Gelezen

Gelezen in 2019

Na al mijn uitleg over hoe ik mijn gelezen boeken bijhoud en ga bijhouden, zijn jullie misschien ook nieuwsgierig naar wat ik vorig jaar allemaal heb gelezen?
Indien niet, stop dan hier 😉 . Indien wel, dit was mijn 2019 jaar in boeken.

De cijfertjes

Het lijkt alsof ik dit elk jaar zeg, maar qua volume gelezen boeken was 2019 een fenomenaal jaar. Ik logde maar liefst 93 gelezen boeken!

Op Goodreads stelde ik mijn leesdoel begin 2019 in op 35 boeken.
Het jaar daarvoor had ik hem op 30 boeken gezet, maar las er uiteindelijk 55, mede doordat ik audioboeken ontdekte. Daarom besloot ik in 2019 mijn standaard doel van 30 boeken op te trekken met 5 boeken. Ja, ik ben nogal voorzichtig 😉
Maar zoals al gezegd was 2019 echt wel een uitzonderlijk productief leesjaar. Ik klokte namelijk af op 93 boeken!

Deze 93 boeken gaven een subtotaal van 32 140 bladzijden, waarbij het kortste boek slechts 32 bladzijden telde. Mijn langste boek telde 870 bladzijden en gemiddeld las ik boeken van zo’n 345 bladzijden, wat mij een redelijk standaardlengte lijkt. Dus ook al tel ik ook novelle’s en graphic novels mee in mijn aantal gelezen boeken, gemiddeld mogen mijn 93 boeken echt wel allemaal meetellen als volwaardige boeken op basis van het aantal gelezen bladzijden.

Naast de statistieken die Goodreads automatisch bijhoudt, hield ik zelf ook een aantal zaken bij in mijn leeslog, zodat ik nu ook een paar andere conclusies kan trekken. Wie mij op Instagram volgt zal de volgende foto’s misschien al hebben gezien.

Ook al maakte ik in mijn leeslog geen onderscheid tussen de maanden, ik schreef wel steeds op in welke maand het boek werd uitgelezen. Hierdoor kon ik deze mooie, kleurijke grafiek maken die een beetje de lees-ups en -downs doorheen het jaar illustreren. Al bij al mag dit voor 2019 met een korrel zout worden genomen, want het minimum lag op 4 boeken in november, wat nog steeds grosso modo een boek per week is.
Ik schrijf de reden voor mijn grote hoeveelheid geconsumeerde boeken voor een groot deel toe aan het feit dat audioboeken een gewoonte zijn geworden. Vooral bij vervelende klusjes zoals kuisen of strijken zet ik tegenwoordig steevast een audioboek op, waardoor ik het aangename aan het vervelende koppel en alles veel minder als een karwei aanvoelt.

Daarnaast overliep ik ook eens alle gelezen boeken en deelde ze elk in in één specifiek genre. Hierdoor liet ik me enerzijds leiden door mijn eigen gevoel en anderzijds door Goodreads. Die laatste was dan vooral voor het bepalen van het verschil tussen Thriller en Mysterie, wat voor mij niet altijd 100% duidelijk is 😉
Voor ik deze oefening deed had ik in mijn hoofd dat ik vooral fantasy en thriller/mysteries las, maar ik wist ook dat ik in 2019 enthousiast in een voor mij vrij nieuw genre was gedoken, namelijk de historische romantische verhalen. En deze drie aangehaalde genres zijn ook de uitschieters, met die romantiek zelfs in de koppositie.

En tot slotte, gezien mijn ontdekking van audioboeken er voor zorgde dat mijn aantal gelezen boeken zo drastsisch steeg, bekeek ik ook eens hoe de verdeling gelezen/geluisterd lag. Zo’n 33% van de 93 gelezen boeken bleken uiteindelijk audioboek te zijn. Dit betekent dat ik toch nog 62 boeken daadwerkelijk las, wat als je audioboeken niet als echt lezen zou beschouwen (wat ik dus niet doe) ook al een aardige hoeveelheid is.

De nieuwigheden

Vorig jaar raakte ik echt verslaafd aan BookTube. Dit is een gemeenschap op YouTube van mensen die alleen maar video’s maken over boeken: de boeken die ze lazen, die ze zullen lezen, waar ze naar uitkijken, etc.
Hierdoor ontdekte ik niet alleen veel boeken, maar ontdekte ik ook het gegeven van de leesuitdagingen.

