Gelezen

Februari TBR & de Cosmere-along

Om mijn leesgedrag wat te sturen en te zorgen dat ik meer van de boeken lees die ik kocht, heb ik besloten om dit jaar met een maandelijkse TBR te werken.
TBR staat voor To Be Read en is dus een lijst met te lezen boeken. Echter, ik wil niet dat mijn TBR een klus wordt, dus ik behandel hem eigenlijk meer als een mini inspiratie-lijst. Blijkt echter dat ik op dat moment eerder goesting heb in een ander boek, dan is dat maar zo. De TBR is eigenlijk puur om bepaalde boeken die al heel lang in mijn kast of op mijn lijst staan opnieuw onder mijn aandacht te brengen.

Voor februari koos ik voor een TBR van 3 boeken, waarvan eentje deel uit maakt van een leesuitdaging die ik – als dit eerste boek mij bevalt – dit jaar min of meer zou willen volgen.

De TBR of te lezen boeken voor februari

(1) J.K. Rowling – Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter #7)


Met een paar vrienden houden we al een tijdje een Harry Potter leesclub, waarbij we – op een heel gezapig tempo – de Harry Potter boeken één voor één herlezen en dan samen komen om erover te kletsen. Heel gezellig allemaal.
Na bijna 2 jaar zijn we nu aan het laatste boek van de reeks gekomen en deze wil ik voor 26 februari uit hebben. Waarom die datum? Op 26/02 doen we mee aan de Harry Potter Quiz in Gent en dan wil ik toch dat de boeken vrij vers in mijn geheugen liggen.

(2) Katherine Arden – The Girl in the Tower (Winternight Trilogy #2)


Vorige maand las ik het eerste deel van deze trilogie en het voldeed aan alle verwachtingen die ik er van had en meer.
Ik wist dat deze serie volledig mijn goesting ging zijn en toch staan ze al meer dan twee jaar ongelezen in mijn kast. Waarom? Geen idee, maar het lijkt me een goed plan om – zolang het nog ietwat winters is – verder te lezen. Vandaar boek 2 op mijn TBR van februari.

(3)Brandon Sanderson – Elantris


Als een liefhebber van Fantasy-boeken, ben ik al meermaals de auteur Brandon Sanderson tegen gekomen. Als je graag BookTube video’s kijkt, dan kan je bijna niet naast deze auteur kijken. Hij duikt op in bijna alle aanbevelingen of favorieten video’s en telkens worden hij en zijn boeken de hemel in geprezen. Iedereen is vol ontzag en bijna overdreven lyrisch over zowel de verhalen als de schrijfkunst. Het mag je dan ook niet verbazen dat zijn boeken al geruime tijd op mijn te lezen lijst staan.

Echter, het oeuvre van Brandon Sanderson neemt nogal imposante proporties in. Quasi geen enkel van zijn boeken telt minder dan 500 bladzijden. En dan is er ook nog het feit dat elk boek, elke serie, deel uit maakt van een groter universum, genaamd The Cosmere.
Ook al zegt de auteur zelf dat het niet uitmaakt in welke volgorde de boeken gelezen worden, mijn neurotische geest heeft toch nood aan enige chronologie en orde. Maar ook dat is niet eenvoudig te bepalen, gezien er online heel veel verschillende meningen zijn over de juiste volgorde.
En dan viel mijn oog geheel toevallig op een interessante leesuitdaging, die dit Elantris als eerste boek naar voor schuift. Omdat de synopsis bijzonder intrigerend is en omdat ik toch ooit eens ergens moet beginnen zet ik deze dan ook graag op mijn TBR voor deze maand.

De leesuitdaging: Cosmere-along

Toch nog wat meer over de voorgenoemde leesuitdaging.
Heel toevallig kreeg ik ergens eind januari van YouTube de Cosmerealong video van Little Book Owl aangeraden. Ik klikte, ik keek en voor mij was dat de aansporing die ik nodig had om eindelijk eens die Brandon Sanderson TBR om te zetten in gelezen boeken.

Het doel

De gastvrouw voor deze uitdaging is Rachael Marie’s Book Journey op YouTube. Het doel is om gestructureerd gedurende het volledige jaar, alle reeds gepubliceerde Sanderson boeken in het Cosmere-universum te lezen en deze dan samen te bespreken via live shows op YouTube en via de boekenclub op Twitter.
Om de leesvolgorde te bepalen, deed Rachael Marie heel wat onderzoek en navraag naar ervaringen van mensen die de boeken reeds lazen. Op basis daarvan stelde ze een voor haar logische leesvolgorde op. Dit is niet de juiste noch de foute volgorde, want die is er niet.

De voorgestelde volgorde en timing

The Shardworld of Sel – Elantris
#1 Elantris februari & maart
#2 The Hope of Elantris
#3 The Emperor’s Soul
Scadrial – Mistborn Era 1
#4 The Final Empire april & mei
#5 The Well of Ascension mei & juni
#6 Hero of Ages juni & juli
#7 The Eleventh Metal
Nalthis – Warbreaker
#8 Warbreaker augustus & september
Roshar – Stormlight Archive: arc 1
#9 The Way of Kings september & oktober
#10 Words of Radiance oktober & november
#11 Edgedancer
#12 Oathbringer november & december

Het volledige plan kan je hier ook nog nalezen.

