Gelezen

Wat ik wil lezen in januari 2021

Sinds een tijdje al ben ik gewonnen voor het op voorhand kiezen van de boeken die ik wel lezen, of toch een deel er van. Vorig jaar maakte ik elke maand een selectie van 3 tot 5 boeken die ik in die maand gelezen wou hebben. Wanneer ik dit niet doe, merk ik dat ik sowieso minder lees en bovendien ook kamp met een enorme onbeslistheid, omdat ik nu eenmaal zo veel boeken wil lezen. Bovendien pak ik door op voorhand al een selectie te maken ook eindelijk eens die boeken aan die steeds maar achteruit worden geschoven door alle nieuwe boeken die er steeds maar bij komen.
Dus het zal jullie niet verbazen dat ik dit jaar gewoon op dezelfde manier wil door gaan.

Hoe ik beslis welke boeken ik selecteer deed ik tot nu toe vooral vrij gevoelsmatig. Ik keek in mijn boekenkast of op mijn ellenlange te lezen lijst en koos boeken die me op dat moment riepen. Behalve wanneer ik mee deed aan een readathon, waarbij dan vaak boeken aan bepaalde criteria moeten voldoen.
Ik heb ook een tijdje met een tombola systeem gewerkt, waarbij ik dan een papiertje uit een pot selecteerde, waarop één van de vele boeken die ik wil lezen staat, maar dat werkte minder goed voor mij, omdat ik dan vaak een boek selecteerde waar ik geen zin in had op dat moment. Dat kon zijn omdat het niet in het seizoen paste of zo.

Nu bedacht ik een manier om het plezier van de opdrachten bij readathons te combineren met het selecteren van mijn te lezen boeken per maand, namelijk opnieuw een tombolasysteem, maar in plaats dat op de briefjes al meteen boeken staan, vulde ik hen deze keer met opdrachten!

Voor januari besloot ik om vier boeken op voorhand vast te leggen en trok vervolgens dus 4 papiertjes uit mijn bokaal. De gekozen opdrachten werden:

 • Gehyped boek: lees een boek dat enorm opgehemeld wordt of populair is. Eentje dat je overal ziet opduiken
 • Alleenstaand boek: lees een boek dat geen deel uit maakt van een serie
 • Origineel in het Vlaams/NL: lees een boek dat origineel in de Nederlandse taal werd geschreven (dus geen vertaling)
 • Genre: historisch: lees een boek dat valt onder het genre historische fictie

In mijn leeslog voor januari zorgde ik ook dat ik de getrokken opdrachten kon bijhouden.
Aan de opzet van de maandelijkse titelpagina veranderde ik dus eigenlijk niks in vergelijking met mijn leeslog van vorig jaar. Ik begon met links de pagina scrapbook-gewijs te versieren, om dan rechts de te lezen boeken op te lijsten gevolgd door een kalendertje waarin ik de dagen waarop ik effectief las kan bijhouden.
De boeken die ik selecteerde op basis van de vier opdrachten werden vrij snel geselecteerd, met misschien een klein beetje rekken van de interpretaties 😉

 • Gehyped boek: The Viscount Who Loved Me van Julia Quinn. Dit is het tweede book in de Bridgerton serie en ook al wordt dit boek strikt genomen niet gehypet, de ganse serie wel, mede door de Netflix show
 • Alleenstaand boek: Among the Beasts & Briars van Ashley Poston, het boek uit mijn laatste Owlcrate
 • Origineel in het Vlaams/NL: Verliefd, Verloofd, Verkleumd van Vanessa Gerrits, het vervolg in haar North Ness Inn serie
 • Genre: historisch: De Boekbinder van Bridget Collins. Dit is waar ik de definitie van historische fictie misschien wat rek, gezien het boek in de eerste plaats als fantasy wordt ingedeeld op Goodreads, maar aan de andere kant beschrijft de korte inhoud het wel als een onvergetelijke historische roman die zich afspeelt in het Engeland van voor de industriële revolutie, dus voor mij telt het 😉

Toch nog even meegeven dat ook al selecteer ik deze boeken op voorhand, heb ik er op dat moment toch geen zin in, dan ga ik mezelf ook niet forceren. Ik blijf ook gewoon lezen waar ik goesting in heb, maar deze werkwijze helpt me wel met focus. Ik vergelijk het een beetje met naar de bibliotheek gaan, waar je een hoop boeken mee naar huis neemt, maar dan thuis zelf nog beslist wanneer en of je ze leest 😉

Kiezen jullie op voorhand jullie boeken uit of selecteren jullie telkens pas een nieuw boek als je vorige uit is?

