Gelezen

Leeslog 2020 – opstarten

Net als vorig jaar wil ik ook dit jaar een leeslog bijhouden. Dit is een fysiek boekje waar ik al mijn gelezen boeken in kan bijhouden, samen met mijn gedachten erover en eventueel leuke citaten.
Vorig jaar ben ik er vrij direct in gevlogen. Naast een titelpagina en een lijstpagina voor alle gelezen boeken, zat er geen enkel andere structuur in het boekje. Er was geen onderscheid tussen maanden en er werden geen statistieken bijgehouden per maand. Dit jaar wil ik het echter gestructureerder aanpakken, maar toch met een creatieve insteek, want dat was uiteindelijk de ganse opzet van het bijhouden van een leeslog.

De titelpagina is vrij gelijkaardig aan deze van vorig jaar, alleen vermeld ik deze keer wel het jaar en gebruikte ik een ander citaat.

Ook de volgende pagina’s zijn quasi gelijkaardig als vorig jaar, namelijk ruimte voor de hoofdlijst van alle gelezen boeken van 2020. Maar vanaf de volgende bladzijden wijk ik af van mijn systeem van vorig jaar.

De eerstvolgende dubbele pagina reserveer ik voor een lijst van alle aanwinsten van 2020. Dit gaat alleen over fysieke boeken.

Vervolgens besloot ik mijn leesdoelen voor 2020 vorm te geven.
Mijn eerste doel – het lezen van 100 boeken – hou ik vrij simpel bij door hokjes te kleuren. Zij die mij ook op Goodreads volgen zullen opmerken dat mijn leesdoel hier merkelijk hoger ligt dan mijn doel ingesteld op Goodreads. Dit komt omdat ik eigenlijk te laf was om 100 boeken op te geven in Goodreads, lol.

Daarnaast heb ik mezelf nog twee andere streefdoelen gegeven.
Enerzijds wil ik proberen wat meer Nederlandstalig te lezen. Dit kan zowel origineel Nederlandstalig werk zijn, als vertalingen. Anderzijds wil ik de boeken die ik doorheen de jaren verzamelde ook beginnen lezen.
Deze twee doelen zijn vrij tegenstrijdig, gezien mijn boekenkast voornamelijk Engelstalige boeken bevat, dus ik ben wel benieuwd hoe het zal lopen.

Na de leesdoelen, besloot ik om dit jaar ook al tijdens het jaar een aantal zaken te tellen. Normaal doe ik dit pas op het einde van het jaar, maar waarom niet meteen aan de slag gaan?
Daarom zette ik al 4 tellers op van zaken die ik graag zou bijhouden:

 1. De sterretjes die ik doorheen het jaar aan mijn gelezen boeken gaf, wat op het einde van het jaar een idee zou moeten geven van hoe goed (of slecht) ik mijn boeken uitkoos
 2. Het formaat waarin ik een boek las. Hierbij ligt mijn interesse vooral bij het aantal audioboeken versus echte boeken, maar ik neem meteen ook de andere categorieën mee
 3. Het originele doelpubliek van de boeken die ik las. Dit bekeek ik nog nooit eerder en ik ben wel benieuwd. Gevoelsmatig denk ik dat ik veel Young Adult lees, voornamelijk doordat deze boeken vaak het meest reclame krijgen op YouTube en Goodreads. Dus wel benieuwd naar.
 4. En tot slotte de verschillende gelezen genres, waarbij ik traditioneel vooral tussen de Fantasy en Thriller/mysterie genres schipper

En dit was het voor de algemene jaar-pagina’s. Tijd voor de maandelijkse opdeling.

In tegenstelling tot vorig jaar heb ik besloten dit jaar mijn boeken per maand te loggen. layout inspiratie bij Journal with Chloe
Links is gewoon een titelpagina voor januari, waarbij ik een leuke Jane Austen quote schreef.

Rechts is ruimte voor mijn maandelijkse TBR. TBR staat voor To Be Read of te lezen.
Nu, normaal ben ik niet iemand die op voorhand beslist welke boeken ik ga lezen. Ik kies gewoon op het moment waar ik zin in heb. Maar vorig jaar maakte ik voor het eerst zo’n TBR, omdat ik mee deed aan een lees uitdaging (Magical Readathon) en ik dus wat gerichter moest lezen, wilde ik slagen. En dit werkte eigenlijk extreem goed, in de zin dat ik enorm veel boeken las en boeken van mijn lijst kon schrappen die al heel lang in mijn kast stonden.
Dus nu ga ik elke maand een TBR maken van 3 à 5 boeken. Het is niet de bedoeling dat ik hier een slaaf van wordt, want het moet nog plezant blijven, maar zo hoop ik toch eens die boeken die al jaren in mijn kast staan ook daadwerkelijk te lezen.

En dat is wat ik heb tot dusver. Zoals je misschien opmerkte in de foto’s hierboven las ik reeds 2 boeken uit in 2020 en zijn die klaar om een versierde pagina in mijn leeslog te krijgen. En ik mag streepjes zetten bij de trackers en leesdoelen. Fijn fijn 🙂

Lezen jullie veel? En houden jullie op een speciale manier bij wat jullie lezen?

