Gelezen

September TBR: Becca’s Bookoplathon

Sinds ik BookTube op YouTube heb ontdekt, kijk ik echt enorm veel filmpjes over boeken:

 • mensen die hun favoriete boeken in het spotlicht plaatsen,
 • mensen die overlopen wat ze afgelopen maand lazen,
 • mensen die tonen wat ze van plan zijn te lezen,
 • mensen die hun boekenkasten tonen,
 • etc.

Dit fenomeen zorgt er niet alleen voor dat mijn lijst met gewenste en te lezen boeken almaar langer wordt, maar ik leerde er ook andere toffe dingen, zoals het concept van readathons gelijk de magical readathon.

Opvallend is dat de laatste tijd meer en meer filmpjes verschijnen van mensen die hun eigen TBR (To Be Read) spelletjes voorstellen. Dit zijn spelletjes die aan het einde van een maand worden gespeeld om te bepalen welke boeken er de daaropvolgende maand zullen worden gelezen.
Ik heb echt al zot veel soorten spelletjes zien verschijnen, van vogelpik over het eten van M&Ms tot heuse raden van fortuin. Het klinkt misschien raar, maar ik vind dat dus enorm tof om naar te kijken.

Wat TBR’s betreft, dit jaar besloot ik om in mijn leeslog maandelijks een kleine lijst toe te voegen. Dit is vooral bedoeld om mijn leesgedrag wat te sturen en te zorgen dat ik meer van de boeken lees die ik kocht. Ik ben geen slaaf van die opgestelde lijsten, maar gebruik die eerder als een mini inspiratie-lijst. Ik hou mijn TBR ook bewust kort, tussen de 3 à 5, terwijl ik tegenwoordig toch rap het dubbele van dat per maand lees. Heb ik op het moment geen zin om dat boek te lezen, dan is dat maar zo. De TBR is eigenlijk puur om bepaalde boeken die al heel lang in mijn kast of op mijn lijst staan opnieuw onder mijn aandacht te brengen.
Tot nu toe maakte ik die lijsten eerder intuïtief (behalve bij de magical readathon), maar tijdens het plannen van mijn N.E.W.T.s in juli bedacht ik me dat ik misschien ook na de readathon de opdrachten kon gebruiken om mijn maandelijkse TBR op te stellen. Een beetje zoals mijn eigen persoonlijke TBR spel dus.
Mijn idee is eigenlijk om gewoon het concept van de TBR-pot te gebruiken, maar in plaats van titels van boeken, opdrachten op de papiertjes te schrijven.

Ik was dus van plan om voor mijn september-TBR mijn pot met opdrachten voor het eerst te gebruiken, maar dan zag ik de aankondiging van Becca over haar September Bookopoly readathon.
Becca kiest doorgaans haar TBR op basis van een gepersonaliseerd Monopoly bord, dat ze nu voor de maand september beschikbaar stelt voor een readathon!

© Becca and The Books

Voor de volledige uitleg, raad ik je aan om Becca’s filmpje te bekijken, maar in het kort bepaalt een aantal gooien met de dobbelstenen welke opdrachten je krijgt om je TBR-boeken te kiezen.
Ik besloot dus om mijn TBR-pot nog even te laten staan en in plaats daarvan nog eens Monopoly te spelen 😉 Omdat ik geen zin had om alles af te printen, goot ik het volledige spel in een Excel tabel.

Voor de algemeen fonds kaarten maakte ik een lijst van 16 willekeurige opdrachten.
Voor de kans kaarten deed ik hetzelfde maar hierbij koos ik titels van boeken, waarbij ik mij beperkte tot fysieke boeken uit mijn eigen kast.
Voor twee vakjes op het spelbord paste ik de opdracht aan, omdat ik geen zin en tijd had om bijvoorbeeld een enquête te maken. Poll Pick verving ik door een boek dat eerder al op een TBR van mij stond, maar nog niet werd gelezen. Friend pick verving ik door Goodreads.
Voor de dobbelstenen en het kiezen van de kaarten gebruikte ik de ASELECTTUSSEN functie in Excel, die een willekeurig resultaat geeft telkens je op enter drukt.
En het bord opende ik dan gewoon op mijn computer en volgde zo de vakjes waarin ik terecht kwam.

