Gemaakt

Gemaakt in 2016

Als je charami op facebook volgt, kon je al lezen dat ik dit weekend problemen ondervond met de blog. Dit bericht moest eigenlijk zondag verschijnen, maar door de problemen gebeurde dit niet.
Gelukkig lijken de blogproblemen verholpen, lijkt alles weer de werken zoals het hoort, en kunnen jullie vandaag dan toch meelezen met deze voorlopig laatste terugblik naar 2016!

Qua haken en breien was 2016 eigenlijk wel een vrij succesvol jaar, vooral zo naar het einde toe. Ik klok af op vijftien haak- en breiwerkjes. Daarnaast begon ik in de tweede helft van 2016 ook met naailes, waar ik ondertussen al drie projecten afwerkte. En dan waren er nog drie andere knutselwerkjes waar ik veel plezier aan beleefde. Creatief productief was 2016 dus zeker en vast!

Voor mezelf

Laat ik beginnen met alles dat ik voor mezelf maakte. Of beter gezegd, alles dat ik maakte en besloot niet weg te geven 😉
En weg geven was eigenlijk de bedoeling van een van de eerste maaksels van 2016.

Deze vlaggetjes maakte ik van een resem vierkantjes die hier al jaren rondslingerden en nooit werden wat ik voor hen bedoelde. Ik wou de slinger dan cadeau doen voor het verjaardagsfeestje van één van mijn nichtjes, maar bij het maken van de foto’s vond ik de slinger zo vrolijk hangen aan mijn fotoplank in de living, dat ik die daar wou laten hangen. En dat doet hij vandaag ook nog steeds 😀

Elk jaar neem ik mij ook voor om eens iets van kledij voor mezelf te maken en afgelopen jaar lukte dat met deze T-shirt. Hij is niet perfect en moest ik hem opnieuw maken zou ik dingen anders doen, maar ik heb hem wel al regelmatig gedragen deze zomer. Dus ik noem dat een succes!

Dit dekentje maakte ik als een test, om mijn techniek voor een geboortedeken te perfectioneren. Het is een klein, vierkant dekentje, net goed om op de schoot te leggen aan de bureau. En daar wordt hij dan ook frequent gebruikt momenteel, aan de bureau op het werk, want de isolatie en verwarming daar laat serieus wat te wensen over 😒

Alles wat ik al in de naailes maakte hou ik ook voor mezelf.
Het eerste maaksel was een simpele draagtas, die nu elke week mijn papieren en patronen voor de naailes meedraagt.

Daarna volgde de schort, met cool jaren-zeventig-motief, dat mij keihard aan mijn overleden meme Maria doet denken. Nogmaals bedankt, Kristel, voor het stofje!
De schort gebruik ik echter niet veel, want ik wil hem niet vuil maken. Ja, ik weet het, het is een schort, maar voor mij eerder een sierschort. Eentje om te dragen als er gasten zijn en je je kleren toch wilt beschermen bij het bereiden van hapjes, niet om intensief mee achter het fornuis te staan 😉 Raar? Misschien 😛

Net voor de kerstvakantie werkte ik ook nog een derde werkje af in de naailes, de kamerjas.
Van zodra ik wist dat we een kamerjas gingen maken, wou ik eerder een zomerkamerjas maken i.p.v. een dikke in fleece. Ik heb namelijk nog een goeie en zie niet in waarom ik die zou vervangen. Ik maakte dus als enig een kimono en ik ben eigenlijk heel content met het eindresultaat.
Het was wel niet gemakkelijk, want de lerares was niet zo opgezet met mijn gekozen stof. Zij wou namelijk dat het patroon doorheen het werkstuk doorloopt en met de door mij gekozen stof werd dit nogal een opgave. Ik ben zelfs terug moeten gaan naar de winkel om meer stof, omdat ik mijn mouwen niet kon laten passen met de stof die ik had *zucht* Gevolg is dat dit toch wel een zeer dure kimono is geworden, om en bij de 70 euro aan stof alleen 0_0. Maar bon, ik ben wel trots op het resultaat!

