Gelezen

Halverwege leesjaar 2020

Deze blog komt een beetje later dan voorzien, maar nu de eerste 6 maanden van het jaar achter ons liggen, dacht ik eens terug te blikken op de boeken die ik al las. Deels geïnspireerd door videos op Booktube zoals de Mid Year Book Freakout tag, die ik misschien ook nog eens invul zoals ik zag bij Liesbet . Nu wil ik echter vooral eens terugblikken op mijn zelf opgelegde leesdoelen en de statistieken van de bijgehouden leestrackers.

De leesdoelen

In het begin van het jaar had ik mij een drietal doelen opgelegd, die ik niet alleen bijhoudt in mijn leeslog, maar waar ik ook een uitgebreide excel tabel over bijhoudt. Ik ben een beetje een cijfertjes-en-grafiekjes nerd, dus begin 2020 breide ik mijn gewone excel lijst van vorig jaar enorm uit met extra berekeningen en vergelijkingen, heel sterk beïnvloed door de tabel van Portal in the Pages.
Om uit te testen of mijn 2020 tabel naar behoren zou werken, teste ik hem uit door mijn boeken van 2019 erin te passen. Het leuke (allé ja, voor mij dan toch) is dat ik ook nog eens kan gaan vergelijken tussen de twee jaren, hihi.

Maar bon, even terug naar mijn 2020 leesdoelen. Als eerste had ik besloten om te proberen 100 boeken te lezen.
Dit is een echt zot hoog aantal, vooral als ik terugkijk naar de begin jaren waarbij ik mijn boeken logde op Goodreads en mijn gelezen aantal steeds rond de 30 à 40 boeken schommelde. Maar dan kwam 2018 en de audioboeken, wat zorgde dat ik in 2019 maar liefst 93 boeken las. Dat is niet zo zot ver van 100, wat toch echt een schoon getalleke is. Dus zo geschiedde, mijn doel voor 2020 werd 100 boeken. En jawadde, het heeft er toch alle schijn naar dat ik dit ga halen, toch als ik op dit tempo blijf verder lezen. Tussen januari en juni 2020 las ik maar liefst al 70 boeken, dat is zowat 20 boeken voor op wat ik gehoopt had!

Ten tweede wil ik meer Nederlandstalig lezen.
Nu, dit meer geeft me wat stof tot nadenken nu ik mijn gelezen boeken aan het analyseren ben, want wat is meer en meer ten opzichte van wat?
In ieder geval, heel erg veel in het Nederlands las ik nog niet in 2020. Slechts 5 boeken op 70 in het Nederlands, waarvan dan nog maar eentje dat ook oorspronkelijk in het Nederlands werd geschreven. Dit is een luttele 7% in vergelijking met de 93% in het Engels.
Doordat ik mijn excel tabel getest had op mijn boeken van 2019, kan ik dit cijfer ook nog eens vergelijken met vorig jaar en dan moet ik tot de conclusie komen dat ik verhoudingsgewijs in 2020 al minder Nederlands las dan vorig jaar. Niet veel minder, 2 procentjes, maar toch minder.
Dus Nederlandstalig lezen blijft een werkpuntje. Zoals steeds, aanraders altijd welkom!

Mijn derde doel voor het lezen in 2020 is meer uit de boekenkast lezen.
Naast audioboeken en e-boeken, schaf ik mezelf toch nog graag echt boeken aan. Het is zoals bij het kopen van wol, een hebberig kantje dat ik een boek op een bepaald moment gewoon moet hebben, om dan, als het eenmaal in mijn boekenkast staat, het gevoel van dringendheid om het te lezen te verliezen. Daarom dus het doel om wat meer oude boeken te lezen, in plaats van steeds nieuwe aan te schaffen.
Maar daar heb ik weer het probleem met de term meer, hoeveel meer en meer ten opzichte van wat?
Mijn excel bracht opnieuw redding voor de analyse!
Eerst en vooral, met 19% komt de minderheid van de gelezen boeken uit de boekenkast. Opvallend ook vind ik dat hiervan ongeveer 50/50 oude versus nieuwe aankopen zijn. Als ik dit dan vergelijk met de eerste helft vorig jaar, dan las ik ook nog eens minder uit de boekenkast dan toen.
Dus ook nog steeds een werkpuntje.

