Gelezen

Gelezen in september 2021

September was de maand van de nieuwe Magical Readathon en van Bookoplathon. Voor beide readathons stelde ik mij een lijst van te lezen boeken op en ik slaagde, op één boek na, om deze ook in september uit te lezen. Veel meer deed ik ook niet mee aan deze readathons, terwijl er toch tal van live events en zo waren, maar mijn hoofd stond er niet echt naar en ik vind sowieso het planningssaspect van een readthon het leukste.

Uiteindelijk werd september een vrij gemiddelde leesmaand, met 7 gelezen boeken, goed voor 2545 bladzijden. Zo komt het gemiddelde september boek uit op 364 blz/boek, opnieuw een vrij normale dikte.

In september las ik opvallend weinig audioboeken in vergelijking met voorgaande maanden. Door de drukke werkmaand voelde ik dat ik op momenten waar ik niet met mijn hoofd bezig was, nood had aan stilte, dus dan deed ik dat maar. Uiteindelijk las ik wel 1 (fenomenaal) audioboek. De overige 6 boeken werden gewoon gelezen op papier of digitaal.

Qua doelgroep bleef ik in september ook voornamelijk in mijn eigen leefdtijdscategorie lezen. Zo las ik 6 volwassen boeken en 1 young-adult boek.

Taalsgewijs las ik, het zal jullie niet verbazen, voornamelijk in het Engels, maar ik las toch 1 oorspronkelijk Nederlandstalig boek!

In de genres varieerde ik weer, zoals elke maand eigenlijk, maar weeral tussen de usual suspects. Ik las boeken in 4 verschillende genres, namelijk fantasy (3), mysterie (2), romantiek (1) en sci-fi (1).

Gevoelsmatig, zelfs zonder naar mijn cijfertjes te kijken, las ik in september echt wel heel veel fenomenaal goeie boeken. Eentje kreeg zelfs de eer om 5 sterretjes te krijgen! Vier boeken kregen 4 sterretjes en de overige twee boeken kregen 3 sterretjes. Dus echt allemaal goeie tot fantastische boeken. Zo strandt het gemiddelde september boek op 3,9 sterretjes, de hoogste gemiddelde score van 2021 tot nu toe!

Hieronder de lijst van de boeken die ik in september las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kan bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

 1. Bruce, Camilla – You Let Me In 🎧 ★★★★
 2. Sanderson, Brandon – The Alloy of Law (Mistborn Era 2 #1) ★★★★
 3. Weir, Andy – Project Hail Mary ★★★★★
 4. Robert, Katee – Neon Gods (Dark Olympus #1) ★★★
 5. Turton, Stuart – The Devil and the Dark Water ★★★★
 6. Haig, Matt – The Midnight Library ★★★★
 7. Minkman, Jen – Koning van het Sintelwoud ★★★

🎧 Bruce, Camilla – You Let Me In ★★★★

Genre: Mysterie

Cassandra Tipp is dead…or is she?

After all, the notorious recluse and eccentric bestselling novelist has always been prone to flights of fancy–everyone in town remembers the shocking events leading up to Cassie’s infamous trial (she may have been acquitted, but the insanity defense only stretches so far).

Cassandra Tipp has left behind no body — just her massive fortune, and one final manuscript.

Cassandra Tipp will tell you a story — but it will come with a terrible price. What really happened, out there in the woods — and who has Cassie been protecting all along? Read on, if you dare…

You Let me In las ik als audiobook via Scribd en ik kan dit alleen maar aanraden. De stem was perfect voor het verhaal, de juist toon, het juiste volume. Perfect.

Dit is een bijzonder sfeervol, duister, ambigue en met momenten ongemakkelijk boek. En ik heb er elke seconde van genoten. Het einde is geniaal. Zo passend.
Het is absoluut geen gemakkelijk boek, maar zowel het verhaal als de schrijfstijl zijn zo beklijvend dat ik het amper kon wegleggen.

Ik was zo onder de indruk, dat ik na het audioboek mij meteen de paperback aanschafte. Deze auteur is er zeker één dat ik in de gaten zal houden!

Sanderson, Brandon – The Alloy of Law (Mistborn Era 2 #1) ★★★★

Genre: Fantasy

Centuries after the Mistborn trilogy, Scadrial is on the verge of modernity – railroads, electric street lights, and skyscrapers. Waxillium Ladrian can Push on metals with his Allomancy and use Feruchemy to become lighter or heavier at will. After 20 years in the dusty Roughs, in the city of Elendel, the new head of a noble house may need to keep his guns.

