Gelezen

Gelezen in 2020: de cijfertjes

Wie in 2020 regelmatig mijn blog bezocht zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat ik vrij obsessief mijn leesgedrag bij hou. Ik gebruik hiervoor niet alleen Goodreads en mijn leeslog, maar ook een gigantisch Excel rekenblad waarin ik allerlei informatie over een boek (en zijn auteur) registreer. Hierdoor kan ik heel wat statistiekjes trekken, waar ik jullie al halverwege dit jaar een voorsmaakje van gaf. Nu 2020 volledig achter ons ligt, kan ik nu ook conclusies en statistiekjes trekken voor het volledige jaar en vergelijking maken met voorgaande jaren.
Voor de mede cijfernerds, maak jullie borst maar nat, want ik beloof heel veel cijfertjes en grafiekjes 😉

De leesdoelen

Elk jaar leg ik mezelf een bepaald leesdoel op en dit sinds ik actief ben op de site van Goodreads, want Goodreads spoort zijn gebruikers elk jaar aan om zichzelf een leesuitdaging op te leggen. Tot nu toe beperkte ik mijn leesdoel enkel tot dat ene doel op Goodreads, maar in 2020 besloot ik nog een tweetal extra doelen na te streven, mede via mijn leeslog. Op bovenstaande foto zien jullie dan ook het resultaat voor 2020, maar laat me toch nog wat meer inzoomen hierop.

1. Lees 100 boeken

Toen ik begin 2020 mijn leesdoel op 100 boeken zette, deed ik dat met de nodige aarzeling. Dat was toch wel enorm veel boeken.
Maar gewapend met de kennis dat ik sinds de ontdekking van het audioboek toch opvallend meer boeken consumeer dan wanneer ik dit louter al lezend doe, besloot ik om me er toch aan te wagen.

En ziet, met vlag en wimpel geslaagd, met zelfs nog 23 extra boeken, want ik behaalde dit doel ik op 22 september!

Uit mijn Excel kon ik ook nog wat meer cijfertjes halen en deze ook vergelijken met leesjaar 2019.
Zo kan ik zien dat het gemiddelde 2020 boek ongeveer evenveel bladzijden telde als dat van 2019 (347 vs. 344), maar het gemiddelde 2020 kreeg wel een hogere beoordeling kreeg (3,4 vs. 3,2 sterretjes).

2. Lees meer NL

Zoals jullie bijna elke maand kunnen lezen in mijn boeken-van-de-maand post is en blijft het lezen in het Nederlands een heikel punt voor mij. Als een boek origineel in het Engels is geschreven, dan ga ik niet snel grijpen naar de vertaling, ook al vind ik het vaak enorm tof om vertalingen van boeken die ik heel graag gelezen heb te zien, omdat dan meer mensen rondom mij ook geneigd zullen zijn die boeken te lezen.
Bij de mij bekende Nederlandstalige auteurs vind ik helaas ook niet vaak mijn gading, maar besef ik ook dat ik mij misschien ook wat meer hierin zou moeten verdiepen.

De cijfertjes geven dus ook duidelijk weer dat ik de minderheid van mijn boeken in het Nederlands lees. Voor 2020 kom ik slechts op een 11% als ik origineel Nederlandstalig en vertaald samen optel.
In vergelijking met 2019 is dit dan wel weer een stap vooruit, gezien ik toen slechts 7% van de boeken in het Nederlands las.
In dat opzicht kan ik denk ik wel stellen dat ik ook dit leesdoel behaald heb, gezien ik in 2020 zowel procentueel als in ruwe cijfers meer in het Nederlands las dan in 2019.

