Gemaakt

Uit de vergetelheid #2

Als je mij al een tijdje volgt dan weet je waarschijnlijk wel dat ik de gemiddelde aandachtsspanne van een mug heb. Eén dag plaats ik overenthousiast een bericht over een bepaald project om het dan de andere dag gewoon weer vergeten te zijn. Zo verzamelde ik over de jaren heen niet alleen heel veel wolletjes, maar ook aardig wat half afgewerkte projecten.
Nu dacht ik dat het misschien eens geen slecht gedacht zou zijn om al die vergeten werkjes eens op te duikelen. Ik heb in elk hoekje, elke zak, elke mand en kast gekeken en eindigde met 13 verwaarloosde projecten. Al bij al valt het eigenlijk nog mee, vind ik. Mijn grootste probleem, als je het al dat kunt noemen, is nog steeds gewoon niet beginnen aan geplande ideeën.

13WIPs

Over de komende weken maanden ben ik van plan om elk van die verloren werkjes hier eens in het spotlicht te plaatsen. Zo hoop ik om er hernieuwd enthousiasme voor te kunnen vinden. Of in het slechtste geval een andere bestemming.
Jullie meningen en ideeën zullen mij hier zeker bij helpen, dus niet verlegen zijn 😉 !

Vandaag heb ik het over:

Zomertop in blauw en wit

Bijna een jaar geleden, mei vorig jaar, deed ik een grote wolaankoop, allemaal met verschillende patroontjes in gedachten. Eén van die patroontjes was een leuke zomertop van Purl Soho, waarvoor ik Drops Safran kocht, in blauw en wit..

Lattice top    mieteconfiete 005

Daarna werd ik even afgeleid door andere plannen en wensen, waaronder het eerste Moana jurkje, maar dan begon ik braafjes aan mijn proeflapje. We spreken nu al over eind juli 2015.
Toen mijn proeflapje goed werd bevonden, begon ik aan het echte werk. Ik zette op voor maatje medium en begon naarstig te breien.

Lattice top 01

Uiteindelijk is het geen zo’n moeilijk patroon, want het merendeel is gewoon naalden recht en averecht breien, en daardoor vlotte het werkje initieel wel vrij snel. Initieel zeg ik, want ja, dan liet ik mij weer afleiden en dan liep de zomer op zijn einde, werd het frisser en was het breien van een zomertop niet meer zo prioritair. Het werkje verdween dus in de bak en werd een klein beetje vergeten.

Ik spoel even een paar maanden door, toen ik door heel het huis op jacht ging naar onafgewerkte projecten en ook deze top terug vond. Direct begon het weer te kriebelen om het werkje terug op te nemen en toen ik de verloren vierkantjes een nieuwe bestemming had gegeven, mocht ik van mezelf toegeven aan die kriebels.

Het topje was de bak in verdwenen net op een punt waar ik een beetje weigerachtig over stond, namelijk het afzetten van de nek en het terug opzetten van de hals. Leek me moeilijk om te doen, maar nadat ik naar een paar YouTube video’s keek, vloog ik er in en bleek het helemaal zo moeilijk niet te zijn 🙂

Lattice top 02

En vanaf dan was het gewoon een kwestie van breien, breien, breien. En dan naaien, naaien, naaien. En plots had ik een top!

Lattice top 03

Over het algemeen ben ik héél, héél tevreden met het resultaat. De maat is goed en het model staat me ook wel.
Ik heb het patroon quasi tot op de letter gevolg, alleen heb ik de proporties tussen het solide, blauwe deel en het open, witte deel iets aangepast, zodat het witte deel pas boven de boezem begint en ik er dan eigenlijk geen topje meer moet onder dragen om het zedig te houden 😉

Lattice top 04    Lattice top 05

Maar helaas, ik zou ik niet zijn als er niet een paar dingetjes waren waar ik iets minder blij ben.
Het eerste is de zoom. Die is verschillende aan de voor- en achterkant, want de zoom aan de achterkant was de opzet van mijn breiwerk, terwijl de zoom aan de voorkant mijn afzet is. In het begin stoorde me dat, maar eigenlijk valt het niet zo echt op. Bovendien geeft het me een manier om te zien wat de voor- en wat de achterkant is. Dus ik kan er mee leven.

