Gelezen

De boeken van 2015

Ook al hebben de meeste blogs die ik volg hun terugkijk-berichtjes al lang gepubliceerd, ze zeggen dat terugkijken naar het vorige jaar tot eind januari mag, dus nah, ik kijk nog even terug naar 2015. Wat heb ik zoal gelezen?

2015 boeken

Dertig boeken las ik dit jaar. Tien minder dan vorig jaar, maar toch nog goed voor zo’n 10870 bladzijden. En van die dertig wil ik er graag een paar uitlichten. Welkom bij de ‘door-Charlotte-gelezen-in-2015 Boek Awards!

*pauze voor applaus*

Dank u, dank u! *maakt elegante reverence*

Beste lezers, hartelijk welkom bij deze uitreiking van de meest memorabele boeken door mij gelezen in 2015.
Het was een bewogen leesjaar, met hoogtes, laagtes en leegtes. Ondanks die leegtes toch veel schone boeken gelezen. Het was moeilijk, maar speciaal voor jullie koos ik 7 boeken uit die ik even in het spotlicht wil plaatsen, onderverdeeld in zeven heerlijke categorieën.
Klaar? Hier gaan we!

Beste goed-gevoel boek van 2015

Boeken kunnen je alle emoties van het spectrum laten doorlopen en in deze categorie ga ik op zoek naar het boek dat me een heerlijk, behaaglijk warm gevoel gaf. Een beetje plakkerig, wollig, nostalgisch, gezellig,… Je begrijpt het wel.
Lang moet ik niet twijfelen, deze award gaat naar: Sugar Queen van Sarah Addison Allen
Sugar Queen Sarah Addison Allen

Meest verrassende boek

De korte inhoud van een boek is vaak voldoende om je verwachtingen te vormen. Maar soms, soms sla je de bal volledig mis en is het boek volledig anders dan wat je er van had verwacht. Voor de winnaar van deze categorie was dit een geluk, want anders had ik het waarschijnlijk nooit gelezen en dat zou bijzonder jammer geweest zijn. De winnaar is: Het meisje met alle gaven van M.R. Carey

The girl with all the gifts

Beste begin van een serie

Series. Het is een serieus ding tegenwoordig, ook in boeken. En ook al ben ik vaak blij dat er eens een boek is dat zijn verhaal kan vertellen in 1 deel, toch blijf ik enorme fan van series. Dit jaar las ik deel 1 van 7 verschillende series en daarvan was de beste: The Archived van Victoria Schwab

The Archived - Victoria Schwab

Beste ‘guilty pleasure read’

‘Guilty pleasure’, hoe zeg je dat eigenlijk in het Nederlands? Schuldig pleziertje? Geheim genot? Ik-wil-niet-dat-je-weet-dat-ik-dit-leuk-vind? Zo-beneden-de-standaard-maar-oh-zo-goed?
Soit, iedereen leest wel eens zo’n boek dat allesbehalve hoogstaande literatuur is, maar toch zo enorm plezant is om te lezen. En is dat niet de reden om te lezen? Om plezier te hebben? Niet om je door elke zin, paragraaf, bladzijde te moeten worstelen, toch?
Ik in ieder geval wel. Het moet niet altijd straffe toebak zijn. Het boek aan wie ik de eer van beste guilty pleasure van 2015 met veel plezier geef is: Rode Koningin van Victoria Aveyard

Red Queen Victoria Aveyard

Beste thriller

Ach, thrillers, detectives, mysteries, ik lees dat bijzonder graag. Het spannendste boek dat ik in 2015 las, dat het langst in mijn hoofd is blijven nazinderen, dat zowel griezelig, meeslepend als choquerend was, is: Verraad van Abigail Haas

dangerous girls abigail haas

Grootste ontgoocheling

Helaas kunnen het niet allemaal meesterwerken zijn, maar vaak heeft elk boek wel iets dat het goed maakt. Eén boek dit jaar kon mij echter totaal niet vermurwen. Het was saai, langdradig en zo zo zo ontgoochelend. Dit komt hoogstwaarschijnlijk niet als een verrassing, gezien ik al eerder over dit boek sprak. De grootste ontgoocheling op leesvlak in 2015 was: Het huis aan de gouden bocht van Jessie Burton

The Miniaturist door Jessie Burton

Beste boek van 2015

En dan nu de grote finale. HET boek van 2015!

*tromgeroffel*

Het is een magische vertelling. Een meesterlijk verhaal met charmante personages en een prachtige wereld. Het is mysterieus, spannend, grappig, meeslepend, fascinerend,… Het is zo herkenbaar en toch ook weer verbazingwekkend origineel. Het is als chocolade. Neen, het is als echte warme chocolademelk: diep, mysterieus en rijk, maar tegelijkertijd ook hartverwarmend gezellig en nostalgisch.

Dit boek stal mijn hart en mijn woorden.
Het maakte en maakt me sprakeloos. Ik kan nog steeds moeilijk uitdrukken hoe hard ik heb genoten van dit boek. Duizend hartjes voor dit boek. Zo zo zo…Wauw. Een beter woord heb ik er niet voor. Een diepe, lange, zuchtende wauw.

Het beste boek dat ik in 2015 las is zonder een moment van twijfel:

*nog meer tromgeroffel*

Ontworteld van Naomi Novik

Uprooted Naomi Novik

Woohoo! Applaus voor de grote winnaar! Als je hem nog niet hebt gelezen, maak er dan werk van dit jaar! Je zal het je zeker niet beklagen! Ik zeg het je: warme chocolademelk!

Hèhè, dames en heren. Wat een show! Maar helaas zijn we nu al aan het einde gekomen. Jammer, ik weet het! Maar niet getreurd, 2016 brengt zeker nog meer boekenpraat! Hartelijk dank voor jullie aandacht en tot binnenkort!

*zwaait met grote grijns rond de mond*