Mijn plan

In eerste instantie is het ontdekken van deze uitdaging voor mij alleen maar de motivator geweest om Elantris op mijn februari TBR te zetten. Meer plannen heb ik nog niet gemaakt, want ook al ben ik bijzonder geïntrigeerd door de boeken van deze auteur, voor hetzelfde geld valt het mij compleet tegen. Dus ik wil me niet echt verbinden tot het lezen van het op heden om en bij de 7000 bladzijden tellende oeuvre, als ik niet weet of ik het ook interessant ga vinden. Spoiler: Ik begon op 3 februari te lezen in Elantris en het is al zooooooo goed. Dus ik denk dat verder lezen niet tegen mijn goesting zou zijn
Daarnaast weet ik niet goed of de voorgestelde timing me wel bevalt. Ook al zou ik de boeken graag lezen, al deze boeken dit jaar willen lezen, laat weinig tot geen ruimte over voor andere boeken.
Dus ja, ik schipper nog een beetje. Ik ga Elantris lezen, maar weet niet of ik direct daarna door ga doen met de andere boeken. In ieder geval kan ik de voorgestelde leesvolgorde als leidraad gebruiken en of ik die boeken dan allemaal dit jaar lees of het over een periode van 3 jaar doe, dat maakt mij zo niet veel uit. Ook omdat de rest van de zaken geassiocieerd met de uitdaging – zoals de liveshows en twitter – niet echt aan mij besteed zijn.

Dus ja, ik noem dit een leesuitdaging, maar ik ben al van in het begin niet echt toegewijd aan de opgelegde deadlines. Mijn plan is dus eigenlijk eerder een lees leidraad en ik zie wel waar ik beland 😉

Hebben jullie een TBR en hoe ga je daar mee om?
Kennen jullie de boeken uit de Cosmere van Brandon Sanderson?

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • Le petit requin

  Zo tof dat je in een boekenclub zit! Ik ga er begin maart eentje hier starten en ik hoop dat het lukt om regelmatig mensen aan te trekken 🙂 Wat gaan jullie dan nu nog lezen, nu de Harry Potters uit zijn? De bijkomende boeken à la dat toneelstuk en Fantastic beasts enzo?
  Veel succes met die leesuitdaging! Zelf heb ik een lange TBR-lijst, maar ik bepaal eigenlijk nooit op voorhand wat ik wanneer ga lezen. Sommige boeken staan daar dus jaren op voor ik het boek in kwestie lees, anderen twee weken bij wijze van spreken 🙂 Met de Verbeelding book challenge zijn er altijd wel een paar puntjes, die niet passen bij boeken die ik spontaan lees, dus daar kies ik – meestal tegen het einde van het jaar – dan wel af en toe zeer bewust boek x of y voor uit.

  • Charlotte

   Wat we gaan lezen nadat we de 7 boeken uit hebben, hebben we eigenlijk nog niet besproken. Misschien het toneelstuk of the scripts van de Fantastic Beasts films. Op Pottermore staan blijkbaar ook veel extra verhalen. Dus er is wel nog materiaal 😉
   Op voorhand bepalen wat ik lees deed ik normaal ook niet, maar toen ik het vorig jaar had gedaan voor de leesuitdaging bleek wel dat het me hielp om bepaalde boeken die al zo lang op mij stonden te wachten eindelijk eens te tackelen. Dus de maandelijkse TBR van dit jaar is een experimentje om te zien wat het resultaat is 😉

 • zwartraafje

  Ja hoor, ik heb ook een tbr. Momenteel telt die 145 boeken (als ik me niet vergis alleszins). Eigenlijk leg ik enkel vooraf een selectie boeken klaar wanneer ik mee doen aan een leesmarathon waarbij je leesvoer selecteert op basis van specifieke prompts. Anders neem ik gewoon datgene uit de kast dat me op dat moment het meeste aanspreekt. Ik heb een tijdje overwogen om zo’n tbr-jar te vullen maar de kans is groot dat ik de helft van de tijd iets anders zou kiezen omdat het boek dat ik trok me op dat moment niet ligt.

  • Charlotte

   Een TBR-jar heb ik ook al eens geprobeerd, maar daar had ik inderdaad ook de neiging om dan toch iets anders te lezen, omdat wat ik had getrokken me op dat moment niet aan stond.
   Tot nu toe, echter, bevalt de maandelijkse TBR mij heel goed. Ik zorg er zo voor dat ik meer gerichter lees en mij minder laat leiden door hypes van het moment. Allé ja, ik laat me nog steeds leiden daardoor, maar lees tegelijkertijd precies veel meer, omdat ik mij gedreven voel om ook de TBR te lezen.
   Zolang het niet als een klus begint te voelen, denk ik dus dat ik deze strategie blijf aanhouden 🙂