Gemaakt

Naaiprojecten 2021 tot nu toe

Op creatief vlak is 2021 nog geen vetten geweest, vooral niet wat breien en haken betreft. Ik heb door het aanhoudende thuiswerk nochtans wel veel meer tijd, maar ook precies veel minder goesting in alles. Niet dat ik nog helemaal niks heb gedaan. Zowel in mijn living, slaapkamer als bureau liggen begonnen en half afgewerkte projecten, maar elk hebben moeite om voor een lange periode mijn aandacht vast te houden. Mijn brein springt constant van het één naar het ander. Als ik aan één iets bezig ben, is mijn hoofd bezig met iets anders, dat ik ofwel heb gestart of eigenlijk zou willen starten. Als ik daar dan ook effectief werk van wil maken, is er weer iets anders die me roept als een Sirene (het mythische wezen, niet het alarm).

Op dit ogenblik ga ik weer door een periode met naaikoorts. Ik haal traceer bijna dagelijks een patroon op papier of zet het over in stof. Een paar dagen terug bedacht ik opeens dat ik waarschijnlijk al verschillende van mijn naaiprojecten vergeten bijhouden ben hier op mijn blog. Dus dacht ik vandaag eens door mijn foto’s te gaan en ze hier in chronologische volgorde te plaatsen.

Lola imitatie jeansjurk

januari 2021
De Lola van Simple Life Pattern Company maakte ik vorig jaar al een keer in een leuke bloemetjesstof met volant.

Van deze stretch stof met jeanslook had ik niet genoeg meer voor de volant, maar ook zonder vind ik het resultaat tof, bijna stoer zelfs!

Tuinbroek met vliegtuigjes

februari 2021
Toen ik het patroon voor de Raf tuinbroek van La Maison Victor zag, moest ik die gewoon maken voor de eerste verjaardag van mijn metekindje.

En in deze hydrofiele stof met vliegtuigjes van budgetstoffen is het echt een super stoere, doch schattige broek geworden.

Maxi-cosi dekens

februari & mei 2021
De zus van een vriendin was zwanger van haar eerste kindje en de vriendin vroeg mij of ik een deken kon maken voor in een maxicosi. Met behulp van een voorbeeld en de naaijuf, kon ik het patroon maken.

Voor de eerste proefversie gebruikte ik wat overschot van de hydrofiele stof met vliegtuigjes, en nadat ik het fiat had gekregen, maakte ik nog een drietal dekens extra, in hydrofiele stof en in badstof.

Pearl jurk

april 2021
Toen ik dit katoentje tegen kwam op budgetstoffen, zag ik meteen het model van de Pearl van SLPCo voor mijn ogen. Het was precies net dezelfde stof!

Het model van deze jurk had ik eerder al eens gemaakt voor de jurk van Sneeuwwitje, maar gezien ik een trage student ben, vind ik het nooit erg om een naaipatroon meermaals te maken. Ik vind het zelfs leuk om te merken dat ik een patroon echt door heb.

Harmony dramatische strandjurk

mei 2021
Ja, ik ben echt wel fan van de jurkjes van Simple Life Pattern Company! Deze romantische Harmony maxi-jurk stond hoog op mijn verlanglijstje en werd dan ook prompt in mijn winkelwagentje gelegd bij de eerstvolgende soldenactie.

Voor mijn eerste versie koos ik het model met de dramatische rug zoals in het voorbeeld. Voor de stof ging ik voor een zomers gestreepte chiffon. Doordat deze chiffon vrij doorzichtig is, moest ik wel het volledige jurkje voeren, in plaats van enkel het bovenstuk, maar dat is vrij eenvoudig te realiseren. Achteraf gezien mocht de voering zelfs nog wat langer geweest zijn, maar toch super trots op het resultaat, vooral ook omdat het niet echt zo eenvoudig was om de strepen mooi gelijkmatig te krijgen in zowel het voor- als rugpand.

Harmony bloemetjesjurk

juni 2021
Bijna alle patronen van SLPCo bevatten meerdere opties, zo ook de Harmony. Je kan er een maxi-jurk, de dramatische jurk, een gewone jurk of een top mee maken, allemaal met of zonder ruche onderaan.

Voor mijn tweede versie ging ik voor de gewone jurk en ook hier gebruikte ik een chiffon stof, waardoor ik het ganse jurkje moest voeren. Ook hier mocht de voering iets langer geweest zijn, maar toch super blij met het resultaat.
Ik deed mezelf in juni ook een overlock cadeau, waardoor ik in een mum van tijd ook de onderkant van deze jurk kon afwerken met een mooi rolzoompje.

