Gemaakt

Ta-daaaa: Mijn Granny Stripe “Across the Rainbow Bridge”

Jawel, eindelijk is hij af, mijn fantastisch mooie (ook al zeg ik het zelf) Granny Stripe! 😀
Hij kreeg de naam Across the Rainbow Bridge, naar een liedje van Ayreon:

Bijna een jaar heb ik er aan gewerkt. Niet continu natuurlijk, maar toch, bijna een jaar. Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet en hem heb afgemaakt. En hij is o zo mooi geworden!

Het idee voor deze granny stripe begon toen ik eens komaf wou maken met de grote voorraad wol in een mix van kleuren die hier bij mij rondslingerden. Een stash busting project heet dit dan.

Ik wou een regenboogachtig deken waarbij de kleuren afgewisseld werden door wit.
Ik vind persoonlijk de afwisseling met wit zoveel mooier dan de continue afwisseling van verschillende kleuren. Het is even kleurrijk, maar voelt minder zwaar/chaotisch aan EN het wit geeft op één of andere manier de kleuren een extra dimensie.

Eerst had ik 14 kleurtjes uit mijn voorraad geselecteerd en geordend. Op Ravelry haalden ze me over om nog een oranje tint toe te voegen voor de continuïteit. In de winkel kocht ik uiteindelijk nog drie extra kleuren, zodat het totaal op 17 kleuren lag.

Nadat ik één herhaling van alle kleurtjes had gehaakt, berekende ik dat 4 herhalingen van alle kleuren nodig zou zijn om de gewenste afmeting te bekomen. Man, heb ik me daar misrekend zeg!
Ik wou een tv dekentje. Eentje dat je lekker gezellig in kunt duiken wanneer je een spannende (of zelfs niet) film aan het kijken bent. Na wat opzoekwerk bleek dat dergelijke dekentjes steeds rond de 120 à 130 cm breed zijn en 150 à 160 cm lang. 130 op 160 werd uiteindelijk mijn plan. Beetje groter is altijd leuk om de voeten in te wikkelen 😉 . Uiteindelijk heb ik zeker genoeg deken om mijn voeten drie keer in te wikkelen, want de werkelijk afmeting is ongeveer 138 op 196 cm 😀
Om onderstaande foto te kunnen nemen heb ik toch wel wat meubels mogen verplaatsen!

Drie herhalingen van kleuren dus en dan nog de boord. Ik vond dat dit deken echt wel een boord verdiende. Gewoon simpel, in het wit om de kleurtjes te kaderen. Rondomrond haakte ik twee rijen van stokjes, dan een rij van vasten en tot slot een rij van omgekeerde vasten als afwerking.

Het was een heus avontuur, mijn allereerste volwassen dekentje.
Enerzijds was ik super blij toen ik er de laatste hand aan legde, maar anderzijds ook weer wat treurig dat het voorbij is. Snel iets nieuws beginnen dus 😉 !

De details:

Wol: 17 kleuren en wit van verschillende merken. Vooral Wibra en Zeeman acryl.
Haaknaald: 4,5mm
Beginnende ketting: 203 (201 + 2)
Afmeting: 138×196 cm
Aantal strepen: 3 maal alle kleuren herhaald, afgewisseld met wit, plus 2 strepen wit aan het begin en einde. In het totaal dus 106 strepen of 212 rijen (want elke streep bestaat uit 2 rijen)!
Hoeveelheid wol: Van elke kleur ongeveer 50g. 11 volledige bollen en een beetje witte wol.
Tijd: Begonnen op 28 mei 2011. Afgewerkt op 16 februari 2012. Komt dus op 8 maanden en 19 dagen!
Kostprijs: Ongeveer €25
Reële prijs: PRIJSLOOS!!!
Zelf maken?: Tutorial

24 Comments

 • jannie

  Woooow erg mooi!
  Lijkt me een leuk project, wie weet ga ik het ook wel proberen 😉
  En ga vooral door met je mooie creaties, ik kijk uit naar de volgende creatie!

  Groetjes Jannie

 • Wilma

  Wauw Charlotte wat is hij mooi geworden!!
  Maar wat is Zebra wol?
  Of bedoel je misschien Zeeman wol?
  Groetjes, Wilma

  • Charlotte

   LOL! Ja inderdaad, dat moet Zeeman wol zijn. Haha, onbewust wou ik de twee laten rijmen, Wibra en Zebra wol. 😆
   Ik zal het veranderen in de tekst!

