Gelezen

Gelezen in januari 2022

Leesjaar 2022 werd cijfertjesgewijs behoorlijk ingezet met 6 uitgelezen boeken, goed voor 2315 blz. Gevoelsmatig was het qua gelezen boeken wel een voltreffer, met maar liefst 2 boeken waar ik 5 sterretjes aan gaf! Als tegenhanger waren er dan ook wel weer 2 boeken waar ik slechts 2 sterretjes aan gaf en was er zelfs 1 boek dat ik besloot niet uit te lezen (DNF).
Hierdoor komt het gemiddelde januari-boek op 386 blz/boek met een gemiddelde beoordeling van 3,3 sterretjes.

De manier waarop ik de boeken van januari las was evenredig verdeeld, met 2 audioboeken, 2 e-boeken en 2 boeken uit mijn boekenkast.

Voor de doelgroep bleef ik vooral in mijn eigen leeftijdscategorie hangen, met 5 volwassen boeken en 1 Young Adult boek.

In welke taal ik lees gaat niet zo snel veranderen, dus ik las ook nu weer vooral in het Engels, maar las toch 1 Nederlandstalige vertaling.

Het meest uiteenlopende waren de gelezen genres. Elk van de gelezen boeken behoorde tot een ander genre, dus maar liefst 6 verschillende genres: fantasy (1), horror (1), mysterie (1), strip (1), thriller (1) en ander (1)

Hieronder de lijst van de boeken die ik in januari las en mijn beoordeling in sterretjes.
Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen! Zoals steeds, wees bedachtzaam dat zowel flaptekst als recensie eventueel spoilers kunnen bevatten, vooral als het om vervolgdelen in een serie gaat!

  1. Feeney, Alice – His & Hers 🎧 ★★★
  2. Galbraith, Robert – Troubled Blood (Cormoran Strike #5) ★★★★★
  3. Blackwood, Algernon – The Willows ★★
  4. Goss, Theodora – The Strange Case of the Alchemist’s Daughter
    (The Extraordinary Adventures of the Athena Club #1) 🎧 ★★★★★
  5. Collins, Bridget – Het Verraad van Montverre ★★★
  6. DNF Hamm, Emma – Heart of the Fae (The Otherworld #1) DNF
  7. Schwab, V.E. & Balám, Enid – ExtraOrdinary + Warm Up (Villains #1,5 & #0,5) ★★

🎧 Feeney, Alice – His & Hers ★★★

Genre: Thriller

There are two sides to every story: yours and mine, ours and theirs, His & Hers. Which means someone is always lying.

When a woman is murdered in Blackdown, a quintessentially British village, newsreader Anna Andrews is reluctant to cover the case. Detective Jack Harper is suspicious of her involvement, until he becomes a suspect in his own murder investigation. Someone isn’t telling the truth, and some secrets are worth killing to keep.

Deze thriller las weerom extreem vlot in audioboek vorm, maar liet geen blijvende indruk na en ik was na het uitlezen eigenlijk heel snel vergeten wat de plot nu ook weer was.

Galbraith, Robert – Troubled Blood (Cormoran Strike #5) ★★★★★

Genre: Mysterie

Private Detective Cormoran Strike is visiting his family in Cornwall when he is approached by a woman asking for help finding her mother, Margot Bamborough — who went missing in mysterious circumstances in 1974.

Strike has never tackled a cold case before, let alone one forty years old. But despite the slim chance of success, he is intrigued and takes it on; adding to the long list of cases that he and his partner in the agency, Robin Ellacott, are currently working on. And Robin herself is also juggling a messy divorce and unwanted male attention, as well as battling her own feelings about Strike.

As Strike and Robin investigate Margot’s disappearance, they come up against a fiendishly complex case with leads that include tarot cards, a psychopathic serial killer and witnesses who cannot all be trusted. And they learn that even cases decades old can prove to be deadly…

Het was alweer drie jaar geleden dat ik het vorige deel in deze reeks las, waardoor ik toch een opfrissing nodig had. Daarom keek ik nog eens naar de BBC-reeks om vooral terug voeling met de personages te krijgen. Deze gaf me ook echt terug goesting om erin te duiken.