Het tweede, en dit vind ik het meest jammer, zijn de mouwen.
Het topje wordt helemaal in rijen gebreid, van de zoom aan de achterkant, over de schouders naar de zoom aan de voorkant. Daarna werd het breiwerk in twee geplooid en werden de zij-naden dicht genaaid, behalve waar de armen er door moeten. Op die plaats is het dus wel belangrijk om per rij een mooie gelijkmatige eerste en laatste steek te kunnen breien. En bij deze top merk ik nu dat dit nog steeds een probleem voor mij is. Hierdoor, en dit kan je zien als je naar bovenstaande foto’s kijkt, is de rechtermouw veel strakker dan de linkermouw, want de ene kant is het begin van een rechte rij, terwijl de andere het begin is van een averechte rij. Ik denk niet dat dit een heel groot probleem is voor het uitzicht, maar ik voel het wel, want de rechtermouw zit strak rond mijn arm, terwijl de linkermouw slobbert. Jammer, maar ik denk wel dat ik de top zal dragen.

En ik denk ook dat ik het patroontje graag nog eens zou willen maken, maar in andere kleurtjes. Toch zou ik eerst een oplossing willen vinden voor het mouwprobleem. Tips zijn welkom! 🙂


De details
Patroon: Cap sleeve lattce top door Purl Soho
Maat: Medium
Wol: Garnstudio DROPS Safran:

 • Wit (229m)
 • Marine blauw (576m)
Breinaald: 3,75mm & 4mm
Wijzigingen aan het patroon:
 • Wit gedeelte is een inch korter, terwijl het tricot-gedeelte een inch langer is.
 • Elke eerste steek van de rij werd overgeslagen in patroon
Tellen:
 • Opzet: 109 steken (MEDIUM)
 • Back ribbing: 15 rijen + Eyelet
 • Back body: 100 rijen
 • Back lattice: 44 rijen
 • Back neck: 1 rij
 • Front neck: 1 rij
 • Front lattice: 42 rijen
 • Front body: 101 rijen + Eyelet
 • Front ribbing: 16 rijen

5 Comments

 • Gerda Mulder

  Je bent niet de eerste en de laatste met zo veel handwerk patronen er komt elke keer weer wat tussen om wat anders te doen heel veel succes met alles ik ga ook maar weer is kijken wat ik nog alle maal moet af af maken gr.

 • Margaret

  Mooi zomertruitje. Nu de zomer er weer aan komt fijn om dit truitje af te hebben. Misschien waren de mouwen niet iets ruimer geweest als de overgang van het lager begon. Of als een deel van heet blauw al bij de mouw=opening hoort.
  Helaas ben ik geen echte breister. Er zijn vast anderen die je betere tips kunnen geven.

  Veel plezier met dragen en succes met het afmaken van je volgende project, Margaret

 • vercaemer monique

  Als ik zo’n topje brei, neem ik de steken rond de armuitsnijding op en brei een 6tal ribbel rijen.
  Neem wel hetzelfde aantal steken op.
  Op die manier is de armuitsnijding even groot aan beide zijden.

 • Le petit requin

  Tips kan ik je niet geven, integendeel: ik sta hier vooral vol bewondering te kijken dat je zoiets kan maken! Alleszins zeker een projectje dat het afwerken waard was!

 • zwartraafje

  Ik ben het volledig eens met Haaike. Mijn brei-en haak projecten blijven meestal beperkt tot sjaals en granny squares. Eigenlijk vind ik jouw kleurencombinatie nog leuker door het contrast.