Gebeurd,  Gelezen

Laatste Owlcrate & eerste Fairyloot

In de zomer van 2015 hoorde ik voor het eerst over boeken abonnementsboxen toen ik Owlcrate leerde kennen. Ik weet nog dat ik enorm gefascineerd (en vooral hebberig) werd van het idee van een soort verrassingsdoos voor boekenliefhebbers, waarbij elke maand op basis van een thema een aantal boek gerelateerde goodies worden geselecteerd, samen met een recent uitgegeven hardcover boek. Pas wanneer de postbode je doos bij je komt afleveren, weet je wat er precies in de doos zit. Leuk toch?!

Dus terug in 2015 ging ik voor het eerst overstag toen het september-thema werd aangekondigd als “leading ladies” vergezeld met een foto van Hermione Granger en Katniss Everdeen. Ik vond het zo fijn om te ontvangen, dat ik maandelijks de doos bleef bestellen, tot ik in mei 2016 besloot het stop te zetten. Voor die periode blogde ik ook netjes over de ontvangen dozen, mocht je nog nieuwsgierig zijn naar de dozen van toen, kan je hier verder lezen.
In januari vorig jaar begon het weer te kriebelen en ging ik weer een abonnement aan, tot ik nu in oktober besloot om voor december niet meer te vernieuwen. Niet omdat ik niet tevreden ben, maar omdat ik veel miserie heb gehad met de douane voor de dozen uit Amerika. Uiteindelijk kwam alles steeds wel goed en moest ik nooit extra kosten betalen, maar het was wel steeds zo’n gedoe met formulieren dat ik het een beetje beu ben.

Nu, ondertussen zijn er een hele hoop meer van soortgelijke abonnementsservices, ook dichterbij dan het verre Amerika. Zo schreef ik me al een heel eind geleden in op de wachtlijst van Fairyloot uit de UK. Ik liet al meermaals een uitnodiging om een doos te kopen aan mij voorbij gaan, tot ik net eind oktober, ongeveer tegelijkertijd als het moment dat ik mijn Owlcrate abonnement had stop gezet, opnieuw een uitnodiging kreeg om in te schrijven.
Sjah, was dat een teken of niet?
Ge raad het dus al, ik tekende in voor een abonnement op Fairyloot voor de komende 6 maanden. Benieuwd wat de douane daar van gaat maken 😉

Maar zo geschiedde dus dat ik in november zowel een Owlcrate – mijn laatste – als een Fairyloot – mijn eerste – verwachtte.

En begin december stond de postbode voor de deur met beide dozen tegelijkertijd. Ik voelde mij net een kind met Sinterklaas met twee zo’n dozen op één dag!

Owlcrate november 2020: Growing Wild

Het thema van de owlcrate van november was growing wild en ik was echt heel benieuwd naar hoe ze dit gingen invullen, want ik hou wel van een herfstig natuurthema. Het bijhorende kunstwerk met de herfstige bosnimf voldeed alvast al helemaal aan mijn verwachtingen.

Het zwaarste voorwerp was ongetwijfeld dit uit de linker foto: een heuse bloemenpers, met prachtig houtsnijwerk geïnspireerd door de Shades of Magic reeks van V. E. Schwab.

De mooie postkaartjes leken op het eerste zicht op echte gedroogde bloemen, zo schoon en gedetailleerd zijn de tekeningen. Maar de bloemen zijn nogal moeilijk op aarde te vinden, want het zijn uitheemse soorten uit Tolkien’s Midden-aarde.

Deze stickertjes gaan zeker van pas komen in mijn leeslog, zowel de herfstige als de boekige! Niet te groot, maar toch heel gedetailleerd.

Dit was het enige dat ik zeker wist dat in de doos zou zitten, een heuse leesplanner. Vorig jaar in november had er ook zo eentje in gezeten en ik vond dat wel handig om mee te nemen onderweg, ook al is het wel een vrij lijvig boek. Ik hou het meeste van mijn leesstatistieken op de computer en mijn leeslog bij, maar ik lees voornamelijk onderweg op de trein (allé ja, pre-corona natuurlijk), dus is het wel handig zo’n boek bij te hebben om gedachten en zo in te noteren.

Ik draag zelden juwelen, naast oorringen, maar deze halsketting met een gevangen paardenbloempluisje zou ook ik wel eens overwegen om te dragen.

Owlcrate komt ook altijd met een pin passend bij het boek. Hoe schattig is deze bloemige beer niet?

En dan natuurlijk het belangrijkste voorwerp uit de boekendoos, het boek.
Op basis van het thema en de verwachte boeken in november, had ik een licht vermoeden dat het dit boek zou zijn en ik ben SUPER content dat ik gelijk kreeg, want ik zou het boek sowieso hebben aangeschaft: Among the Beasts & Briars van Ashley Poston.
Het boek wordt beschreven als een duister sprookje vol wilde magie en pratende dieren, dus het lijkt compleet op mijn lijf geschreven!

