Gelezen

Leeslog 2022: terugblik

Ondertussen zagen jullie al stiekem een paar jaarspreads van mijn leeslog van 2022 passeren die volledig waren geüpdatet tot het einde van het jaar. Tot nu toe had ik van veel van die spreads niets meer getoond sinds ze waren opgezet aan het begin van 2022. Toen waren ze nog vol potentieel, nu hebben ze hun dienst bewezen en wil ik die eens in detail met jullie doorbladeren!

Mijn boekje van 2022 heeft zeker goed dienst bewezen. Zo goed als helemaal vol geschreven en gevuld, want ik heb letterlijk nog 3 bladzijden over op het einde!

De eerste 2 spreads zijn onveranderd gebleven, wat ook hun doel was. De eerste was een titelblad en het tweede een referentie naar mijn recensiesysteem BALSPEL, volledig geïnspireerd op CAWPILE van BookRoast. Dit systeem lichte ik eerder hier al toe.

De volgende paar spreads is waar ik de hoofdlijst met alle gelezen boeken in bijhoudt. Net als vorig jaar heb ik nog een ganse bladzijde over.

Vervolgens mijn spread, met dutch door, met alle te publiceren boeken waar ik naar uit keek. Hier hield ik ook bij welke van deze geanticipeerde boeken ik ook effectief las in 2022, door het bolletje ernaast in goud in te kleuren.
In totaal noteerde ik 43 boeken, waarvan ik er 23 effectief las. Iets meer dan de helft dus.

Ik merk wel dat dit iets is waar ik vooral aan het begin van het jaar mee bezig ben en bij houdt. Naarmate het jaar vordert ben ik minder op de hoogte van nieuwe publicaties en naar welke ik uitkijk, behalve als het gaat voor een vervolg op een serie.

Mijn spread met de fysiek gekochte boeken.
Elk jaar hou ik koppig vast aan het opzetten van één enkele dubbele pagina, maar elk jaar moet ik er ook een mouw aan passen om alle aankopen effectief te kunnen noteren. Zo ook weer voor 2022, lol.

Ik kocht in totaal 90 nieuwe boeken, inclusief dus ook alle boeken uit de verschillende boekendozen waar ik op ben geabonneerd. Van al deze aankopen las ik er slechts 37 effectief uit in 2022, of waren het in sommige gevallen boeken die ik eerst via audioboek of e-boek had gelezen, waar ik absoluut een echt exemplaar van wou.

Deze volgende twee spreads heb ik al in uitgebreid detail besproken en geanalyseerd in mijn bericht over de series van 2022.

Deze spread is gewijd aan de bookboxes die ik kocht in 2022 en deze die ik voorgaande jaren kocht maar nog niet las.
Zoals je kunt zien heb ik er doorheen het jaar ook serieus in moeten Frankensteinen. In het begin van 2022 had ik enkel links een lijst van alle boeken gekregen in een doos dat ik nog niet las en rechts een open ruimte om mijn toekomstige Fairyloot YA-box boeken in te noteren. Maar zoals jullie wel weten kwam Fairyloot in 2022 ook op de proppen met een Adult-abonnement en schreef ik me later ook nog eens in voor Illumicrate. Hiervoor moest ik dus een extra dutch-door achtig blaadje voorzien.

Wat het lezen van de achterstallige boeken betreft, maakte ik iets van vooruitgang, maar niks om naar huis te schrijven. Van de 36 opgelijste boeken, las ik er in 2022 5.
Van de 24 nieuwe boeken die nog in 2022 mijn boekenkasten werden ingeschoven, las ik er 7 uit.

Ook deze drie volgende spreads konden jullie eerder al zien in mijn bericht over de readathons van 2022.

Als je mijn bericht over de leescijfertjes van 2022 hebt gelezen, dan zal je ook de volgende twee spreads herkennen, dus ik ga ook hier niet te veel over in detail treden.

Als eerste mijn leesdoelen van 2022, waarvan ik er 3 van de 4 als behaald ga beschouwen.

Vervolgens mijn gebruikelijke leestrackers.
Dit hou ik eigenlijk veel overzichtelijker, gemakkelijker en uitgebreider bij in mijn bijhorende Excel file, maar toch is dit een spread waar ik geen afscheid van kan nemen. Ik vind het leuk om zo’n overzicht in mijn leeslog te hebben en te behouden. Geeft toch ook in één oogopslag iets mee over mijn leesjaar.

Een spread dat ik vorige jaren steeds op het einde van het jaar maakte, bereide ik voor 2022 al aan het begin van het jaar voor en vulde ik maandelijks aan. Heel leuk om naar te kijken!

Deze spread was een experiment. Eentje met een mooi resultaat, maar dat ik niet ga hernemen in mijn leeslog van 2023 en dit vooral omdat ik al de neiging heb veel quotes op te nemen in mijn individuele recensies van het boek en ik ze ook liever daar laat staan. Ik haalde uit deze pagina wel de quote die ik voor mijn titelpagina van 2023 gebruikte, dus toch wel ergens zijn nut.

Elke maand konden jullie ook in mijn leeslog updates zien dat ik een favoriet boek van de maand koos. De cover van dat boek werd ook steeds op deze linkerpagina toegevoegd, waarna ik deze boeken tegenover elkaar kon zetten zodat ik voor het einde van het jaar een favoriet kon kiezen. En dit is het resultaat, totaal niet verrassend en al 😉

Dit is absoluut geen perfecte methode, gezien ik maanden had waar ik geen favoriet kon kiezen omdat ik geen enkel gelezen boek echt zo speciaal vond en andere maanden waar ik dan meer dan één favoriet had en dus al één boek uit de running moest laten gaan.

En daarom is deze laatste spread er nog gekomen, waarvoor ik aan het begin van 2022 speciaal ruimte voor had gelaten.
Elk jaar doe ik dit een beetje anders, sterk afhankelijk van de boeken die ik las. Zo koos ik voor 2021 favorieten uit per genre, voor 2020 gewoon 20 favoriete boeken onafhankelijk van hun genre en voor 2019 opnieuw een favoriet per gelezen genre.
Voor 2022 viel de keuze dus op 22 favoriete boeken/series. Opvallend hierbij is dat van de 12 maandfavorieten slechts 8 hier terugkeren bij de 22 van 2022!

Normaal schrijf ik ook elk jaar een apart bericht over mijn favoriete boeken van het jaar, maar ik weet niet of deze er voor 2022 nog zal komen. We zijn ondertussen al in de 3de maand van 2023 en het voelt een beetje achterhaald. Dus ja, als het bericht niet komt, dan kunnen ik jullie in ieder geval hier al naar refereren 😉

Ten slotte, om dit bericht af te sluiten, geef ik jullie nog een overzicht van alle titelbladen van de maanden van 2022. Altijd leuk om te zien!
Ik ben toch wel trots op deze leeslog. Heel mooi geworden, ook al zeg ik het zelf!

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

  • Irene

    Amai, zo inspirerend! Leuk om zo’n kijkje in je boekje te nemen. Satisfying ook dat het zo goed gevuld is. Ik heb direct ook weer wat ideetjes voor extra trackers 😀

  • fieke

    Wauw, maar zo tof! Je mag terecht trots zijn! Ik vind het echt zo leuk om in journals (of andere geknutselde boekjes) van iemand mee te snuisteren, altijd leuk om extra inspiratie op te doen.
    Zelf hou ik mijn leesstats niet zo uitgebreid bij, maar sowieso is alles rond lezen supertof.
    Veel plezier met je leeslog van dit jaar! Hopelijk mogen we daarin ook mee kijken :-).