De leestrackers

Naast mijn leesdoelen, hou ik in mijn leeslog ook nog een viertal trackers bij. Uiteraard hou ik die (en veel meer) ook bij in mijn excel, waardoor ik al die cijfertjes in mooie cirkel- en staafdiagrammen kan gieten, hihi.

De gemiddelde beoordeling van de 70 boeken die ik van januari tot juni las is 3,5 sterretjes, wat gezien kan worden als het betere boek, gezien ik 3 sterretjes associeer met leuk en 4 sterretjes met geweldig.
Over de ganse lijn las ik al het grootste aantal 4 sterren-boeken met 37% van de gelezen boeken die deze beoordeling kregen.

Om mijn derde leesdoel van meer uit de boekenkast te analyseren, een mooie voorstelling van alle types boeken die ik las. Opnieuw komt de 19% als boek uit de boekenkast terug. De overige 81% gelezen boeken zijn bijna 50/50 verdeeld over e-boek en audioboek.
Zotjes ook dat ik globaal gezien bijna de helft van alle gelezen boeken als audioboek consumeer. Het is echt overduidelijk dat het audioboek de reden is waarom mijn aantal gelezen boeken zo drastisch is toegenomen.

Ik kreeg eerder al de opmerking: “Maar wat dan met de bibliotheek?
Ik moet jammerlijk toegeven dat ik zo goed als nooit nog naar de bibliotheek ga, terwijl ik dat vroeger wel zo zalig vond. Helaas vind ik sinds zijn vernieuwing mijn lokale bib helemaal niet leuk meer. Die is een aantal jaar geleden verhuisd en het concept is compleet veranderd naar eerder een bezoekers/ontmoetingscentrum. Op zich een leuk concept, maar de gezelligheid van een bib is verdwenen. Alles is vrij kil en in open vloerplannen. De boeken staan heel breed verspreid in lage boekenkasten, waardoor je niet meer echt kan snuisteren en ontdekken. Vaak moet er ook op de buik gelegen worden om een bepaalde genre boeken te kunnen bekijken.

Hetgeen ik leuk vind aan bibliotheken is het feit dat je boeken kunt ontdekken, maar de manier waarop mijn bib nu is ingedeeld, moet je eigenlijk op voorhand al weten wat je wil, omdat 80% van de boeken in het archief staan en je deze dus moet bestellen. Heel jammer vind ik dat en dat is dus ook de reden waarom ik sindsdien drastisch meer boeken beginnen kopen ben.
Zo heeft Goodreads een beetje mijn behoefte aan snuisteren en ontdekken virtueel vervangen. Wat waarschijnlijk ook de reden is waarom ik zoveel meer Engelstalig lees, gezien die op het internet nu meer naar voor komen.

Ik had de indruk dat ik overmatig veel Young Adult las voor iemand van mijn leeftijd, maar ik moet wel zeggen dat ik aangenaam verrast ben door deze verdeling in de gelezen leeftijdscategorieën. Young Adult beslaat maar 20% van de gelezen boeken, terwijl de grootste groep toch de volwassen boeken zijn.

De verdeling van de gelezen genres ligt al bij al binnen mijn verwachtingen. Dat Fantasy de hoofdmoot beslaat komt als geen verrassing, maar dat die op de voet gevolgd wordt door Romantiek is toch een vrij recente ontwikkeling.
De overige verdeling over de genres ligt ook binnen de verwachtingen met Thriller/Mysterie op plaatsen 3 en 4. Dit zijn trouwens genres die ik altijd moeilijk te onderscheiden vind, want een thriller is vaak ook een mysterie en omgekeerd. Dus als ik die twee gewoon samen op een hoopje gooi, dan schieten zij eigenlijk voorbij de Fantasy!