De uitgave die door Owlcrate wordt voorzien heeft een compleet unieke omslag, die zowel aan de buitenkant als de binnenkant is bedrukt. Het boek is ook gesigneerd door de auteur en komt met een geschreven brief, waarin de auteur haar inspiratie voor het boek uitlegt.

Deze november-doos is voor mij dan ook een meer dan geslaagde afsluiter van mijn Owlcrate verhaal.
Ga ik nu nooit nog een Owlcrate bestellen? Mjah, zeg nooit nooit, maar ik denk toch zeker al het komende jaar niet 😉

Fairyloot november 2020: Enemies to Lovers

Het thema van mijn allereerste Fairyloot is enemies to lovers (van vijanden naar geliefden). Het spoiler kaartje toont hierbij een heel mooie tekening van een vrouw met een dolk in een jaren twintig jurk en een man in pak met een revolver. Vermoedelijk is dit meteen ook fan-art horend bij het boek uit de doos, dat zich ook in de jaren twintig afspeelt, maar meer daarover later 😉

Bovenaan mijn doos lag een mooie zachte sjaal in een prachtige schakering van groene tinten. Prominent in het midden staat een citaat uit A Song of Wraiths and Ruin van Roseanne A. Brown, een boek dat ik (nog) niet ken.

Daaronder lag nog een stoffen item, namelijk een grote, stevige draagtas met een kunstwerk van een hand dat ik onmiddelijk herkende: RosieThorns88.
Ik ben compleet onder de indruk van haar werkjes uit papier, zowel de tekenstijl van de figuren als – en vooral – de adembenemende details in de 3-D stukken.
De tekening op de draagtas is geïnspireerd door The Folk of the Air trilogie van Holly Black.

Nog meer stof met dit item dat ik persoonlijk een beetje vreemd vind: een scrunchie met nog een sjaaltje aan. Raar en dit is ook niet iets dat ik meteen kan gebruiken met mijn korte haar (alhoewel het dankzij corona toch langer is dan ik het gebruikelijk hou)

Ook haalde ik nog een herbruikbare schermreiniger uit de doos, geïnspireerd door Angelfall van Susan E. Goed om al die stofjes van je telefoon te verwijderen 😉

Terwijl elke Owlcrate doos met een speciaal ontworpen pin komt, is het ding in Fairyloot specifiek ontworpen tarot kaarten. Zelf ken ik daar nougatbollen van, maar ik ben dan ook vooral curieus naar de tekeningen.
In de set in deze doos worden de zwaarden schildknaap en ridder afgebeeld met behulp van personages uit House of Earth and Blood van Sarah J. Maas, een boek dat hier nog ongelezen in mijn kast geduldig staat te wachten.

Vervolgens haalde ik een voorwerp uit dat ik enorm mooi vind, maar ik geen idee had waar het voor diende. Na spieken op de spoiler kaart ontdekte ik dat het een tassenhanger is, voor wanneer je je handtas niet op de grond wilt zetten. Handig!
Het ontwerp is geïnspireerd door The Wrath and the Dawn van Renée Ahdieh.

Items waar je nooit genoeg van kunt hebben als boekenfanaat zijn boekenleggers, dus deze set van vier boekenleggers gaan zeker van pas komen. Elke boekenlegger geven koppeltjes uit boeken weer, maar niet in hun normale garderobe, maar in wat ze zouden dragen als ze in onze moderne wereld zouden vertoeven.
Ik ken uiteindelijk maar één koppel, namelijk Feyre & Rysand uit A Court of Thorns & Roses van Sarah J. Maas (de vierde in de rij).

De drie andere koppels komen uit boeken die ik (nog) niet las:
Op plaats drie, Lou & Reid uit Serpent & Dove van Shelby Mahurin.
Op plaats twee, Meghan & Ash uit de Iron Fey reeks van Julie Kagawa.
En de eerste, tot slot, tonen de hoofdrolspelers uit het boek dat ik als laatste uit mijn Fairyloot doos van november haalde.

En dat is These Violent Delights van Chloe Gong, een hervertelling van Romeo & Julia dat plaats vindt in het Shanghai van de jaren twintig.
Tot mijn plezier zag ik dat het boek niet ingepakt was in plastiek – zoals bij Owlcrate het geval is – maar mooi in een Fairyloot tasje met trekkoord, dat daarna nog gebruikt kan worden voor iets anders.

Ook Fairyloot zorgt dat hun editie een unieke omslag krijgt, hier ook bedrukt aan beide zijden, met binnenin een prachtige tekening in een art deco-achtige stijl. Schitterend voor een boek dat zich in de jaren ’20 van de vorige eeuw afspeelt!
Binnenin is het boek ook ondertekend, maar deze keer door middel van een ingeplakte sticker. En we krijgen er ook een brief van de auteur bij. Als extra extraatje zit er nog een door de auteur geannoteerd hoofdstuk bij.

