Gelezen

2019 Leeslog

Al jaren kijk ik gefascineerd mee op blogs, YouTube, Pinterest en Instagram naar al die mooie bullet journals die passeren.
Meermaals kriebelde het al bij mij om ook zo’n planner bij te houden en ik volgde hiervoor zelfs een workshop bij Miss Pixie. Maar hoe schoon en hoe leuk ik het ook vind, ik hield het nooit langer dan een paar maanden vol.

Toch bleef ik kijken naar andere mensen hun bullet journals, tot ik vorig jaar deze blog van Creachick zag. Toen daagde het me dat wat ik zo leuk vind aan alle bullet journals die ik zie passeren niet zozeer het planaspect is, maar de creatieve invulling ervan. En wat Creachick doet, namelijk niet voor de feiten plannen, maar na de feiten herinneren op een prachtige scrapbook-gewijze manier, gaf me een idee. Waarom niet Creachick’s voorbeeld volgen, maar dan voor mijn gelezen boeken? En zo werd mijn leeslog van 2019 geboren.

  

Voor mijn leeslog koos ik net zoals in de blog van Creachick voor een A6 schriftje van de Action. Op de cover kleefde ik een zwart rond papiertje en gaf mijn boekje zijn naam: Leeslog.
Later voegde ik daar nog 2019 aan toe, toen bleek dat ik het boekje niet voor meerdere jaren zou kunnen gebruiken.

Op de eerste dubbele pagina maakte ik een soort titelpagina, waarin ik mijn interpretatie van de sterretjes die aan boeken worden gegeven neerschreef. Dit alles versierde ik met papiertjes, stickers en een quote, danig geïnspireerd door Creachick.

Vervolgens maakte ik links een titelpagina voor het jaar 2019, want ik dacht eerst dat het boekje me meerdere jaren zou kunnen dienen, maar nu weet ik dat dit niet zo is 😉
En dan maakte ik een simpele lijst van alle gelezen boeken van 2019. Hier zie je enkel de eerste bladzijde, maar dit loopt nog 3 bladzijden verder. Jawel, 2019 was een fenomenaal leesjaar!

En dan begon ik met de eigenlijke inhoud van het leesjaar. Voor elk gelezen boek maakte ik op de linkerpagina een soort versierde titelpagina, waar ik ook de details van het gelezen boek in verwerkte. Het rechter blad was dan voor mijn gedachten over het boek of een citaat of kattebelletje.
Doorheen het jaar werd dat wel eens om gedraaid of werd nog een andere layout gebruikt, maar de essentie bleef gelijk.

Uiteindelijk werd mijn boekje serieus dik, door alle papiertjes en foto’s die erin kwamen, maar wat heb ik er mij mee geamuseerd. Ik kon er eindelijk die kriebel die ik kreeg bij het bekijken van anderen hun bullet journals mee krabben. Ik kon knippen en plakken en scrapbooken. Ik kon handletteren en doodlen en schrijven. En dit alles terwijl ik ook nog eens mijn gelezen boeken bijhield.

Het zal jullie dus niet verwonderen dat ik ook in 2020 een leeslog ga bijhouden. Maar deze keer heb ik besloten het toch iets anders aan te pakken. Maar daar vertel ik jullie meer over in een volgend bericht!

Groetjes,
Charlotte

12 Comments

 • nverschoothotmailcom

  Waw. Wat een prachtig idee. Bullet journaals vind ik ook leuk om te bekijken, maar ik heb er de tijd niet voor om mij daar dagelijks mee bezig te houden. Maar een boeklog klinkt wel iets dat voor mij zou lukken. Nu schrijf ik ook al dingen op als ik een boek lees, maar dan overal en nergens. Om dit per boek wat creatief in te vullen, lijkt mij een leuk maar vooral haalbaar idee.
  Ik ben benieuwd hoe je 2020 zal aanpakken
  Groetjes

  • Charlotte

   Precies! Ik was zo slecht om daar dagelijks mee bezig te zijn en op de duur werd het een klus, wat contraproductief was. Dus dit is voor mij de perfecte compromis!

 • fiekefatjerietjes

  Wauw, mooi! Ik ontdekte CreaChick in 2019 en ben helemaal fan van haar stijl. Mijn bullet journal (die ik wel als agenda – of soort van – gebruik) is een beetje in ‘haar stijl’, al probeer ik niet al te veel papiertjes te willen plakken, anders kan het boekje binnen de kortste keren niet meer dicht…

  • Charlotte

   Creachick volgde ik al voorheen, omdat ze eerst ook veel over haken blogde. Maar het is pas sinds ik haar ook op YouTube volg, dat ik haar bullet journal-stijl leerde kennen. Ik ben er ook echt fan van. Zo mooi allemaal 🙂
   Ik ben ook super jaloers op haar tekentalent. Ik kan met moeite een deftig stokkenmannetje tekenen 😉
   Omdat ik mijn boekje eerder als creatieve uitlaatklep gebruik dan dagdagelijkse agenda, vind ik de papiertjes net leuk. Maar het wordt inderdaad moeilijk om dan nog mooi erin te kunnen schrijven.

 • gv092

  Maar hoe mooi is dat! Dat is een boekje waar je binnen 10 jaar nog altijd met plezier gaat naar terugkijken.

 • zwartraafje

  Een vriendin van me heeft een art journal en ik vind het prachtig om te zien hoe ze daar telkens opnieuw een ander kunstwerk in maakt en vaak heel andere technieken gebruikt. De journals van creachick vind ik ook heel mooi en jouw leesjournal trouwens ook. Zelf hou ik een bullet journal vooral bij om op terug te blikken niet om vooruit te plannen. Ik vind het gewoon fijn dat ze een soort van pensieve voor me vormen om mijn slechte geheugen te ondersteunen. Als ik iets niet meer weet of herinneringen wil ophalen moet ik enkel even mijn bullet journal boven halen en dan is mijn geheugen binnen de kortste keren opgefrist.

  • Charlotte

   Ah kijk, dus het is precies niet zo raar om het concept bullet journal eerder te gebruiken als een soort moderne update van het “dagboek”.
   Ik vind trouwens jouw spreads ook altijd heel leuk gedaan. Vooral ook alle Harry Potter spulletjes 😀

 • Le petit requin

  Oh, zo leuk gedaan! Geef je die data dan ook nog in op goodreads? Ik heb in mijn agenda ook wel een tracker voor boeken, maar dat is één simpele pagina met gewoon een paar extra gegevens (verhouding mannelijke/vrouwelijke auteurs, talen waarin ik lees etc.), omdat ik die zaken niet makkelijk kan afleiden uit de goodreads-statistieken.

  • Charlotte

   Ja, ik hou ook alles nog bij op Goodreads. Goodreads is voor de droge feiten en mijn leeslog combineert dat met een creatieve uitlaatklep 🙂