Wat de ontdekte boeken betreft, ik schuif de schuld voor mijn ontwikkelde nieuwe liefde voor het romantische boek volledig in de schoenen van BookTuber Riley Marie. Wanneer zij een boek leuk vond, kan ze er zo enthousiast over vertellen, dat ik er erg nieuwsgierig naar wordt. Natuurlijk, niet alles wat ze leest spreekt me aan, maar mijn aandacht werd in het bijzonder getrokken door haar lyrische recensies van de boeken van Tessa Dare. Tessa Dare schrijft vooral de luchtere historische romantische verhalen, waar je niet al te nauw moet letten op historische accuraatheid, maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt in humor en zeemzoeterigheid.
Dus door Riley Marie begon ik voorzichtig in een boek van Tessa Dare (The Duchess Deal) en las vervolgens bijna gans mevrouw Dare’s bibliografie uit. Ja, ik heb precies de smaak te pakken. Perfect tussendoor leesvoor voor als ik eens iets wat luchtiger wil, waar ik niet te veel bij moet nadenken of opletten.
Enige nadeel? De covers van die boeken zijn zo ongemakkelijk…

   

De tweede ontdekking dankzij BookTube waren de leesuitdagingen. In het bijzonder sprak de Magical Readathon van Book Roast enorm aan, want dit is een heuse Harry Potter leesuitdaging! In essentie is de uitdaging gebaseerd op de examens die de studenten in Hogwarts moeten afleggen.
Eerst moest ik in april mijn O.W.L.s (Ordinary Wizarding Levels) afleggen. Dit deed ik door voor mijn gekozen vakken een boek te lezen die paste bij de leesinstructie. Bijvoorbeeld was de instructie voor het vak Herbology (Kruidenkunde) “lees een boek met een plant op de cover” en ik las hiervoor Circe van Madeline Miller.
Wanneer ik mijn O.W.L.s had behaald, mocht ik in augustus mijn N.E.W.T.s (Nastily Exhausting Wizarding Tests) afgeleggen voor mijn gekozen carrière. Ik koos ervoor om toverstokjesmaker te worden en moest hiervoor zes boeken lezen volgens bepaalde instructies.
Niet alleen het idee van deze leesuitdaging is geniaal, maar de bedenkster maakt alles nog eens zoveel magischer door alle prachtig uitgewerkte documenten die ze beschikbaar stelt. En op het einde van onze examens kregen we zelfs ons diploma uitgereikt!

Wat een fantastische ervaring was dat zeg, deze leesuitdaging. Ik kijk al reikhalzend uit naar deze van dit jaar!

Deze leesuitdaging heeft trouwens ook een enorme impact gehad op mijn leeshoeveelheid. Zo las ik in de maanden dat ik deelnam, april en augustus, respectievelijk 13 en 12 boeken in een maand tijd!

Niet uitgelezen

Het opzij leggen van boeken voor ik ze volledig heb uitgelezen blijf ik moeilijk vinden. In mijn hoofd leeft het principe van doorzetten en als ik iets begin dan moet ik het afmaken. Maar voor boeken wil ik toch leren om boeken die me echt een leesdip bezorgen voortijdig opzij te leggen en deze markeren als verloren.

Dit jaar waren er twee boeken waar ik in was begonnen, maar waar ik enorm veel moeite had met uitlezen. Uiteindelijk legde ik er maar één van de twee daadwerkelijk aan de kant:

The Gilded Wolves van Roshani Chokshi
Dit boek kocht ik via de januari 2019 Owlcrate en in theorie leek dit een geweldig boek te zijn, maar bij het lezen was ik echt aan het worstelen. Ik kreeg totaal geen vat op het verhaal of de personages, was continue verward en begreep totaal niet wat er aan de hand was.
Bij fantasy boeken kan dit in het begin wel eens voorvallen, omdat een volledige nieuwe wereld uit de doeken moet worden gedaan, zonder dat je daarbij het gevoel hebt een wikipedia pagina te zitten lezen. Maar in het geval van dit boek bleef alles enorm schimmig. Na ongeveer een derde te hebben gelezen en nog steeds totaal niet te weten over wie of wat ik aan het lezen was, besloot ik het boek op te geven.

