Gelezen

Lezen in 2023: readathon plannen

Een paar weken terug plaatste ik een overzicht van alle readathons en leesuitdagingen waar ik in 2022 aan heb deelgenomen. Ondertussen weten jullie al dat ik toch wel fan ben van zo’n uitdaging, dus natuurlijk staan er voor 2023 ook een aantal op het programma!
Mogelijks komen er nog bij naarmate het jaar vordert, maar dit zijn de readathons waar ik al van eind 2022 wist dat die ook in 2023 door gaan en aan wil deelnemen!

A-Z Challenge (jaar 2023)

Vorig jaar was de eerste keer dat ik deze uitdaging probeerde in te vullen. Een heel simpel concept, maar wel leuk om te doen.
Je kan deze uitdaging op verschillende manieren interpreteren, maar ik verkies er voor om te proberen titels te lezen beginnend met elke letter van het alfabet.

Magical Readathon

Ah, DE readathon van BookRoast die toch wel mijn liefde voor dit concept begon, dus natuurlijk gaat deze weer verder in 2023!

Voor zij die niet weten wat dit is en wel nieuwsgierig zijn, onlangs maakte BookRoast een video die het volledige concept van begin tot einde uitlegt.

Maar in het kort is de Magical Readathon is een tweedelige readathon van elk een maand lang (doorgaans de maanden april en augustus).
Ooit was deze readathon gebaseerd op Harry Potter, maar in 2021 vond BookRoast haar readathon volledig opnieuw uit op basis van haar eigen bedachte wereld genaamd Aeldia, waar deelnemers studenten worden van een prestigieuze magische school genaamd Orilium Academy.

Deze readathon is enorm uitgebreid en komt met heel veel extraatjes en elk jaar opnieuw voegt BookRoast er een nieuw laagje aan toe naarmate ze haar fantasie de vrije loop laat!

Adventure in Aeldia (jaar 2023)

En dit is al zo’n eerste nieuw laagje voor 2023! Een jaarlange uitdaging in een kies-je-eigen-avontuur stijl! Alle details en de link naar de volledige kaart kan je hier vinden.

Het concept spreekt eigenlijk voor zich.
Elke maand kies je een richting waarin je wil uit gaan en leest dan een boek op basis van de opdracht die je in die richting vindt.
Bijvoorbeeld was de keuze voor januari “ga naar links” of “ga naar rechts“. Bij de eerste keuze was de opdracht om een eerste boek in een serie te lezen; bij de tweede keuze moest je net het laatste boek in een serie lezen.

Zo zal er elke maand een keuze moeten worden gemaakt – waarbij BookRoast al rekening hield met de volgende twee gebeurtenissen in deze readathon – tot je op het eind van het jaar bij je resultaat komt. En dat resultaat is een magisch gezel dat je verkrijgt voor je verdere avonturen in Aeldia en de Orillium academie.

Spring Equinox (maand april)

Dit is één van de twee maandlange uitdagingen binnen de Magical Readthon, wat gelijk staat met het doorlopen van één semester in de Orillium Academy met je gecreëerde personage.
Deze readathon vindt doorgaans plaats in de maand april en staat, afhankelijk van je gekozen studierichting, gelijk met het lezen van tussen de 2 en 10 boeken.

Autumn Equinox (maand augustus)

In augustus volgt dan het tweede semester binnen de academie, wat gelijk staat, opnieuw afhankelijk van je studierichting, met het lezen van tussen de 4 en 14 boeken.

Catch Up Book Club: First Law Along (jaar 2023)

Ergens in 2018 richtte Becca van het YouTube kanaal Becca and the books een boekenclub genaamd Catch Up Book Club op, met als doel grote intimiderend fantasy series samen te lezen.

Ikzelf leerde pas over deze club ergens vorig jaar.
Op dat moment waren ze al eventjes bezig met de Elderlingalong waarbij de volledige reeks van 15 boeken in Robin Hobbs The Realm of the Elderlings werden gelezen en besproken.
Hoewel Robin Hobb ook vrij hoog op mijn TBR staat, was het niet meer het moment voor mij om in te springen in deze boekenclub. Ik liep al veel te ver achter. Hierdoor zag ik wel dat er mogelijks voor 2023 een nieuwe serie zou worden uitgekozen, dus besloot ik het in de gaten te houden voor het geval ook deze serie op mijn TBR zou staan.

En jawel! In december kondigde Becca de First Law Readalong aan. Hierin zou gedurende 2023 en ongeveer de helft van 2024 Joe Abercombie’s First Law World ontdekt worden, dat op heden bestaat uit 10 boeken!

Nu kocht ik in 2021 bij een soldenactie een boxset van de eerste trilogie in deze wereld, omdat ik die op verschillende plaatsen als enorm aangeprezen had zien staan. Maar zoals dat vaak gaat bij mij las ik deze boeken nog niet. Deze nieuwe boekenclub is dus ideaal om daar werk van te maken: niet alleen geeft hij een boost om het eerste boek op te pakken, maar het interactieve/discussie element geven het nog een extra dimensie!