Waauw, dit voelde totaal niet als een boek van bijna 1000 bladzijden. Spannend, mysterieus, meeslepend, intrigerend, boeiend, alle superlatieven komen hier zeker van pas.
Een groot aantrekkingspunt in deze reeks is en blijft zijn personages. Zij en hun onderlinge relaties voelen zo echt aan.
De zaak en de plot zelf, was toch wel complex, waardoor je er je hoofd zeker moest bij houden, maar dit voelde totaal niet als een moeilijke klus. De opbouw, de introductie van de spelers, de ontwikkelingen, alles wordt duidelijk en natuurlijk aan de man gebracht, waardoor het echt gemakkelijk volgen bleef.
Toen het boek uit was, baalde ik toch dat er nog geen vervolg was, want ik wou precies wel bij de personages blijven. Top boek, top schrijver!

Blackwood, Algernon – The Willows ★★

Genre: Horror

Two friends are midway on a canoe trip down the Danube River. Throughout the story Blackwood personifies the surrounding environment—river, sun, wind—and imbues them with a powerful and ultimately threatening character. Most ominous are the masses of dense, desultory, menacing willows, which “moved of their own will as though alive, and they touched, by some incalculable method, my own keen sense of the horrible.”

“The Willows” is one of Algernon Blackwood’s best known short stories. American horror author H.P. Lovecraft considered it to be the finest supernatural tale in English literature. “The Willows” is an example of early modern horror and is connected within the literary tradition of weird fiction.

Dit verhaal kwam op mijn radar door “The Hollow Places” van T. Kingfisher, die zei dat ze inspiratie uit deze novelle putte voor haar boek. En nu ik deze horror klassieker las, kan ik heel duidelijk zien hoe T. Kingfisher dit gebruikte als basis voor haar boek. Ze gebruikte zelfs zowat alle kenmerkende elementen uit dit boek, sommige als belangrijk (de wilgen, de omgeving, de zandtrechters), andere eerder met een kleine knipoog (de otter, de man in de boot).

Wat dit verhaal op zichzelf betreft, kan ik objectief zeer zeker toegeven dat de schrijfstijl extreem mooi en beeldend is. Maar ik had toch echt moeite om er door te komen. De zinnen zijn heel lang en ook de beschrijvingen brachten me niet echt in de sfeer. Ik weet niet of ik meer uit dit verhaal zou hebben gehaald als ik “The Hollow Places” nog niet had gelezen, en daar zal ik dus nooit achter komen. Uiteindelijk was het een worsteling en herinner ik mij vooral dat ik het toch wel saai vond.

🎧 Goss, Theodora – The Strange Case of the Alchemist’s Daughter (The Extraordinary Adventures of the Athena Club #1) ★★★★★

Genre: Fantasy

Mary Jekyll, alone and penniless following her parents’ death, is curious about the secrets of her father’s mysterious past. One clue in particular hints that Edward Hyde, her father’s former friend and a murderer, may be nearby, and there is a reward for information leading to his capture…a reward that would solve all of her immediate financial woes.

But her hunt leads her to Hyde’s daughter, Diana, a feral child left to be raised by nuns. With the assistance of Sherlock Holmes and Dr. Watson, Mary continues her search for the elusive Hyde, and soon befriends more women, all of whom have been created through terrifying experimentation: Beatrice Rappaccini, Catherin Moreau, and Justine Frankenstein.

When their investigations lead them to the discovery of a secret society of immoral and power-crazed scientists, the horrors of their past return. Now it is up to the monsters to finally triumph over the monstrous.

Ik heb deze als audioboek gelezen en in het begin snapte ik niet zo echt wat er gebeurde in de vertelstijl. Eenmaal ik het echter door had, vond ik het absoluut briljant!
Het is geschreven als een verslag van wat er gebeurde, door de meisjes zelf, die het hele verhaal door kibbelen. Eén van hen nam het op zich dit boek te schrijven en de andere meisjes komen op hun beurt regelmatig aandraven met hun meningen en commentaar. Dit is niet alleen met momenten hilarisch, maar het geeft bovendien een bijkomende diepgang aan de personages, om hen zo in alledaagse interacties te zien en niet alleen in het heetst van de strijd.

“CATHERINE: I can’t write from Diana’s point of view.
MARY: Of course you can. You’re a writer; you can write anything. Just find your inner Diana.
CATHERINE: I don’t have an inner Diana.
DIANA: Ha! You wish. Everyone has an inner Diana.”