Trouwens, mijn eerdere gevoel bij de naailes is helaas nog niet veel veranderd. In balans ben ik wel blij met al mijn naailesmaaksels, maar ik ben nog steeds niet overtuigd dat het me ligt. Ik vind het doorgaans niet echt ontspannend en ontbreek nog steeds heel veel inzicht.

Een laatste creatieve uitspatting voor mezelf kwam er door een workshop “Zilverklei filigraan” van de Banier.
Het was de eerste keer dat ik zo een workshop deed, en ook al vond ik het initieel vrij duur, ben ik toch heel aangenaam verrast met het resultaat. Twee mooie, echt zilveren paren oorringen bij. De Harry Potter-fans zullen de driehoekjes wel herkennen 😉

Voor de nichtjes

Jullie weten allemaal wel dat het meeste dat ik maak voor één van mijn nichtje is, en ook afgelopen jaar hebben ze weer veel van mijn maaksels mogen ontvangen.

Zoals alle kleine meisjes, zijn mijn nichtjes volledig gecharmeerd door de Disneyfilm Frozen. Vooral koningin Elsa is favoriet en dan vooral bij mijn metekindje, want zij is ook blond 😉 Daarom maakte ik voor haar deze zomerse Elsa-jurk.

In een vlaag van inspiratie besloot ik om bij de Elsa-jurk ook een bijpassende Frozen cape te maken in organza. En terwijl ik bezig was maakte ik er ook nog eentje elk voor de zussen. Zo moesten ze niet jaloers zijn op elkaar 😉

Dit roze jurkje maakte ik ook voor een nichtje. Het begon eigenlijk als een project om voeling te krijgen met het patroon Bulle, zodat ik het zou kunnen aanpassen naar mijn goesting. Uiteindelijk ben ik eigenlijk grote fan van het patroon zoals het is en mijn nichtje staat er keimooi mee!

Het hommeltuniekje voor mijn metekindje werd mijn volgende jurkje, gebaseerd op hetzelfde patroon als het roze jurkje. Ik ben wel trots op deze modificatie van het originele patroon.

Naast het hommeltuniekje, werd deze dromenvanger nog een cadeautje voor de verjaardag van mijn metekindje.
De ring maakte ik trouwens uit strijkparels, nog een experimentje, en wel een goeike, want de ring ziet er delicaat uit, maar is toch vrij stevig.

En hupla, jurkje n°4! Het begon als een poging om mijn wolvoorraad iets te verminderen, maar draaide uit op een disproportioneel grote wolaankoop, haha 😉

   

Voor de geboorte van een nichtje maakte ik ook nog een eigen persoonlijke dekentje. Ik wordt nog steeds blij van die vrolijke snoepkleurjes!
Misschien moet ik ook nog eens uitleggen hoe ik dit maakte? Zouden jullie dat willen lezen?

   

Als laatste maaksels van 2016, en laatste maaksels voor de nichtjes, schudde ik nog snel even twee poppen uit mijn mouw. Een ballerina en een scoutsmeisje.

Voor anderen

Naast maaksels voor mezelf en maaksels voor de nichtjes, maakte ik nog een aantal dingen voor mensen rondom mij. Soms zomaar, soms voor een verjaardag en soms voor een geboorte!

   

De meter en de mama mochten allebei een paar vingerloze handschoentjes van mijn ontvangen.

Voor de verjaardag van collega Stéphanie maakte ik deze Totoro. Ik wou dit patroon al keilang eens maken, maar ik heb blijkbaar echt een doel nodig om het ook te doen.

Om een hoogzwangere collega, die het lange wachten op de baby een beetje moe werd, een beetje afleiding te bezorgen, trok ik naar haar thuis voor een knutselnamiddag. Samen maakten we leuke papieren ballerina’s, die samen een leuke mobile voor de kinderkamer vormden.