Restjes pyjamabroek

juni 2021
In 2017 maakte ik uit een mooie, soepele viscose. Sindsdien had ik nog een behoorlijk stuk over, waar ik niet meteen wist wat mee gedaan.

Nu maakte ik er eindelijk toch iets van: een pyjamabroek. Alhoewel ik deze ook al stiekem gewoon als huisbroek heb gedragen, omdat die zo comfortabel zit.

Seppe shorts

juli 2021
Uit de bib haalde ik het boek Zelfgemaakte kleertjes 3 van Catherine Deweerdt. Er staan een aantal echt toffe patroontjes in.

Ik begon met een vrij simpel model, namelijk de Seppe & Silke Short.

Vergrote tuinbroeken

juli 2021
De Raf tuinbroek dat ik eerder dit jaar maakte, is ondertussen bijna te klein geworden. Omdat die toch zo leuk staat, wou ik hem heel graag een maat groter maken, maar die is er helaas niet meer in dit patroon.

Dus daagde ik mezelf uit en ging zelf aan de slag met het vergrootten van de broek. Waarschijnlijk niet helemaal volgens de regels van de kunst, maar het voornaamste is dat ik er wel in geslaagd ben het patroon te vergrootten en er ondertussen nog twee versies van naaide, eentje een regelrechte kopie en een tweede in nog een rest van het maxi-cosi deken!


En dat zijn mijn afgewerkte naaiprojecten tot nu toe. Ik heb nog een stapel geknipte kleertjes liggen en tal van plannen en stofjes voor andere kleertjes voor mijn nichtjes en neefje.
Ook tekende ik dit jaar al een 5-tal patronen over voor jurkjes voor mezelf, maar daar geraak ik bijna nooit verder dan het uittekenen van het patroon. Dus dat is toch een beetje mijn zelfopgelegd doel voor in mijn verlof deze maand: eens op mijn eentje een jurk voor mezelf maken van A tot Z. De patronen heb ik al. Stofjes kiezen vind ik nu net iets moeilijker, maar het moet lukken! Duimen!

Groetjes,
Charlotte

6 Comments

 • Isa

  zo herkenbaar. Wij zitten al meer dan een jaar en half praktisch in quarantaine en wol en stof genoeg. Maar er komt zo weinig uit mijn handen, maar er zit wel héél veel in mijn hoofd hahaha. Je maakte in ieder geval prachtige dingen, amai.

 • Nancy

  Dag Charlotte
  Heel herkenbaar het springen van het een op het andere. Zelfs de mythologische Sirene vind ik een passende vergelijking als er al een ander project de aandacht roept…
  Je hebt al mooie kleertjes gemaakt. Naaien, ooit wil ik het ook eens (goed) kunnen. Zovele jaren geleden eens een jurkje gemaakt voor mijn dochter (zal ook al 15 jaar geleden zijn). Heel veel denkwerk verzet op die dag (alles 10 keer controleren zodat ik geen fouten zou maken, want uithalen zou afstel betekenen), uiteindelijk ’s avonds nog naar de naaiwinkel gereden om knopen te halen en mezelf verplicht om ze die avond nog aan te zetten. Om te voorkomen dat het niet in de vergetelhoek zou terechtkomen en mijn focus (zin) zou wegzijn om het af te maken. (Ken je zelf is de beste wijsheid).
  Geniet van je verlof!
  Groetjes Nancy

  • Charlotte

   Goh, ik denk dat ik zonder de wekelijkse naailes, nu al zo’n 4 jaar denk ik, zou ik ook nooit zo ver gekomen zijn. De eeuwige twijfelaar komt heel vaak opsteken bij het naaien, maar ondertussen maakte ik toch al aardig wat dingen zodat ik toch wel meer en meer de algemene opbouw onder de knie krijg. Het moeilijkste vind ik nog steeds het starten. Tot en met het patroon uittekenen vormt geen probleem, maar dan effectief die schaar in de stof durven zetten, daarvoor moet ik mezelf altijd wat aanporren.
   En ja, knopen opnaaien is ook niet meteen mijn favoriet ;), dus chapeau met het in één keer afwerken!
   Hopelijk heb je ook een goed verlof (gehad)!
   Vele groetjes! Charlotte

 • Miriam

  Wat veel afgewerkte naaiprojecten! Je kunt toch echt niet zeggen dat je niets gedaan hebt op creatief gebied. Ik vond het erg leuk om te bekijken.