En dan die personages!
Eerst en vooral werd ik echt verrast door het opduiken van Sherlock Holmes en Dr. Watson (ik lees dus zelden nog flapteksten) en de manier waarop dit is gedaan is echt één van de beste heruitvindingen van deze personages die ik al las. Het geeft een extra laag aan Sherlock, waardoor je als lezer meer begrip en inzicht krijgt in zijn karakter, wat ik in de originele boeken vaak ontbrak.
Daarnaast zijn de tal van kiekeboe-referenties naar klassieke gothic novels echt fenomenaal! Je moet niet bekend zijn met deze verhalen om dit boek te kunnen lezen, maar als je ze kent dan zijn de kleine schokjes van herkenning een fantastische meerwaarde. Bovendien bracht het tijdens het lezen een extra gevoel van anticipatie mee, want ik vroeg met constant af of bepaalde personages en/of gebeurtenissen ook een vermelding zouden gaan krijgen en vooral hoe de auteur dit ging doen.

En hoe de auteur het deed om al die elementen samen te weven in niet alleen een coherent, maar ook een extreem origineel en fascinerend plot, is echt ontzagwekkend. De manier waarop de canon van Frankenstein verbonden wordt met die van o.a. Dr. Moreau en Jeckyl & Hyde, waauw, petje af!

Ik ben reuzebenieuwd hoe deze serie verder gaat, want zoals een goede serie betaamd, gaf het einde van dit boek niet alleen voldoening over hoe het conflict werd opgelost, het slaagde er ook in om een nieuw element te introduceren dat mij super benieuwd en opgewonden maakt om verder te lezen!

Collins, Bridget – Het Verraad van Montverre ★★★

Genre: Ander – dit boek is voor mij niet echt een fantasy en ook geen echte historische roman. Voor mezelf catalogiseerde ik hem dus volgens het vrij arbitraire genre roman

Zou jij alles op het spel zetten om de waarheid over je leven te achterhalen?

Op Montverre, een exclusieve school in de bergen, worden de intelligentste studenten voorbereid op het grand jeu, een mysterieuze filosofische wedstrijd. Léo nam ooit deel, maar hij verloor zijn passie voor het spel na een tragische gebeurtenis. Nu keert hij, in ongenade gevallen na een mislukte carrière, terug naar Montverre.

De school is veranderd, een vrouw vervult nu de rang van magister ludi bij het grand jeu. Hij voelt een vreemde connectie met haar: Léo en Claire hebben hun leven allebei op leugens gebouwd. Terwijl het hoogtepunt van het jaar dichterbij komt, beginnen de muren geheimen te fluisteren…

De schrijfstijl vroeg wat wennen om in te komen – het feit dat ik nooit Latijn heb gevolgd hielp daar zeker niet bij – en ook al vond ik het heel mooi en beeldend geschreven, achteraf kan ik niet zeggen dat ik dit met veel plezier heb gelezen.

Doorheen gans het boek bleef het gevoel van geheimzinnigheid, ongemakkelijkheid en spanning aanwezig. De focus ligt heel hard op de personages, waardoor de setting abstract en obscuur blijft. Net omdat alles door de ogen van de personages wordt ervaren, biedt deze vaagheid wel enige meerwaarde in het doorgronden van de personages, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor een vervreemding, waardoor ik nooit echt meeleefde.
Het feit dat er heel veel vraagtekens worden gerezen die nooit echt helemaal uitgeklaard worden, zorgen er bij mij voor dat ik het boek sneller vergeet, dan als ik enig aanknopingspunt had gekregen over wat de boodschap van dit verhaal nu eigenlijk was. Het einde liet voor mij ook veel te wensen over, maar in plaats dat ik geïrriteerd was omdat ik geen antwoorden kreeg, was ik gewoon blij dat het gedaan was.

Al bij al is dit zeker een heel mooi en beeldend geschreven boek, dat in zijn kern vooral te ontwijkend is om een blijvende indruk te maken.

DNF Hamm, Emma – Heart of the Fae (The Otherworld #1) DNF

Genre: Fantasy

Beauty and the Beast meets Irish Mythology in this sweeping retelling of the beloved fairytale….

Once upon a time…

A plague sweeps across the emerald hills of Uí Néill, leaving a young midwife’s father with months to live. To save her people, Sorcha makes a deal with a dangerous Fae. She must travel across the sea, through merrow and kelpie lands, to find a forgotten king on a crumbling throne.