En we komen aan het einde van deze terugblik van de maaksels van 2016, met deze eerste versie van mijn ballerina pop, gemaakt voor dezelfde collega als hierboven, ter gelegenheid van de geboorte van haar dochtertje Paulien.

Wensen voor 2017

Oef, ik heb het gevoel dat dit bericht al veel en veel te lang is, maar ik wil toch snel nog even hebben over mijn maakwensen voor 2017.

Ten eerste wil ik dit jaar eens wat egoïstischer zijn en wat meer kledingstukken proberen maken voor mezelf. Een paar truien en nog een topje of zo.
Voor het moment zijn het vooral pullovers die mijn oog vangen. Het één na het ander patroon komt in mijn favorieten op Ravelry.
Naast een pullover, wil ik ook wel eens een gilet maken, vooral met het oog op het dragen op de talloze jurkjes die ik in mijn kast heb hangen, waar ik geen bijpassende trui bij heb.
Of dit mij gaat lukken of als ik weer ga zwichten voor het eerste schattige patroon voor een meisjesjurk dat mijn pad kruist zal de tijd uitwijzen ;), maar als ik afga op mijn favorieten op Ravelry, heb ik nu toch meer keuze voor truien voor mij, dan jurkjes voor de nichtjes 😉

Daarnaast zou ik ook dit jaar graag minstens één nieuwe techniek leren, namelijk kleurbreien, intarsia, jaquard of fair-isle. Ik ben er nog niet uit welke term de juiste is, of dit allemaal synoniemen van elkaar zijn of telkens andere technieken.
Ik ben altijd al gefacineerd geweest door kleurwerk in breien en dit was eigenlijk één van mijn motivators om te leren breien. Dus dit jaar hoop ik om eens een start te maken met het leren van die techniek. Als er suggesties zijn qua starterspatronen hiervoor zijn ze ten zeerste welkom!

Idealiter zou ik wens 1 en wens 2 willen combineren, een fairisle trui, maar ik denk dat dat misschien wat te hoog gegrepen is voor één jaar. We zien wel 🙂

En jullie? Hoe was jullie creatief 2016? En hebben jullie specifieke maakplannen voor 2017?

Groetjes,
Charlotte

14 Comments

 • ingridw57

  Ontzettend leuk om te lezen!
  Dankjewel voor het delen en succes met je voorgenomen projecten hoor!

 • Le petit requin

  Amai, mooi lijstje dit! En euh, groot gelijk dat je die slinger in je eigen huis liet hangen: hij hangt daar mooi én als ik het hier zo lees, worden die nichtjes vaker dan jijzelf met maaksels verwend, dus voor een keertje mag je daar wel eens van afwijken 😉
  Veel creatief plezier in 2017!

  • Charlotte

   Haha, ewel, dat was mijn excuux aan mezelf ook. En die slinger doet me nog dagelijks glimlachen, dus vind ik het zeker verantwoord! 😉
   En dankjewel!

 • Margaret

  Wat heb jij veel mooie dingen gemaakt. Ik vind jouw ballerina de topper van jouw jaar. Zo mooi.
  Ik ben benieuwd wat je in 2017 allemaal gaat maken. laat het maar een mooi creatief jaar worden.

  Je schreef dat je problemen hebt met jouw blog. Mogelijk zijn die nog niet helemaal voorbij, want ik kreeg een blad met een opsooming die meer leek op het behherdersblad van wordpress.
  Met doorklikken kon ik jouw berich lezen al is de layout anders dan normaal op jouw blog. Misschien goed om toch nog even verder te kijken of alles klopt.

  Groetjes, Margaret

  • Charlotte

   Dankjewel Margaret! Ik ben zelf ook wel behoorlijk trots op de ballerina 😀

   Oei, dat klinkt niet goed 🙁 Ik heb al op verschillende computers en schermen gecheckt, maar bij mij ziet het er allemaal goed uit. Heb je dit nu nog en, zo ja, zou je mij een printscreen kunnen mailen (charlotte[at]charami[dot]com)?

