Gemaakt

Gemaakt in 2017

Net als vorig jaar tel ik voor 2017 eenentwintig afgewerkte projecten. Verrassend vind ik wel de verdeling: eentje in wat ik categoriseer als ‘ander’, vier breiwerkjes, zes haakwerkjes en maar liefst 10 naaiwerkjes!

 1. 04/02 – Metalart (de Banier)
 2. 04/03 – Prinsessenjurk Paulien (haken)
 3. 26/03 – Hoesje voor lippenbalsem (naaien)
 4. 12/04 – Pyjama (naaien)
 5. 13/04 – Goudkleurig gilet’ke (breien)
 6. 18/05 – Zeemeerminnendeken (haken)
 7. 24/05 – Flamingojurk (naaien)
 8. 08/06 – Flamingorok met stofrest (naaien)
 9. 15/06 – Pennenzak (naaien)
 10. 21/06 – Tulerokje (naaien)
 11. 28/06 – Pennenzak (naaien)
 12. 07/07 – Japanse v-hals top (haken)
 13. 21/07 – Blauw rokje (naaien)
 14. 24/07 – Pax sjaal (haken)
 15. 12/08 – Fluo-oranje Miette (breien)
 16. 04/10 – Bigger on the inside (breien)
 17. 05/11 – Zeemeerminnendeken Liv (haken)
 18. 26/11 – Fair Isle Jurk (breien)
 19. 06/12 – Blouse naailes (naaien)
 20. 20/12 – Elsa jurk (naaien)
 21. 23/12 – Elfjespop (haken)

Wensen voor 2017 behaald?

Ik heb het nooit echt over voornemens, maar wel over wensen, en voor het handwerken konden mijn wensen voor 2017 als volgt worden samengevat:

 • Kledingstukken voor mezelf: pullover en/of gilet
 • Nieuwe techniek leren: kleurbreien, intarsia, jaquard of fair-isle (en leren wat het verschil is tussen al die termen

En als ik zo terugblik op mijn maaksels van afgelopen jaar heb ik die wensen toch wel ingewilligd.

Voor mezelf maakte ik twee geslaagde vestjes, één minder geslaagd topje en een blouse waar ik toch wel trots op ben. Eén van die vestjes gaf ik dan wel toch nog weg, maar bon, we tellen het toch eventjes mee als voor mezelf 😉 Daarnaast maakte ik ook nog een toffe en minder toffe sjaal voor mezelf en naaide ik een pennenzak.
Dus dat maken voor mezelf is toch redelijk gelukt afgelopen jaar, maar de hoofdmoot van mijn maaksels blijven voor een ander 😉

Wat die nieuwe techniek betreft, die wens maakte ik waar met het – ook al zeg ik het zelf – superschattige Fair Isle jurkje. Ik zal wel nog meer projecten met deze techniek moeten breien voor ik het echt aanvink als ‘gekend’, maar het is alvast een goede start.
En wat al die verschillende namen betreft, ik denk dat ik het redelijk goed begrijp. Misschien moet ik daar ook eens een bericht aan wijden hier?

Persoonlijk favorieten

Al mijn handwerkjes zijn een bron van persoonlijk trots, maar er zijn er toch een aantal waar ik meer trots op ben dan andere.

Bovenstaande zin schreef ik voor ik effectief mijn favorieten ging kiezen. Dit bleek nu toch zo eenvoudig niet te zijn, vooral voor de naaiwerkjes, gezien elk stuk een nieuwe mijlpaal in mijn kunnen was. Maar kijk, ik probeerde toch een top drie naaiwerkjes te maken:

 • Blouse
  Deze blouse was gedurende bijna het ganse semester mijn project tijdens de naailes. Ik heb gevloekt, geweend en nog meer gevloekt. Het was geen gemakkelijk stuk en het resultaat is verre van perfect, maar man wat ben ik trots op deze blouse! Een kledingstuk dat ik werkelijk ook buitenshuis durf dragen!
 • Pyjama
  Deze pyjama maakte ik nog vorig schooljaar in de naailes. Mijn eerste echte genaaide kledingstuk ooit.
 • Elsa jurk
  Deze jurk staat in mijn top drie vooral door de reactie die het uitlokte bij mijn metekindje. Zo zot content dat ze was jong. Ja, daar smelt ik toch wel van hoor (haha)

Ik dacht dat een favoriet haakwerkje uitkiezen toch gemakkelijker zou zijn, gezien ik er ook minder heb om uit te kiezen. Toch bleef ik steken op twee favorieten waar ik echt niet uit kan kiezen.