3. Lees meer uit boekenkast

Onlangs las ik op Instagram (denk ik) een citaat dat mij toch wel grinnikend deed knikken:

Het kopen van boeken is een hobby dat niks te maken heeft met het lezen van boeken

Haha, accuraat, zeker voor 2020, als ik mijn lijst van aankopen zo bekijk! Boeken kopen vind ik zalig en een boekenkast hebben waar je in kan snuisteren en iets nieuws kan ontdekken om te lezen, de droom gewoon.
Maar goed, ergens wil ik ook niet dat de gekochte boeken in de vergetelheid raken, gezien er altijd maar nieuwe boeken worden gepubliceerd. Vandaar dus dit leesdoel.

En ik moet zeggen dat ik met 27% boeken uit de boekenkast mezelf wel geslaagd vind voor dat puntje…als ik even vergeet dat de merendeel van die boeken uit de boekenkast ook nieuwe aankopen waren 😛
Maar dan nog, in vergelijking met 2019 is het wel een verbetering, gezien ik toen slechts 21% uit de boekenkast las.

Wat de nieuwe aankopen betreft, in 2020 kocht ik wel zot veel boeken en ik denk dat iedereen wel kan raden waarom. Ik maak doorgaans geen aanwinsten posts die ik wel op andere blogs zie verschijnen, maar moest er interesse zijn in een “aanwinsten van 2020” bericht, laat gerust weten en dan maak ik er werk van 😉

Maar goed, dus in conclusie besluit ik dat ik goed geslaagd ben voor de door mij opgelegde leesdoelen van 2020:

 1. Lees 100 boeken: Ik las er 123
 2. Lees meer NL: in vergelijking met 2019 las ik 4% meer in het Nederlands
 3. Lees meer uit boekenkast: in vergelijking met 2019 las ik 6% meer van de door mij gekochte (fysieke) boeken

Leeslog leestrackers

Naast mijn leesdoelen, hou ik in mijn leeslog ook nog een viertal trackers bij. Uiteraard hou ik die ook bij in mijn excel, maar er is iets bevredigends aan het trekken van streepjes op papier om ook zo mee te tellen. En ik vind dat het wel een leuk overzicht geeft in mijn leeslog.
Excel is dan weer handig om dit alles in percentages en grafiekjes te gieten, waar ik persoonlijk enorm graag naar kijk.

De sterretjes

De beoordeling van alle gelezen boeken geeft wel een mooie normale verdeling, waarbij ik heel weinig boeken slecht vond en toch een aardig aantal uitschieter las.

Als ik dan zo ook de representatie op Goodreads bekijk, zijn er misschien toch een paar boeken waar ik nu eerder een hogere of lagere beoordeling aan zou geven, maar over de overgrote meerderheid blijft mijn mening dezelfde. Ik wijt dit mede aan het feit dat ik nooit meer direct na het uitlezen een beoordeling geef, maar het even laat bezinken.

De types boeken

Het merendeel van de boeken van 2020 werden nog steeds op de traditionele manier gelezen, waarbij we hier ook de 27% boeken uit de boekenkast zien voorbij komen. Audioboeken zorgen echter wel voor een heel grote boost in het aantal gelezen boeken, met maar liefst 42%.

De aandachtige lezer zal ook zien dat ik in vergelijking met halverwege 2020 de categorie “bibliotheek” heb veranderd naar “bibliotheek/geleend”. Dit komt omdat ik in de zomer een aantal stripboeken uit mijn vaders boekenkast heb geleend en deze niet wou meetellen in “boeken” gezien het niet de mijne waren. Het leek me dan ook evident om van bibliotheek gewoon “geleend” te maken, want ik zie dat nog gebeuren dat ik eerder boeken van vrienden en familie leen, dan naar de bib ga.

Nog even terug naar de audioboeken, ik haal die nu wel steeds aan als de reden voor mijn grote aantal gelezen boeken, maar ik kan niet ontkennen dat mijn leesaantal ook globaal in de stijgende lijn zit.
Hiervoor vergeleek ik mijn Goodreads uitdagingen sinds ik er actief ben en plugde ik er ook het aantal audioboeken in, sinds mijn ontdekking hiervan in 2018.