Groetjes,
Charlotte

9 Comments

 • Le petit requin

  Dat is wel een leuk systeem zo, toch een soort leidraad, maar zonder al te strikt alles te gaan vastleggen. Benieuwd welke opdrachten je allemaal in je bokaal gestoken hebt!
  Ik selecteer een nieuw boek altijd pas als het vorige uit is, maar heb wel een paar leidraden, die ik – al naargelang de goesting – al dan niet volg, zoals het maandboek van de boekenclub of de puntjes van de Verbeelding book challenge.

  • Charlotte

   Ik heb een excelleke gemaakt ook ;), maar ruw gezegd heb ik eigenlijk een beetje een mix gemaakt van alle parameters van een boek (bijvoorbeeld genres, doelgroep, fysiek boek, audioboek, etc.) en opdrachten die ik tegen was gekomen in andere uitdagingen zoals de verbeelding book challenge. Ik heb ook geprobeerd om ook voor mij moeilijke opdrachten te steken, alhoewel ik niet te hard ben geweest 😉
   Als je wil kan ik mijn lijst eens publiceren? Want ik sta ook open voor suggesties, toevoegingen 😉

   Ik zag trouwens dat je samen met Becky een nieuwe Verbeelding Book Challenge hebben opgesteld! Misschien dat ik dit jaar ook nog eens probeer deel te nemen 🙂 , ook al zag ik dat de opdrachten niet van de poes zijn 😛

   • Le petit requin

    Oh, als je die wilt publiceren, graag! Geen idee of ik jou veel suggesties ga kunnen geven, maar wie weet 🙂 Ben ook altijd benieuwd naar nieuwe ideeën (je weet maar nooit dat ik volgend jaar nog een book challenge mee ga opstellen 😉 ).

    Zou heel leuk zijn als je nog eens deelneemt aan de book challenge! Ik heb zelf de indruk dat hij makkelijker is dan die van vorig jaar, maar bon ja, dat zal nog moeten blijken eens het jaar vordert 🙂 En is inderdaad heel afhankelijk van hoe je normaal leest; voor jou als fantasyfan is het ongetwijfeld moeilijker.

    • Charlotte

     Ewel, ik probeer mijn lijst te publiceren met mijn februari-TBR dan!
     Ik heb de VBC ondertussen toegevoegd in mijn Excel lijst en zal het dus toch bijhouden, alhoewel ik er nog niet helemaal uit ben hoe hard mijn best ik ga doen 😉

 • Hilde

  Oh wow wat een leuk systeem zeg! Dat maakt het echt aangenaam op die manier. Ik wens jou alvast veel leesplezier.

 • Kat

  Ik kies pas een boek als het vorige uit is (of soms lees ik in meerdere boeken tegelijkertijd, fictie en non-fictie, of zelfs 2 fictie boeken tegelijkertijd).
  Maar in mijn woonkamer heb ik wel een reeks niet gelezen boeken staan die het hoogst in mijn lijstje staan. Alleen geraak ik afgeleid door bezoekjes in de bib, mijn lijst in de e-bib, en aanbiedingen in de winkels.
  Ik heb vorig jaar ook eens een paar boeken gelezen die minder evidente keuzes voor mij zijn, maar echt moeilijke uitdagingen (voor mij zou dat bv poëzie zijn) dat doe ik niet, want lezen is voor mij een ontspanning, geen inspanning.

  • Charlotte

   Oh, maar ik volg je helemaal hoor dat lezen ontspanning moet blijven! Ik kies dan ook alleen maar boeken die op mijn te-lezen lijst staan, maar omdat die zo heel lang is, raken vele titels in de vergetelheid en grijp ik gemakkelijkst naar de meest recente boeken. Dus dit is een beetje mijn manier om regelmatig eens door mijn lijst met boeken te gaan, zodat die niet vergeten worden 🙂

 • zwartraafje

  Wat een leuk idee om het zo aan te pakken. Ik heb al een paar keer overwogen om zo’n tbr-jar te maken maar weet van mezelf dat ik echt op het moment zelf moet kunnen kiezen welk boek me het meeste aanspreekt. Op deze manier kan je dat nog steeds doen. Tof idee dus. Misschien moet ik het ook eens proberen. Niet de jar maar wel het klaarleggen van een selectie boeken. Dat doe ik momenteel enkel bij een readathon met opdrachten.