Gemaakt

Genredeken 2022

Soms kom je zo online van die ideeën tegen die je het gevoel van een donderslag bij heldere hemel geven. Dit had ik toen ik een instagram bericht zag van een Booktuber – dit is iemand die op YouTube video’s maakt over boeken – van een verzameling bolletjes wol.

Mijn aandacht was natuurlijk direct getrokken en haastte mij om het bijschrift te lezen.
Haar plan – naar een voorbeeld van @mouse.reads – was om een deken te breien, volledig geleid door de boeken die ze had gelezen. Elke rij van het deken zou gelijk staan aan een boek. Elke kleur van het deken zou gelijk staan aan het genre van dat boek.

Maar, maar, maar… Hoe zalig is dat nu niet!
Eerder had ik al vol nieuwsgierigheid naar temperatuurdekentjes gekeken. Dat zijn ook dekens die doorheen het jaar worden gemaakt, waarbij elke streep voor een dag staat en elke kleur een temperatuurbereik. En hoewel ik zo’n deken zeker wel een tof concept vind, zelf heb ik niks met temperaturen, dus was er niet meteen de goesting om ook zo iets te maken.
Maar dit, een deken gebaseerd op mijn leesjaar, dat zo zal aangeven hoeveel boeken ik heb gelezen en in welke genres?! Dit is echt helemaal spek naar mijn bek!

De dag daarna begon ik meteen te plannen. En ik zou ik niet zijn als ik dit niet heel systematisch en wetenschappelijk aanpakte. Want wat is spontaniteit, toch? 😛
Het eerste wat ik deed was beslissen welke genres ik zou vertegenwoordigen in mijn deken. Dit deed ik op basis van mijn Excel met gelezen boeken van 2021.

Nu kon ik voor gemak gaan en gewoon een kleur kiezen voor elk van de 10 genres, maar dan zou er naar mijn gevoel te weinig variatie inzitten, gezien ik voornamelijk fantasy lees en andere genres zelfs niet gelezen worden. Om het dus wat interessanter te maken, splitste ik voor sommige genres de Jeugd/YA boeken af van de volwassen boeken. Hierdoor zou er iets meer verdeling komen in de kleuren, uitgaande dat ik in 2022 niet veel anders lees dan in 2021, wat mij heel aannemelijk leek.
Zo koos ik voor de volgende genres:

 1. YA/Jeugd Fantasy (22 boeken in 2021)
 2. Adult Fantasy (12 boeken in 2021)
 3. Mysterie (18 boeken in 2021)
 4. Thriller (21 boeken in 2021)
 5. Sci-Fi (15 boeken in 2021)
 6. Horror (9 boeken in 2021)
 7. Romantiek (10 boeken in 2021)
 8. Historische romantiek (10 boeken in 2021)
 9. Strip (2 boeken in 2021)
 10. Historisch (1 boek in 2021)
 11. Ander (1 boek in 2021)

Voor de kleurtjes besloot ik te gaan graven in mijn gigantische voorraad Zeeman Super Soft wol. Eerst koos ik vrij willekeurig 11 kleurtjes die ik mooi vond en ook wel mooi bij elkaar vond passen.

Nu bedacht ik me wel dat als ik online foto’s zie van dekens met een willekeurig kleurenmotief, dat ik dat meestal alleen maar aantrekkelijk vind, als de kleuren afgewisseld worden met een basiskleur. Dit basiskleur is meestal wit, zoals ik zelf lang geleden deed voor mijn regenboogdeken. Daarom besloot ik om ook hier een grondkleur in te steken, deze keer grijs, vooral omdat ik daar zo veel bolletjes van heb liggen.

Daarna wees ik elk van de kleurtjes een genre toe, door een lijn te trekken tussen hoeveel ik van dat kleurtje in voorraad had en hoeveel boeken ik van dat genre had gelezen. En ten slotte, voor mijn eigen gemak, maakte ik een referentiekaart.