 • Nanita

  Mooi mooi! Ik zou het t-shirt ook direct willen! Ik heb niet zoveel gemaakt vorig jaar, dus ik wil dit jaar nieuwe dingen leren. Ben bezig aan sokken, en ze lukken nog ook! 😀 Verder wil ik heel graag een echte pull breien (met ‘echt’ bedoel ik niet de flat-knitted pullovers die ik als excuus gebruikte om niet met DPNs te moeten werken 😉 ) Ik ga effe neuzen in je favorieten op Ravelry, mijn eigen lijst nog wat langer maken! X

  • Charlotte

   Hoe is het met je nek en rug, want ik dacht dat dit je wat belette om creatief te zijn? Hopelijk is het al beter!
   Ik hou ook niet van breien met dpns, daarom gebruik ik altijd de magic loop methode. Echt eenvoudig en veel minder onhandig in vergelijking met breien met 4-5 naalden! Moet je eens opzoeken (of ik wil het je ooit wel eens tonen 🙂 )

   • Nanita

    Écht? Ik heb es een paar YouTube-videootjes willen volgen om de magic loop methode aan te leren, en het lukte langs geen kanten! 😀 Misschien moet ik de moed nog es bij mekaar rapen, wat geduld opbrengen, en het toch nog een kans geven! Nek en rug blijven problematisch, het breien gaat aan een héél kalm tempo. Maar beter zo dan niks! 😉

    • Charlotte

     Het heeft ook wat hersenkronkels gevraagd eer ik er was, hoor, maar nu vind ik het echt gemakkelijk en logisch.
     Goed om te lezen dat het al beter gaat. En inderdaad, beter traag en kalm, dan helemaal niet!

 • sigridkatkatkatoen

  Waaw, da’s mooi, zo’n overzicht!! Ik vind de slinger ook heel leuk en dat T-shirt voor jezelf is ook geslaagd!
  De jurkjes voor je nichtjes, en niet te vergeten die dromenvanger! De ballerina’s zijn zo origineel en, en, en…
  Echt schitterende creaties allemaal!
  Ps: Ik zou zelf ook zo zijn, ivm die schort, dat je die liever schoon houdt 🙂
  Fijne dag nog,
  Sigrid

  • Charlotte

   Dankjewel hoor! Het is wel leuk om zo eens terug te blikken,want ik heb vaak het gevoel dat ik nooit iets afwerk. Zo zie ik dat ik toch wel goed bezig ben 😉

 • zwartraafje

  Ik ben echt fan van jouw creaties. De ballerina die je voor Paulien maakte, het truitje dat je voor jezelf haakte, de Deathly Hallows oorbellen, … Stuk voor stuk vind ik ze prachtig. Dat van die keukenschort is trouwens zo gek niet hoor. Zo kreeg ik ooit zelfgemaakte keukenlappen en een mooie keukenschort van de moemoe van mijn echtgenoot en die doe ik zelf ook maar zelden aan om dezelfde reden. Met notitieschriftjes heb ik het ook wel eens … dat ik ze eigenlijk te mooi vind en er dan vervolgens lange tijd niet in durf schrijven. Ik ben alvast benieuwe naar je toekomstige projecten. Cardigans/gilets komen echt ontzettend van pas wanneer je graag jurkjes draagt. Sinds twee jaar (denk ik) draag ik nog uitsluitend rokjes en jurkjes en ik ben heel blij dat ik een aantal vestjes in verschillende kleuren in de kast heb hangen zodat ik vrijwel steeds een deftige combinatie kan samenstellen.

  • Charlotte

   Dankjewel! En blij te lezen dat het niet alleen ik is. Dat van die notitieschriftjes zie ik mezelf ook doen, lol.
   Ewel, ik heb keiveel kleedjes en koop er elk jaar minstens 3 bij, maar vaak draag ik die dan maar 1 keer per jaar of per 2 jaar. Echt zonde, dus elk jaar neem ik mezelf opnieuw voor om meer jurkjes te dragen. Het zelf kunnen maken van bijpassende gilets zal hierbij zeker helpen. Vandaar 🙂