Aah, wat was het fijn om weer in deze wereld te komen. Het idee van het opnieuw bezoeken van een universum honderden jaren na het einde van een verhaal vind ik bijzonder vernuftig en opent een schat van mogelijkheden. Zo innovatief!

Weer leverde Sanderson een uitermate solide verhaal. Hij heeft een manier van schrijven dat mij meteen kan transporteren. Ook hier schets hij met ogenschijnlijke minimale inspanning de wereld met zijn unieke wetten en regels. Nieuwe personages komen tot leven met slechts enkele quasi achteloze zinnen en voor je het weet heb je het gevoel dat je al jaren over hen leest. De plot is uniek, spannend, avontuurlijk en hield mij tot het einde in de ban.
Ik honger naar meer, terwijl tegelijkertijd het verhaal in dit boek bevredigend werd afgerond. Het moet dus niet gezegd worden dat het vervolg zeker ook verslonden zal worden.

Daarnaast was ik ook zo blij om verwijzingen naar de originele trilogie te lezen. De manier waarop de wereld geëvolueerd is, de godsdiensten die zijn ontstaan, ik ben zo curieus om hier meer over te leren. Vooral de epiloog bezorgde mij kippenvel.

Weir, Andy – Project Hail Mary ★★★★★

Genre: Sci-Fi

Ryland Grace is the sole survivor on a desperate, last-chance mission–and if he fails, humanity and the earth itself will perish.

Except that right now, he doesn’t know that. He can’t even remember his own name, let alone the nature of his assignment or how to complete it.

All he knows is that he’s been asleep for a very, very long time. And he’s just been awakened to find himself millions of miles from home, with nothing but two corpses for company.

His crewmates dead, his memories fuzzily returning, he realizes that an impossible task now confronts him. Alone on this tiny ship that’s been cobbled together by every government and space agency on the planet and hurled into the depths of space, it’s up to him to conquer an extinction-level threat to our species.

Part scientific mystery, part dazzling interstellar journey, Project Hail Mary is a tale of discovery, speculation, and survival to rival The Martian–while taking us to places it never dreamed of going.

Tienduusd hartjes! Oh, wat heb ik van dit boek genoten! Maar zo zo goed!

Dit boek maakte mijn innerlijke nerd zo blij. Ik heb zo vaak mijn rekenmachine boven gehaald om de getalletjes te verifiëren, haha.
Andy Weir heeft echt een talent om de meest complexe wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke, zelfs humoristische manier over te brengen.
Zijn humor is echt droog, tot op het flauwe af en ik vond het fantastisch. Verschillende keren echt luidop in lachen uitgebarsten.

Oh echt, lees dit boek! Het laat je voelen als een genie. Het laat je lachen en een beetje huilen. Het is spannend en ontroerend. Zo fenomenaal goed!

Robert, Katee – Neon Gods (Dark Olympus #1) ★★★

Genre: Romantiek

He was supposed to be a myth. But from the moment I crossed the River Styx and fell under his dark spell… he was, quite simply, mine.

Society darling Persephone Dimitriou plans to flee the ultra-modern city of Olympus and start over far from the backstabbing politics of the Thirteen Houses. But all that’s ripped away when her mother ambushes her with an engagement to Zeus, the dangerous power behind their glittering city’s dark facade.

With no options left, Persephone flees to the forbidden undercity and makes a devil’s bargain with a man she once believed a myth… a man who awakens her to a world she never knew existed.

Hades has spent his life in the shadows, and he has no intention of stepping into the light. But when he finds that Persephone can offer a little slice of the revenge he’s spent years craving, it’s all the excuse he needs to help her—for a price. Yet every breathless night spent tangled together has given Hades a taste for Persephone, and he’ll go to war with Olympus itself to keep her close…

A modern retelling of Hades and Persephone that’s as sinful as it is sweet.

Dit is een boek waar ik meer hield van het idee van het verhaal, dan van de eigenlijke uitvoering.

Het was niet slecht, maar de wereld van de dertien bleef voor mijn smaak veel te vaag en oppervlakkig. De focus ligt echt op de verboden romance, de rest is bijkomstig, en zelfs daar is het niet echt uitgewerkt.
Voor een verhaal geïnspireerd door Hades & Persephone, verwachte ik ook nog meer duisternis, maar naast de paar kinky scènes is Hades echt gewoon een puppy met een fronsend gezicht.