Dit is de planning voor deze readathon:

Wanneer Boek Geplande liveshow: de 2e zondag van
januari-februari ’23 The Blade Itself maart ’23
maart-april ’23 Before They Are Hanged mei ’23
mei-juni ’23 Last Argument of Kings juli ’23
juli-augustus ’23 Best Served Cold september ’23
september-oktober ’23 The Heroes november ’23
november-december ’23 Red Country januari ’24
januari ’24 Sharp Ends februari
februari-maart ’24 A Little Hatred april ’24
april-mei ’24 The Trouble with Peace juni
juni-juli ’24 The Wisdom of Crows augustus ’24

Zoals je ziet zullen we hiermee wel even zoet zijn.

Nu, dit is natuurlijk de planning, maar ik heb me wel voorgenomen dat als blijkt dat deze serie me toch totaal niet ligt, ik mezelf ook niet ga forceren alle 10 de boeken te gaan lezen, gewoon voor deze readathon.
Omgekeerd, als blijkt dat ik na het lezen van het eerste boek compleet verkocht ben, dan zie ik het zeker gebeuren dat ik voor ga lopen op dit schema, gezien ik sneller het vervolg ga willen lezen.
We zien wel hoe het loopt!
spoiler: aangezien ik erg laat ben met mijn berichten hier kan ik je al vertellen dat mijn ervaring tot nu toe met deze serie eerder in de laatste categorie valt, dan de eerste!

BookRoast Stormlight Readalong (jaar 2023)

Gezien 2023 duidelijk het jaar van auteur Brandon Sanderson is, dankzij zijn enorm succesvolle Kickstarter campagne, duiken er heel wat buddy-reads en readathons op voor zijn boeken.

Initieel had ik er twee in de gaten.
Elliot Brooks Sanderson Readalong waarbij alle boeken van de Cosmere en de 4 geheime boeken van de Kickstarter zouden worden gelezen.
Of opnieuw eentje van BookRoast, maar dan via haar Patreon, enkel voor Brandon Sandersons Stormlight Archive.

Hoewel ik zeker geïnteresseerd ben in Elliot Brooks versie van de readathon, vooral voor de secret projects, vond ik het een iets te grote uitdaging om naast de boeken die ik nog niet van hem las, ook alles dat ik wel al las te herlezen, vooral gezien ik al heel wat grote leesplannen heb voor 2023.
Dus ga ik mij eerder concentreren op BookRoasts versie en proberen de ganse The Stormlight Archive te lezen.

Hiervan las ik in 2022 al het eerste boek, dus ik weet nu al dat ik zeker alle boeken ga willen lezen hiervan. Dit is de planning:

Wanneer Boek Geplande liveshow
december ’22 – januari ’23 The Way of Kings 04/02/2023
februari-april ’23 Words of Radiance 22/04/2023
mei ’23 Edgedancer 28/05/2023
juni-augustus ’23 Oathbringer 26/08/2023
september ’23 Dawnshard 29/09/2023
oktober-december ’23 Rhythm of War 30/12/2023

Patreon Book Clubs (tweemaandelijks)

Op dit ogenblik steun ik via Patreon een reeks booktubers waar ik heel graag naar kijk. Verschillende van hen hebben hierbij ook een exclusieve Patreon boekenclub, waarin doorgaans tweemaandelijks één boek word gekozen, samen gelezen en vervolgens besproken.

De patreons die ik op dit moment steun die elk een tweemaandelijkse boekenclub hebben zijn:

Nu deze leesclubs zie ik eerder als extreem optioneel.
Als een boek wordt gekozen dat ook op mijn TBR staat, dan vind ik het wel leuk om dit boek binnen de gekozen periode ook te lezen, zodat ik mee kan doen met de discussies.
Geraak ik er niet binnen die periode of is het een boek dat ik niet heb of niet erg hoog op mijn TBR staat, dan laat ik het aan mij voorbij gaan.

Het is een leuke optie om te hebben, zo’n boekenclub waar je meer meegesleept kan worden in een boek, maar lukt het niet, dan is het niet erg.

The 2023 SFF Title Challenge


Tot slot nog op het nippertje deze readathon van Annemieke in deze blogpost.

Annemieke blogt via A Dance With Books en zijn lanceerde deze leuke jaar-lange uitdaging specifiek voor Sci-Fi en Fantasy boeken. Het doel is om Sci-Fi of Fantasy boeken te lezen met één van de woorden van het bord in de titel.

Gezien ik dit jaar heel veel Fantasy en Sci-Fi boeken op de planning heb staan, lijkt het me enorm leuk om hiermee ook te proberen hokjes mee af te vinken.

Ik benader deze leesuitdaging net zoals ik doe met de A tot Z-uitdaging:
Het is een leuke motivator om items af te vinken, maar vooral als leuk om te hebben en niet als een in steen gebeitelde verplichting.


En voilà, dat zijn ze voor nu.
Misschien wel overweldigend als je dit hier zo leest, maar voor mij vooral een extra motivator om boeken die ik te lang voor me uitschuif als te intimiderend eindelijk ook effectief eens te lezen. En dat is het belangrijkste, vind ik. Ik ga mezelf niet straffen of zo als ik ergens op strand 😉

Doen jullie dit jaar mee aan een bepaalde leesuitdaging of readathon

Groetjes,
Charlotte