Voor het aantal worpen besloot ik het voorstel van Becca te volgen en te gaan voor 5 worpen. Dit zou dan in principe gelijk staan aan 5 boeken, tenzij ik een dubbel cijfer zou werpen, waardoor nog een extra worp wordt vereist. Maar ik had chance, want mijn aantal bleef op 5.
Dit wordt mijn TBR voor de maand september:

# D1 D2 Opdracht Gekozen boek
1

Boek met een bleke cover Talia Hibbert – Get a Life, Chloe Brown
2

Poll Pick = ongelezen boek uit een vorige TBR Jeff Zentner – The Serpent King
3

Aangeraden door Becca K. J. Sutton – Fortuna Sworn
4

Alleenstaand boek Beth O’Leary – The Flatshare
5

Meest recente aankoop Brandon Sanderson – Warbreaker

Bepalen jullie op voorhand welke boeken jullie gaan lezen? En zo ja, hoe doen jullie dat?

Groetjes,
Charlotte

8 Comments

 • Kat

  Wow, daar had ik nog nooit over nagedacht. Ik heb overal in huis stapeltjes boeken liggen die ik nog wil lezen en dan heb ik nog mijn lijstje op “mijn bib”. Ik lees dan eerst de boeken die ik mee heb van de bib en dan de stapeltjes van thuis tussendoor.
  En een ” Want to read” lijst op goodreads heb ik ook nog.
  Ik wil veel meer lezen dan ik tijd heb!

  • Charlotte

   Haha, meer willen lezen dan je tijd hebt is een super herkenbaar fenomeen 😀 En de merde is dat er ook altijd boeken bij komen hé, ge kunt nooit bijbenen :p

 • Le petit requin

  Hahaha, dit moet echt het zotste systeem ooit zijn dat ik al gezien heb om je boeken uit te kiezen 🙂 Heerlijk!
  Ik kies vooral op het moment zelf waar ik zin in heb, al lees ik tegenwoordig ook quasi elke maand het boek van de maand in de Verbeelding-Goodreadsgroep (soms met wat achterstand, wanneer ik niet meteen zin heb er in te beginnen of nog aan andere boeken bezig ben). Naar het einde van het jaar let ik dan soms ook al wel eens wat meer op welke puntjes van de jaarchallenge van die groep ik nog “moet” halen en kies daar dan al eens een boek voor. Maar vooral goesting dus 🙂

  • Charlotte

   Haha, zot, maar plezant :p
   Ik ben ook vooral een goesting-lezer, maar vergeet ook vaak boeken waar ik eerder super enthousiast over was. Dus dit is wel een manier om nog eens mijn lijsten te doorlopen en opnieuw kennis te maken met alle boeken die ik wil lezen.

   • Le petit requin

    Ja, dat is wel waar. Ik heb ook ongelezen – wel degelijk interessante en/of toffe – boeken in de kast staan, die ik nochtans ooit kocht met het idee “die ga ik meteen lezen”. Misschien toch ook maar eens monopoly spelen dan 🙂

 • zwartraafje

  Joany heeft ook eens zo’n Monopoly samengesteld. Je komt inderdaad de meest bizarre TBR-bepalende methodes tegen hé. Maar eigenlijk selecteer ik enkel vooraf wat ik ga lezen wanneer ik meedoen aan een readathon. Anders kijk ik gewoon op het moment zelf welk boek me het meeste aanspreekt.

  • Charlotte

   Ik denk niet dat ik Joany ken?
   Goh, tot voor kort stelde ik ook nooit een TBR op, maar ik heb gemerkt dat dit me wel helpt in mijn leesaantallen op te krikken. Bijvoorbeeld deze maand oktober heb ik een beetje een algemene dip en ben ik er niet toe geraakt een TBR op te stellen, en ik heb dan ook het gevoel dat ik veel minder lees, omdat ik veel meer tijd verlies met bladeren doorheen mijn boeken en lezen van achterflappen en zo. Dus ik ben wel gewonnen voor maandelijks een kleine TBR selectie te doen, om mij iets door te laten leiden 🙂

   • zwartraafje

    Even met vier maanden vertraging komen reageren. Bloos bloos. Ik krijg niet bij elke blog een melding wanneer er op mijn reactie wordt gereageerd waardoor ik dat pas veel te laat ontdek wanneer ik door mijn Feedly-mapje met reacties heen scroll. Joany blogt onder de naam Craving Pages. Het is echter al enkele maanden stil op haar blog.