Gemaakt

Hommeltuniekje tadaaaa!

Wie mij volgt op instagram heeft al kunnen zien dat mijn tuniekje serieus groeide deze laatste weken. Toen ik jullie er laatst over vertelde had ik net de steken voor de mouwen afgezet. Op instagram volgde dan nog een foto terwijl ik al serieus wat gevorderd was met de rok.

Hier zijn alle foto’s die ik nam tijdens het maken van het tuniekje.

En nu is hij volledig af!

JHT 07     JHT 06

Ik ben echt blij met het resultaat! Ik kan nauwelijks geloven dat dit hetzelfde patroon is als het roze jurkje.
Om dit gele, gestreepte tuniekje te kunnen maken, heb ik dat patroon volledig moeten herberekenen, omdat de wol die ik gebruikte te fijn was zodat ik met een kleinere breinaald moest werken. Om dan toch de gepaste maat te verkrijgen, heb ik de regel van drie heel vaak moeten toepassen.
Ook heb ik heel wat andere aanpassingen moeten maken om het tuniekje te krijgen zoals ik voor ogen had. Zo heb ik de breedte van de hals aangepast, zodat die wat lager komt. Uiteraard heb ik de steek voor het borststuk anders moeten breien en de streepjes moeten inrekenen. De zakken heb ik hier weggelaten en ook de knoop aan de band onderaan liet ik achterwege. De plooitjes op de borst behield ik, maar die op de rug heb ik weggelaten. En dan de mouwen, die maakte ik korter dan aangegeven in het originele patroon. Ten slotte heb ik ook gespeeld met de kleuren, door te zorgen dat alles mooi afgekant was in geel, ook de hals en de mouwen.

Het resultaat, zoals ik al zei, vind ik echt schitterend. Ik ben heel blij dat dit experiment, want dat was het eigenlijk wel een beetje gezien ik geen idee had of de regel van drie wel gepast was bij een herschaling van een breipatroon, zo goed geslaagd is. Dit maakt me alvast zelfzekerder om dit nog meer te proberen, want ik zie heel vaak een patroon dat ik wel mooi vind behalve een bepaald detail. Nu ik weet dat ik dit gemakkelijk kan aanpassen, mist wat voorbereidend rekenwerk, zijn de mogelijkheden echt eindeloos.
Mijn enige zorg bij dit tuniekje is dat het waarschijnlijk wat te groot is uitgevallen, maar ik heb dan ook een grotere maat gekozen. Of het nog veel te groot is kom ik binnenkort alvast te weten op het verjaardagsfeestje van mijn metekindje J, waarbij dit tuniekje één van haar cadeautjes is. En om de outfit helemaal af te maken, kocht ik nog 2 leggings, eentje in exact hetzelfde geel en eentje in een mooi contrasterend blauw-grijs.

JHT 08     JHT 09

Nu hopen dat metekindje J het ook mooi vindt!


De details
Patroon: Bulle door Karen Borrel, met aanpassingen
Maat: 7/8 jaar
Wol: Garnstudio Drops Cotton Merino in:

 • Naturel (2 bollen)
 • Zwart (1 bol)
 • Vanille (5 bollen)
Breinaald: 4mm
Wijzigingen aan het patroon:
 • Herschaling voor breien met naald 4mm (origineel is met 5mm)
 • Hals breder en lager gemaakt
 • Borst in wit/zwarte streepjes in gewone tricotsteek ipv ribbelsteek
 • Geen plooitjes op de rug
 • Geen zakken
 • Korte mouwtjes in zelfde streeppatroon als borst
 • Afkantingen in geel in ribbelpatroon
 • Gesloten onderband
Tijd: Een maand vanaf de opzet, maar daarvoor al wat tijd ingestoken om alles uit te schijven en herberekenen.

10 Comments