Het is dus inderdaad zo dat de audioboeken mede verantwoordelijk zijn voor het stijgende aantal gelezen boeken, maar ook de boeken die ik op traditionele wijze lees zitten in stijgende lijn.

De doelgroep

Voor ik data van mijn gelezen boeken begon bij te houden, leefde bij mij de indruk dat ik overmatig veel Young Adult las. Allé ja, overmatig voor iemand van mijn leeftijd 😉

Ik ben dan ook aangenaam verrast dat ik toch voor de overgrote meerderheid volwassen boeken lees.
Ik denk dat mijn indruk komt door het feit dat ik wel veel YA-boeken koop, via bijvoorbeeld Owlcrate, maar die dan toch niet zo snel lees.

De genres

De verdeling tussen de genres leveren voor mij geen al te grote verrassingen op: Thriller/Mysterie (30%) zijn samen met Fantasy (27%) mijn meest gelezen genres.
Het triumviraat wordt vervolledigd door het romantische boek (30%), dat sinds vorig jaar toch wel een vast onderdeel van mijn leesvoer is geworden.

Een genre waar ik wel wat meer in wil duiken is Sci-Fi (3%).
Fantasy boeken liggen vaak zo op de grens van Sci-Fi en Fantasy, maar ik heb toch wel een aantal echte sci-fi’s op mijn te-lezen lijst staan waar ik eens wil in duiken.

Non-fictie (1%) grijp ik duidelijk enorm weinig naar en ik denk dat de enige reden waarom ik er eentje gelezen heb was omdat het moest voor een opdracht in een readathon. Het is niet dat ik niet graag bijleer of dat er geen enkele non-fictie is waar ik interesse in heb, maar ik zit vaak al zo diep in mijn hoofd voor mijn werk, waardoor ik bij het ontspannend lezen toch het liefst van al verdwijn in een fictieve wereld.

Historische fictie (1%) is ook een genre waar ik minder snel naar grijp, terwijl er ook hier van aardig wat op mijn leeslijst staan.
Tenzij ik het breder trek, want van historische romances lees ik er wel redelijk wat: 57% van de 30% romantische boeken speelden zich af in het verleden of waren van het zogenaamde (in denigrerende termen) type bodice rippers.

Halverwege 2020 voegde ik ook nog een categorie “ander” (4%) toe bij mijn genres, omdat ik toch een aantal boeken las waarvan ik (achteraf) vond dat ze nergens anders onder vielen. Het ging hier onder andere over quizboeken ter voorbereiding van een Harry Potter quiz en een hedendaagse roman.

Andere leestrackers

In mijn Excel tabel hou ik naast de bovenstaande tellers ook nog tal van andere tellers bij, die mij een nog beter inzicht geven in mijn leesgewoontes. Opnieuw, niks wereldschokkends, maar wel leuk om grafiekjes van te maken en misschien nieuwe leesdoelen voor te bedenken om mezelf wat uit mijn comfort zone te pushen.

Boeken & bladzijden per maand

Voor mijn maandelijkse overzichten gelezen boeken die ik hier plaats hou ik naast mijn globale statistieken ook cijfertjes per maand afzonderlijk bij. Op het einde van het jaar doe ik daar niet zo veel mee, behalve om te kijken wat nu mijn beste leesmaand was in termen van boeken en bladzijden.

Op het eerste zicht lopen beide grafieken gelijk op: hoe meer boeken ik las, hoe meer bladzijden dit opleverde. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, gezien ik geen onderscheid maak tussen een kortverhaal van 15 bladzijden en een roman van 926 bladzijden.
Dit zijn trouwens volgens mijn Excel ook mijn kortste en respectievelijk langste boek (op Goodreads klopt dit niet), waarbij je ook nog moet weten dat ik audioboeken ook bijhoudt in aantal bladzijden. Als ik audioboeken uitsluit voor het aantal bladzijden, dan wordt mijn kortste boek 21 bladzijden en blijft mijn langste boek 926 bladzijden.