Ik hoor jullie al denken: “Jamaar, Charlotte, die kleurtjes kiezen, al goed en wel, maar wat ga je er nu precies mee doen?” Ewel, dat was het volgende dat ik deed.
Sowieso wist ik al dat ik mijn deken ging haken en niet breien. Er bestaan ongetwijfeld streepjespatronen voor gebreide dekens, maar in mijn hoofd lijkt mij dat een zwaar onhandige bedoening, met al die steken op een naald, vooral als het deken een bepaalde lengte gaat beginnen krijgen. Dus neen, ik ga mijn genredeken haken.
Opnieuw kon ik voor mijn gemak een patroon voor een temperatuurdeken selecteren, maar een belangrijke bedenking die ik maakte was dat temperatuurdekens sowieso 365 rijen gaan tellen, een rij voor elke dag van het jaar. Ik ben daarentegen absoluut zeker dat ik geen 365 boeken ga lezen. Zelfs als ik het deel door 2, om het feit dat ik ga afwisselen met een basiskleur, zijn 183 boeken op een jaar een beetje te zot.

Maar laat mij beginnen bij het begin. Welke afmeting wil ik eigenlijk bekomen voor mijn deken?
Een beetje snuisteren in mijn eerder gemaakte dekens en surfen op internet naar standaardafmetingen voor spreien, en ik besloot te mikken op iets van 120cm breed en een lengte van tussen de 150 en 180 cm.
De breedte is gemakkelijk te beïnvloeden, gezien deze volledig afhangt van hoeveel steken aan het begin wordt opgezet. Dus daar moest ik pas mijn hoofd over breken wanneer ik een patroon had geselecteerd.
De lengte echter is een ander paar mouwen, want deze gaat enerzijds afhangen van de streephoogte van het gekozen patroon, en anderzijds van het aantal strepen ik ga haken en dus het aantal boeken ik zal lezen.

Om hier een leidraad voor te hebben, ging ik een beetje rekenen en tellen.
Eerst keek ik terug naar hoeveel boeken ik de afgelopen jaren las en bepaalde een minimum en een maximum. Ik ronde voor het gemak af naar 90 en 120, waar mijn leesdoel van 100 boeken mooi tussen past.
Daarna ging ik de verschillende opties voor benodigde streephoogte gaan berekenen op basis van de verschillende mogelijkheden. Zo concludeerde ik uiteindelijk dat als ik een patroon kon vinden waar ik per rij zo’n 1 cm hoogte haakte (dat is als ik afwissel met een basiskleur. Als ik enkel met kleurtjes/genres haak dan wordt dit 2cm), ik een aanvaardbare lengte zou bekomen voor mijn deken.

Bon, genoeg gerekend, tijd voor het echte werk van het zoeken en selecteren van een streepjespatroon.

In eerste instantie viel mijn oog op het patroon van de Hydrangea Stripe Blanket van Attic24 gaan gebruiken.
Nog voor ik een proeflapje haakte, vermoedde ik wel al dat dit patroon niet geschikt zou blijken voor wat ik voor ogen had, maar ik wou me er toch van verzekeren. En ik bleek gelijk te hebben. Elke rij hortensia’s in mijn proeflapje werd 2cm hoog, wat op zich gepast zou zijn, als ik het idee van afwisselen met een basiskleur zou laten varen. Eventjes speelde ik ook met dat idee, maar als ik op Ravelry door de projecten scroll, dan blijf ik meer hangen bij die dekentjes die een grondkleur hebben, dus besloot ik om toch bij mijn initiële plan te blijven.

Vervolgens keerde ik terug naar het golfjesdeken dat ik een aantal jaren geleden voor mijn oudste metekindje maakte. Het proeflapje daarvoor (geen foto van gemaakt voor ik het weer uithaalde) had hetzelfde probleem als het vorige, dat de strepen te hoog werden. Bovendien vond ik dat het grondkleur net iets te veel plaats in nam. Ik had iets nodig waardoor ik met het grondkleur een soort scheiding kon maken tussen de kleurtjes, zonder dat het te prominent grijs zou gaan worden. Op dat moment dat ik dat bedacht, kwam spontaan een herinnering aan een dekentje dat ik lang geleden had bewonderd bovendrijven.

carine07’s Lagoon baby ripple blanket

Grappig toch hoe die hersenen werken hé. Daar zo veel jaar na datum toch nog weer mee af komen, op een heel gepast moment! Ik schreef over dit dekentje hier op de blog in 2012 en schreef er bij:

Dit dekentje van Carine is nog niet af, maar ik was er meteen verliefd op. Het is een variatie op het bekende golfjes-deken, waarbij een brede streep in kleur afgewisseld wordt door een fijne lijn wit. Schitterend! Moet ik ooit ook eens proberen.