Groetjes,
Charlotte

13 Comments

 • Cindy

  Heel inspirerend! Ook mij lukte het niet om een bullet journal als agenda bij te houden, maar zo een leeslog is geweldig! Ziet er alvast prachtig uit. Veel succes met je leesdoel van 100 boeken. Ik hoop voor dit jaar meer pagina’s te lezen, want dat is de vorige jaren telkens wat achteruit gegaan…

  • Charlotte

   Dankjewel 🙂
   Naar het aantal pagina’s kijk ik eigenlijk niet zo sterk… Ik geef eerlijk toe dat ik bepaalde types stripboeken (geen Suske & Wiske of Jommeke, maar wel Blake & Mortimer) mee tel in mijn aantallen, alsook kortverhalen.
   Ik zie wel hoe het dit jaar loopt 😉

 • Margaret

  Je pakt het grondig aan en hebt alles goed overdacht. Jouw journal ziet er mooi uit. Ik zit in een leesclub. Eén keer per jaar brengt ieder lid een boekenidee in voor het nieuwe jaar. Samen bepalen we welke 12 boeken we gaan lezen. Ieder koopt één boek en de boeken rouleren. Zo lees ik ieder jaar verrassende boeken, die ik misschien anders niet had uitgekozen. Verder zoek ik boeken uit bij de bibliotheek. Jouw journal is inspirerend en misschien kan ik ook iets doen met jou idee.

  Groetjes en veel leesplezier, Margaret

  • Charlotte

   Ooh, wat een origineel idee voor een leesclub! Maar komt het dan niet voor dat je een boek ‘moet’ lezen dat je totaal niet aanspreekt?

 • zwartraafje

  Je nieuwe invulling ziet er tof uit. Heel overzichtelijk ook met die tracking-pagina voor je doelen. Zelf hou ik enkel elk maand bij welke boeken ik gelezen heb, hoelang ik er over deed en welke score ze kregen. Op mijn blog deel ik wel jaarlijks mijn aanwinsten en gelezen boeken in detail. Daar staat dan ook de bron van de boeken bij, de taal, vorm en dergelijke.

  • Charlotte

   Ewel, jouw blogposts over je aanwinsten was eigenlijk de inspiratie waarom ik het nu ook wil bijhouden
   Voorheen kocht ik boeken, maar ik hield nooit bij wanneer ik het had gekocht, waardoor ik ook niet direct kan zeggen hoe lang bepaalde boeken al ongelezen in mijn kast staan 😉

 • Le petit requin

  Wow, 100 boeken als doel, stevig! Hoeveel las je er vorig jaar misschien? Moest wel lachen met je reden waarom je op Goodreads een minder hoog doel hebt 🙂
  Bij mij is het dus een tracker van één pagina, waarin ik volgende dingen bijhoudt: geslacht van de auteur, genre (wel veel algemener dan jij, want ik heb enkel fictie versus non-fictie 🙂 ), de “bron” (nieuw, geleen, bib, e-book), de taal waarin ik lees, een tellertje per maand, de landen waaruit de auteurs komen en een overzichtje van de Verbeelding book challenge. Al de rest (welke boeken, sterren, review, aantal pagina’s…) staat op Goodreads.
  Luister jij vaak naar audioboeken? Ben er ergens wel nieuwsgierig naar, maar mijzelf kennende vrees ik dat ik heel snel mijn draad ga kwijt zijn, omdat ik dan ondertussen andere dingen ga doen 🙂

  • Charlotte

   Haha, ja, ik ben een beetje een lafaard. Misschien moet ik op Goodreads toch gewoon ook de teller op 100 zetten, want in mijn leeslog staat ook gewoon 100…
   Hmm, het geslacht van de auteur tracken is misschien ook wel eens interessant om te bekijken… De landen ook, maar ik vermoed dat ik daar snel vast ga zitten in de UK en de US 😉
   De verbeelding book challenge heb ik een beetje laten vallen. Ik heb zelfs nog niet gekeken wat de prompts zijn dit jaar, terwijl ik de jaren waarin ik wel heb meegedaan het altijd wel leuk vond om af te vinken. Twijfel, twijfel…

   Audioboeken begin ik meer en meer te luisteren eigenlijk. Ik heb een abonnement op Storytel en dat bevalt me echt heel erg. Ik luister tijdens het koken, wandelen, kuisen, strijken, etc. Het leukste vind ik luisteren tijdens het haken of breien. Voorheen handwerkte ik vaak voor de tv, maar ik luisterde dan eigenlijk meer dan keek, want ik kan niet echt haken/breien zonder regelmatig naar mijn handen te kijken. Dus in dat opzicht zijn audioboeken echt perfect.
   En ja, soms gebeurt het dat de aandacht wat verslapt, maar dan spoel ik wat terug. Als ik gewoon lees kan dat ook eens voorvallen dat ik lees zonder dat het doordringt. Dus ja, ik heb nog niet echt ervaren dat het lezen via audioboek minder waard zou zijn dan echt lezen. Als een boek me grijpt, dan grijpt het me, ongeacht de manier waarop ik het lees.

   • Le petit requin

    Ja, dat is wel waar dat je tijdens het lezen ook niet altijd even aandachtig bent. Het valt mij wel op dat ik dat afgeleid zijn vaker heb bij muziek (vandaar ook de “schrik” voor audioboeken, want op zich beschouw ik luisteren zeker niet als “minder” dan lezen), maar misschien is dat vooral een kwestie van wennen om écht te luisteren.

 • nancy

  Een boek beluisteren is nieuw voor mij. Ik lees eigenlijk meer informatieve boeken en denk dat het dan moeilijk is om iets te willen noteren of opschrijven. Ik weet niet of het gemakkelijk is om terug te spoelen of hangt dat af op welk toestel je luistert?

  • Charlotte

   Ik luister audioboeken via Storytel gewoon op mijn gsm, en daar heb je in het boek een inhoudstafel, dus je kan gemakkelijk tussen hoofdstukken navigeren. Je kan ook per 15 seconden terugspoelen en er is een mogelijkheid om zelf “bladwijzers” te plaatsen bij bepaalde passages.