Gelezen

Leeslog 2021 opstarten

Het vreemde jaar 2020 loopt stilletjes aan op zijn einde en iedereen kijkt meer dan ooit uit naar het komende jaar. Daarom waarschijnlijk dat ik vroeger dan ooit mijn nieuwe leeslog voor 2021 heb klaar gemaakt.
Volgend jaar zal het het derde jaar worden dat ik zo’n leeslog bijhoud. Dit is mijn versie van de bullet journal waarin ik al mijn gelezen boeken in opvolg, samen met mijn beoordeling, recensies, gedachten en leuke citaten, dat ik dan wat creatief invul met behulp van leuke papiertjes, stickertjes en handschriften.

Mijn eerste leeslog was die van 2019.
Deze begon ik vrij spontaan, zonder een echt plan. Hierdoor werd mijn log eerder een soort visueel scrapbook project rond de boeken die ik las, zonder dat daar enige structuur in zat. Pas met het vorderen van het jaar, begon ik ook meer inhoudelijke zaken bij te houden en ik eindigde mijn leeslog van 2019 met een paar grafieken en statistieken.

Voor mijn leeslog van 2020 besloot ik het dan ook wat systematischer aan te pakken met behulp van een paar jaaroverzichten aan het begin van mijn log en een indeling per maand. Ik wou er nog steeds mijn creatieve ei in kwijt, via scrapbooking en handlettering, maar ik wou er ook mijn leesstatistieken en recensies in bij houden.
Ik heb gans 2020 vol plezier mijn leeslog bij gehouden. Elke maand bedacht ik een nieuwe look, terwijl de indeling wel vrij constant bleef. Hierdoor heb ik voor 2020 een mooie tastbare herinnering aan alle gelezen boeken van het afgelopen jaar. De hoofdstructuur die ik door gans het jaar heb gebruikt ligt mij enorm goed, dus voor 2021 wou ik niet te veel veranderen, maar het is toch niet zomaar een kopie geworden. Kijken jullie even mee?

De eerste verandering voor 2021 schuilt al in het formaat van het schrift. Mijn twee vorige leeslogs waren kleine A6 bullet journals uit de Action en ook al vind ik dat een enorm leuk formaat, soms kwam ik wel plaats te kort en naar het einde van 2020 had ik veel te weinig bladzijden over, waardoor ik wat creatief moest knippen en plakken om alles nog in één boekje te krijgen.
Bij mijn laatste bezoek aan de Action zag ik deze keer A5 bullet journals liggen en na wat twijfelen besloot ik om het voor 2021 eens met zo’n boekje te doen.

De A5 journals bevatten naast meer plaats per bladzijde ook sowieso nog eens meer bladzijden dan het A6 formaat. Waar het A6 boekje ±96 bladen (±192 bladzijden) had, telt het A5 boekje ±120 bladen (±240 bladzijden). Hierdoor hoop ik deze keer in het A5 boekje zonder probleem een volledig jaar aan gelezen boeken zal krijgen en wie weet misschien zelfs nog een tweede jaar, gezien ik ook meer plaats heb op een blad en waarschijnlijk minder nood zal hebben aan dubbele bladzijden om mijn gedachten over een boek neer te schrijven, wat ik in het A6 formaat wel vaak nodig had.

Ik knipte dus net als voorheen een grote cirkel uit zwart papier om op de kaft van mijn leeslog te plakken, waarop ik in witte pen de titel en het jaartal schreef. Blijkt dat ik ook in 2022 ditzelfde schriftje kan gebruiken, dan is er zelfs nog plaats om dat er bij te schrijven.

Het eerste blad gebruikte ik als titelblad. Ik printte een foto uit van een prachtige bibliotheek met sterke Belle en het Beest-vibes en versierde met gekleurde papiertjes en stickers uit voorraad.

De eerste spread gebruikte ik om verduidelijking te geven bij mijn manier van recenseren, hoe ik boeken quoteer in sterretjes.
In 2020 experimenteerde ik voor het eerst met het quotatiesysteem CAWPILE bedacht door Book Roast. Ik integreerde het in mijn Excel, waarbij ik eerst een gelezen boek op intuïtieve wijze een sterrenbeoordeling gaf van 1 tot 5. Daarna vulde ik het CAWPILE systeem in om te zien hoe mijn intuïtie het deed tegenover een logisch systeem. Zo ontdekte ik dat dit voor bijna 100% overeen kwam, waarbij CAWPILE me hielp mijn gevoel ook onder woorden te brengen en ook nog eens hielp een verschil te zien tussen alle 3-sterrenboeken bijvoorbeeld.
Daarom wil ik in mijn leeslog voor 2021 ook het CAWPILE systeem integreren bij het recenseren.