De Sterretjes

Over het algemeen waren er weinig van de uitgelezen boeken echt uitschieters en dit valt vooral op in de sterretjes die ik aan boeken gaf.

Moest ik nu opnieuw sterretjes gaan geven aan boeken, dan zou ik waarschijnlijk een paar boeken met een sterretje laten stijgen, gewoon omdat die nog zo goed in mijn hoofd zitten. Maar dat gaan we niet doen. Sowieso waren het overgrote merendeel van de boeken die ik las geslaagd.

Om even een misverstand weg te werken, boeken die 3-sterretjes krijgen zijn geen slechte boeken.
Dit betekent bij mij, en ik denk zelfs ook bij goodreads zelf, dat ik het boek leuk vond. Leuk, niet meer, niet minder. Doorgaans betekent dit dat ik er van heb genoten tijdens het lezen, maar het geen grote impact heeft gemaakt en ik waarschijnlijk binnen een korte periode de plot vergeten zal zijn. Maar dit moet niet persé als iets negatiefs gezien worden.

Minst graag gelezen

De boeken die ik het laagst beoordeelde (en het boek dat ik niet uit las) zijn logischerwijs diegene die me het minst konden bekoren, maar dat wil niet altijd zeggen dat ik deze boeken van het begin tot het einde met tegenzin heb zitten te lezen. Neen, meer voorkomend is dat ik het boek graag lees, maar dat de plot dan een bepaalde wending neemt of niet neemt waardoor mijn gevoel over het boek in zijn geheel serieus onder het vriespunt zakt en ik dus er een lage score aan geef.

Als ik nu terugkijk naar die boeken met een lage score, dan zijn er eigenlijk maar weinig die me zijn bijgebleven in mijn afkeer.
Het boek waar ik nu nog het meest heftig negativiteit bij voel is Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.
Dit is een klassieker uit de jaren ’50 en moet dus zeker in zijn tijdsgeest worden gezien. Maar zelfs als ik door die tijdsgeest heen kijk, heb ik veel aan te merken aan het verhaal en de uitwerking. En dan was het ook nog eens oersaai om te lezen ;).
Dus ja, echt zo’n typisch verplicht boek, waarbij het idee veel beter is dan de uitwerking. Ware het niet dat ik dit boek las in het kader van mijn eerder vermelde leesuitdaging, dan had ik het zeker onuitgelezen aan de kant gelegd.
Dus daarom krijgt het nu dus de titel van minst graag gelezen in 2019.

De favorieten

Omdat ik in mijn leeslog had nagegaan welke genres ik allemaal had gelezen, besloot ik om eens per genre mijn favoriete gelezen boek te bepalen. Dit deed ik puur gevoelsmatig, zonder rekening te houden met de sterretjes die ik aan het boek had gegeven.

Fantasy
★★★★★ Circe – Madeline Miller
Een verhaal geïnspireerd door de Griekse mythologie, maar dan verteld vanuit het oogpunt van de heks Circe. Een ware parel en eentje dat ik zeker nog eens opnieuw ga lezen.

Historisch
★★★★ The Seven Husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid
Een boek dat ik las omdat ik wou weten wat de hype was. Doorgaans ben ik averechts wanneer het op hypes aankomt, maar dit boek was echt super.
Het vertelt het verhaal van een fictieve Hollywood ster die haar biograaf haar levensverhaal, en vooral de reden waarom ze 7 keer is getrouwd, uit de doeken doet. Boeiend en meeslepend tot het einde.

Horror
★★★★ Blackwell – Kevin Valgaren
Ook al las ik maar 1 boek in 2019 dat onder de categorie horror wordt geklasseerd, dit wil niet zeggen dat dit boek niet geweldig was. Dit boek was puur genieten voor mij. Een top staaltje schrijfkunst, een echte ode aan de gothic novel dat het genre meteen ook nieuw leven in blaast. Ik hoop dat er nog veel meer dergelijke boeken mogen volgen. Dikke aanrader.