 • Zeemeerminnendeken
  Van de twee zeemeerminnendekens die ik dit jaar haakte, blijft de eerste toch wel mijn favoriet. Ik was zo trots toen mijn mentale plannen ook in het echt lukten!
 • Elfjespop
  En ja, de pop hé, die pop was echt zo fijn om te maken. De anticipatie naar de reactie van de ontvanger maakt het nog fijner, maar hier heb ik mij echt creatief in uitgeleefd

Een favoriet kiezen tussen mijn breiwerkjes blijkt al helemaal een onmogelijke taak.

 • Goudkleurig truitje
  Dit was het eerste vestje dat ik breide. Ik leerde er zo veel bij bij en kreeg veel meer vertrouwen om ook andere patronen uit te proberen. Wat dit truitje dubbel zo speciaal maakt is dat mijn schoonzus het droeg op haar trouwdag. Als dat geen compliment is, weet ik het ook niet meer 😉
 • Fluo-oranje truitje
  Een gedrufde kleur, dat wel, maar toch keiblij met dit truitje en hoe het past bij dat jurkje. En bij andere jurkjes ook. Eentje dat al veel werd gedragen en zeker nog veel gedragen zal worden!
 • Doctor Who sjaal
  Een sjaal in het kleur van de Tardis met gebreide Tardissen langs de rand. Meer uitleg heeft dat niet nodig. Ook één waar ik trouwens al veel geniet van heb gehad.
 • Fair-isle jurkje
  Ik breide voor de verandering maar één jurkje voor de nichtjes dit jaar (vorig jaar waren het er 4), maar wel een jurkje waar ik super trots op ben door het succesvol gebruiken van een nieuwe techniek.

Wensen voor 2018?

Heb ik specifieke wensen voor 2018? Tgoh, niet zo veel anders dan anders, denk ik. Ga ik het echt verwoorden? Want tafel plakt en al? Allé gow, ik zal het toch neerschrijven:

Vooreerst wil ik wat minder wol kopen en wat meer wol gebruiken.
Een jaar zonder wol kopen zal al niet lukken, want ik plaatste afgelopen week weer een bestelling omdat ik wol te kort kwam voor een project waar ik nu mee bezig ben. Ja, rollen met de ogen mag, dat deed ik ook bij het neerschrijven.
Maar kijkt, ik heb in de loop der jaren heel veel wol gekocht met bepaalde doelen voor ogen. Hoog tijd om eens een paar van die doelen te realiseren. En nu maar duimen dat de gekochte wol voldoende blijkt voor het doel, want we weten allemaal dat dit anders weer niet goed komt 😉

Ten tweede wil ik opnieuw één of meer truitjes voor mezelf maken.
Een fair-isle pullover is het ultieme doel. Of het voor dit jaar zal zijn, dat valt nog te bezien. Motivator, naast het feit dat zo’n truien gewoon keischoon zijn, is dat het ook ideale projecten zijn om kleine restjes kleur op te werken. Zo zou één project kunnen dienen voor zowel wens 1 als 2.
En dan wil ik mijn garderobe ook nog uitbreiden met wat meer korte vestjes voor op jurkjes. Ik heb keiveel jurkjes waar ik nog geen ideaal truitje bij heb, dus daar wat meer naar werken zo keitof zijn.

Ten derde wil ik graag eens een jurk voor mezelf naaien.
Daar ben ik trouwens al goed mee bezig in de naailes. Voorlopig ziet het er echt goed uit en als het inderdaad helemaal wordt zoals ik voor ogen heb, wordt het schitterend. Letterlijk en figuurlijk, want er zitten pinkelingskes in de stof 😉

Daarnaast heb ik nog tal van plannen en ideeën, waar ik niet direct een wens voor 2018 op ga plakken. Kwestie van mezelf niet te overweldigen. Het blijft een hobby en op het einde van de rit maak ik ook alleen maar waar ik op dat moment goesting in heb om te maken. Maar wensen en dromen mag altijd, vandaar de 3 bovenstaande wensen. Ik zie jullie begin 2019 wel voor de eindstand 😉

Hoe was jullie creatief 2017? Doelen/wensen bereikt? En wat zijn de plannen voor dit jaar?

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • sigridkatkatkatoen

  Toch een hele hoop dat je gemaakt heb en allemaal even mooi! Tja, ik ga mijn voornemens voor 2018 ivm handwerk maar niet neerschrijven, want er komt toch niks van in huis 🙂 Ik ga gewoon maken waar ik zin in heb op dat moment. Gelukkig ben ik wel zo braaf om tamelijk vaak eerst uit mijn voorraad te werken. Hoewel ik de afgelopen week toch wel wat nieuwe wol heb ingeslagen. Hmmm… misschien toch één verbeterpuntje dan voor 2018, hihi.

  • Charlotte

   Haha, ik schrijf het neer, maar dat wil niet zeggen dat ik er me aan ga houden hoor 😉 Het is zo verdomd verleidelijk!