Lengte van boeken

Over aantal bladzijden gesproken, dit houdt ik dus ook bij in mijn Excel en verdeel dat dan onder in groepjes per 100 bladzijden, zodat ik onderstaande grafiek kan maken.

Zoals je kunt zien las ik een aardig aantal boeken van minder dan 200 blz (16%), maar de meerderheid bleven toch normale boeken.
Nu, dit is vrij subjectief, gezien er volgens mij niet zoiets is als een vaststaande regel over tot hoeveel bladzijden een verhaal als een kortverhaal/novelle wordt beschouwd en vanaf wanneer het een boek-boek is. In ieder geval, globaal over alle gelezen boeken genomen, telde mijn gemiddeld boek in 2020 347 bladzijden, wat ik toch een degelijke boeklengte vind.

Publicatiejaar

Wanneer een boek voor het eerst werd gepubliceerd hou ik ook bij en ik vind het dan ook leuk om te kijken hoe dit verdeeld is.

Het verrast me uiteraard niet dat de meeste boeken recente publicaties zijn, gezien ik mij veel laat leiden door wat ik op Goodreads, Booktube en Bookstagram zie voorbij komen.
Ja, ik ben wel vatbaar voor een hype. Ook al is dit voor mij niet altijd 100% een succes, het is toch al genoeg voorgekomen dat ik de hype volledig terecht vind, waardoor ik toch wel vatbaar zal blijven. En hypes, dat gebeurt nu meestal wel voor recente boeken.
Van al mijn gelezen boeken van 2020, werden 14% datzelfde jaar gepubliceerd en nog eens 53% in de 4 jaren die daaraan vooraf gingen.

De auteurs

Over de auteurs hou ik een drietal gegevens bij: hun geslacht, hun woonplaats en het continent van hun woonplaats.

Bij het geslacht moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik zo goed als nooit heb opgezocht wanneer een auteur zich ook identificeerde met het geslacht waarin ze werden geboren. Ik ga meestal voort op de voornaam en laat het daarbij.
Slechts bij één auteur vond ik andere informatie en dat was dan ook louter alleen omdat ik aan de hand van hun voornaam niet meteen wist waar in te delen (Rivers Solomon).
Dus met deze kanttekening kan ik zeggen toch voornamelijk voor vrouwelijke auteurs te kiezen, waar ik eigenlijk zelf wat verbaasd over ben, vooral dan omdat het verschil man/vrouw zo opvallend groot is.

Als je weet dat ik voornamelijk in het Engels lees en dat dit voornamelijk ook boeken zijn die oorspronkelijk in die taal werden geschreven, dan komt het niet als een verrassing dat de woonplaats van de gelezen auteurs vooral in Angelsaksische landen ligt.
Ik vraag mij nu eigenlijk een beetje af of dit beeld anders zou zijn als ik in plaats van “woonplaats” naar “herkomst” zou kijken, want vele Amerikanen bijvoorbeeld identificeren zich nog heel sterk met het land van hun roots. Maar ik weet dan eigenlijk niet of dit juist zou zijn… Iets om over na te denken dus.

Tot slot goot ik de landen ook nog eens in hun respectievelijke continenten, maar ook dat levert niks verbazingwekkend op. Ik blijft in mijn lezen een beetje hangen in Europa en Noord-Amerika. Op zich niks mis mee, maar wel belangrijk dat ik mij daarvan bewust ben en dat ik, net als bij de Nederlandse taal, misschien toch eens wat moeite moet doen om wat de differentiëren.

Conclusie

En voilà, dat was het voor de cijfertjes en grafiekjes. Voor zij die nog wakker zijn, chapeau!

Nu ik alle cijfertjes en grafiekjes eens van dicht heb bekeken, denk ik dat ik toch enige wijzigingen ga brengen in de leesdoelen die ik al zo naarstig had opgesteld in mijn leeslog voor 2021. De doelen die ik nu heb staan ga ik behouden, maar ik denk dat ik de cijfertjes wat ga aanpassen.