Een genres waar ik duidelijk niet naar grijp zijn puur Historische Fictie, tenzij ik hierin de historische romances zou beginnen in tellen. Van de 18 boeken in Romantiek, waren er 11 historisch.
Nu ja, genres zijn altijd een beetje moeilijk, gezien een boek zelden puur en alleen in één genre valt.

Nog eentje dat ik wil aanhalen is de Non-Fictie.
Ook al ben ik iemand die graag bijleer en nieuwe dingen ontdek, ik heb zelden zin om een puur informatief boek te lezen. Voor het werk moet ik al te vaak droge en feitelijke tekst lezen, waardoor ik mijn leestijd echt liever invul met escapisme. Dus ja, ook al zijn er wel vaak non-fictie boeken die mijn interesse wekken, ik ga mezelf ook niet gaan dwingen die te gaan lezen als ik er geen zin in heb.

.

En dat is het zo’n beetje voor de tussentijdse doelen en grafiekjes. Ik heb nog veel meer statistiekjes in mijn Excel staan, van soort serie tot publicatiejaar, maar ik ga dat pas op het einde van het jaar eens van dichterbij bekijken.
Dus wat ik vooral onthoud van deze tussentijdse evaluatie is dat ik zeker voldoende boeken lees, maar misschien toch wat harder mijn best moet doen om in mijn eigen moedertaal en uit mijn eigen boekenkast te lezen. Ik vrees wel dat deze twee doelen wat contradictorisch zijn, gezien ik ook weer vooral Engelstalige boeken koop… We zien wel wat de rest van 2020 geeft. Enne, dit blijft allemaal voor het plezier hé 😉

Groetjes,
Charlotte

8 Comments

 • Le petit requin

  Ha, heerlijk, zo’n berichtjes! Dan voel ik mij op slag een pak minder “freaky” met al mijn trackers en cijfertjes 😉 Want inderdaad, voor sommigen geeft dat misschien een gevoel van “moeten”, terwijl ik het gewoon heel tof vind om al die dingetjes bij te houden.
  Tips voor Nederlandstalige boeken vind ik moeilijk, omdat ik de genres die jij graag leest, amper ken. Zelf wel fan van Griet op de Beeck en Stefan Brijs, maar ik weet niet of jij dat echt graag gaat lezen.

  • Charlotte

   Haha, ja, ik kan mij zo uren bezighouden met dingen in excel te zetten en grafiekjes of vergelijkingetjes te maken.
   Mjah, ik denk dat dat wel de reden is dat ik weinig Nederlandstalig lees. Er wordt weinig originele fantasy in ons taalgebied geschreven, of als het geschreven wordt, dan ken ik het niet.
   Griet op de Beeck spreekt mij niet zo direct aan, maar misschien moet ik haar toch eens een kans geven. Zelfde voor Stefan Brijs. Misschien toch nog eens mijn bibliotheek trotseren…

