Gemaakt

Gemaakt in 2021

Wat het haken, breien en naaien betreft was 2021 gevoelsmatig, net als 2020, een beetje een onvruchtbaar jaar. In december maakte ik nog wel weer een inhaalbeweging, vooral omdat ik nogal laat besloten had een aantal kerstcadeautjes te willen maken. Uiteindelijk maakte ik in december nog 6 dingen af, wat je hier kan lezen. Zo telde ik voor 2021 toch nog 24 zelfmaakprojecten!

 1. Mini skateboard (haken)
 2. Lola imitatie jeansjurk (naaien)
 3. Nature’s Walk Deken (haken)
 4. Orbit de draak (haken)
 5. Tuinbroekje met vliegtuigjes (naaien)
 6. Maxi-cosi tester (naaien)
 7. Tribal Hip Scarf (haken)
 8. Pearl jurk (naaien)
 9. Maxi-cosi dekentjes (naaien)
 10. Harmony strandjurk (naaien)
 11. Harmony bloemetjesjurk (naaien)
 12. Pyjamabroek (naaien)
 13. Roze trui (breien)
 14. Seppe shorts (naaien)
 15. Vergrote tuinbroekjes (naaien)
 16. Charlie top (naaien)
 17. Charlie jurkjes (haken)
 18. Harry Potter Gryffindor Cape (naaien)
 19. Weasley Sweater (breien)
 20. Lila Catalina (naaien)
 21. Bloemetjesjurk (naaien)
 22. Verjaardagspop (haken & naaien)
 23. Pyjama (naaien)
 24. Lavendelbloemetjes Catalina (naaien)

Overpeinzingen

Net als vorig jaar, kroop ik duidelijk vooral achter de naaimachine om dingen te maken.
Ik weet niet wat het is, maar ik ben een beetje mijn goesting om te breien en haken verloren. Als ik er dan toch eens voor zit, dan flakkert de liefde weer helemaal op, maar dat vlammetje dooft altijd weer vooraleer het echt vuur heeft gevat.
Het blijft een feit dat ik er geen tijd voor heb gemaakt. Dit wijt ik voor een deel aan het algemene bleh gevoel dat al ruim 2 jaar aanhoudt, met meer periodes van lethargie en futloosheid dan gebruikelijk, maar ook doordat ik steeds meer en actiever ben gaan lezen. Nu zou je denken dat met de hoeveelheden audioboeken die ik consumeer, dit de ideale momenten zouden zijn om te haken of breien, maar dat zou dus alleen maar lukken voor patronen waar ik niet bij moet tellen, wat dus niet zo veel voorvalt.

Opvallend is ook weer dat zo goed als alles wat ik maakte afgelopen jaar, gemaakt werd met een bepaald doel voor ogen. Of ik had een belofte gemaakt, of ik wilde iets cadeau doen.
Begrijp me niet verkeerd, ik doe dit met het allergrootste plezier, want anders zou ik het niet doen, maar hierdoor ben ik precies het spontane maken zonder deadline verleerd.
Het zomaar iets maken, omdat ik daar goesting in heb, omdat ik curieus ben hoe iets in elkaar steekt, omdat ik me afvraag of iets dat ik in mijn hoofd zie er ook zo uit zal zien in het echt, dat doe ik zo niet meer, en ik mis dat precies wel. Want dat is toch hoe ik alles heb geleerd, van haken over breien tot naaien, gewoon omdat ik daar curieus naar was en het wou leren. Niet omdat ik iets doelbewust voor ogen had.

Uiteindelijk maakte ik maar 3 zo’n zomaar projecten: het gehaakte deken, de genaaide pyjamabroek en de roze gebreide trui.
En dan is dat eigenlijk optimistisch verwoord, want het leeuwendeel van die projecten maakte ik al in voorgaande jaren en deed ik enkel de afwerking in 2021.
Dat deze 3 projecten er net drie zijn die ik voor mezelf maakte, is natuurlijk niet verwonderlijk. Als het voor mezelf is, zit er geen druk achter en dan bestaat het risico dat het in de sluimermand terecht komt.
Zo herinner ik mij van afgelopen jaar ook dat ik een planloze zondag spendeerde met het tekenen van jurkpatronen uit het La Maison Victor Jurken-boek, dat ik uit de bibliotheek was gaan halen. Het plan was dan uiteraard om die patronen ook te maken – voor mezelf – maar daar is dus duidelijk niks van gekomen. Typisch! 😉

Verder van de rest vind ik wel dat ik een mooie collectie bij elkaar heb gemaakt in 2021, ongeacht waarom of voor wie. Favorieten kiezen, daar doe ik niet aan mee. Feit is dat ik plezier heb beleefd aan elk stuk en ook bij elk stuk bijgeleerd heb.
Mijn naai-skills gaan er steeds meer op vooruit en – vooral – ik ga ook thuis meer zelfzeker achter de naaimachine zitten en wil niet perse alles in de naailes maken. En ondanks het feit dat ik het steeds minder doe, het haken en breien ben ik nog niet verleerd!

Creatiever 2022?

Ga ik dit jaar opnieuw meer breien en/of haken? Zal ik eindelijk eens die jurkjes voor mezelf gaan naaien?
Wie weet, wie weet. Wat ik wel al kan zeggen dat de goesting precies wel aan het terug keren is, dus hout vasthouden!

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • zwartraafje

  Daar duim ik mee voor. Dat je dit jaar opnieuw wat meer zaken puur voor het plezier kan maken en niet omdat je ze tegen een specifieke datum wil klaarhebben als geschenk. Je hebt weer heel mooie zaken gemaakt het voorbije jaar maar het is inderdaad een heel andere beleving wanneer er een deadline aan verbonden is hé. Dat heb ik zelf ook met scrapbooking en kaarten. Ik merk echter ook dat ik er veel minder snel aan toekom wanneer het puur voor mezelf is en er dus geen druk achter zit. Zo ben ik van plan om zowel een Harry Potter scrapbooking album te knutselen als een soort selfhelp remembrall met allerlei quotes waar ik mezelf meermaals aan moet herinneren. Maar ik ben er dus nog steeds niet aan gestart. Wat ik dit jaar al wel heb gemaakt was telkens voor iemand anders. Heel herkenbaar dus.