Uiteindelijk is dit wel een oké boek, als je het leest voor het – erm – romantische aspect in plaats van de plot of de mythologische inspiratie.

Turton, Stuart – The Devil and the Dark Water ★★★★

Genre: Mysterie

A murder on the high seas. A detective duo. A demon who may or may not exist.

It’s 1634 and Samuel Pipps, the world’s greatest detective, is being transported to Amsterdam to be executed for a crime he may, or may not, have committed. Travelling with him is his loyal bodyguard, Arent Hayes, who is determined to prove his friend innocent.

But no sooner are they out to sea than devilry begins to blight the voyage. A twice-dead leper stalks the decks. Strange symbols appear on the sails. Livestock is slaughtered.

And then three passengers are marked for death, including Samuel.

Could a demon be responsible for their misfortunes?

With Pipps imprisoned, only Arent can solve a mystery that connects every passenger onboard. A mystery that stretches back into their past and now threatens to sink the ship, killing everybody on board.

Een vrij klassiek opgebouwd gesloten-kamer-mysterie, met een historisch, nautisch en paranormaal sausje.
Het mysterie is echt slim opgebouwd en de knipogen naar de Holmes/Watson-dynamiek maakten het voor mij helemaal af.
De ontknoping zag ik niet aankomen en ik ben er ook niet 100 procent tevreden mee, maar de griezelige reis ernaartoe maakt dit meer dan goed.

Ik ben echt fan van hoe Turton verhalen vertelt en dat die nooit helemaal in een vooropgesteld genre passen. Ik kijk absoluut uit naar meer van deze auteur!

Compleet ongerelateerd, maar de titel van dit boek doet me steeds denken aan “Devil and the Deep Dark Ocean” van Nightwish 😀

Haig, Matt – The Midnight Library ★★★★

Genre: Fantasy

Between life and death there is a library, and within that library, the shelves go on forever. Every book provides a chance to try another life you could have lived. To see how things would be if you had made other choices . . . Would you have done anything different, if you had the chance to undo your regrets? Would any of these other lives truly be better?

In The Midnight Library, Nora Seed finds herself faced with this decision. Faced with the possibility of changing her life for a new one, following a different career, undoing old breakups, realizing her dreams of becoming a glaciologist; she must search within herself as she travels through the Midnight Library to decide what is truly fulfilling in life, and what makes it worth living in the first place.

Dit boek was mijn 5-sterren voorspelling voor de Novice Path readathon, en hoewel het voor mij uiteindelijk toch geen zo’n hoge waardering kreeg, vond ik het toch een heel verhelderend, emotioneel, ontroerend en transformatief verhaal.

Haig kan op een heel aangrijpende manier levenswijsheden overbrengen, die iedereen ooit wel eens in hun leven gehoord moet hebben. Dit verhaal geeft perspectieven en helpt om bepaalde twijfels, ontgoochelingen en/of spijt een plaats te geven.

Minkman, Jen – Koning van het Sintelwoud ★★★

Genre: Fantasy

De tweelingzussen Vasilisa en Morana wonen diep in het bos vlak bij de rand van het mysterieuze Sintelwoud. Morana is voorbestemd om op haar zeventiende verjaardag te trouwen met de koning van het Sintelwoud. Vasilisa is bang voor dat moment, omdat ze dan haar zus voor altijd kwijt zal raken.

Op de dag van het festival van Zwartzon wordt Vasilisa echter door magie het Sintelwoud ingelokt en ontspint zich een heel ander verhaal dan waar ze altijd in geloofd heeft. Want soms is de weg van de legende die jou verteld is niet het pad dat je moet volgen…

Charmant boekje, met een leuk sprookje, dat mij wat doet denken aan de oude sprookjesboeken van Lekturma uit de jaren zeventig. Het verhaal was echter te summier om echt voeling met de personages te krijgen, zodat het maar een oppervlakkige lezing bleef. Wel heel vlot geschreven, fijne wendingen en een leuke boodschap.

2 Comments

 • Kat

  Lap, weer een paar boeken voor op mijn lijstje!

  The midnight library las ik al en heb ik ook 4 sterren gegeven.

  • Charlotte

   Ja, dat is een soort boek dat ik vroeger niet graag zou hebben gelezen, maar nu resoneert dat wel. Ouder worden, zeker? 😉