Voor de 2021 jaar overzichten besloot ik voor een Art Deco stijl te gaan.
Vorig jaar had ik heel veel bullet journal opzetten gezien volgens dit thema, gezien we de jaren twintig binnen gingen, en ik vind de combinatie van zwart en goud wel toepasselijk bij het begin van een nieuw jaar. Bovendien leek een Art Deco stijl niet al te moeilijk voor iemand met quasi geen tekentalent om na te bootsen, gezien het voornamelijk strakke lijnen vereist.

Op de linker bladzijde van de volgende spread maakte ik dan ook een 2021 titelpagina in Art Deco stijl.
Ik tekende – nogal beverig – een lettertype gevonden op Pinterest na in het zwart en vulde de rest van de bladzijde in een Art Deco patroon met gouden pen.
Vanaf de rechterpagina begint mijn 2021 hoofdlijst van gelezen boeken. Het leukste bij deze pagina was beslissen over de manier waarop ik de bladzijde wou omkaderen en ik ben blij met waar ik uiteindelijk voor koos: vrij eenvoudig, dus gemakkelijk te herhalen, maar toch heel decoratief en passend in de stijl.

Vervolgens liet ik nog een paar spreads over, waarop ik hetzelfde kader tekende, om ruimte te laten voor alle boeken die ik in 2021 hoop te lezen.

De volgende spread is iets wat ik nog niet eerder deed. Ik wou een 2021 kalender overzicht verwerken in mijn leeslog, omdat dit altijd handig is om eens te bekijken, maar ik wou tegelijkertijd ook dat het functioneel en passend zou zijn voor een leeslog. Na wat nadenken ging ik voor een spread met mijn verwachte boeken voor 2021.
De titel van de spread en de kalendertjes maakte ik gemakkelijkheidshalve op de computer in Word en printte deze af. Voor zij die nieuwsgierig zijn, voor het lettertype gebruikte ik Andes, wat je online gratis kunt downloaden.

De volgende spread is eentje die ik ook in mijn 2020 leeslog had, maar waar ik halverwege het jaar wat creatief voor heb moeten wezen, omdat ik onvoldoende plaats had. Voor 2021 koos ik ook voor slechts 1 dubbele spread, goed voor zo’n 60 boeken. Ik hoop dat dit meer dan genoeg zal zijn.

In mijn volgende spread focus ik me op mijn boeken abonnementsdozen.
Zoals jullie eerder al konden lezen besloot ik onlangs om mijn abonnement op Owlcrate stop te zetten, maar ging daarna prompt een abonnement op Fairyloot aan.

Op de linker pagina van deze spread ga ik de ontvangen Fairyloot boeken voor 2021 bijhouden, per maand, samen met het thema van die maand. Zoals jullie kunnen zien is het thema voor januari “Griekse mythologie”, precies op mijn lijf geschreven!

De rechter pagina is eigenlijk een soort pagina van schaamte.
Doorheen de jaren kocht ik al heel veel boeken via een Owlcrate abonnement, maar ik las er eigenlijk nog maar beschamend weinig van. Wat je hier ziet is een lijst van alle nog niet gelezen Owlcrate boeken, zodat ik die zeker niet zou vergeten. Ik hoop dat ik er in 2021 toch een deel van zal opnemen.

Deze spread maakte ik ook nog niet eerder: series die ik aan het lezen ben en wil uitlezen.
Ik heb een grote Excel lijst van alle series waar ik ooit eens in ben begonnen en of ik die wil verder lezen of niet. Met behulp van die lijst kon ik dus deze linker pagina maken. Hierbij beperk ik mij wel tot series met een hoofdzakelijk overkoepelend verhaal. Er zijn veel series – vooral denk ik in het romantische genre – waarbij elk boek afzonderlijk en niet per se in volgorde moet worden gelezen. Deze beschouw ik dus niet echt als series.
Van alle series op mijn lijstje maakte ik drie categorieën:

 1. Series die volledig zijn geschreven en waar ik ooit al eens minstens één boek van las, waar ik wel graag het vervolg van zou willen lezen (al dan niet met herlezen van de eerder gelezen boeken)
 2. Series die nog niet volledig zijn geschreven, maar waar ik wel al in ben begonnen en het vervolg zo snel als mogelijk van wil lezen (al dan niet met herlezen van de eerder gelezen boeken)
 3. Series die ik in een zotte/hebberige bui fysiek kocht, maar ondertussen ongelezen in mijn boekenkast zijn blijven staan, waar ik toch eens werk van wil maken

Zo reduceerde ik mijn Excel lijst van om en bij de 200 series waar ik interesse in heb (dus ook series waar ik nog niks van las of kocht) tot 17, wat mooi op één bladzijde van mijn leeslog paste!

De rechter bladzijde gebruikte ik voor mijn serie-obsessie van het moment: een overzicht van Brandon Sanderson’s Cosmere (meer info in deze blog)

Nu zijn we terug op bekend terrein, met een spread die min of meer in dezelfde vorm ook in mijn 2020 leeslog voorkwam, namelijk mijn leesdoelen voor het komende jaar.
Voor 2021 formuleerde ik vier doelen, waarvan drie min of meer exact dezelfde waren als voor 2020, met dat verschil dat ik ze concreter (cijfermatig) maakte. Zo bijvoorbeeld waar ik in 2020 mezelf voornam om meer in het Nederlands te lezen, stel ik dat ik volgend jaar 10% in het Nederlands wil gelezen hebben.

Mijn volgende spread is ook eentje die terugkomt uit 2020, mits kleine aanpassingen: mijn trackers of tellers.

Ik heb mij eigenlijk heel hard moeten inhouden om mij te beperken tot slechts één enkele spread met tellers, want ik had hopen inspiratie voor meer.
Zo was de titel “leesdoelen per maand” eerst “aantal gelezen boeken per maand”, waaronder ik een grafiek had opgesteld, zodat ik staafjes kon kleuren per maand met het aantal gelezen boeken.
Daarna wou ik ook een jaaroverzicht bijhouden van de dagen die ik in een jaar lees, naast het feit dat ik dit ook al per maand bijhoudt. Dan dacht ik ook trackers te maken per kwartaal en nog tal van andere tellers, die ik al in het klad had getekend op de volgende pagina’s.
Uiteindelijk echter besloot ik om het kleiner en overzichtelijker te houden. Ik hou per slot van rekening ook alles nog eens bij in een Excel werkblad en het is de bedoeling dat mijn leeslog mij helpt en niet zozeer een klus wordt om alles bij te houden wat ik ook nog eens in Excel doe.
Daarom overplakte ik de eerder getekende grafiek en verving het door een teller van mijn leesdoelen per maand, wat denk ik ook een schoon overzicht zal geven.

En zo zijn we al aan de laatste spread die ik maakte vooraleer ik de maand januari kan gaan opzetten.
Deze spread maakte ik voor het eerst op het einde van mijn 2019 leeslog en ik merk nu dat dit de spread is die mij nog het meest voor de ogen komt als ik aan die leeslog terug denk. In mijn 2020 leeslog heb ik dit niet gemaakt, maar ik heb wel nog wat plaats over vooraan en denk dit hier ook in te voegen, ook al heb ik strikt genomen niet elke maand een favoriet boek gekozen.

Deze spread is dus eigenlijk een soort van selectieprocedure, waarbij je op het einde van het jaar je favoriete boek hebt gekozen. Een favoriet kiezen is altijd moeilijk en afhankelijk van de selectiecriteria zou ik waarschijnlijk iedere keer op een ander boek komen, maar op deze manier is het toch ietwat systematisch 😉
De bedoeling is dus om links elke maand mijn favoriete boek te kiezen en de cover van dat boek in het voorziene vakje te kleven. De titel van dat boek wordt dan ook op de rechterbladzijde in het juiste vakje geschreven. Vervolgens worden er per twee maanden een favoriet gekozen, totdat er nog 6 boeken overschieten, waartussen ook gereduceerd wordt naar 3 boeken. Vervolgens wordt uit die 3 boeken de favoriet gekozen en dat wordt dan het boek van het jaar.

