Gelezen

Wat ik wil lezen in maart 2021

Jep, ik weet het, we zijn ondertussen halverwege de maand, maar kijk, ik loop weer een beetje achter hier. Dat gebeurt.
Eerlijk ook, maart begon ook niet echt denderend op leesvlak. De eerste week las ik werkelijk niks en ik had dus ook nog niet echt nagedacht over wat ik wou lezen.

Als je mijn “wat ik wil lezen” van januari of februari hebt gelezen, dan weet je dat ik besloten heb om elke maand van lotje-trek te doen uit een bokaal met opdrachten als leidraad bij het selecteren van mijn leesvoer voor de komende maand. Nadat ik de eerste week van maart geen enkele minuut al lezend in een boek had doorgebracht, besloot ik dat het toch een tijd was om mijn lotjes te trekken. Misschien zou dat helpen om mijn leesdip wat te overwinnen.

Voor maart viel de virtuele dobbelsteen op 4, wat betekent dat ik vier opdrachten uit de bokaal trok:

 • Cover: typografisch: Lees een boek waarvan de cover voornamelijk uit tekst bestaat
 • Continent: Afrika: Lees een boek met een link naar Afrika, door ofwel zijn setting of zijn auteur of ander.
 • Genre: hervertelling: Lees een boek geïnspireerd door een gekend verhaal, zijnde uit sprookjes of mythologie of ander
 • Auteur: man: Lees een boek geschreven door een man.

Normaal, nadat ik de opdrachten heb geselecteerd, kriebelt het bij mij heel hard om door mijn opties te gaan en boeken te selecteren, en die vervolgens ook te lezen. Maar mijn ietwat slabbakende leesgoesting van februari heb ik mee overgedragen naar maart. Het is niet dat ik geen goesting heb in lezen of boeken, maar eerder dat ik het beginnen zo ontzie. Hebben jullie dat soms? Dat het starten van een nieuw boek precies aanvoelt als een ongelofelijke karwei en je daarom gewoon niks leest?

Dus ja, dit is een beetje mijn gemoedstoestand, waardoor ik besloot dat ik niks zou vastleggen van boeken. Ik heb mijn opdrachten, maar ik ga lezen waar ik mij toe kan zetten. Kan ik hiermee een opdracht vervullen: Jeij! Kan ik dat niet: niet erg.

Maar er is wel een zilveren randje, hiephiep hoera! Ik was vorige week enorm geïnspireerd om mijn leeslog aan te vullen. Ik word echt wel vrolijk van het resultaat van mijn titelpagina’s voor maart.
En zoals jullie kunnen zien, de opdrachten staan mooi bijgehouden, maar zonder vastgepinde boeken. We zien wel wat maart nog brengt!

Wat maart sowieso nog brengt is een nieuwe readathon van Becca van Becca & the Books op YouTube. Vorig jaar organiseerde zij een maandlange readathon in september, gebaseerd op het monopoly spel.
Nu deze maand, organiseert ze een 48-uren versie in het weekend van 20 en 21 maart. Haar aankondiging met alle details kan je hier bekijken.
Samengevat is het unieke aan deze readathon dat hij volledig live op YouTube zal doorgaan gedurende de volle 48 uur.

Anders ook dan vorige maandlange readathons waar ik al aan mee deed is dat de opdrachten pas geleidelijk gedurende de readathon zullen worden geselecteerd, dus echt plannen wat je gaat lezen om opdrachten te vervullen zit er niet in, op de eerste 2 opdrachten na.
Daar tegenover staat dan weer dat er geen regels zijn over hoe je de getrokken opdrachten vervult. Je kan opdrachten combineren, je mag boeken waar je al in bezig was gewoon verder lezen, je mag boeken opzij leggen, etc. Alles kan en mag, zo lang jij vind dat het past, is het toegestaan. Het voornaamste is dat er gelezen wordt en vooral dat je er plezier aan beleefd.

