Gelezen

Gelezen in 2022: readathons & leesuitdagingen

Readathons en leesuitdagingen zijn echt een standaard gegeven geworden in mijn leesgedrag.
Voor zij die niet weten wat dit is, in essentie is een readathon een georganiseerd evenement waarbij binnen een bepaalde tijd een bepaald aantal boeken wordt gelezen volgens bepaalde opdrachten. Onder een leesuitdaging versta ik min of meer hetzelfde, maar dan zonder de organisatie van buitenaf.
Beiden zijn een manier om je leesgedrag een bepaalde richting te geven en misschien ook eens boeken te lezen die je anders niet zou lezen.

De leesuitdagingen

Ik persoonlijk definieer een leesuitdaging als streefdoelen op jaarbasis.
In het begin van het jaar bepaal je een aantal leesopdrachten en je kijkt op het einde van het jaar hoeveel daarvan je hebt behaald. Je zou kunnen zeggen dat mijn gebruikelijke jaarlijkse leesdoelen hieronder vallen, maar die zie ik zelf nog in een categorie apart. Daar waar mijn leesdoelen echt streefdoelen zijn, zijn deze leesuitdagingen eerder een leuk om te hebben, maar niet echt iets waar ik actief mee bezig ben wanneer ik boeken kies. Ik vind het gewoon leuk om achteraf te zien hoeveel puntjes ik kan afvinken.

In 2022 deed ik mee aan twee zo’n leesuitdagingen, die ik ook mooie layouts in mijn leeslog had gegeven.

Verbeelding Book Challenge

Dit is een oude bekende!
Sinds 2016 doe ik af en aan mee aan de uitdaging die voor het eerst zijn levenslicht zag op de blog van Kathleen. Deze uitdaging ging ondertussen een eigen leven leiden in de Verbeelding Bookclub op Goodreads, waar nog steeds jaarlijks opnieuw 30 puntjes worden opgesteld door een groepje zeer toegewijde en creatieve mensen.
Na er een paar jaar niet echt aan te hebben mee gedaan, begon het voor 2022 toch opnieuw te kriebelen, en besloot ik de uitdaging mee op te nemen in mijn leeslog.

De eindbalans voor de VBC ’22 is 16 op 30. Geen glansrijk resultaat, maar er toch net door.

Voor 2023 heb ik de opdrachten ook al eens doorgenomen, maar ik denk dat ik weer een jaartje ga overslaan. Niet dat het geen goeie opdrachten zijn, maar er zitten er voor mij op eerste zicht te veel in waarvan ik nu al weet dat ik die nooit ga halen, vooral omdat ik mij dit jaar hoofdzakelijk wil richten op het tackelen van een paar grote fantasy-reeksen die al te lang op mijn “ooit eens” lijst staan. De VBC is vaak weinig complementair met mijn favoriete genre, dus ik laat hem eventjes voor wat hij is.

Van A tot Z

Deze uitdaging kwam er eigenlijk omdat ik helemaal verliefd was geworden op de spread die Psychonautjournaling in haar bullet journal maakte. Ik vond dat zo mooi, dat ik die wou namaken, met bovenstaand resultaat (de rechtse wel te verstaan).
De A-Z uitdaging kan op verschillende manieren worden gespeeld. Je kan bijvoorbeeld proberen boeken met titels beginnend met elke letter van het alfabet lezen, of van auteurs van wie hun naam begint met elke letter van het alfabet. Ikzelf koos voor het eerste.

Het resultaat voor deze uitdaging is 21 op 26 of als ik lidwoorden ook laat meetellen 19/26.
De letters van welke je verwacht moeilijk te zijn, bleken ook de moeilijkste. Ook al gebruikt de Engelse taal de letter q veel meer dan het Nederlands, toch las ik geen boek met die titel.

Voor 2023 heb ik deze uitdaging opnieuw opgenomen in mijn leeslog. Leuk en het vraagt een lage inspanning, dus waarom niet 😉

De readathons

Daar waar ik bij de leesuitdagingen niet bewust bezig ben met het kiezen van boeken, is dit voor de readathons helemaal anders. Hier ga ik wel duidelijk aflijnen welke boeken dienen voor welke opdrachten en probeer ik deze ook te lezen binnen de afgelijnde periode van de readathon.
Readathons komen er in alle maten en gewichten, maar mijn voorkeur gaat uit voor deze die één maand duren. Een TBR opstellen voor een maand vind ik doenbaar, maar voor een week vind ik dat al lastiger.