Toen ik dat in 2019 deed, dan koos ik op het einde van het jaar mijn favoriet boek per maand uit, en als ik dit ook toepas in 2020 dan zal dit ook na de feiten kiezen zijn per maand. Volgend jaar hoop ik dus de favoriet per maand te kiezen als die boeken wat verser in mijn geheugen liggen en representatiever zijn voor mijn gevoel van dat moment.

En ziezo, dat is het voor mijn opzet voor 2021.
De volgende spread zal mijn titelpagina voor januari worden, waar ik niet van plan ben heel sterk af te wijken van de opbouw die ik in 2020 heb gemaakt. Ik moet er dus nog aan beginnen, maar dat zien jullie dan wel op tijd en stond passeren!

Houdt er iemand van jullie ondertussen ook al een leeslog bij? Of hebben jullie specifieke boekgerelateerde spreads in jullie dagdagelijkse bullet journal?

Groetjes,
Charlotte

6 Comments

 • Le petit requin

  Za-lig! Dat art-deco thema is echt fantastisch gedaan, heel mooie motieven! Perfect evenwicht tussen aanwezig en niet overweldigend tegelijk 🙂
  Bij dat kalenderoverzicht: zijn die specifieke data de dagen waarop die boeken gaan verschijnen? Dat Cawpile-systeem kende ik nog niet, klinkt wel interessant! Ik geef op Goodreads gewoon sterretjes, maar soms schiet dat wat tekort in nauwkeurigheid, want het ene boek was vb. literair echt niet zo’n topper, maar wel gezellig ontspannend, terwijl ik een ander boek om net de omgekeerde reden evenveel sterren geef.
  Bij mij blijft het boekengedeelte in mijn agenda beperkt tot één pagina waar ik wat statistieken bijhoud, voornamelijk dan degene die ik niet rechtstreeks uit Goodreads kan aflezen, zoals de landen van herkomst en het geslacht van de auteurs (kwestie van niet enkel witte mannen te lezen 🙂 ), de taal waarin ik lees en de “bron” (e-book, nieuw gekocht op papier, bib of geleend). De rest, recensies, aantal boeken e.d., hou ik via Goodreads bij. Ah ja, en op mijn blog nog de lijst gelezen boeken (zodat ik op zijn minst die heb, moest Goodreads er ooit mee ophouden en ik mijn data niet kan exporteren 🙂 ).

  • Charlotte

   Merci 🙂 Ik ben ook heel content met het resultaat. En vooral, het was enorm plezierig om te maken 😀

   Bij het kalenderoverzicht zette ik inderdaad al boeken die in die maand zullen verschijnen. Bijvoorbeeld wordt Lore van Alexandra Bracken op 5 januari verwacht, dus die noteerde ik onder de januari kalender met 5 ervoor.

   Dat Cawpile systeem ben ik toevallig op gevallen ergens deze lente en ben dit toen retro-actief eens gaan uitproberen op de boeken die ik tot dan toe al had gelezen. Daarna ben ik het blijven toepassen en vond het wel leuk om mijn intuïtieve beoordeling ook bevestigd te zien in meer gegronde thema’s. Het geeft inderdaad nuance en helpt mij ook met het neerpennen van mijn gedachten bij boeken. Ik ben dan ook van plan om dit ook effectief op te nemen in mijn leeslog en denk zelfs in mijn blogposts over boeken. Dus ik zal vermoedelijk wel nog eens een blogpost schrijven om dit wat nader te belichten 😉

   Ja, ik hou ook nog vanalles van statistieken bij in een excel blad en heb getwijfeld om niet meer in mijn leeslog op te nemen, omdat ik het wel leuk vind om zo’n zaken te visualiseren. Misschien dat ik er later spijt van heb dat ik in mijn log beperkt ben gebleven, maar we zien wel 😉 Sowieso volgen nog Excel grafieken ook 😉

 • fieke

  Wauw, zo mooi alweer!
  Hier geen apart boekje voor de boeken, maar wel een klein hoofdstukje in mijn bullet journal :-).

 • zwartraafje

  Je weet al dat ik hier telkens in volle bewondering je leeslogs kom bewonderen hé. Dit keer was dat niet anders. De art deco lay-out ziet er super uit. Echt héél mooi. Dankzij deze post heb ik meteen ook een idee hoe het CAWPILE principe werkt dat je eerder een keer tegen me had vermeld. Hopelijk beleef je er dit jaar evenveel plezier aan als vorig jaar.