En dat is nu net de reden waarom ik readathons plezant vind, omdat het mijn leesgoesting een boost geeft. Dus dat is ook de reden waarom ik wel benieuwd ben wat deze readathon zal brengen en of ik mijn leesmojo zal terug vinden (als ik deze tegen dan nog steeds niet heb gevonden). Maar zoals steeds, geen druk, geen verplichtingen. Ik ben bijvoorbeeld helemaal NIET van plan er slaap voor te laten! Leesplezier, daar gaat het om, de rest is voor de leute zoals ze zeggen.

En hoe gaat het lezen bij jullie? En wat doen jullie als je in een leesdip zit?

Groetjes,
Charlotte

6 Comments

 • Kat

  Momenteel zit ik in de luxe-situatie dat ik meer wil lezen dan ik tijd voor heb, met reservaties van de bib die binnengekomen zijn en nog een stapeltje aanwinsten die op me wachten….

  Maar in geval van een leesdip probeer ik eerst iets compleet anders te doen, liefst iets creatiefs. Of gaan wandelijk voor een fris hoofd.

  • Charlotte

   Ja, dat iets anders doen is ook meestal mijn methode. Niks forceren en het komt wel. Nu heb ik het over een andere boeg gegooid, omdat het feit dat het niet kwam mij meer en meer frustreerde. Ik ben nu meer kortverhalen aan het lezen, om er zo weer een beetje in te komen, en het lijkt precies wel te werken 🙂

 • Evi

  Wat een leuk idee om briefjes te trekken! Moet ik onthouden. Ik merk dat het lezen hier steeds moeilijker gaat. Niet omdat ik er geen zin heb of geen leuke boeken aan het lezen ben, maar vaak omdat mijn hoofd te vol zit. En die hele c-shizzle te zwaar begint te wegen. Dus hopelijk brengt de lente terug meer leesgoesting. Fingers crossed in ieder geval 🙂

  • Charlotte

   Ja, ik vermoed dat het bij mij daar ook wel mee te maken heeft. Ik blijf maar boeken aanschaffen en toevoegen aan mijn leeslijst, maar het effectief neerzitten en lezen gaat precies moeilijk. Mjah…
   Courage nog daar!

 • zwartraafje

  Zo herkenbaar. Ik hoopte dat maart vlotter ging gaan dan februari maar daar is tot nu toe nog niet veel van te merken. Ik las tot nu toe drie boeken waarvan 1 manga. Eerst iets super ontspannends van Jill Shalvis en dat lukte nog wel maar vervolgens besloot ik in de nederlands vertaalde omnibus van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy te beginnen. Die omnibus bevat de eerste drie verhalen en het was precies geen goed idee om ze alle drie na elkaar te willen lezen. Het had waarschijnlijk vlotter verlopen indien ik elk deel had afgewisseld met iets anders want nu voelde het na een tijdje iets teveel aan als meer van hetzelfde. Misschien moet ik dus toch maar een tijdje focussen op licht verteerbaar leesvoer. Dat dat hele C-gebeuren te lang aansleept en mijn lichaam niet echt wil meewerken helpt natuurlijk ook niet echt. Al een geluk dat er hier nog wat ontspannende boeken in de kast staan te wachten om gelezen te worden. Veel succes bij de readathon!

  • Charlotte

   Ik kan anders zeker de Engelstalige audioboeken van Hitchicker’s guide aanraden, als je je er toch doorheen wil wurmen ;). Als ik mij goed herinner werd deel 1 ingelezen door Stephen Fry en de overige door Martin Freeman.
   Dat gezegd zijnde merk ik dat ik zelf ook eerder naar lichtere boeken zoals romantische verhalen grijp en minder geneigd ben om in een high fantasy te duiken, terwijl strikt genomen mij dit het perfecte escapisme lijkt door alle miserie rond ons opt moment. Het is vooral die inwerktijd in een episch verhaal dat ik mij momenteel wat ontzie. Uiteindelijk heb ik maart qua leesmaand wel kunnen redden door vele kortverhalen/novelles te lezen. Mijn teller staat op 15 boeken, maar slechts goed voor een kleine 3000 blz, dus een gemiddelde van nog geen 200 blz/boek. Door die kortverhalen is mijn leesgoesting wel weer wat aangezwengeld, dus ik heb hoge hoop voor april 😉