Over extra doelen toevoegen, zoals bijvoorbeeld iets met het publicatiejaar of herkomst van een auteur, ga ik nog eventjes over nadenken.

Wat ik wel ga doen is wat wijzigingen maken in mijn Excel template, deze wat uitbreiden.
Ik denk bijvoorbeeld om het bijhouden van series wat aan te passen, door een categorie “serie-alleenstaand” toe te voegen, gezien de romantische boeken die ik lees vaak deel uitmaken van series, maar elk boek eigenlijk afzonderlijk gelezen kan worden, waardoor het af maken van een serie niet persé moet, terwijl dit bij overkoepelende verhalen wel moet als ik een mening wil vormen over het verhaal.
Ook denk ik een kolom “herkomst auteur” toe te voegen en zien hoe gemakkelijk ik die kan invullen.

Ah ja, en voor zij die ook zo’n Excel template willen, ik gebruikte deze 2020 video van Portal in the Pages als inspiratie en vertrekpunt.
Ik bouwde wel mijn eigen rekenblad van nul op, omdat ik liever zelf mijn formules uitzoek en ik zo ook gemakkelijker mijn eigen goesting kon doen (plus, ik doe dat gewoon graag), maar voor zij die minder graag met Excel werken of er niet zo veel van kennen, Portal in the pages heeft nu ook een template beschikbaar voor 2021!

En dat is het zo’n beetje. In een volgend bericht duik ik wat meer in het wat van het lezen en probeer ik jullie te overtuigen om mijn favorieten ook een kans te geven 😉 In dat opzicht ben ik er ook nog niet helemaal uit of ik gewoon een beperkt aantal boeken zal uitkiezen en belichten of als ik net als in 2015 een soort van prijsuitreiking ga doen met een paar toffe categorieën. Of misschien doe ik gewoon beide, ik heb per slot van rekening genoeg boeken gelezen 😉
Moesten er voorkeuren zijn voor het één of het ander; of moesten er nog vragen zijn over dit bericht, laat gerust een berichtje na!

Vele groetjes,
Charlotte

7 Comments

 • Annemieke

  Oh heerlijk al die cijfertjes. En ook fijn om te vergelijken met 2019. Ik wou zeggen vorig jaar maar dan klopt het niet meer 😛

  Ik ga vandaag eens beginnen aan het omzetten van mijn streepjes naar grafieken enzo. Ik moet nog even zin maken haha. Maar hopelijk komt het zondag online.

 • Le petit requin

  Hehe, nog altijd wakker én nog steeds geïnteresseerd aan het lezen ook 😉

  Ik heb sinds dit jaar het geslacht ook uitgebreid naar M/V/X; had er tevoren eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan, terwijl dat natuurlijk veel te beperkend is. Voor 2020 staan mijn statistieken wel nog gewoon in M/V, omdat ik geen zin had om terugkerend alles te checken. Ik hou de nationaliteit van een auteur bij (soms in halfjes als iemand een dubbele nationaliteit heeft, dan zet ik een halfje bij elk land 🙂 ). Al zegt nog niet per se iets over de herkomst, want inderdaad, veel zwarte Amerikaanse schrijvers hebben enkel de Amerikaanse nationaliteit…

  Audioboeken of niet, ik vind 123 echt een zot aantal boeken in één jaar tijd. Ik heb nog geen audioboeken geprobeerd, omdat ik het al heel moeilijk heb met podcasts. Enerzijds is de stem voor mij superbelangrijk (had ik zelf niet door, maar valt wel heel erg op als ik zie waar ik naar blijf luisteren), anderzijds merk ik daar al, terwijl die zelden heel lang duren, dat ik mijn aandacht na een tijdje verlies. Dat lukt eigenlijk enkel tijdens het koken, of vooral dan tijdens het snijden, omdat ik nadien (ik luister meestal met een koptelefoon, omdat J. niet meeluistert) wel mijn eten wil “horen”. Olie te heet laten worden in de pan of dingen te hard laten bakken, omdat ik niet hoorde dat het begon te sissen, zo’n dingen kom ik anders tegen… 🙂