En dat was hem dan, mijn eerste Fairyloot.
Mijn indruk bij deze eerste ervaring is dat Fairyloot vooral enorm veel aandacht besteed aan fan-art, veel meer dan wat ik bij Owlcrate gewend ben. Daar ben ik alvast fan van. Er zijn ongelofelijk veel getalenteerde artiesten die tekeningen en schilderijen maken geïnspireerd door boeken en ik kan daar uren door zitten scrollen op Instagram of Pinterest.
Deze keer liggen de meeste van de kunstwerkjes mij iets minder qua gekozen fandoms – omdat ik ze (nog) niet ken – maar dat neemt niet weg dat ik ze wel kan waarderen. Sowieso is mijn favoriet de draagtas van RosieThorns88 en ook de tekening op de binnenkant van de omslag van het boek is SCHITTEREND gedaan.
Ik ben dus super benieuwd naar mijn volgende doos, met het thema “thick as thieves“.

Bestelden jullie ooit al eens zo’n boekendoos? Wat is jullie ervaring?

Groetjes,
Charlotte

5 Comments

 • Le petit requin

  Ik heb nog nooit zo’n boekendoos besteld, maar deze van Owlcrate zou mij bijna overstag doen gaan, zo mooi! Die kaartjes, die stickers, die stempel… die zouden hier meteen in gebruik genomen worden 🙂 Probleem is bij mij vooral dat de boeken niet echt mijn ding zijn, terwijl dat toch wel de hoofdreden is om zo’n doos te kopen. Geen idee eigenlijk of er ook boekendozen bestaan die minder gericht zijn op fantasy / YA / sci-fi.
  Ik duim alleszins dat jouw boxen zonder al teveel douaneproblemen doorkomen! (zegt zij die weliswaar nog nooit heel lang moest wachten, maar regelmatig pakketjes krijgt die al door de douane geopend en goedgekeurd zijn. Blijft raar dat mijn post uit het buitenland zo vaak eerst al door iemand anders is bekeken…)

 • Hilde

  Niet alles maar er zit toch wat tussen waarvan ik instant happy word zoals die planner, de stickers om m’n BuJo mee op te pimpen, die kaartjes met planten thema en wow die bloemenpers ❤. Herken dat wel, het gevoel van weer kind zijn bij het uitpakken van cadeautjes. Geniet ervan. ❄☃️

 • nancy

  Amai, wat een mooie cadeautjes!!! Genieten!!
  Die tarotkaarten vind ik super, van de andere dingen herken ik niets. Ik ben er niet bekend mee. Ik ben wel benieuwd welk genre er iedere keer in de box zal zitten.
  Ik heb net gezien wat het volgend thema is voor januari: Mythologie!!! En ik kan niet intekenen, dan maar op de wachtlijst staan, maar ik zal waarschijnlijk die box niet kunnen kopen, snik.
  Mooie sjaal ook.
  Nu maar afwachten hoelang ik geduld moet hebben op de wachtlijst. Ik hoop echt dat ik nog kan bestellen voor de mythologie box.
  Ik weet niet of ik veel boeken zou lezen, maar als het over mythologie gaat, dan zeker. Fantasy over elfen, magiërs, dat lees ik ook nog graag.

  Die planner is ook wel tof om te krijgen.

  Veel plezier met al deze cadeautjes. Ik ben al benieuwd naar volgende maand 🙂
  Fijne feesten.
  Groetjes Nancy

 • zwartraafje

  Zo tof om hier terug een Unboxing te zien opduiken. Een dubbele zelfs. Heb je die hanger voor een handtas al uitgetest? Ik heb ze al een paar keer gezien en vraag me telkens op nieuw af of die handtas dan niet gewoon met haak en al op de grond valt. Oh en zou je het sjaaltje niet kunnen verwerken tot een haarlint? Dan kan je er misschien nog wel iets mee doen. Of een schattig boekig strikje voor in je haar of zo? Voor een mondmasker lijkt het materiaal niet echt geschikt. Anders had je het misschien daar nog in kunnen transformeren.

  • Charlotte

   De hanger heb ik nog niet uitgetest… Nog nergens moeten gaan in deze tijden 😉
   Ik vermoed trouwens ook dat zo’n hanger vooral ook bedoeld is voor van die kleine handtasjes en niet meteen voor de schoudertas die ik als handtas gebruik. Ik denk dat met zo’n lang schouderlint de schommeling van je handtas er inderdaad voor gaat zorgen dat de boel toch op de grond terecht zal komen. Als ik het eens kan uittesten in het wild, hou ik je geïnformeerd!
   En de scrunchie verdwijnt waarschijnlijk richting nichtjes en het sjaaltje waarschijnlijk ook. 😉