplakken en opnieuw doen, zodat ik voorbij de 100 kan gaan tellen.

Leesdoel 2 heeft een volledige make-over gekregen. Nu ga ik enkel tellen of een boek Nederlandstalig of Engelstalig was, zonder onderscheid te maken tussen Vlaams, Nederlands en vertaald. Dit hou ik sowieso bij in mijn Excel en dit leesdoel gaat uiteindelijk louter om de vraag of het Nederlandstalig was of niet.
Ook anders is dat ik dit jaar geen streepjes ga trekken, maar het per maand ga optellen en bijhouden.

Gelijkaardig voor leesdoel 3. De categorie “boeken gekocht voor 2022” en “nieuw gekochte boeken” werd samengevoegd tot één categorie “boeken uit de kast”. En ook hier ga ik per maand tellen.

Voor het laatste leesdoel heb ik het streepjes zetten of tellen volledig overboord gegooid, gezien het overgrote merendeel van de boeken in de categorie lager dan zat en ik op den duur een beetje scheel keek op de vele streepjes. Nu ga ik gewoon covers plakken van boeken die meer dan 550 blz telden. Valt het op dat ik fan ben van covertjes printen en plakken?

Bij de trackers is ook een herontwerp gebeurd. De categorieën zijn zo goed als hetzelfde gebleven, maar de manier waarop ze geplaatst zijn is veranderd. Wat niet veranderd is, is dat ik hier wel weer gezellig streepjes ga trekken.

Deze spread is helemaal nieuw en is er gekomen omdat ik deze eigenlijk miste in mijn leeslog van 2021.

Aan de linkerkant zullen twee staafgrafieken verschijnen met het aantal gelezen boeken en bladzijden per maand.
Deze grafieken worden sowieso ook gegenereerd door mijn Excel, maar ik vond dit zo leuk in mijn leeslog van 2020 (foto hier), dat ik het jammer vond dat ik er geen plaats voor had gelaten in mijn leeslog van 2021. Uiteindelijk maakte ik de grafiek toch voor 2021 achteraan mijn leeslog (foto hier), maar vind het toch jammer dat hij niet vooraan staat bij al mijn andere jaarspreads.
Dit jaar komt hij dus sowieso vooraan, maar ik bedacht een andere manier van tekenen, zodat beide grafieken op één bladzijden kunnen. Het was natuurlijk een beetje gokken hoe ik de Y-assen zou verdelen over beide tellers, maar dankzij al mijn mooi bijgehouden cijfers, ben ik vrij zeker dat de verdeling goed zit en ik niet voorbij de 17 boeken of 7000 bladzijden per maand ga lezen.

Aan de rechterkant komt dan een jaaroverzicht van de dagen waarop ik heb gelezen, de compilatie van alle maandelijkse kalendertjes dus.
De bladzijde ziet er nu, met alleen de hokjes voor elke dag van het jaar, een beetje leeg uit, dus ik zou nog een titel willen toevoegen. De inspiratie was echter een beetje op, dus ik bekijk later wel nog hoe ik dit nog ga opvullen.

Omdat ik helemaal verliefd was op het titelblad dat ik had gemaakt, wou ik dat ontwerp nog eens laten terug komen. Gezien ik een goeie quote wel kan smaken, wordt dit de plaats voor de beste quotes van de boeken van 2022.

En dan zijn we eindelijk aan de laatste jaarspread aangekomen, het selectieproces voor het boek van het jaar. Ook dit is zo goed als helemaal hetzelfde als vorig jaar.

Na deze spread hield ik nog één lege spread over vooraleer ik aan de spreads voor januari begon. Op het moment dat ik hem over liet, was mijn idee om daar mijn favoriete boeken per gelezen genre te gaan in opnemen, zoals ik deed op het einde van mijn leeslog van 2021. Achteraf bedacht ik te laat dat ik beter meerdere spreads had open gelaten, zodat ik misschien ook een spread kon maken om mijn genredeken van 2022 op te vereeuwigen.
Maar goed, ik bedenk wel nog hoe ik dit ga doen en hou het alvast in het achterhoofd voor leeslog 2023!

Phewie, dat was het dan voor het opzetten van mijn leeslog 2022.
Ik heb er veel tijd ingestoken. Veel te veel misschien om alles te maken, maar tegelijkertijd heb ik mij wel rot geamuseerd met telkens nieuwe variaties voor titels en kaders te maken in de Art Deco stijl. En het resultaat vind ik echt heel mooi geworden. Ik pak regelmatig gewoon even mijn boekje vast om er in te kijken. Dus ikke heel blij 😀
Maar nota voor mezelf: begin er volgend jaar een beetje vroeger mee! Sowieso ga ik een nieuw boekje willen aanboren, dus staat niks mij in de weg om er al in november of zo stilletjes mee te starten.

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

  • Kat

    Het boek waar ik aan moest denken is “Xanthippe” over de vrouw van Socrates. Heb ik ooit een stuk moeten uit lezen in het middelbaar….
    En goodreads heeft een lijst met boektitels die beginnen met een x…. altijd handig

  • zwartraafje

    Ik had uiteraard niet anders verwacht maar wauw wat heb je er weer iets prachtigs van gemaakt. Die art deco stijl vind ik nog steeds super mooi. Die details maken het extra speciaal.