  Wel tof dat jij zo naar genres onderverdeelt. Ik vind dat zo moeilijk om een genre van een boek te bepalen, echt stom eigenlijk 🙂 (heb ik bij muziek ook). Enige onderverdeling die ik daar maak, is gewoon “fictie” of “non-fictie”, zéér grof dus.

  • Charlotte

   Ik loop een beetje fel achter met de blogzaken, dus excuus voor de ietwat late reactie…

   Ja, het geslacht is ook zoiets waar ik niet goed weet wat mee aan te vangen en ware het niet van die ene auteur waar het wel duidelijk stond vermeld, denk ik dat ik er niet echt bij stil zou hebben gestaan. Net als bij de nationaliteit wordt het niet altijd super duidelijk vermeld. Op zich hoeft dat niet, ik denk dat ik qua ratio man/vrouw sowieso wel genoeg varieer. Mijn gebrek aan variatie ligt meer in het feit dat ik fel blijf hangen in de Angelsaksische wereld. Maar kijk, je er bewust van zijn is ook al veel, denk ik dan.

   Bij audioboeken zijn inderdaad de stem en het accent super belangrijk. Daarom dat het mij maar niet lukt om in het Nederlands te luisteren. De vaak te Nederlandse tongval brengt mij echt uit mijn concentratie 🙁 .

   Voor de genres is het een kunst om in algemene genres te blijven en niet te fel te gaan onderverdelen. Bijvoorbeeld als je zegt Fantasy kan dat gaan van echt Epic Fantasy à la Game of Thrones tot Romantic Fantasy à la Sarah J. Maas. In mijn hoofd zijn dat echt twee verschillende genres, maar ik zet het onder dezelfde noemer, omdat er anders geen einde aan komt 😉
   Als ik twijfel tot welk hoofdgenre een boek hoort, dan laat ik mij leiden door Goodreads, maar ik denk dat dit voor wat jij vaak leest inderdaad minder gemakkelijk is. Veel wordt onder de noemer “Contemporary” geplaatst, wat voor mij eigenlijk neerkomt op “roman”: een genre dat weinig tot niks zegt. Dus in uw geval onderverdelen in fictie / non-fictie lijkt mij wel een goed compromis.

   Haha, die opmerking van muziek deed mij terug denken aan mijn Spotify end-of-year wrap. Ik had naar 100 verschillende genres geluisterd waarvan 39 nieuwe en dan begon de opsomming: metal, alternative metal, progressive metal, symphonic metal, post-metal, … HAHA, ik lag strijk.

 • Eswee

  Ik snap helemaal wat je schrijft over dat je niet snel naar een vertaling grijpt wanneer een boek in het Engels is geschreven. Zeker bij fantasy gaat het regelmatig ten koste van het verhaal. Maar bij andere genres is het misschien wel iets makkelijker te doen? Behalve natuurlijk wanneer je een demand-lezer bent in plaats van een supply-lezer, want die hebben het geduld niet om te wachten totdat er een vertaling is gemaakt. 😉

  • Charlotte

   Haha, ik ben denk ik een demand-lezer in mijn aankopen om dan prompt opeens sterrenogen te maken naar een ander boek als ik dat ene “demand” boek eindelijk in mijn handen heb 😉

 • zwartraafje

  Ik vind het altijd zo fijn om deze post bij zowel jou als Annemieke te lezen. Dat valt het meteen op dat ik niet de enige ben die van de combinatie boeken én cijfertjes houdt én merk ik dat ik mijn gelezen boeken gerust nog wat meer onder de loep zou kunnen leggen (indien ik dat wil).