Ewel, tien jaar later (ZOT!) werd het eindelijk tijd om dat eens te proberen.
Nadat ik uitgevogeld had hoe ik dit patroon moest haken, in combinatie met het starten en eindigen met een rechte lijn, maakte ik mijn finale proeflapje.

Ooh, op zicht ziet dat er echt goed uit!
Maar meten is weten, dus mat ik de streephoogte voor alle zekerheid toch ook maar eens. Met dit patroon zou ik per gelezen boek een hoogte haken van 1,5 cm. Dit is dus zowel voor het kleur/genre gedeelte als de fijne grijze tussenlijn. Terugkijkend naar wat ik eerder berekend had, valt dit misschien iets te weinig uit, maar met de bijkomende rij in het begin en het einde, en misschien eventueel nog een boord, gaat dit toch nog perfect uitkomen.

 • Min.90 boeken: 135 cm
 • Max.120 boeken: 180 cm
 • Leesdoel van 100 boeken: 150 cm

Dus dit gaat hem worden! Het plan voor mijn jaarlange haakproject: het Genredeken

Het kan nu natuurlijk zijn, na al dit geplan, dat 2022 uiteindelijk een verschrikkelijk slecht leesjaar gaat worden en ik zal eindigen met een ietwat groot uitgevallen sjaal in plaats van een bruikbaar deken, maar dat zien we dan wel weer als het zo ver is. En hé, een nieuwe sjaal komt toch ook altijd van pas, niet?

Binnenkort kom ik alvast bij jullie met de eerste maandelijkse update van mijn genredeken, namelijk de boeken van januari 2022.
Tot dan!

Groetjes,
Charlotte

10 Comments

 • trijnewijn

  Dat is echt een subliem fijn idee, ik kijk al uit naar je maandelijkse updates. Ik ben zelf aan het nadenken over een deken voor een 90ste verjaardag, dankzij jouw bericht weet ik iets beter welke kant ik uit wil gaan ermee. Het vermelden van de patronen die voor jou niet werken, gaven mij net inspiratie 🙂

 • zwartraafje

  Zo’n leuk idee. Ik ben heel benieuwd naar hoe je deken gaat vorderen want je kan natuurlijk niet vooraf voorspellen in welk genre je zin gaat hebben op een gegeven moment.

  • Charlotte

   Ja, ik moet nu al heel goed opletten om niet in de valkuil “maar ik heb net in dat genre gelezen, dus misschien een ander genre pakken, want anders moet ik twee strepen van hetzelfde kleur haken”. Typisch ikke weer.
   Dat is dan weer het voordeel met overal op achter te lopen. Ik ben iets vertraagd in het haken van mijn februari boeken, waardoor het deken minder van voor in mijn gedachten zit en ik dus zonder daarover na te denken mijn volgende boek uit kies.

 • Le petit requin

  Oh, wat een zalig idee! Mijn moeder breidde ooit een “vertragingsdeken”, met kleurtjes naargelang hoeveel vertraging haar trein naar het werk had 🙂 Met alle homeoffice tegenwoordig zou dat wel een heel saai deken worden, maar toen was dat best wel afwisselend (wat niet meteen een compliment voor de NMBS is, dat dan weer niet).
  Ik let eigenlijk nooit op wat voor genre een boek is, maar zit dan al te denken aan vb. een deken op basis van de talen waarin ik lees (zijn er dan wel meer vier). Of misschien eentje met een kleurtje per maand en dan rijen op basis van aantal gelezen boeken (dan wordt het wel weer eerder een geblokt deken i.p.v. echt afwisselend). Bon ja, misschien moet ik maar eerst eens leren haken vooraleer ik hier ideeën zit te spuien 😉

  • Charlotte

   OMG, een vertragingsdeken! HOE ZALIG! Dju toch, in den tijd had ik zo ook al een paar deken kunnen haken/breien, lol. Maar tegenwoordig kan ik inderdaad niet klagen, gezien het hier nog steeds voornamelijk van thuis werken is 🙂
   Zalig dat het je inspiratie geeft 🙂 Eentje waar ik ook aan zat te denken – en als dit deken een succes blijkt te zijn is dit al mijn startpunt voor volgend jaar – is ook op basis van mijn beoordeling/aantal sterretjes streepjes haken.