Mysterie
★★★ Truly Devious – Maureen Johnson
Super mysterieus boek dat een ware hommage is aan Sherlock Holmes en Agatha Christie. Een pageturner pure sang, waarbij het mysterie me echt naar binnen zoog.
Dit boek eindigde wel zonder enige antwoorden te geven, gezien dit een eerste deel is uit een trilogie. Ik baalde dan ook enorm toen het opeens gedaan bleek te zijn, maar gelukkig kon ik al meteen in deel 2 duiken. Binnenkort komt deel 3 (de ontknoping) uit en ik kan niet wachten.

Romantiek
★★★ Romancing the Duke – Tessa Dare
Cliché, grappig, uniek en morantisch. Dit kan gezegd worden voor bijna alle boeken die ik ondertussen van deze auteur las. Deze staat echter een trapje hoger, door de hommage aan de “fandoms” die erin zit verweven. Totaal niet historisch accuraat, maar wie kan het iets schelen? Het was gewoon super plezant om te lezen.

Sci-Fi
★★★★ Dark Matter – Blake Crouch
Dit boek was een serieuze trip. Het neemt het concept van de veel-werelden-interpretatie en maakt er een spannend, filmisch verhaal van, waar je niet anders kan dan beginnen nadenken over wie we zijn.

Strip
★★★★ Het Testament van William S. (Blake & Mortimer)
Ik las een aantal strips/graphic novels vorig jaar met prachtige tekeningen, maar geen enkele kon me overtuigen in zijn verhaal, behalve die goeie ouwe Blake & Mortimer. Dit is naast een duivels goeie stripreeks ook pure nostalgie voor mij.

Thriller
★★★★ Lock Every Door – Riley Sager
Eentje dat ik via audioboek luisterde en niet kon stil leggen tot ik het verhaal had uitgelezen. Spannend, mysterieus, duister en een onverwachte twist.

De winnaar van 2019

Er zijn meerdere boeken die ik enorm graag heb gelezen in 2019, maar welk boek was mijn grootste favoriet?
Om dit te bepalen volgde ik een stramien dat ik op Pinterest voorbij had zien komen. Voor elke maand koos ik één favoriet boek uit. Daarna bekeek ik per twee maanden welke van de twee boeken mijn voorkeur wegdroeg zodat 6 boeken geëlimineerd konden worden. Dit deed ik dan opnieuw en opnieuw tot ten slotte nog 1 boek overbleef. Dit boek is mijn favoriete boek van 2019.

★★★★★ Circe – Madeline Miller
Ik ben een grote fan van de Griekse mythologie, dus boeken die daarin hun inspiratie zoeken gaan altijd mijn interesse wekken.
Eerder las ik van Madeline Miller Een lied voor Achilles, maar tot mijn spijt was ik niet echt weg van dit boek. Toen Circe uitkwam kocht ik het meteen, maar ik was nogal terughoudend om erin te beginnen uit schrik dat deze ook niet zou voldoen aan mijn verwachtingen. Maar nu kan ik wel zeggen dat ik mezelf serieus voor het hoofd heb geslagen, want dit boek is werkelijk een pareltje!

Ik kende het personage Circe al uit de Griekse mythologie, maar veel wist ik niet over haar. Alleen dat ze een heks was op een eiland die mannen in varkens veranderde. Vanuit de verhalen die ik dus kende was Circe een slechterik, een feeks die haar krachten gebruikte om de held uit het verhaal te dwarsbomen.
Madeline Miller vertelt het verhaal nu echter uit het perspectief van Circe, waardoor het verhaal opeens iets helemaal anders wordt. Hoe pijnlijk duidelijk het wordt dat in deze verhalen, verteld door en over mannen, sterke vrouwen vaak bestempeld worden als feeksen, terwijl de mannen mogen scheve schaatsen rijden, plunderen en verkrachten, en nog steeds de helden blijven waar iedereen voor supportert.

Circe is prachtig geschreven. Poëtisch, maar toegankelijk, begrijpelijk en meeslepend.
Het is rijk in detail, zonder te zwaar te worden. En als je zou denken dat een verhaal van een vrouw die verbannen wordt naar een onbewoond eiland saai zou zijn, denk dan maar snel iets anders. Er gebeurt zo veel in dit boek, zoveel aspecten van de Griekse mythologie worden aangehaald, zoveel verhalen worden in het rijke verhalende tapijt geweven. Echt, een prachtig, prachtig boek, met fantastische personages, invalshoeken, ideeën en boodschappen.

Magisch en een absolute aanrader!