 • Ellen

  Wat een groot en mooi project.
  De prijs van de wol is misschien 25€
  de werkelijke waarde is niet in geld te vertalen.
  iets om te koesteren
  Groetjes Ellen

 • Katrijn @ Het Thuisp

  ooh waw, het is super geworden. 11 bollen valt erg goed mee. Fijn dat je de afmetingen en hoeveelheid wol erbij hebt gezet. Ik wil graag een deken maken voor op m’n dochter haar bed.

 • hester

  wauw wat is je deken mooi geworden,
  prachtig met het wit ertussen,
  ik ben nu ook met de granny stripe bezig en heb pas 65 cm maar is 1.75 breed,
  kleindochter wilde er graag 1 met allemaal streepjes maar er mocht geen wit in zitten,hihihihih,
  mijn complimenten voor je mooie werk hoor,
  groetjes hester

 • Jann

  wat een prachtige deken, daar zul je veel plezier van hebben. Ik vind de kleuren ook heel mooi, ook hoe je ze hebt gebruikt, heel mooi.

  Liefs Jann

 • wink

  Wow, geweldig! Superleuke kleuren en inderdaad, dat wit geeft het echt een extra dimensie 🙂
  Leuk om te zien dat overal de granny stripe dekentjes van de haaknaalden af vliegen; ik heb die van mij ook net vorige week afgerond!
  xo,
  wink

 • dominique

  inderdaad prijsloos zo’n deken. Ik vind hem super, en ook leuk om te lezen hoe goed je alles gepland hebt. Dat merk je ook aan het eindresultaat, dit is niet zomaar een deken.

 • Nanita

  Wow, je dekentje is fantastisch, en de simpele witte boord zet de kleuren nog meer in de verf, perfect gewoon! Ik ken dat dubbel gevoel als je een groot project afwerkt, ik ben net klaar met mijn ripple en ik mis het al om eraan te werken 😉

 • Dennis

  Zag het net al op Ravelry! Wat een fantastische deken! Ik weet nog hoe blij en verdrietig ik was toen die van mij af was! Ik heb er al meer dan een jaar elke dag plezier van! Veel plezier met je nieuwe aanwinst 🙂

 • marleen

  waw wat mooi met dat wit ertussen! ben gisteren ook eentje begonnen en beklaag al dat ik niet hetzelfde gedaan heb ,want is duizend keer mooier!

 • Linda

  Op zoek naar het patroon van de hartjesdeken kwam ik op deze site uit! En nu heb ik een ontzettend brutale vraag: Ik ben bezig met een ander dekentje geheel gehaakt van wibra wol. Het probleem is dat de kobalt blauwe en mint groene wol niet meer te krijgen is. Dus kan ik het dekentje niet af maken. Nu zie ik op bovenstaande foto de mintgroene Saskia wol liggen!Heb je over van die wol? Ik wil het dolgraag van je overnemen. Ik hoor het graag van je. Groetjes Linda

  • Charlotte

   Oesh, ik zou moeten kijken waar mijn overschotten zijn. Zoveel had ik niet meer, nadat ik er ook het hartjesdeken mee maakte. En van de meeste heb ik het label verwijderd…
   Welk groen bedoel je precies? Naast het geel? Of nog verder naar rechts?

 • Laure

  Dag Charlotte,

  echt een superdeken dit!

  Ik ben er ook één begonnen maar mijn afmetingen vallen nog iets groter uit dan de jouwe! Had jij van je wol nog restjes over of was het heel nipt? Anders weet ik nu al dat ik niet zal toekomen!

  Groetjes en veel succes met het breien nu 🙂

  • Charlotte

   Ja hoor, ik had nog voldoende over om er het hartjesdeken en kaleidoscoop deken (met nog een paar andere kleurtjes) mee te maken. En nu heb ik nog van bepaalde kleuren restjes over ^_^

 • Jolanda

  Wauw! Ik heb n sprei met gramny sqaires voor 1 van mn 4 zonen gemaakt. Voor mn dochter maak ik nu een sprei/knuffeldeken.. Die weef ik op mn loom. (Breiraam, maar dan van martha stewart. Google evt maar op haar naam +looming kit). Ik doe dan rood/witte blokken, rode blokken en witte blokken. Beetje afwisseling is idd leuk! E ik ben t met je eens….dat wit ertussen breekt het een beetje op n luchtige manier

 • Denise Ditmer

  I love this pattern, is there a way to email the instructions in English?