Born king of the Seelie Fae, Eamonn fought battles unnumbered to uphold honor, duty, and freedom… until his twin brother sank a blade between his shoulders. Crystals grew from the wound, splitting open skin and bone. His people banished him to a cursed isle for his disfigurement, now king of criminals and fools.

With the help of brownies, pixies, and will-o’-the-wisps, Sorcha battles to break through his crystalline shell and persuade him to take back his stolen throne.

This determined beauty could come dangerously close to stealing his beastly heart.

Met heel veel spijt en ontgoocheling heb ik, na het boek voor 50% gelezen te hebben, besloten er mee te stoppen. Ik ergerde mij constant blauw aan de onsamenhangendheden in het verhaal, de tweedimensionale personages en de onnatuurlijkheid van de interacties en opbouw.

Ik had nochtans hoge verwachtingen van deze Belle en het Beest hervertelling.
Het idee van de wonden met kristallen en de bloedkevers wekten echt mijn aandacht, maar ik kon de luie manier waarop het verhaal werd verteld niet vergeven.
Wat een Belle en het Beest verhaal aantrekkelijk maakt is de opbouw. Er moet wat spanning zijn, ontwikkelingen in gedrag en begrip. Er moet een geleidelijke overgang zijn van twee mensen die elkaar niet kunnen luchten, over wederzijdse openbaringen, tot uiteindelijk romantische ontwikkelingen.
Hier hadden ze begod 2 dialogen en het was al koekenbak, terwijl je als lezer totaal niet kon zien of voelen waarom. Het eerste dialoog was een woede-uitbarsting, dat bijzonder slecht geschreven was, waardoor ik voor geen van beide personages ook maar enig begrip kon opbrengen. Het tweede was een wreed ongemakkelijke scène met een donderslag-bij-heldere-hemel moment dat compleet, maar dan ook compleet, uit de lucht kwam vallen (pun intended).

De auteur haastte zich van scène naar scène richting finale zonder de fundamenten stevig op te bouwen. Het gevolg daarvan was een puberaal, onhandig en onnatuurlijk relaas, waar de Disney referenties er met momenten iets te overduidelijk vanaf dropen.

Uiteindelijk zat ik meer tegen mijn goesting te lezen dan iets anders, en dan is het toch beter om het op te geven, denk ik. Jammer…

Schwab, V.E. & Balám, Enid – ExtraOrdinary + Warm Up (Villains #1,5 & #0,5) ★★

Genre: Strip

ExtraOrdinary
Torn from the world of ‘Vicious’, where death is not the end, only the beginning of extraordinary powers… Three new “EO”s must grapple with their new abilities… and with those who would hunt them down! Featuring unseen character design galleries from Andrea Olimpieri and story commentary from V.E. Schwab!

Warm up
It’s been 297 days since David died–and came back.

He may have survived the avalanche, but the aftermath has been far worse. His wife moved out, taking his son with her, and a devastated David hasn’t left his house since, terrified of the mysterious new power that followed him home from the ill-fated expedition.

After months in seclusion, David’s ready for a fresh start, and ventures out, determined to keep his power in check. But David’s power isn’t the one he needs to worry about.

ExtraOrdinary is een graphic novel uit de wereld van Vicious. Het verhaal situeert zich ergens tussen het eerste en het tweede boek. Gezien ik toch wel fan ben van deze wereld, was ik wel curieus naar deze aflevering.
Helaas was ik totaal geen fan van de tekenstijl, om maar niet te zeggen dat deze voor mij een complete afknapper was en zeker mijn algemene mening over het verhaal ook beïnvloed.
Ik vond het fijn om na al die tijd nog eens de plotlijn van Vicious de revue te zien passeren, maar voor de rest vond ik dit te gehaast en deed het me te hard denken aan eerdere personages en plots. Misschien is dit aantrekkelijker voor mensen die de boeken niet lazen en op deze manier het verhaal willen consumeren, maar dit was niet voor mij.

Warm Up is een prequel uit dezelfde wereld en stond als toemaatje in mijn versie van de graphic novel.
Al bij al een leuk extraatje. Het blijft fascinerend om te zien welke verschillende krachten Schwab bedenkt voor haar EO’s.