Finale gedachten

Voilà, dat was in het kort – relatief dan toch – mijn 2019 leesjaar.
Ik probeer voor alle boeken die ik las een kleine recensie te schrijven op Goodreads, dus als jullie nieuwsgierig zijn naar mijn gedachten over gelezen boeken waar ik hier niet over uitweide, neem dan maar eens een kijkje hier op goodreads.
Natuurlijk mogen jullie mij ook altijd contacteren met vragen of met suggesties voor boeken!

Groetjes,
Charlotte

6 Comments

 • Miriam

  Wow, je hebt echt veel gelezen in 2019! Het is leuk om erover te lezen, ook al kies ik meer voor een ander genre. Zowel non-fictie, geschiedenisboeken als jeugdliteratuur kunnen me bekoren. Het is een voordeel dat je de laatste categorie vaak in een dag kunt lezen. Soms is het vooral leuk voor mezelf (en denk ik dat kinderen het niet echt leuk zullen vinden), soms is het nostalgie en vaak zijn het echt ontdekkingen waar ik bij het lesgeven op school iets mee kan.

 • fiekefatjerietjes

  Zo’n leuk overzicht! En zo veel boeken! Dat zijn twee boeken per week ongeveer?
  Misschien moet ik ook eens audioboeken proberen, dat zou wel handig zijn voor in de auto naar het werk 🙂

 • zwartraafje

  Wat een mooi leesjaar! Zo’n fijne terugblik ook. Ik ben echt fan van jouw reading journal en hoe gedetailleerd je daar alles in bijhoudt. Als Bookroast dit jaar opnieuw de O.W.L.S en N.E.W.T.S. organiseert is de kans groot dat ik er opnieuw aan meedoe. Vorig jaar studeerde ik af als Librarian dus dit jaar kan ik een ander beroep kiezen. Ik vond die readathons echt super leuk.

 • Le petit requin

  Ha, ik had duidelijk gewoon een beetje geduld moeten hebben, want hier zijn de antwoorden op mijn vragen al 🙂 (die mij ook doen beseffen dat er op goodreads blijkbaar iets foutloopt, want ik kan mij dus niet herinneren jouw reviews te hebben zien voorbijkomen, eens checken)
  93 boeken is echt wel een zot aantal! Circe is hier ook een van de favorieten van 2019, niet dé favoriet, maar zeker wel bij de betere boeken van het jaar. Eigenlijk zou ik dat vaker moeten lezen, zo’n mythologische verhalen, want als puber vond ik bijvoorbeeld de verhalen van Marion Bradley (vooral Stormen over Troje, ook over Griekse Mythologie, maar ook haar verhalen rond King Arthur – ook daar: vanuit het standpunt van een vrouw) ook al heel tof om te lezen en Circe deed mij beseffen dat dat dus duidelijk nog niet veranderd is 🙂

  • Charlotte

   Ik kan zelf bijna niet geloven dat ik zo veel boeken las. Aan de andere kant heb ik vorig jaar echt wel veel minder gehaakt en gebreid. Ik nam bijvoorbeeld nooit iets mee op de trein, wat ik andere jaren wel deed. In plaats daarvan las ik. En als je weet dat ik ongeveer 3 dagen in de week zo’n 4 uur per dag trein, dan kan je al wat boeken lezen. TV heb ik ook heel weinig gekeken vorig jaar, maar zette ik me meer gewoon met een boek in de zetel. De audioboeken hebben het aantal ook serieus doen toenemen. En tot slotte, die historische romans, ik lees dat op een paar uur uit. Zo las ik bijvoorbeeld in maart op zeven dagen tijd vijf zo’n boeken uit 😉

   Ah, ik heb ook een stevige boon voor Griekse mythologie of mythologie tout court. Marion Zimmer Bradley heb ik ook nog gelezen als puber en ik heb daar ook heel warme herinneringen bij.
   Voor iets luchtigere en jeugdigere mythologie boeken, raad ik heel graag de boeken van Rick Riordan aan. Ik las zijn Percy Jackson serie om het Harry Potter gat te vullen. Niks kan tippen aan Harry Potter, maar de Percy Jackson reeks is echt wel een goeike. Beoordeel hem aub niet volgens de verschrikkelijke films die Disney ervan maakte. Zelfs de auteur heeft zich ervan gedistantieerd 😉