In 2022 deed ik uiteindelijk mee aan 3 van zo’n maandlange readathons, waarvan 2 eigenlijk binnen een zelfde uitgebreide wereld vallen.

April: Magical readathon – Orilium Spring Equinox: Novice year

Ik ga niet nog eens helemaal uitleggen wat deze readathon is, het meeste kan je hier lezen.


In april begon ons eerste semester aan de magische school, waarvoor ik had gekozen om voor een carrière als MAGE HUNTER te gaan, de rechercheurs en politie van het magische Aeldia. Hiervoor moest ik 5 examens afleggen, wat gelijk staat aan 5 boeken lezen, wat ik met succes deed.
Daarnaast lukte het mij ook om een aantal aparte opdrachten te voltooien, waardoor ik een hogere reputatie binnen mijn gilde van de MIND WALKERS kreeg.

Augustus: Magical Readathon – Orilium Autumn Equinox: Novice year

In augustus begon dan het tweede semester, waarbij we ons eerste jaar konden voltooien door bepaalde punten te halen voor belangrijke vakken binnen onze gekozen carrière.
Ik moest in totaal 6 examens afleggen, wat ik ook deze keer weer deed, waardoor ik dit jaar mag overgaan naar mijn tweede jaar!
Daarnaast las ik opnieuw nog een aantal extra boeken voor enkele queestes, waardoor mijn reputatie opnieuw steeg!

Ik ben zo’n grote fan van deze readathon van Book Roast. Geen haar die er aan denkt om hier dit jaar niet meer aan deel te nemen. Er zit zoveel detail en extraatjes in deze readathon verwerkt, het is echt impressionant.
Bovendien zie ik ook een merkbare toename in mijn aantal gelezen boeken en bladzijden in de maanden van de readathon. Zowel april als augustus staan in de top drie van aantal gelezen boeken EN aantal gelezen bladzijden. Ook is deze readathon voor mij de perfecte gelegenheid om boeken te lezen die al te lang op mij liggen te wachten. Win, win, win dus.
Je zal me in 2023 dus weer verschillende keren over de magical readathon zien schijven!

September: Becca’s Bookoplathon

Becca’s Bookoplathon is ook al een aantal jaar een traditie. Dit is een readathon gebasseerd op het alombekende Monopoly, waarbij Becca een volledig eigen bordspel maakt met leesopdrachten waar je voor moet rollen. Je kan er voor kiezen alle opdrachten aan het begin van de maand te rollen, of je rolt telkens wanneer je een boek uit hebt. Omdat ik een planner ben, kies ik voor optie één en kies ik voor mezelf om 5x te rollen.
Dit jaar had ik het ongeluk om voor mijn 5de gooi een dubbel cijfer te gooien, waarvan de regels zeggen dat je dan nog eens moet gooien. Hierdoor had ik in totaal 6 opdrachten en dus boeken om te lezen, wat opnieuw met succes werd voltooid.

Als Becca in 2023 opnieuw deze readathon organiseerd, dan neem ik zeker deel. Hoewel deze readathon minder impact heeft op mijn aantal gelezen boeken, was het voor mij dit jaar de katalyst om een aantal heel oude boekenkastboeken eindelijk te lezen. Dus opnieuw zeker een win!


En dat waren alle readathons & leesuitdagingen van 2022. Grote fan van deze extraatjes in het lezen, dus voorlopig zijn deze zeker in blijver in mijn leesgedrag!

Doen jullie mee aan leesuitdagingen of -opdrachten? En zo ja, dewelke?

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • Julie Van Cauteren

  Ik heb dit jaar op Instagram meegedaan aan een readathon. Ik vind het super fijn. Ik lees enkel Nederlands. Ik mis deze zaken wel hard in het Nederlands.

  • Charlotte

   Hej Julie. Oh leuk, welke readathon was dit dan op instagram?
   Ja, alles is inderdaad in het Engels. Ik speel eigenlijk al eventjes met het idee om zelf eens zo’n readathon te maken, in het Nederlands dan, maar ik weet niet of het echt animo zal vinden. Vooral ook omdat ik niet zo actief ben op social media en het daarom misschien ook niet zal gevonden worden…