 • Nancy

  Fijn om te lezen. Ik ben geen mens van lijstjes en cijfertjes, ook al begrijp ik wel het nut ervan.
  Audioboeken heb ik nog niet geprobeerd, ik heb het al moeilijk om een e-boek. Ik heb toch graag een boek in mijn handen. Lees jij nog altijd via een abonnement? Ik lees liever informatieve boeken, de non-fictie. Ik lees nog amper trillers of romans. Mysterie zou ik nog eens lezen, als ik weet dat het echt mooi is. Heel raar, maar Harry Potter kan mij niet bekoren, zelfs de films niet. Ook al heb ik al grote stukken van sommige films gezien…
  Door mijn dochter ben ik het boek Percy Jackson beginnen lezen (die film had ik al eens gezien samen met haar en ze vertelde mij dat er ook een boekenserie bestaat, die vind ik wel leuk om te lezen).
  Zijn er informatieve boeken te vinden waar jij een abonnement hebt? Wat is het verschil tussen het abo van Bol.com? Ik heb daar al soms een e-boek aangekocht, die ik dan lees via hun app. Die blijft daar ook staan. Waarschijnlijk bij een abonnement niet? Waarschijnlijk luister je ook meer boeken omdat je een abonnement hebt? Want ik weet niet of ik wel tijd genoeg heb om het abonnementsgeld eruit te halen…
  Is het mogelijk om bij jouw leeslog naast de titel van het boek ook te vermelden welk genre het is? Misschien een pietluttige vraag, maar als leek in de fictie boeken ken ik geen auteurs en genres.
  Leestip: Christine Pannebakker De week. Ze heeft nu ook een nieuw boek uit De maagd is terug (gebaseerd op Jean d’Arc).
  En ik begrijp waarom je niet meer graag naar de bib gaat in jouw geboortestad. Het is wennen en zonder hun catalogus zijn boeken onvindbaar. Gewoon snuisteren tussen de boeken is verleden tijd en dat vind ik ook zo leuk aan het vertoeven in bib/boekhandel.
  Groeten Nancy

  • Charlotte

   Hej Nancy!
   Ik luister inderdaad audioboeken via een abonnement bij Storytel (https://www.storytel.com/nl/nl/). Je kan het eens gratis voor 14 dagen uitproberen.
   Het systeem is vergelijkbaar aan Spotify, waarbij je bij een abonnement meteen toegang krijgt tot gans de catalogus zonder beperkingen. Je kan er boeken luisteren in zowel het Nederlands als het Engels. De beschikbare boeken zijn echt van alle soorten genres, dus inderdaad ook non-fictie boeken (heel veel zelfs).
   Je kan je eigen boekenplank aanleggen in de app, waar je alle boeken waarin je geïnteresseerd bent in kunt opslaan. Er is ook een optie om de boeken offline te beluisteren, zodat je die thuis kunt downloaden en dan onderweg kunt luisteren zonder je mobiele data te moeten aanspreken.
   Ja, er bestaan zo veel soorten genres en iedereens voorkeur ligt elders hé 😉
   Oh, Percy Jackson is top!!! Nochtans ook fantasy hè 😉 Ik heb hier bijna alle boeken van die auteur liggen. Een grote favoriet van mij: combinatie van mythologie met een nieuwe avontuurlijke draai.
   De film vond ik echter maar niks…helemaal niet zoals het boek, dus als je de film goed vond weet ik niet of je het boek fijn gaat vinden.
   Groetjes, Charlotte

 • zwartraafje

  Dat is juist, ik herinner me dat jullie vernieuwde bibliotheek er wat jou betreft niet op vooruit was gegaan. Dat ze veel minder uitnodigde om er in op verkenning te gaan en tussen de boeken rond te dwalen. Ik mis de bibliotheek wel een beetje. Maar enerzijds doordat ik mijn eigen tbr wil laten zakken en anderzijds door Corona ben ik er al heel lang niet meer geweest. Ik heb daarnet nochtans een keer hun catalogus bezocht om op te zoeken of ze patronenboeken met allerlei jurken hebben en dat was het geval. Misschien helpt het wel wanneer ik tegen mijn moeke kan zeggen ‘graag dat patroon met die stof’ 😉

  • Charlotte

   Haha, ja, patroonboeken hebben ze ook in kleine mate bij ons in de bib, maar dat heb ik eigenlijk nog nooit uitgeleend…

 • Kat

  Zelf hou ik mijn boeken enkel bij op goodreads maar ik snap de leute van cijferkes!

  Voor Nederlandstalige fantasy, ik lees dat zelf niet, maar ik ken wel iemand die dat schrijft, gepubliceerd is en prijzen heeft gewonnen dus : Wintercode van Pen Steward.